24 Omega-3 voordelen die uw leven verbeteren

Geschreven door Cassi O'Brien
Nagekeken door Lamia A Kader, MD
hoe kan Omega-3 u helpen

Omega-3-vetzuren zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, en dat is niet zonder reden. De lijst met gezondheidsvoordelen en interessante weetjes over omega-3 zou een kleine bibliotheek kunnen vullen! Vraagt u zich af wat nu precies die omega-3 voordelen zijn, dan bent u hier op de juiste plek.

24 Omega-3 Voordelen voor u en uw familie

Omega-3 is een van de belangrijkste voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Als u niet genoeg van deze essentiële voedingsstof via uw dieet opneemt, kan dit de gezondheid aantasten. Hieronder ziet u een afbeelding met een overzicht van alle omega-3 voordelen die u een beter leven kunnen bezorgen:

infographic over 24 omega-3 voordelen voor een gezond en gelukkig leven

Lees verder voor onze uitgebreide beschrijving van de verbazingwekkende omega-3 voordelen en hoe het u kan helpen!

1.  Dit essentiële vetzuur helpt ons lichaam te functioneren

Zoals de term al aangeeft, zijn dit soort vetzuren nodig in onze voeding. Ze spelen een sleutelrol in veel van de processen die ons lichaam optimaal laten functioneren. We kunnen ze echter niet alleen maken. Essentiële vetzuren, zoals omega-3, kunnen alleen worden verkregen door ze op te nemen via de voeding.

Omega-3 wordt voornamelijk aangetroffen in koudwatervis, en in mindere mate in planten en noten. Voor degenen die geen vis lusten, is omega-3 ook verkrijgbaar in de vorm van supplementen. Bekijk onze Ultra Pure Omega-3 visoliecapsules met 2250 mg Omega-3, 1224 mg EPA en 816 mg DHA per dosis.

2. Omega-3 voordelen: het herstelt de omega 3 – omega 6 verhouding

De meeste gezondheidsinstanties erkennen het belang en de omega-3 voordelen en adviseren om omega-3 gestaag in de voeding op te nemen. Dit wordt met name aanbevolen in het westerse dieet, waar omega-3 over het algemeen ontbreekt. Hierdoor ontstaat een onevenwicht in de verhouding omega-6 en omega-3.

Deze twee soorten vetzuren houden elkaar in evenwicht. Terwijl omega-6 pro-inflammatoir is, is omega-3 ontstekingsremmend. Daarom adviseert men om de inname van omega-6 en omega-3 gelijk te houden (1).

3. Omega-3 voordelen: het is ontstekingswerend

Deze twee soorten vetzuren houden elkaar in evenwicht. Terwijl omega-6 pro-inflammatoir is, is omega-3 ontstekingsremmend. Men raadt aan om de inname van omega-6 en omega-3 gelijk te houden

Ontsteking, vooral chronische ontsteking, kan schade aan het lichaam veroorzaken en tot een groot aantal ernstige gezondheidsproblemen leiden. Door overmatige ontsteking tegen te gaan, beschermt omega-3 zowel de symptomen van veel chronische aandoeningen als verlicht deze (2).

4. Omega-3 voordelen: het beschermt het zenuwstelsel

Vooral omdat omega-3 ontstekingsremmend is, helpt het het zenuwstelsel en de hersenen te beschermen. Het is effectief gebleken bij het voorkomen van de progressie van neuropathie bij mensen met diabetes, en beperkt de schade aan zenuwen die zich in de loop van de tijd kunnen ontwikkelen. In de hersenen beschermt het tegen schade veroorzaakt door stress en de chemicaliën die vrijkomen als reactie op stress.

Wat nog belangrijker is, het helpt de hersenen te genezen. Suppletie met omega-3 na traumatisch hersenletsel verhoogt de genezingssnelheid, wat leidt tot een verminderd risico op langdurige schade en een positievere prognose (3).

omega-3 kan je hersenen en zenuwstelsel helpen beschermen

5. Omega-3 voordelen: het is essentieel voor gezonde hersenen

DHA wordt in grote hoeveelheden aangetroffen in de hersencellen. Het is een bouwsteen voor hersenweefsel en nodig voor de vorming van nieuwe hersencellen. Een tekort aan DHA wordt geassocieerd met een kleinere hoeveelheid grijze materie, waardoor het vermogen om nieuwe informatie te verwerken en te leren afneemt.

Kinderen die tijdens de prenatale en vroege postnatale stadia een gezonde inname van omega-3 hadden, bleken naarmate ze opgroeiden een hogere intelligentie en minder ontwikkelingsproblemen te hebben.

Omega-3 helpt de hersenen sneller te genezen. Dit komt door de afhankelijkheid van de hersenen van DHA om nieuwe cellen te produceren. Met een overvloed aan vetzuren, kunnen nieuwe cellen sneller worden gevormd om de cellen te vervangen die tijdens het letsel zijn beschadigd. Daarentegen vertraagt een tekort aan omega-3 de genezingssnelheid omdat er niet genoeg DHA is om nieuwe hersencellen te creëren (4).

6. Omega-3 voordelen: verlicht depressie

Depressie is een uiterst veel voorkomende aandoening en er zijn een aantal tips die depressie verlichten. Maar veel mensen zouden nooit vermoeden dat het eten van vis kan helpen. Een van de Omega-3 voordelen is dat het een  sterk anti-depressivum is.

Uit een onderzoek van 8 weken bleek dat patiënten die omega-3-suppletie kregen significant beter presteerden dan degenen die een placebo kregen. Dit effect wordt niet alleen gezien bij volwassenen.

Studies met de effecten van omega-3 op depressie bij kinderen kwamen tot een vergelijkbare conclusie. Bij de betrokken kinderen was de symptomen zodanig verminderd dat sommigen van hen aan het einde van de onderzoeksperiode in remissie waren!

Een tekort aan omega-3 kan zelfs een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van depressie. Degenen die last hebben van depressies, bleken een lager gehalte aan omega-3 te hebben. Het is geen solide bewijs dat een omega-3-tekort depressie veroorzaakt. Maar er is een merkbaar verband dat aangeeft dat een tekort aan omega-3 de kans op depressiesymptomen kan vergroten.

7. Het kan de ziekte van Alzheimer vertragen

Ondanks jaren van onderzoek en proeven is de ziekte van Alzheimer nog steeds gehuld in mysterie. We weten niet hoe de ziekte ontstaat of hoe ze te genezen. Zelfs het vermogen om de ziekte te vertragen lijkt buiten bereik, maar dat duurt misschien niet lang.

Een stof genaamd ‘amyloïde plaque’ wordt gecrediteerd voor de ontwikkeling en progressie van de ziekte van Alzheimer. Hoe meer amyloïde plaque er is, hoe sneller de ziekte lijkt te vorderen. Suppletie met omega-3 bleek de hoeveelheid amyloïde plaque in de hersenen te verminderen (5).

In één onderzoek bij muizen was de reductie wel 50% (6). Dit is duidelijk geen genezing, maar het heeft het potentieel om de ziekte te vertragen. De effecten van omega-3 op de ziekte van Alzheimer worden nog bestudeerd en er is nog niet veel bekend. Maar de momenteel beschikbare studies geven aan dat omega-3 een stap kan betekenen naar een doorbraak.

omega-3 helpt de ziekte van Alzheimer en Parkinson te vertragen

8. Omega-3 voordelen: brengt verlichting bij de ziekte van Parkinson

Een progressief gebrek aan dopamine-productie is het kenmerk van de ziekte van Parkinson. Hoewel dopamine meestal wordt geassocieerd met stemming en motivatie, is het eigenlijk belangrijk voor meerdere functies in de hersenen.

Zoals het geval is bij de ziekte van Alzheimer, zijn veel aspecten van Parkinson nog steeds onbekend en moet er nog een remedie worden gevonden. Maar een van de omega-3 voordelen is dat het de ziekte mogelijk kan vertragen.

Het mechanisme waarmee omega-3 de ziekte vertraagt, is door het verminderen van ontstekingen. De hersenen ervaren een grote hoeveelheid ontsteking bij Parkinson en dit beschadigt de cellen die verantwoordelijk zijn voor de aanvoer van dopamine. Door de ontsteking te verminderen, beschermt omega-3 die cellen waardoor ze dopamine kunnen blijven produceren (7, 8, 9).

9. Omega-3 kan helpen bij ADHD

Personen met ADHD bleken minder grijze materie te hebben dan mensen zonder de aandoening. Er is gesuggereerd dat ADHD het gevolg zou kunnen zijn van een omega-3-tekort tijdens prenatale ontwikkeling wanneer DHA nodig is voor de vorming van grijze materie.

Dus een gezonde inname van omega-3 kan het optreden van ADHD-symptomen helpen voorkomen. Bij mensen die al ADHD hebben, wordt een tekort aan omega-3 geassocieerd met ernstigere symptomen.

Een onderzoek in 2007 toonde aan dat suppletie met omega-3 leidde tot verbetering en vermindering van de symptomen. Omega-3 lijkt ADHD niet te kunnen genezen als het al is gevormd. Maar het kan een helpende hand bieden als het gaat om het beheersen van de aandoening (10).

10.  Het ondersteunt een gezonde zwangerschap

Een goede inname van omega-3 is uiterst belangrijk voor zwangere vrouwen. Tijdens de zwangerschap zijn vrouwen gevoeliger voor een omega-3-tekort. Omega-3 is nodig voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel, dus een foetus stelt er hoge eisen aan. Omega-3 is echter niet alleen nodig voor het ongeboren kind, maar ook voor de aanstaande moeder(11).

Omega-3 heeft het vermogen om de bloedstroom te verbeteren, waardoor een gestage stroom van voedingsstoffen en zuurstof de baarmoeder kan bereiken. Dit verkleint de kans op een miskraam (12). Deze vetzuren zijn ook in verband gebracht met een lager risico op het ontwikkelen van pre-eclampsie – een aandoening die gevaarlijk kan zijn voor zowel moeder als kind. In één onderzoek werd vastgesteld dat vrouwen die niet genoeg omega-3-inname hadden, zeven keer meer kans hadden om de aandoening te ontwikkelen(13).

Last but not least kan omega-3 vroegtijdige bevalling helpen voorkomen. Vrouwen met gezonde omega-3-spiegels bleken langere zwangerschappen te hebben dan vrouwen zonder een behoorlijke omega-3-inname (14).

omega-3 kan je leven helpen verbeteren door je vruchtbaarheid te stimuleren en een gezonde zwangerschap te ondersteunen

11.  Het verhoogt de vruchtbaarheid

Bij zowel mannen als vrouwen kan omega-3 de vruchtbaarheid verbeteren door de belangrijkste oorzaken van onvruchtbaarheid te bestrijden.

Bij vrouwen zijn polycysteus ovariumsyndroom en endometriose vaak de boosdoeners die zwangerschap voorkomen. Omega-3 lijkt in staat te zijn beide aandoeningen te beheersen. Polycysteus ovariumsyndroom kenmerkt zich door een hormonaal evenwicht dat ertoe leidt dat vrouwen een hoge testosteron- en een laag adiponectinespiegel hebben, wat een onregelmatige of volledig afwezige menstruatie veroorzaakt. Met omega-3-suppletie worden de testosteronniveaus verlaagd en de adiponectinespiegels verhoogd, waardoor de conceptie gemakkelijker verloopt (15).

Endometriose belemmert de conceptie door irritatie en ontsteking te veroorzaken die na verloop van tijd tot littekenweefsel leidt. Wanneer dit gebeurt rond de voortplantingsorganen, is het resultaat meestal onvruchtbaarheid. Door ontstekingen en de schade die het kan veroorzaken te verminderen, voorkomt omega-3 de vorming van littekenweefsel en beschermt het de vruchtbaarheid(16).

Bij mannen zijn de belangrijkste oorzaken van onvruchtbaarheid een laag aantal zaadcellen, een lage spermakwaliteit en varicocele. Uit recent onderzoek is gebleken dat omega-3-vetzuren een grote rol spelen bij de aanmaak van sperma. Een tekort kan een laag aantal zaadcellen en sperma veroorzaken dat niet correct is gevormd. Door omega-3 toe te voegen aan het dieet van een man, kan het de spermaproductie en -kwaliteit verbeteren, wat leidt tot een grotere kans dat de kleine zwemmers hun beoogde doel bereiken(17).

Varicocele is een aandoening waarbij de ader langs het zaadstreng vergroot wordt. Hoewel dit vaak geen ernstige aandoening is, kan het in sommige gevallen onvruchtbaarheid veroorzaken omdat het kan leiden tot beschadiging van de zaadcellen. Mannen met de ernstigste gevallen van varicocele bleken een omega-3-tekort te hebben. Aan de andere kant leken mannen met een gezonde inname van omega-3 mildere varicocele te hebben en bleven ze vruchtbaar (18).

12. Omega-3 helpt auto-immuunziekten te beheersen

Ontsteking speelt een essentiële rol bij auto-immuunziekten en hun symptomen. Als ontstekingsremmer kan omega-3 de ernst van de symptomen helpen verminderen. Bij multiple sclerose, lupus, de ziekte van Crohn en vele andere auto-immuunziekten is waargenomen dat omega-3-suppletie de ziekteactiviteit verlaagt. Het heeft bijgedragen tot een verbetering van de levenskwaliteit van degenen die aan deze ziekten lijden.

Degenen die omega-3 in hun dieet hadden opgenomen, moesten gemiddeld minder medicatie voorgeschreven krijgen, wat de ervaring met negatieve bijwerkingen die gepaard kunnen gaan met voorgeschreven medicijnen vermindert (2).

een gezonde huid is een van de voordelen van omega-3

13. Omega-3 houdt de huid gezond

Hoewel het niet de meest voor de hand liggende keuze is als schoonheidsproduct, kan omega-3 huidaandoeningen helpen beheersen en leiden tot een gezonder ogende teint. De zon kan grote schade aanrichten aan onze huid. Hoewel het ons een mooi kleurtje kan geven, kan te veel blootstelling ook schadelijk zijn en leiden tot een huid die er na verloop van tijd dof en ongezond uitziet.

Hoewel het dragen van zonnebrandcrème de meest effectieve methode is om schade door de zon te voorkomen, kan inname van omega-3 ook helpen bij het beschermen van onze huid. Door de ontstekingsreactie van zonnebrand te verminderen, beschermt het de huidcellen tegen beschadiging in de nasleep van een dag in de zon (19).

Er is ook waargenomen dat het de gevallen en de ernst van psoriasis vermindert. Omega-3 helpt de huid vocht vast te houden, wat de hoeveelheid roodheid en schilferende vlekken vermindert die gepaard gaan met psoriasisaanvallen. Het resultaat van een studie toonde aan dat 80% van de deelnemers aan de studie met psoriasis een verbetering van hun symptomen ervoer na omega-3-suppletie (20).

14. Het stabiliseert reumatoïde artritis

Omega-3 heeft een positief effect op alle auto-immuunziekten, maar lijkt buitengewoon gunstig te zijn voor mensen met RA. Meer dan een dozijn onderzoeken hebben aangetoond dat omega-3-suppletie leidt tot een vermindering van RA-symptomen.

Uit een van die onderzoeken bleek dat de ochtendstijfheid verminderde bij de deelnemers die omega-3 kregen. Ondertussen meldde de placebogroep een verslechtering van de stijfheid.

Suppletie was ook gekoppeld aan een minder aantal gevoelige gewrichten. EPA is de omega-3 die verantwoordelijk is voor de verlichting. En RA-patiënten met hogere EPA-waarden meldden dat ze minder vaak vrij verkrijgbare pijnstillers moesten gebruiken.

15. Het voorkomt osteoporose

Door te helpen de botmassa te behouden, kan omega-3 osteoporose voorkomen. Een onderzoek met muizen resulteerde in een hogere botmineraaldichtheid voor de muizen die omega-3-suppletie kregen. Dit resultaat is waarschijnlijk te wijten aan het vermogen van omega-3 om het lichaam te helpen calcium te absorberen. Het draagt ertoe bij dat botten sterk blijven en helpt ze te herstellen na een blessure.

Naast het potentieel om de aandoening te voorkomen, kan omega-3 ook helpen bij het omkeren van botverlies bij mensen die reeds osteoporose hebben (21).

16. Het vermindert de ernst van astma

Uit evaluaties is gebleken dat patiënten met astma over het algemeen lagere omega-3-spiegels te hebben, terwijl ze relatief hoge omega-6-spiegels hebben. De hogere omega-6-waarden gingen gepaard met ernstigere gevallen van ademnood. Dit geeft aan dat een onevenwicht in de verhouding omega-6 tot omega-3 een bijdragende factor zou kunnen zijn in de ernst van astma.

Een overzicht van de beschikbare onderzoeken toont aan dat omega-3 kan beschermen bij astma en de aanvallen mild kan houden. Suppletie van omega-3 leidde ook tot een verbetering van de ademhalingscapaciteit, wat minder frequent astma-aanvallen zou kunnen betekenen (22).

zeg maar dag tegen haaruitval - dit is een van de vele manieren waarop omega-3 je leven kan helpen verbeteren een gezonde huid is een van de voordelen van omega-3

17.  Het stopt haaruitval

In onderzoeken naar haarverlies bij vrouwen, bleek omega-3 een effectief hulpmiddel te zijn. Omega-3 stopte niet alleen de progressie van haarverlies, maar het hielp de deelnemers aan de studie ook om het haar dat ze al verloren hadden terug te laten groeien. De haardichtheid was significant verbeterd over een periode van maanden met omega-3-suppletie. Als extra bonus meldden de deelnemers ook dat hun haar zachter aanvoelde en glanzender leek (23).

18. Het ondersteunt de gezondheid van de ogen

Net als bij de hersenen is omega-3 een bouwsteen voor de vorming van de ogen. DHA is een belangrijk onderdeel van het retinale fotoreceptormembraan. Zonder DHA, vooral tijdens de prenatale ontwikkeling, kan het gezichtsvermogen negatief worden beïnvloed (24). Omega-3 is echter niet alleen voor de ogen belangrijk tijdens de ontwikkeling. Het heeft ook aanzienlijke voordelen voor het behoud van de gezondheid van het oog.

Een van die voordelen is het helpen van de functie van de meibomklieren. Deze klieren produceren een beschermende olie die voorkomt dat de ogen uitdrogen. Af en toe kunnen ze door ontsteking beschadigd raken en een storing veroorzaken. Het produceert olie die te dik is of het produceert mogelijk niet genoeg olie en veroorzaakt irriterend droge ogen. Omega-3 beschermt tegen de schade door ontstekingen, waardoor deze klieren goed kunnen functioneren (25).

19. Omega-3 kan kanker voorkomen en bestrijden

Een van de belangrijkste factoren bij het ontstaan van kanker is een ontsteking. Chronische ontsteking beschadigt cellen na verloop van tijd en als het DNA van de cel beschadigd raakt, kan de cel muteren en kankerachtig worden.

Dus, een van de manieren om te beschermen tegen kanker is door het stoppen van ontstekingen, een gebied waar omega-3 uitblinkt. Het beschermt cellen door ontstekingen te verminderen en terugkerende schade te voorkomen die gevaarlijk kan worden.

Een hogere inname van omega-6 in combinatie met een lagere inname van omega-3 is de perfecte situatie voor een ernstige ontsteking. Een onevenwicht tussen de verhouding omega-6 en omega-3 hangt samen met een hoger risico op het ontwikkelen van kanker en het ontwikkelen van agressievere vormen van kanker(1).

Een van de Omega-3 voordelen is ondersteuning bij het bestrijden van kanker. In combinatie met standaard kankerbehandeling bleek omega-3 het kankerbestrijdingsregime te versterken. In een handvol onderzoeken leidde omega-3-suppletie tot een afname van de omvang en het aantal kankertumoren. Het aantal verspreide kankers werd vertraagd en in sommige gevallen werd het volledig gestopt.

omega-3 is essentieel voor de gezondheid van het hart

20. Het is essentieel voor de gezondheid van het hart

‘Hart-gezondheid’ is de perfecte term om het effect van omega-3-vetzuren te beschrijven. De effectiviteit die omega-3 heeft bij het voorkomen van hartaandoeningen is zo krachtig dat zelfs de American Heart Association ze aanprijzen.

Wanneer omega-3 als vast onderdeel van een dieet wordt opgenomen, verlaagt het het risico op hart- en vaatziekten drastisch. Het doet dit door abnormale hartslag te verminderen en zowel de vorming van bloedstolsels als de opbouw van plaque in de bloedvaten te voorkomen. Omega-3 beschermt ook de bloedvaten tegen beschadiging door ontstekingen, wat resulteert in een algeheel gezonder vaatstelsel.

21. Omega-3 voordelen: het verlaagt de bloeddruk

Dit kenmerk is een van de redenen waarom omega-3 hart-gezond is. Hoge bloeddruk is een van de vele factoren die tot een abnormale hartslag kan leiden. Omega-3 is zeer effectief bij het verlagen van de bloeddruk en dit is waargenomen in meerdere onderzoeken met patiënten met hypertensie (26).

Hoge bloeddruk blijft vaak onopgemerkt en onbehandeld. Door een gezonde inname van omega-3 kan een onopgemerkte hoge bloeddruk worden gestopt voordat deze zelfs ernstig wordt. Dit effect van omega-3 blijkt sterker te zijn in combinatie met een verlaging van de inname van omega-6.

22. Het verlaagt het risico op diabetes

Een van de omega-3 is dat suppletie het risico op het ontwikkelen van zowel type 1- als type 2-diabetes verlagen. Type 1 komt meestal voor bij kinderen en is vaak het resultaat van auto-immuniteit van de alvleeskliereilandjes. Dit is waar het immuunsysteem de alvleeskliercellen aanvalt die insuline produceren. In een aantal onderzoeken werd omega-3 gezien om de auto-immuniteit van eilandjes te voorkomen en de kans te verkleinen dat een kind diabetes type 1 zou vormen (27).

Diabetes type 2 kent een aantal oorzaken, maar de belangrijkste oorzaak is obesitas. In combinatie met lichaamsbeweging kan omega-3 een nuttig hulpmiddel zijn bij het afvallen. Het reguleert de eetlust en kan overeten voorkomen waardoor het gemakkelijker wordt om gewicht te verliezen. Dit kan het risico op het ontwikkelen van aan obesitas gerelateerde diabetes verlagen (28).

geniet van eten met familie - omega-3 helpt het risico op diabetes te verlagen

23. Omega-3 verbetert het lipidenprofiel

De term ‘lipidenprofiel’ verwijst naar het aantal triglyceriden, lipoproteïnen en cholesterol die in de bloedbaan aanwezig zijn. Er zijn een paar verschillende soorten lipoproteïnen: lipoproteïne met zeer lage dichtheid (VLDL), lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) en lipoproteïne met hoge dichtheid (HDL). Deze worden gemaakt wanneer triglyceriden binden met cholesterol. Hoge niveaus van VLDL en LDL worden als slecht beschouwd omdat ze verband houden met cardiovasculaire problemen. HDL wordt als goed beschouwd omdat het VLDL en LDL onder controle houdt (29).

Omega-3 kan het lipidenprofiel veranderen door de hoeveelheid aanwezige triglyceriden te verminderen, waardoor VLDL en LDL afnemen. Het vermindert ook de aanwezigheid van apolipoproteïne B, het eiwit dat triglyceriden en cholesterol bindt om VLDL en LDL te maken. Omega-3 verhoogt de hoeveelheid HDL slechts lichtjes, dus het belangrijkste voordeel is de vermindering van de moeilijkere lipoproteïnen (30).

24. Het verbetert de trainingsprestaties

Oefening is een belangrijk element om gezond te blijven. Maar het kan soms een ontmoedigend karwei zijn als we niet meteen resultaat zien. Hoewel omega-3 iemand niet fysiek fit zal maken na één training, kan het u helpen om het meeste uit uw trainingsregime te halen.

Een veel voorkomende belemmering voor spiergroei is cortisol, dat vrijkomt tijdens perioden van zowel emotionele als fysieke stress. Omega-3 voorkomt deze belemmering door de hoeveelheid cortisolafgifte te verminderen en de spiereiwitsynthese te stimuleren (31).

Door de verbeterde doorbloeding helpt omega-3 ook om vermoeidheid tijdens het trainen te voorkomen. Het helpt je om langer te sporten en je niet halverwege uitgeblust te voelen. Bovendien zorgt het door een goede doorbloeding en het verminderen van ontstekingen, om de pijn na het sporten, bekend als DOMS, te verlichten, zodat u sneller zal herstellen van een zware training (32).

omega-3 helpt de trainingsprestaties te verbeteren

Tenslotte

We hopen van harte dat dit uitgebreid artikel u alle informatie over de omega-3 voordelen uit de doeken deed. U merkt dat omega-3 heel wat gezondheidsvoordelen biedt. Door meer vette vis te eten en / of aan te vullen met visolie van hoge kwaliteit, profiteert u van al deze voordelen. Kent u iemand die baat heeft bij omega-3 suppletie, deel dan gerust dit artikel met hen!

Referenties

(1) Simopoulos, A P. “The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids.” Biomedicine & pharmacotherapy = Biomedecine & pharmacotherapie vol. 56,8 (2002): 365-79. doi:10.1016/s0753-3322(02)00253-6

(2) Simopoulos, Artemis P. “Omega-3 fatty acids in inflammation and autoimmune diseases.” Journal of the American College of Nutrition vol. 21,6 (2002): 495-505. doi:10.1080/07315724.2002.10719248

(3) Simopoulos, A. Stress, Cortisol, and Learning. In Omega-6/omega-3 essential fatty acid ratio: The scientific evidence. Basel: Karger (2003).

(4) Singh, Meharban. “Essential fatty acids, DHA and human brain.” Indian journal of pediatrics vol. 72,3 (2005): 239-42.

(5) Jicha, Gregory A, and William R Markesbery. “Omega-3 fatty acids: potential role in the management of early Alzheimer’s disease.” Clinical interventions in aging vol. 5 45-61. 7 Apr. 2010, doi:10.2147/cia.s5231

(6) Lim, Giselle P et al. “A diet enriched with the omega-3 fatty acid docosahexaenoic acid reduces amyloid burden in an aged Alzheimer mouse model.” The Journal of neuroscience : the official journal of the Society for Neuroscience vol. 25,12 (2005): 3032-40. doi:10.1523/JNEUROSCI.4225-04.2005

(7) Bousquet, M et al. “Beneficial effects of dietary omega-3 polyunsaturated fatty acid on toxin-induced neuronal degeneration in an animal model of Parkinson’s disease.” FASEB journal : official publication of the Federation of American Societies for Experimental Biology vol. 22,4 (2008): 1213-25. doi:10.1096/fj.07-9677com

(8) Delattre, Ana Marcia et al. “Evaluation of chronic omega-3 fatty acids supplementation on behavioral and neurochemical alterations in 6-hydroxydopamine-lesion model of Parkinson’s disease.” Neuroscience research vol. 66,3 (2010): 256-64. doi:10.1016/j.neures.2009.11.006

(9) Paddock, C.. Parkinson’s severity linked to brain inflammation (2013, August 29).

(10) Sinn, Natalie, and Janet Bryan. “Effect of supplementation with polyunsaturated fatty acids and micronutrients on learning and behavior problems associated with child ADHD.” Journal of developmental and behavioral pediatrics : JDBP vol. 28,2 (2007): 82-91. doi:10.1097/01.DBP.0000267558.88457.a5

(11) Carlson, Susan E et al. “DHA supplementation and pregnancy outcomes.” The American journal of clinical nutrition vol. 97,4 (2013): 808-15. doi:10.3945/ajcn.112.050021

(12) Lazzarin, Natalia et al. “Low-dose aspirin and omega-3 fatty acids improve uterine artery blood flow velocity in women with recurrent miscarriage due to impaired uterine perfusion.” Fertility and sterility vol. 92,1 (2009): 296-300. doi:10.1016/j.fertnstert.2008.05.045

(13) Qiu, Chunfang et al. “Erythrocyte omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids and preeclampsia risk in Peruvian women.” Archives of gynecology and obstetrics vol. 274,2 (2006): 97-103. doi:10.1007/s00404-006-0140-4

(14) Olsen, S. et al. “Randomised controlled trial of effect of fish-oil supplementation on pregnancy duration.” The Lancet, 1(8800), 1003-1007 (1992) doi:10.1016/0140-6736(92)90533-9

(15) Oner, G, and I I Muderris. “Efficacy of omega-3 in the treatment of polycystic ovary syndrome.” Journal of obstetrics and gynaecology : the journal of the Institute of Obstetrics and Gynaecology vol. 33,3 (2013): 289-91. doi:10.3109/01443615.2012.751365

(16) Tomio, Kensuke et al. “Omega-3 polyunsaturated Fatty acids suppress the cystic lesion formation of peritoneal endometriosis in transgenic mouse models.” PloS one vol. 8,9 e73085. 10 Sep. 2013, doi:10.1371/journal.pone.0073085

(17) Safarinejad, M R. “Effect of omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation on semen profile and enzymatic anti-oxidant capacity of seminal plasma in infertile men with idiopathic oligoasthenoteratospermia: a double-blind, placebo-controlled, randomised study.” Andrologia vol. 43,1 (2011): 38-47. doi:10.1111/j.1439-0272.2009.01013.x

(18) Tang, Li-Xin et al. “Association of decreased spermatozoa omega-3 fatty acid levels and increased oxidative DNA damage with varicocele in infertile men: a case control study.” Reproduction, fertility, and development vol. 28,5 (2016): 648-54. doi:10.1071/RD14276

(19) Rhodes, L E et al. “Dietary fish oil reduces basal and ultraviolet B-generated PGE2 levels in skin and increases the threshold to provocation of polymorphic light eruption.” The Journal of investigative dermatology vol. 105,4 (1995): 532-5. doi:10.1111/1523-1747.ep12323389

(20) Maurice, P D et al. “The effects of dietary supplementation with fish oil in patients with psoriasis.” The British journal of dermatology vol. 117,5 (1987): 599-606. doi:10.1111/j.1365-2133.1987.tb07492.x

(21) Bhattacharya, Arunabh et al. “Effect of fish oil on bone mineral density in aging C57BL/6 female mice.” The Journal of nutritional biochemistry vol. 18,6 (2007): 372-9. doi:10.1016/j.jnutbio.2006.07.002

(22) Oddy, W H et al. “Ratio of omega-6 to omega-3 fatty acids and childhood asthma.” The Journal of asthma : official journal of the Association for the Care of Asthma vol. 41,3 (2004): 319-26. doi:10.1081/jas-120026089

(23) Floc’h, Caroline et al.  Effect of a nutritional supplement on hair loss in women.” Journal of Cosmetic Dermatology (2015), 76-82.

(24) SanGiovanni, John Paul, and Emily Y Chew. “The role of omega-3 long-chain polyunsaturated fatty acids in health and disease of the retina.” Progress in retinal and eye research vol. 24,1 (2005): 87-138. doi:10.1016/j.preteyeres.2004.06.002

(25) Macsai, Marian S. “The role of omega-3 dietary supplementation in blepharitis and meibomian gland dysfunction (an AOS thesis).” Transactions of the American Ophthalmological Society vol. 106 (2008): 336-56.

(26) Nozaki, S., Garg, A., Vega, G., & Grundy, S. (1991). Postheparin lipolytic activity and plasma lipoprotein response to omega-3 polyunsaturated fatty acids in patients with primary hypertriglyceridemia. The American Journal of Clinical Nutrition, 53(3), 638-642.

(27) Norris, Jill M et al. “Omega-3 polyunsaturated fatty acid intake and islet autoimmunity in children at increased risk for type 1 diabetes.” JAMA vol. 298,12 (2007): 1420-8. doi:10.1001/jama.298.12.1420

(28) Parra, Dolores et al. “A diet rich in long chain omega-3 fatty acids modulates satiety in overweight and obese volunteers during weight loss.” Appetite vol. 51,3 (2008): 676-80. doi:10.1016/j.appet.2008.06.003

(29) Illingworth, D., Harris, W., & Connor, W. (1984). Inhibition of low density lipoprotein synthesis by dietary omega-3 fatty acids in humans. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, 4, 270-275.

(30) Skulas-Ray, Ann C et al. “Dose-response effects of marine omega-3 fatty acids on apolipoproteins, apolipoprotein-defined lipoprotein subclasses, and Lp-PLA2 in individuals with moderate hypertriglyceridemia.” Journal of clinical lipidology vol. 9,3 (2015): 360-7. doi:10.1016/j.jacl.2014.12.001

(31) Smith, Gordon I et al. “Dietary omega-3 fatty acid supplementation increases the rate of muscle protein synthesis in older adults: a randomized controlled trial.” The American journal of clinical nutrition vol. 93,2 (2011): 402-12. doi:10.3945/ajcn.110.005611

(32) Noreen, Eric E et al. “Effects of supplemental fish oil on resting metabolic rate, body composition, and salivary cortisol in healthy adults.” Journal of the International Society of Sports Nutrition vol. 7 31. 8 Oct. 2010, doi:10.1186/1550-2783-7-31

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen