14 Verbazingwekkende Bewezen Voordelen Van Berberine

Geschreven door Andy Mobbs
Voordelen van berberine

Voordelen van Berberine

Hoe langer hoe meer mensen zijn nieuwsgierig naar de voordelen van Berberine. Er bestaan immers niet veel supplementen die hetzelfde effect hebben als een ‘farmaceutisch medicijn’. Berberine kan dit  en heeft aangetoond net zo effectief als medicijnen zoals Metformine te zijn. Echter, in tegenstelling tot farmaceutische geneesmiddelen die normaal maar één aspect van onze gezondheid kunnen verbeteren, heeft Berberine door zijn werking een positief effect op veel aspecten van je gezondheid. Bovendien wordt Berberine, dat weinig bijwerkingen heeft, als veilig beschouwd. En het is ook nog betaalbaar! Ontdek in dit artikel de vele voordelen van Berberine.

Maar Wat Is Berberine?

Maar allereerst, wat is Berberine precies? Berberine is een alkaloïde verbinding die wordt aangetroffen in een aantal verschillende planten, waaronder Canadese geelwortel, Europese zuurbes, kurkboom (Phellondron), coptis, mahonie en Berberis aristata. Het komt oorspronkelijk uit Azië, waar het al eeuwenlang in de Traditionele Chinese en Ayurvedische geneeskunde wordt beoefend. Berberine werd in de oudheid voornamelijk gebruikt voor de bestrijding van infecties en tegen diarree.

Echter, sinds de oudheid hebben onze gezondheidsproblemen zich ontwikkeld als gevolg van onze moderne levensstijl, gekenmerkt door stress, een slecht dieet en te weinig beweging. Het is aangetoond dat de verbazingwekkende eigenschappen van Berberine een bewezen invloed hebben op een aantal ‘beschavingsaandoeningen, zonder de bijwerkingen van farmaceutische medicijnen. Zo bezit Berberine anti-bacteriële en anti-schimmel werkende eigenschappen en houdt het het bloedsuikergehalte en het hormoonevenwicht in balans. Daardoor wordt gewichtsverlies bevorderd en krijgt het immuunsysteem een opkikker. Maar dit is niet alles.

Lees in de rest van dit artikel over 14 voordelen van Berberine die niet alleen verbazingwekkend zijn, maar ook wetenschappelijk onderbouwd!

Een van de voordelen van Berberine is gewichtsverlies

1. Berberine Voor Gewichtsverlies

Nu de wereldbevolking steeds dikker wordt, is er reeds geruime tijd onderzoek aan de gang naar het maken van een ‘anti-obesitas’ medicijn. Het onderzoek is tot nu toe echter weinig succesvol en daarom is de focus verschoven naar natuurlijke alternatieven voor chemisch gecreëerde geneesmiddelen.

De sleutel tot het effect van Berberine op het gewicht is het vermogen om AMPK (5′-adenosine monofosfaat geactiveerd proteïne kinase) te activeren. Je kunt AMPK voorstellen als een metabolische hoofdschakelaar in het lichaam, die de vetverbranding door de mitochondriën stimuleert. De mitochondriën zijn de energiecentra van de cellen in ons lichaam. Wanneer deze cellen worden geactiveerd verbranden we automatisch meer energie.

Berberine is waarschijnlijk ook in staat de vetopslag tegen te gaan en de efficiëntie van de hormonen insuline, leptine en adiponectine te verhogen. Deze hormonen spelen een belangrijke rol bij gewichtstoename en gewichtsverlies (1). Het lijkt ook dat Berberine een sleutelrol speelt bij het verbeteren van de activiteit van bruin vet. Bruin vet is een speciaal soort vet dat energie verbrandt in plaats van het op te slaan. Het is bruine van kleur omdat het vol zit met energie-verbrandende mitochondriën. (2)

Hoeveel Berberine moet je nemen om gewicht te verliezen?

Een onderzoek uit 2012 wees uit dat volwassenen die driemaal daags 500mg Berberine namen (met ontbijt, lunch en avondeten) gedurende 12 weken gemiddeld 12 kilo verloren. Ze pasten geen andere veranderingen in hun levensstijl toe (2). De auteurs van de studie ontdekten ook dat Berberine triglyceriden verlaagde, het cholesterolgehalte verbeterde en ontstekingen verminderde. Daarbij bleek het zeer veilig in gebruik. Als suppletie met Berberine wordt gecombineerd met gezond eten en bewegen, leidt dit waarschijnlijk tot een nog grotere mate van gewichtsverlies.

2. De voordelen van Berberine voor PCOS – Polycystisch Ovariumsyndroom

Acanthosis Nigricans
Acanthosis Nigricans

Insulinegevoeligheid speelt een belangrijke rol voor vrouwen die aan PCOS lijden. Wanneer cellen in het lichaam ongevoelig voor insuline worden, moeten we er meer van produceren zodat onze cellen toch voedingsstoffen op kunnen nemen. Dit verhoogde insulinegehalte zorgt er vervolgens voor dat de eierstokken een teveel aan testosteron produceren. Dit kan grote gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid van de vrouw. Bovendien kan het een aantal androgene symptomen veroorzaken, zoals overmatige haargroei, acne en Acanthosis Nigricans. Acanthosis Nigricans is de medische term voor donkere, verdikte plekken op de huid. Deze ontwikkelen zich meestal in de oksel, rondom de lies en in de nek.

Hoe helpt Berberine bij PCOS?

Berberine verlaagt insuline en bloedglucose op een vergelijkbare manier als Metformine, wat vaak voor PCOS wordt voorgeschreven. Berberine reguleert de expressie van insuline-receptor-genen in cellen. Hierdoor kunnen ze ook bij een lager insulinegehalte glucose absorberen. zodat we niet zoveel hoeven te produceren. Het voorkomt ook de vertering van een teveel aan koolhydraten, vermindert de productie van glucose in de lever en vermindert het niveau van slechte bacteriën in de darmen, wat ontstekingen vermindert.

Berberine remt ook inflammatoire pathways, waaronder TNF alpha, interleukin-6 en COX2. Behalve insulinegevoeligheid speelt ontsteking een belangrijke rol in PCOS. De meeste vrouwen die eraan lijden hebben een zekere mate van chronische ontsteking. Berberine vermindert ook de productie van testosteron in the theta-cellen van de eierstokken (4) en helpt de vetophoping in de lever te verminderen. Veel vrouwen die aan PCOS lijden hebben namelijk ook last van leververvetting. Berberine kan ook vrouwen helpen die door PCOS last van acne hebben (5).

In vergelijking met Metformine heeft Berberine bovendien veel minder bijwerkingen.

Onderzoek naar Berberine vs Metformin voor PCOS

Een studie uit 2011 vergeleek Berberine met Metformine voor vrouwen met PCOS. De vrouwen namen driemaal daags 500mg Berberine.  Ze ontdekten dat zowel Berberine als Metformine de insulinefunctie, het lichaamsgewicht en de testosteronproductie verbeterden.

Ze ontdekten echter ook dat Berberine superieur aan Metformine was bij het verminderen van de tailleomtrek, de taille-tot-heupverhouding en bloedtriglyceriden. Ook was het effectiever met betrekking tot het verminderen van het totale- en LDL-cholesterol (het slechte type) en het verhogen van HDL-cholesterol (het goede type) (6).

In een meer recent onderzoek uit 2014 werd gekeken naar de effecten van Berberine en Metformine op 150 onvruchtbare vrouwen met PCOS in de 3 maanden voorafgaand aan het starten van een IVF-behandeling. Zowel de Berberine- als de Metformine-groep zagen een vermindering van de productie van insuline, bloedglucose en testosteron, evenals een vermindering van hun vrije androgenen index (FAI). De Berberine-groep had echter een grotere vermindering van het BMI, meer levendgeborenen en minder gastro-intestinale (GI) bijwerkingen (7).

Wat is de juiste dosering van Berberine voor PCOS?

In beide bovengenoemde onderzoeken werd driemaal daags 500mg Berberine (tijdens de maaltijd) voorgeschreven. Dit is een totaal van 1500mg per dag. Tijdens de eerste week  kun je echter beter 1000mg per dag innemen, zodat je lichaam aan de Berberine kan wennen. Dit vermindert de kans op GI bijwerkingen.

3. Berberine Voor Diabetes

Het effect van Berberine op diabetes is vergelijkbaar met Metformine. Zoals we hierboven hebben genoemd, kan Berberine het insulinegehalte en de bloedglucosewaarden verlagen, de insulinegevoeligheid verhogen en de glucoseproductie in de lever verminderen. Het kan ook de hoeveelheid koolhydraten die door het lichaam worden verteerd verminderen, evenals de hoeveelheid die wordt afgebroken door enzymen. Daarbovenop kan het de slechte bacteriën in de darmen en chronische ontsteking – kenmerkend voor diabetes – verminderen.

Berberine heeft ook aanzienlijk minder bijwerkingen dan Metformine. Als je geïnteresseerd bent in meer informatie over studies waarin Berberine en Metformine in de behandeling voor diabetes worden vergeleken, raden we je aan ons meer uitgebreide artikel over Berberine voor diabetes te lezen. Hierin geven we ook informatie over specifieke doseringen.

4. Berberine Voor Minder Cholesterol en Minder Risico Op Hartaandoeningen

Berberine heeft aangetoond dat het de cholesterolspiegels in het bloed verlaagt.

Een recent review van 18  studies over Berberine en cholesterol toonde de volgende effecten (8):

  • Verlaging van het totale cholesterolgehalte met 0,61 mmol / L (24 mg / dL).
  • Verlaging van het LDL-C (het slechte cholesterol) gehalte met 0,65 mmol / L (25 mg / dL).
  • Verlaging van triglyceride-waarden in het bloed met 0,50 mmol / L (44 mg / dL),
  • Vermindering risico op hartziekte en hoge bloeddruk
  • Verhoging van HDL-C (de goede cholesterol) gehalte met 0,05 mmol / L (2 mg / dL).
LDL-deeltjes in de bloedstroom
LDL-deeltjes in de bloedstroom

Berberine is ook in staat om de apolipoproteïne B waarden met 13% tot 15% te verminderen (9-10). Hoge apolipoproteïne B waarden zijn een belangrijke risicofactor voor hartziekten en worden geassocieerd met het aantal LDL-deeltjes in het bloed. Terwijl LDL-C (de vaak gebruikte maat voor LDL in het bloed) het volume van LDL meet, wordt apolipoproteïne B geassocieerd met het aantal LDL-deeltjes of LDL-P. LDL-P-waarden zijn waarschijnlijk een meer nauwkeurige indicator voor het risico op hartaandoeningen dan LDL-C.

Berberine vermindert ook de insulineresistentie en verlaagt de bloedsuikerspiegel. Samen met diabetes vormen deze de belangrijkste risico’s voor hartaandoeningen. Dus terwijl Statines (een farmaceutisch medicijn om het cholesterol te verlagen) het risico op diabetes eigenlijk kan verhogen, heeft Berberine het tegenovergestelde effect en aanzienlijk minder andere bijwerkingen.

Berberine stimuleert ook de afgifte van stikstofoxide (NO). Dit is een signaalmolecuul dat de bloedvaten ontspant, de bloedcirculatie verhoogt en de bloeddruk verlaagt. Dit beschermt tegen atherosclerose (11).

Hoeveel Berberine moet je nemen om je cholesterol te verlagen?

De meeste studies over Berberine en cholesterol gebruiken de standaard dosering van 500mg, driemaal daags bij de maaltijd, voor een totaal van 1500 mg per dag. Echter, in sommige studies wordt tot 3 gram per dag gebruikt. We raden je aan om 3 keer per dag met 500 mg te beginnen, en de dosering eventueel te verhogen, afhankelijk van je tolerantie en onder begeleiding van een arts.

5. Voordelen Van Berberine Voor Candida

Candida Albicans
Candida Albicans

Candida is een gist dat voorkomt in onze darmen en onze mond. We hebben er kleine hoeveelheden van nodig om ons voedsel te verteren. Maar wanneer er een overgroei van is, kan dit problemen veroorzaken. Bovendien is het lastig te behandelen. Een overgroei aan Candida kan afbraak van onze darmwand veroorzaken, wat leidt tot de afgifte van giftige bijproducten in het lichaam. Dit fenomeen staat bekend als lekkende darm.

De symptomen van een Candida-overgroei kunnen variëren van schimmelnagel- en huidinfecties tot eczeem, ADD, depressie en angst. Het kan zijn dat je er opeens naar snakt om koolhydraten te eten. Het is belangrijk om een Candida probleem meteen goed aan te pakken. Er is een meervoudige ‘aanval’ nodig om Candida-overgroei tegen te gaan.

Berberine is een uitstekende soldaat in de strijd tegen Candida. Het heeft fantastische antimicrobiële eigenschappen en is in staat om:

  • De activiteit van krachtigere schimmelweerders zoals caprylzuur en undecyleenzuur verhogen
  • Andere slechte bacteriën en parasieten te doden die mogelijk bijdragen aan Candida-overgroei
  • De slijmvliezen van de keel, het spijsverteringsstelsel en de vagina ondersteunen, alsmede het immuunsysteem dat de schimmelweerders ondersteunt
  • De leverfunctie en de galafscheiding ondersteunen
  • De darmen te helpen bij het aanvullen van goede bacteriën na een antibioticakuur

Berberine is ook effectief in de strijd tegen Candida Albicans. Een studie uit 2011 toonde aan dat Berberine de groei van verschillende soorten Candida direct kon remmen. Bovendien verhoogde de werking van Berberine de effectiviteit van antimycotica (12).

Hoeveel Berberine moet je nemen als je Candida hebt?

Wij adviseren de standaarddosering van 3 x 500 mg capsules driemaal daags bij de maaltijd.

6. Berberine Voor SIBO – Small Intestinal Bacterial Overgrowth

SIBO is een overgroei aan bacteriën in de dunne darm en kan leiden tot buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree. Het kan ook leiden tot vitamine- en mineraaltekorten en gewichtsverlies.

De huidige medische behandelingen zijn vooral gericht op behandelingen met antibiotica. Echter, deze hebben negatieve bijwerkingen omdat zowel goede als slechte bacteriën worden gedood. Om deze reden wenden veel mensen zich vandaag de dag tot traditionele kruidengeneesmiddelen. Omdat Berberine zulke sterke antibacteriële eigenschappen heeft, is het een goed alternatief voor degenen die geen succes hebben met orale antibiotica, of het gewoon liever niet willen nemen.

Het is aangetoond dat Berberine effectief is tegen grampositieve bacteriestammen die overwegend in de dunne darm voorkomen (13). Ook is aangetoond dat kruidenremedies minstens even effectief en soms zelfs effectiever tegen SIBO zijn dan antibiotica-behandelingen zoals Rifaximin. Uit een onderzoek uit 2014 bleek bijvoorbeeld dat 46% van de patiënten die ‘antibiotica’ op basis van kruiden gebruikte, na de behandeling een negatieve ademtest voor SIBO had. Dit vergeleken met slechts 34% van de Rifaximin-gebruikers.

Hoeveel Berberine moet je nemen voor SIBO?

Wij adviseren de standaarddosering van 3 x 500 mg capsules driemaal daags bij de maaltijd.

7. Wist je dat Berberine kan helpen bij blaasontsteking en andere infecties?

De activiteit van Berberine tegen bacteriën, parasieten, schimmels en virussen, evenals het vermogen om het immuunsysteem te stimuleren, maken het een uitstekende alternatieve behandeling voor infecties, waaronder urineweginfecties.

Berberine kan de hoeveelheid ‘slechte’ bacteriestammen zoals Staphylococcus, Streptococcus,  Salmonella, Klebsiella, Clostridium, Shigella  en vele andere aanzienlijk verminderen (15). Er is ook aangetoond dat het effectief is tegen MRSA (methicilline-resistente Staphylococcus aureus), een bacterie die in onze ziekenhuizen vandaag de dag veel sterfgevallen veroorzaakt. Bovendien bleek Berberine in combinatie met antibiotica een versterkt effect te hebben tegen MRSA en kan het mogelijk “de effectiviteit van bèta-lactam-antibiotica tegen MRSA herstellen” (16).

Berberine heeft ook aangetoond dat het in staat is te vechten tegen het griepvirus (influenza) (17).

Hoeveel Berberine moet ik nemen voor infecties?

Wij adviseren de standaarddosering van 3 x 500 mg capsules driemaal daags bij de maaltijd.

8. Berberine Tegen Acne

Berberine heeft een anti-lipogene werking op de talgklieren, dus het kan mensen met acne helpen. Onderzoek heeft aangetoond dat in gevallen van matige tot ernstige acne een dosis van 600 mg per dag de symptomen na slechts 4 weken met maar liefst 45% kan verbeteren. (Acne symptomen werden gemeten door het tellen van niet-ontstoken, ontstoken en totale acne-laesies en door het gebruike van de ‘Michaelsons acne-severity score’ (5)).

Eén van de voordelen van Berberine is ook dat het de genezing van acne littekens kan versnellen. Bovendien kan het toekomstige uitbraken van acne voorkomen.

Hoeveel Berberine moet je voor acne nemen?

Neem 500 mg – 1000mg per dag bij de maaltijd. Als de acne een symptoom van PCOS is, neem dan driemaal daags 500mg bij de maaltijd.

Berberine kan de vooruitgang van Alzheimer vertragen

9. Berberine Tegen Alzheimer

Berberine may also be able to slow the progression of, or even prevent Alzheimer’s disease.  A 2105 study found that Berberine could enhance neuroprotective pathways and counteract neurodegeneration (18). A 2011 study also concluded that “berberine helps prevent oxidation damage to biomolecules in the brain, inhibits enzymes which breakdown important memory molecules, reduces peptides that interfere with proper memory function, and lowers lipids that interfere with cerebral blood flow” (19).

Berberine kan ook de progressie van Alzheimer vertragen of het zelfs voorkomen. Een studie uit 2015 wees uit dat Berberine neuroprotectieve routes kan verbeteren en neurodegeneratie kan tegengaan (18). Een studie uit 2011 concludeerde daarbij dat “berberine helpt bij het voorkomen van oxidatieschade aan biomoleculen in de hersenen, enzymen remt die belangrijke geheugenmoleculen afbreken, peptiden vermindert die de juiste geheugenfunctie verstoren en het gehalte van lipiden die de cerebrale bloedstroom verstoren verlaagt” (19).

We kijken reikhalzend uit naar meer onderzoek op dit gebied. Echter, aangezien farmaceutische medicijnen Alzheimer en dementie enkel in een vroeg stadium kunnen vertragen, is Berberine zeker het proberen waard.

Hoeveel Berberine moet je nemen voor Alzheimer en dementie?

Wij adviseren de standaarddosering van 3 x 500 mg capsules driemaal daags bij de maaltijd.

10. Berberine Tegen Depressie

Eén van de voordelen van Berberine is dat het mogelijk kan helpen bij depressie. Tot nog toe is er alleen onderzoek uitgevoerd op muizen en ratten, maar uit deze onderzoeken is gebleken dat Berberine in staat is de niveaus van serotonine, dopamine en noradrenaline in de hersenen te verhogen (20-21).

Ontsteking wordt ook in verband gebracht met de ontwikkeling van symptomen van depressie. Omdat Berberine ontsteking in het lichaam kan verminderen, is dit mogelijk ook een mechanisme waardoor het de symptomen van depressie kan bestrijden.

11. Berberine Bevordert De Gezondheid Van De Longen

Berberine is zo’n sterke ontstekingsremmer dat het ook kan helpen bij acute longontsteking veroorzaakt door sigarettenrook. In een onderzoek uit 2013 werden muizen 50mg/kg Berberine gegeven, waarna acuut longletsel door middel van sigarettenrook werd geïnduceerd.  Ze ontdekten dat de pre-behandeling met Berberine de longontsteking in de muizen verminderde (22).

12. Berberine Voor Niet-alcoholische Leververvetting

Vette lever

Leververvetting is niet alleen een risico voor mensen die lijden aan diabetes type 2 en PCOS, maar ook voor mensen met overgewicht, een hoog cholesterol en een hoge bloeddruk. Huidige medicijnen die hiervoor worden voorgeschreven (zoals Metformine en Pioglitazon) hebben maar beperkt succes bij de behandeling van deze aandoening.

Studies over Berberine hebben echter aangetoond dat het de leverfunctie kan verbeteren, de vetzuurverbranding in de lever kan verhogen en de glucoseproductie en de vetophopingen in de lever kan verminderen (23 – 24).

Een recent onderzoek uit 2015 toonde aan dat Berberine leververvetting verbetert. Er werd aangetoond dat Berberine de genen in de lever kan beïnvloeden en de manier waarop ze zich uitdrukken kan veranderen, waardoor de vetopslag en vetverbranding in de lever verbetert (25).

Hoeveel Berberine moet je nemen voor leververvetting?
We adviseren 3 x 500mg capsules driemaal daags bij de maaltijd – dezelfde dosering als voor type 2 diabetes.

13. Berberine voor Artritis en gezonde gewrichten

De krachtige ontstekingsremmende eigenschappen van Berberine kunnen mensen die aan reumatoïde artritis en gewrichtsproblemen lijden goed helpen. Tot nu toe bevindt het onderzoek hiernaar zich nog in de beginfase, maar resultaten zijn nu al veelbelovend. Er is recent een studie gepubliceerd in het tijdschrift Inflammation, uitgevoerd op een diermodel van reumatoïde artritis (bekend als CIA). Hieruit bleek dat Berberine symptomen van artritis en de immuunrespons bij ratten vermindert (26). (Artritis is een auto-immuunaandoening waarbij het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt). We kijken uit naar meer studies!

Hoeveel Berberine moet je nemen voor artritis en gezonde gewrichten?

Wij adviseren de standaarddosering van 3 x 500 mg capsules driemaal daags bij de maaltijd.

14. Berberine Voor Een Betere Immuniteit!

Zoals we hebben gezien, bestrijdt Berberine parasieten, virussen en schimmels. Het helpt ook de darmen opnieuw in evenwicht te brengen en het aantal slechte bacteriën te verminderen (15). Het kan zelfs vechten tegen infecties met superbugs zoals MRSA (16). Al met al is het een uitstekend supplement voor het stimuleren van het immuunsysteem!

Referenties

(1) Jing Yang, Jinhua Yin, Hongfei Gao, Linxin Xu, Yan Wang, Lu Xu and Ming Li 2 , Published online 2012 Mar 8.Berberine Improves Insulin Sensitivity by Inhibiting Fat Store and Adjusting Adipokines Profile in Human Preadipocytes and Metabolic Syndrome Patients, Evid Based Complement Alternat Med. 2012; 2012: 363845.

(2) Zhang Z1, Zhang H1, Li B1, Meng X2, Wang J1, Zhang Y1, Yao S1, Ma Q1, Jin L1, Yang J1, Wang W1, Ning G1, Berberine activates thermogenesis in white and brown adipose tissue, Nat Commun. 2014 Nov 25;5:5493.

(3) Yueshan Hua, b, , , Erik A. Ehlia, b, Julie Kittelsrudc, Patrick J. Ronanb, c, Karen Mungerc, Terry Downeyc, Krista Bohlenc, d, Leah Callahanc, Vicki Munsonc, Mike Jahnkec, Lindsey L. Marshalle, Kelly Nelsona, Patricia Huizengaa, Ryan Hansena, c, Timothy J. Soundyb, Gareth E. Daviesa, b, Lipid-lowering effect of berberine in human subjects and rats, Phytomedicine
Volume 19, Issue 10, 15 July 2012, Pages 861–867

(4) Zhao L, Li W et al. Berberine reduces insulin resistance induced by dexamethasone in theca cells in vitro. Fertil Steril. 2011 ;95(1):461-3.

(5) Fouladi RF, Aqueous extract of dried fruit of Berberis vulgaris L. in acne vulgaris, a clinical trial. J Diet Suppl. 2012 Dec;9(4):253-61.

(6) Wei W, Zhao H, Wang A, et al. A clinical study on the short-term effect of berberine in comparison to metformin on the metabolic characteristics of women with polycystic ovary syndrome. Eur J Endocrinol. 2012

(7) An Y, Sun Z, Zhang Y, et al. The use of berberine for women with polycystic ovary syndrome undergoing IVF treatment. Clin Endocrinol. 2014;80(3):425-31.

(8) Dong H, Zhao Y, Zhao L, Lu F, The effects of berberine on blood lipids: a systemic review and meta-analysis of randomized controlled trials, Planta Med. 2013 Apr;79(6):437-46.

(9) Farzad Shidfar,a,* Shima Seyyed Ebrahimi,a Sharieh Hosseini,b Iraj Heydari,c Shahrzad Shidfar,d, and Giti Hajhassanie, The Effects of Berberis vulgaris Fruit Extract on Serum Lipoproteins, apoB, apoA-I, Homocysteine, Glycemic Control and Total Antioxidant Capacity in Type 2 Diabetic Patients, Iran J Pharm Res. 2012 Spring; 11(2): 643–652.

(10) Cicero AF1, Rovati LC, Setnikar I, Eulipidemic effects of berberine administered alone or in combination with other natural cholesterol-lowering agents. A single-blind clinical investigation, Arzneimittelforschung. 2007;57(1):26-30.

(11) Flora Affuso, Valentina Mercurio, Valeria Fazio, and Serafino Fazio,Cardiovascular and metabolic effects of Berberine, World J Cardiol. 2010 Apr 26; 2(4): 71–77.

(12) Wei GX1, Xu X, Wu CD, In vitro synergism between berberine and miconazole against planktonic and biofilm Candida cultures, Arch Oral Biol. 2011 Jun;56(6):565-72.

(13) Cernáková M1, Kostálová D, Antimicrobial activity of berberine–a constituent of Mahonia aquifolium, Folia Microbiol (Praha).

(14) Chedid V1, Dhalla S2, Clarke JO3, Roland BC4, Dunbar KB5, Koh J6, Justino E7, Tomakin E8, Mullin GE9, Herbal therapy is equivalent to rifaximin for the treatment of small intestinal bacterial overgrowth, Glob Adv Health Med. 2014 May;3(3):16-24.

(15) Han J, Lin H, & Huang W (2011). Modulating gut microbiota as an anti-diabetic mechanism of berberine. Medical Science Monitor 17.

(16) Yu H1, Kim KJ, Cha JD, Kim HK, Lee YE, Choi NY, You YO, Antimicrobial activity of berberine alone and in combination with ampicillin or oxacillin against methicillin-resistant Staphylococcus aureus,J Med Food. 2005 Winter;8(4):454-61.

(17) Wu Y, Li JQ, Kim YJ, Wu J, Wang Q, Hao Y, In vivo and in vitro antiviral effects of berberine on influenza virus, Chin J Integr Med. 2011 Jun;17(6):444-52.

(18) Jiang W, Li S, Li X, Therapeutic potential of berberine against neurodegenerative diseases, Sci China Life Sci. 2015 Jun;58(6):564-9.

(19) Ji HF, Shen L, Berberine: a potential multipotent natural product to combat Alzheimer’s disease, Molecules. 2011 Aug 9;16(8):6732-40.

(20) Kulkarni SK1, Dhir A, On the mechanism of antidepressant-like action of berberine chloride, Kulkarni SK1, Dhir A, Eur J Pharmacol. 2008 Jul 28;589(1-3):163-72.

(21) Peng WH, Lo KL, Lee YH, Hung TH, Lin YC, Berberine produces antidepressant-like effects in the forced swim test and in the tail suspension test in mice, Life Sci. 2007 Aug 23;81(11):933-8. Epub 2007 Aug 16.

(22) Lin K1, Liu S, Shen Y, Li Q, Berberine attenuates cigarette smoke-induced acute lung inflammation, Inflammation. 2013 Oct;36(5):1079-86.

(23) Kim WS, Lee YS, Cha SH, Jeong HW, Choe SS, Lee MR, Oh GT, Park HS, Lee KU, Lane MD, Kim JB, Berberine improves lipid dysregulation in obesity by controlling central and peripheral AMPK activity, Am J Physiol Endocrinol Metab. 2009 Apr;296(4):E812-9.

(24) Yang Liu, Li Zhang, Haiyan Song, and Guang Ji, Update on Berberine in Nonalcoholic Fatty Liver Disease, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine Volume 2013 (2013).

(25) Xinlu Yuan, Jie Wang, Xiaoyan Tang, Yixue Li, Pu Xia and Xin Gao, Berberine ameliorates nonalcoholic fatty liver disease by a global modulation of hepatic mRNA and lncRNA expression profiles, Journal of Translational Medicine201513:24

(26) Wang Z, Chen Z, Yang S, Wang Y, Huang Z, Gao J, Tu S, Rao Z, Berberine ameliorates collagen-induced arthritis in rats associated with anti-inflammatory and anti-angiogenic effects, Inflammation. 2014 Oct;37(5):1789-98. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24803296

 

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen