Berberine voor diabetes – Is Berberine een natuurlijk alternatief voor metformine?

Geschreven door Tom Von Deck
Zuurbes is een natuurlijke bron van berberine

In de geïndustrialiseerde landen hebben insulineresistentie, obesitas en andere metabole stoornissen enorme proporties bereikt. Het huidige populaire glucoseverlagende medicijn dat de dokters voorschrijven, wordt metformine genoemd. Helaas kan dit geneesmiddel heel wat bijwerkingen hebben, waarvan sommige zeer ernstig zijn (1).

Gelukkig heeft berberine thans de reputatie ontwikkeld een natuurlijk alternatief te zijn voor metformine. Berberine helpt namelijk het lichaam op verschillende manieren om de bloedsuikerspiegel te verlagen en dit met relatief weinig bijwerkingen.

In dit artikel onderzoeken we de voordelen van berberine en ontdekken het vermogen om de bloedsuikerspiegel te verlagen, de stofwisseling te verbeteren en de andere positieve werking op de verschillende systemen van het lichaam. We hebben bergen van wetenschappelijke literatuur onderzocht en de bevindingen hieronder voor u samengevat.

Wat is Berberine en waar komt het vandaan?

Berberine is een fytonutriënt en alkaloïde die men in verschillende planten kan vinden waaronder Gele puccoon, Europese zuurbes, Kurkboom, Coptis, Mahonie en Boomkurkuma (2).

De Chinese geneeskunde en Ayurveda kennen al sinds de oudheid de vele voordelen van berberine, zoals het vermogen om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Traditioneel wordt het in veel delen van de wereld gebruikt voor de behandeling van ontstekingen, infecties, bestrijden van parasieten, wondgenezing, huid- en maagzweren, indigestie, aambeien en diarree. Omdat diabetes relatief nieuw is in de geschiedenis werd daar in de oudheid nog niet zo veel aandacht aan besteed. (3) (4)

Wat zijn de voordelen van Berberine?

helpt berberine om gewicht te verliezen?

Verlaagt de bloedsuikerspiegel en verbetert de insulinegevoeligheid

Berberine verlaagt de bloedsuikerspiegel net zo efficiënt als de traditionele medicijnen. Ontdek hieronder wat berberine in het lichaam doet.

Ondersteunt de insulineproductie in de pancreas

Een onderzoek uit 2012 onderzocht het vermogen van berberine om glucose en insuline in het bloed van mensen en dieren te verlagen en de insulinegevoeligheid te verbeteren. (4)

De onderzoekers toonden aan dat dit gebeurt door regulatie en herstel van de pancreaseilandjes. Dit zijn groepjes cellen in de alvleesklier die hormonen produceren. Een van deze hormonen is insuline dat dient om uw cellen glucose te laten opnemen om te gebruiken als energie.

“Deze resultaten geven aan dat berberine een tweerichtingsregeling kan hebben in pancreas-eilandjes. Bij typische type 2 diabetes met opmerkelijke insulineresistentie verlaagde berberine de insulinespiegels in het bloed door de insulinegevoeligheid te verhogen. In type 1 diabetes of het late stadium van type 2 diabetes, gekenmerkt door een slechte β-celfunctie, was berberine echter in staat de insulinesecretie te verhogen via het herstellen van vernietigde of uitgeputte eilandjes, die verband kunnen houden met de anti-oxiderende en anti-lipide peroxidatie-eigenschappen.”

Activeert het “Metabole Hoofdschakelaar” enzym

Een glucoseverlagend talent van berberine bestaat uit het vermogen om de adenosine monofosfaat-geactiveerde proteïne kinase (AMPK) signaalroute te activeren. AMPK is een enzym dat in de hersenen wordt geproduceerd. Het heeft de bijnaam ‘metabole hoofdschakelaar’ gekregen omdat het een belangrijke rol speelt in het energiestofwisseling. Defecten in deze signaalroute van dit enzym kunnen leiden tot obesitas en andere stofwisselingsproblemen. Berberine helpt het AMPK te activeren. Dit helpt het lichaam de stofwisseling van glucose en vetten te reguleren. (5)

Stimuleert de enzymen die glucose afbreken

Vermindert de afbraak van bepaalde Koolhydraten en Zetmelen

Berberine kan heel goed gebruikt worden in de strijd tegen diabetes omdat het op dezelfde manier werkt als alfa-glucosidaseremmers en alfa-amylaseremmers (bijvoorbeeld miglitol en acarbose). Dit zijn medicijnen die de vertering van koolhydraten voorkomen en de invloed van inname van koolhydraten op de bloedsuikerspiegel verminderen (7) (8). In het bijzonder remmen ze enzymen die suikers en zetmeel afbreken. De natuurlijke tegenhanger van deze medicijnen vindt men terug in curcumine en berberine. (9)

Ze verminderen ook glucosetransport door de darmepitheellaag (de laag cellen tussen de darmen en de maag waar voedsel in het lichaam wordt opgenomen).

Voorkomt dat de lever teveel glucose aanmaakt

Berberine bleek ook de gluconeogenese of de productie van glucose in de lever te remmen. (10)

Ondersteunt de stofwisseling

Dezelfde mechanismen waarmee berberine de bloedsuikerspiegel en insulinegevoeligheid kan regelen, vindt men ook terug in de algemene stofwisseling van koolhydraten en vetten.

Als je dit artikel vanaf het begin hebt gelezen dan weet je reeds dat berberine de glucoseproductie in de lever remt en ook de glucosevertering in de buik. Het activeert het enzym AMPK, dat het vet- en suikermetabolisme reguleert. Het herstelt en ondersteunt ook de pancreaseilandjes die insuline produceren.

Kan gewichtsverlies bevorderen

In één onderzoek namen zwaarlijvige proefpersonen gedurende 12 weken driemaal daags 500 mg berberine. Ze verloren gemiddeld vijf pond (2,3 kg). Ook werd een grotere verlaging van cholesterol- en triglyceridewaarden gezien dan via enige andere methoden voor gewichtsverlies. (11)

Een andere studie met personen met het metabool syndroom leidde over eenzelfde periode tot meer gewichtsverlies. In drie maanden daalden hun body mass index (BMI) van gemiddeld 31,5 naar 27,4, waardoor ze van obesitas naar overgewicht gingen. Ze namen driemaal daags 300 mg. Insulineresistentie speelde waarschijnlijk een rol bij de hoeveelheid gewichtsverlies. (12)

Een 6 maanden durende studie over metformine en gewichtsverlies volgde 154 patiënten die tweemaal daags 500 mg innamen. Ze verloren een aanzienlijke hoeveelheid gewicht, vooral bij personen die te kampen hadden met een hoge insulineresistentie. Onbehandelde deelnemers kwamen gewicht aan. (13)

Berberine activeert dus verschillende mechanismen die de stofwisseling reguleren en gewichtsverlies veroorzaken.

Berberine activeert de AMPK die de productie van nieuwe mitochondriën in gang zet

AMPK activeert de productie van nieuwe mitochondriën (foto)

Vermindert ontstekingen

Een overzicht van onderzoeken uit 2014 onderzocht het ontstekingsremmend effect van berberine bij personen met stofwisselingsstoornissen zoals diabetes, wat ook een ontstekingsstoornis is. In de analyse constateerden ze een groot aantal anti-oxiderende en ontstekingsremmende invloed bij mensen en dieren. (14)

Doodt bacteriën, virussen en schimmels

Talrijke wetenschappelijke studies onthullen het vermogen van berberine om bacteriën, virussen, schimmels en parasieten te doden. Het lijstje is lang. Hieronder belichten we de opmerkelijkste bevindingen.

Een onderzoek uit 2014 ontdekte dat berberine in staat is de woekering van candida te bestrijden. Candida is schimmelinfectie die begint in het spijsverteringsstelsel en zich kan verspreiden naar alle lichaamssystemen. (15)

In een onderzoek met knaagdieren uit 2011 verminderde het de mortaliteit van het influenzavirus van 90% naar 55%. (21)
In 2005 ontdekten onderzoekers dat berberine bepaalde antibiotica kon meehelpen de dodelijke methicillineresistente staphylococcus aureus (MRSA)-bacteriën te bestrijden in een synergetische relatie vergeleken met controles. (16)

Versnelt genezing van wonden

De antibacteriële en ontstekingsremmende effecten van berberine kunnen wonden helpen sneller te genezen.

Bevordert de gezondheid van het hart & verlaagt cholesterol

Hoge bloedsuikerspiegel, triglyceriden en ongezond cholesterol verhogen het risico op hartaandoeningen. Berberine vermindert alle drie en verhoogt het niveau van gezonde cholesterol. (17)
In een langetermijnstudie gepubliceerd in 2003 verbeterde berberine aanzienlijk de overlevingskans van mensen die eerder aan hartfalen leden. (18)

Vermindert het opstapelen van vet in de lever

In een analyse van wetenschappelijke studies uit 2013 werd het vermogen van berberine om de vetopslag in de lever te verminderen onderzocht. Onderzoekers bevestigden dit vermogen en adviseerden meer studies om te bepalen hoe berberine dit bereikt. (19)

Zorgt voor een beter humeur

Een studie uit 2008 merkte een verhoging op van hdet serotoninegehalte (19%), dopamine (52%) en norepinefrine (29%) in de hersenen van ratten binnen 15 dagen door het toedienen van berberine. (20)
In 2019 bekeken onderzoekers de reeds bestaande studies en kwamen tot de vaststelling dat berberine in staat is om via verschillende mechanismen de gemoedstoestand te verbeteren, vooral bij patiënten met stemmingsstoornissen. (22)

Bevordert een goed darmbacterie evenwicht

Berberine tegen diabetes door het aantal slechte bacteriën in de darm te verminderen

3D-beeld van darmbacteriën

Een studie uit 2010 waaraan volwassen mannen van alle leeftijden, vormen en maten deelnamen, toonde het verband aan tussen de aanwezigheid van “slechte bacteriën” in de darm en het ontstaan van type 2 diabetes. (23)
In een analyse van bestaande onderzoeken uit 2018 wezen onderzoekers op verschillende verbanden tussen stofwisselingsziektes zoals diabetes en het ecosysteem van de darmbacteriën. Ze wijten de huidige hoge niveaus van diabetes aan een modern dieet dat teveel koolhydraten en verzadigde vetten bevat en te weinig vezels. Gezonde darmbacteriën voeden zich met de vezels en maken korte keten vetzuren (SCFA’s) aan die ontstekingen verminderen. Mensen met diabetes vertonen minder darmbacteriën die SCFA’s creëren. Al deze factoren, gecombineerd met het overmatig gebruik van antibiotica, veroorzaken meer gevallen van diabetes dan ooit tevoren in de geschiedenis. (24)
Dezelfde onderzoekers hebben ook andere chemicaliën opgemerkt die worden geproduceerd door gezonde darmbacteriën. Zij helpen ook om stofwisselingsstoornissen te voorkomen en het immuunsysteem en de organen in alle systemen van ons lichaam ondersteunen.
Volgens een Chinese studie uit 2011 kan berberine die niet door het lichaam wordt opgenomen en gebruikt, ‘slechte’ darmbacteriën onderdrukken en hun vermenigvuldiging afremmen. Sommige van deze bacteriestammen bevorderen de omstandigheden waarin diabetes kan ontstaan. De opgenomen berberine kan deze stammen ook onderdrukken, maar de wetenschappers hebben vooral de berberine onderzocht die in het spijsverteringsstelsel achterbleef. (25)
De onderzoekers hebben een studie aangehaald die aantoont dat berberine gezonde probiotische stammen in de lactobacillus- en bifidobacterium-groepen niet onderdrukt. Deze groepen omvatten de meeste gezonde soorten die ook te vinden zijn in probiotische supplementen, yoghurt en andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan probiotica. Ze wezen ook op een andere studie van een probiotische melkdrank die een aantal diabetische symptomen vertraagde bij ratten die grote hoeveelheden fructose consumeerden. Door slechte bacteriën te onderdrukken, ondersteunt berberine de groei van probiotica.

Vermindert de ernst van acne

Een Iraanse studie uit 2012 bij adolescenten met matige tot ernstige acne verlaagde de Michaelson-scores voor acne-ernst met gemiddeld 45% in vier weken in vergelijking met een placebo. Ze gebruikten dagelijks 600 mg oraal berberisextract. (33)

Berberine versus metformine: is Berberine het natuurlijke alternatief?

We willen je eraan herinneren dat dit artikel niet bedoeld is als vervanging voor diagnose en goed medisch advies van uw arts, maar toch hebben we geweldig nieuws voor het gebruik van berberine.
Een studie uit 2008 volgde 36 volwassenen, bij wie onlangs de diagnose diabetes type 2 was gesteld, gedurende drie maanden. Proefpersonen kregen willekeurig of berberine of metformine. Bij beide groepen werden vergelijkbare resultaten in het verlagen van de bloedsuikerspiegel vastgesteld. Berberine werkte zelfs beter dan metformine voor het vetmetabolisme. (26)
In deel B van de studie volgden ze 48 volwassenen met “slecht gecontroleerde” type 2 diabetes. Berberine verbeterde de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte, evenals het vetmetabolisme. De enige gerapporteerde bijwerkingen waren tijdelijke gastro-intestinale symptomen: winderigheid, opgeblazen gevoel, diarree en constipatie. Er was geen vermindering van lever- of nierfuncties. (26)
Het besluit van de medische onderzoekers was dat berberine ‘als een nieuw kandidaat-geneesmiddel kan dienen bij de behandeling van diabetes type 2’. Ze merkten de lage kosten en relatieve veiligheid op in vergelijking met gevestigde geneesmiddelen met vergelijkbare effecten. Ze adviseerden ook nieuwe studies die een groter deel van de patiëntenpopulatie met diabetes omvatten. (26)
Een analyse uit 2015 van wetenschappelijke studies gepubliceerd in het Journal of Ethnopharmacology vergeleek de effecten van berberine op mensen met diabetes type 2. Onderzoekers keken naar 27 gerandomiseerde gecontroleerde klinische onderzoeken waaraan in totaal 2.569 patiënten deelnamen. Dit waren placebo-onderzoeken. Sommigen vergeleken ook de resultaten van berberine met placebo’s met en zonder trainingsprogramma’s en andere ‘leefstijlinterventies’. Anderen vergeleken berberine met orale medicijnen die de bloedsuikerspiegel verlagen. (27)
De onderzoekers concludeerden dat berberine in combinatie met het aanpassen van de levensstijl effectiever was in het verlagen van bloedglucose in vergelijking met de combinatie placebo en aanpassen van de levensstijl. Berberine veroorzaakte aanvullende positieve effecten op de bloedsuikerspiegel wanneer gecombineerd met vergelijkbare farmaceutische geneesmiddelen. Ze concludeerden dat het vermogen van berberine om de bloedsuikerspiegel te verlagen net zo effectief is als conventionele behandelingen. Berberine werd door deze wetenschappers aanbevolen voor degenen die zich geen geneesmiddelen kunnen veroorloven, terwijl ze ook de oproep lanceerden voor meer studies om de nog onbeantwoorde vragen te onderzoeken. (27)
Besluit: Berberine lijkt te fungeren als een natuurlijk alternatief voor glucoseverlagende medicijnen zoals metformine, maar vergeet niet om altijd eerst uw zorgverlener te raadplegen alvorens u aan de slag wenst te gaan met natuurlijke middelen om aandoeningen te behandelen. Zij beschikken namelijk over de middelen om de juiste diagnoses te stellen en tests uit te voeren. Als uw huidige gezondheidstoestand complex is, zijn zij hiervoor ook beter uitgerust.

Berberine vs Metformine bijwerkingen
Nevenwerkingen van medicatie

Metmorfine Bijwerkingen

Vaak voorkomende bijwerkingen

Van Drugs.com: (1)

Vaak gemelde bijwerkingen van metformine zijn onder meer: melkzuuracidose, diarree, misselijkheid, misselijkheid en braken, braken en winderigheid. Andere bijwerkingen zijn: vermoeidheid en verlaagd vitamine b12-serumconcentraat.”

Dezelfde website raadt aan uw arts te raadplegen als u bovenstaande nevenwerkingen ervaart na het innemen van metformine. Andere veel voorkomende bijwerkingen om op te letten zijn spierkrampen, pijn bij het plassen, maagpijn of ongemakkelijk gevoel, koorts, koude rillingen, slaperigheid en verlies van eetlust.

Minder vaak voorkomende bijwerkingen

Minder vaak voorkomende effecten van metformine zijn koud zweet, angst, duizeligheid, wazig zien, snelle of onregelmatige hartslag, hoofdpijn, verwarring, onduidelijke spraak, ademhalingsmoeilijkheden, zwakte en nog enkele andere nevenwerkingen.

Bedenk dat metformine melkzuuracidose kan veroorzaken. Extreme gevallen van melkzuuracidose veroorzaakt door metformine hebben gevaarlijk lage bloeddruk, onderkoeling en de dood veroorzaakt. Sommige van deze extreme gevallen begonnen met kleine symptomen zoals “malaise, myalgie, ademnood, slaperigheid en buikpijn.” (1)
Metformine wordt niet aanbevolen als u een gevorderde levercirrose heeft, wegens verhoogd risico op melkzuuracidose. Zowel metformine als berberine kunnen gebruikt worden, of zelfs gunstig zijn als u andere leveraandoeningen heeft. Maar raadpleeg altijd eerst uw arts. (29) (30)
Een 13-jarige studie naar de effecten van langdurig gebruik van metformine in vergelijking met een placebo, gepubliceerd in 2016, onthulde vitamine B12-tekort en bloedarmoede als veel voorkomende bijwerkingen. Degenen met een lage B12 hadden een grotere kans op het ontwikkelen van perifere neuropathie. De dosis was tweemaal daags 850 mg. Patiënten namen deel aan een diabetesprogramma. (28)
In een studie uit 2015 voerden medische wetenschappers een multicenter, gerandomiseerde, gecontroleerde, open-label fase II-studie uit met beroertepatiënten die te kampen hadden met verminderde glucose-intolerantie. De onderzoekers merkten het volgend op in verband met de bijwerkingen:
“19 patiënten kregen willekeurig metformine toegewezen. Negen patiënten in de metforminegroep hadden bijwerkingen, meestal gastro-intestinaal, wat leidde tot permanente stopzetting bij vier patiënten na 3-10 weken. ”(31)

Berberine bijwerkingen

Berberine wordt over het algemeen geprezen als een alkaloïde die de bloedglucose aanzienlijk verlaagt met relatief weinig bijwerkingen.

U herinnert zich misschien uit de bovengenoemde studie uit 2008 dat sommige berberinepatiënten die driemaal daags 500 mg gebruikten winderigheid (19%), buikpijn (3,4%), diarree (10,3%) en constipatie (6,9%) hadden. De effecten waren tijdelijk. (26)

Een andere negatieve bijwerking van berberine is dat als u momenteel andere stoffen gebruikt die de bloedsuikerspiegel verlagen, zoals metformine, deze combinatie ervoor kan zorgen dat uw bloedsuiker te laag wordt. Zorg ervoor dat u uw arts raadpleegt als u denkt dat u zich in deze categorie bevindt.
Anderzijds observeerden sommige medische wetenschappers op dat berberine synergetisch kan werken met andere stoffen die de bloedsuikerspiegel verlagen, althans bij specifieke doseringen. Maar experimenteer niet op eigen houtje zonder een arts te raadplegen.
Wees eveneens voorzichtig als u berberine inneemt met bloedverdunnende kruiden of medicijnen, of als u een voorgeschiedenis heeft van een te lage bloeddruk. (32)
Als u berberine wilt gebruiken om een ziekte zoals diabetes te behandelen, raadpleeg dan eerst uw arts. Doe dit ongeacht of u momenteel medicatie, kruiden of supplementen van welke aard dan ook gebruikt.
Raadpleeg eveneens uw arts als u zwanger bent of borstvoeding geeft en u graag berberine wil gebruiken. Er is een mogelijk verband met hersenschade bij foetussen en andere gezondheidsrisico’s bij pasgeboren baby’s. (32)

Berberine dosering – Hoeveel moet ik nemen?

Berberine wordt goed opgenomen door het lichaam. Het wordt echter ook zeer snel gemetaboliseerd in de lever. Dit betekent dat het zeer snel door het lichaam wordt opgenomen en gebruikt. Na een paar uur kunnen bloedonderzoeken slechts zeer kleine hoeveelheden aantonen.
Dit betekent dat u berberine moet innemen na elke maaltijd om uw lichaam van een constante aanvoer te voorzien. Studies bij mensen met diabetes geven vaak driemaal daags een dosis van 500 mg. Neem niet meer dan 500 mg in per keer, omdat dit soms gastro-intestinale bijwerkingen kan veroorzaken.
Kies ook voor een puur berberinesupplement. Veel merken verkopen zwakkere complexen die niet zo effectief zullen zijn.

Hoe lang duurt het voordat Berberine werkt?

Na ongeveer een week gebruik merkt u mogelijk een lagere bloedsuikerspiegel, maar dit effect wordt mogelijk nog niet zichtbaar voor drie of vier weken.
De tijdsduur die nodig is om de effecten van berberine te ervaren, kan variëren afhankelijk van het voordeel dat u zoekt en van de omstandigheden in uw lichaam.

Waar Berberine kopen?

Bij Intelligent Labs leveren we een ultra-zuiver supplement in capsules in de klinisch erkende dosering van 500 mg. Laboratoriumtests door derde partijen garanderen de zuiverheid van het product en een nauwkeurige etikettering.

Tot Slot

Berberine werkt goed voor het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het verhogen van de insulinegevoeligheid met relatief weinig bijwerkingen. Het heeft nog een groot aantal positieve gezondheidsvoordelen aangetoond buiten zijn anti-diabetische en cholesterolverlagende voordelen. Deze plantaardige fytonutriënt wordt in meerdere wetenschappelijke onderzoeken aangeprezen als een natuurlijk alternatief voor metformine en andere geneesmiddelen die de bloedsuikerspiegel verlagen.
Bent u nieuwsgierig naar de andere voordelen van berberine voor de gezondheid, ontdek dan ook ons ander blogartikel over de voordelen van berberine.
Dit artikel is alleen voor educatieve doeleinden en is niet bedoeld als vervanging voor goed medisch advies van uw arts of resultaten van uw medisch laboratorium. Diagnose en behandeling kunnen erg genuanceerd zijn, vooral als u meerdere medische aandoeningen heeft of een medische aandoening die meer dan één systeem in het lichaam treft. We kunnen niet beloven dat berberine of een ander supplement elke ziekte kan behandelen of genezen.

Wetenschappelijke Referenties

1. Metformin Side Effects. Drugs.com. (Medically Reviewed November 20, 2018). https://www.drugs.com/sfx/metformin-side-effects.html

2. Berberine. Reference page. WebMD. (No date). https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1126/berberine

3. Neag MA, Mocan A, Echeverría J, et al. Berberine: Botanical Occurrence, Traditional Uses, Extraction Methods, and Relevance in Cardiovascular, Metabolic, Hepatic, and Renal Disorders. Front Pharmacol. 2018; 9: 557. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6111450/

4. Yin J, Ye J, Jia W. Effects and mechanisms of berberine in diabetes treatment Acta Pharmaceutica Sinica B. 2012; 2(4): 327-334. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211383512000871

5. Winder WW, Hardie DG. AMP-activated protein kinase, a metabolic master switch:  possible roles in Type 2 diabetes American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism. 1999; 277(1): E1-E10. https://physiology.org/doi/full/10.1152/ajpendo.1999.277.1.E1

6. Xu M, Xiao Y, Yin J, et al. Berberine promotes glucose consumption independently of AMP-activated protein kinase activation. PLoS ONE. 2014; 9(7): e103702. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4114874/

7. Alpha-Glucosidase Inhibitors for Diabetes. Reference page. WebMD. (No date). https://www.webmd.com/diabetes/alpha-glucosidase-inhibitors-diabetes

8. Amylase Inhibitors. Health Information Library. PeaceHealth. (Reviewed June 8, 2015). https://www.peacehealth.org/medical-topics/id/hn-3979008

.9 Jhong CH, Riyaphan J, Lin SH, Chia YC, Weng CF. Screening alpha-glucosidase and alpha-amylase inhibitors from natural compounds by molecular docking in silico. Biofactors. 2015; 41(4): 242-51. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26154585/

10. Li A, Liu Q, Li Q, Liu B, Yang Y, Zhang N. Berberine Reduces Pyruvate-driven Hepatic Glucose Production by Limiting Mitochondrial Import of Pyruvate through Mitochondrial Pyruvate Carrier 1. EBioMedicine. 2018; 34: 243-55. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6117739/

11. Hu, Yueshan, et al. “Lipid-lowering effect of berberine in human subjects and rats.” Phytomedicine: International Journal of Phytotherapy & Phytopharmacology. 2012; 19(10): 861+. https://go.gale.com/ps/anonymous?id=GALE%7CA308069050&sid=googleScholar&v=2.1&it=r&linkaccess=abs&issn=09447113&p=HRCA&sw=w

12. Yang J, Yin J, Gao H, et al. Berberine improves insulin sensitivity by inhibiting fat store and adjusting adipokines profile in human preadipocytes and metabolic syndrome patients. Evid Based Complement Alternat Med. 2012; 2012: 363845. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3310165/

13. Seifarth C, Schehler B, Schneider HJ. Effectiveness of metformin on weight loss in non-diabetic individuals with obesity. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2013; 121(1): 27-31. https://www.researchgate.net/publication/233404614_Effectiveness_of_Metformin_on_Weight_Loss_in_Non-Diabetic_Individuals_with_Obesity

14. Li Z, Geng Y, Jiang J, Kong W. Antioxidant and Anti-Inflammatory Activities of Berberine in the Treatment of Diabetes Mellitus Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2014; 2014: 1-12. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2014/289264/

15. Dhamgaye S, Devaux F, Vandeputte P, et al. Molecular Mechanisms of Action of Herbal Antifungal Alkaloid Berberine, in Candida albicans PLoS ONE. 2014; 9(8): e104554-. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0104554

16. Yu HH, Kim KJ, Cha JD, et al. Antimicrobial activity of berberine alone and in combination with ampicillin or oxacillin against methicillin-resistant Staphylococcus aureus. J Med Food. 2005; 8(4): 454-61. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16379555

17. Dong H, Zhao Y, Zhao L, Lu F. The Effects of Berberine on Blood Lipids: A Systemic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials Planta Med. 2013; 79(06): 437-446. https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/html/10.1055/s-0032-1328321

18. Zeng XH, Zeng XJ, Li YY. Efficacy and safety of berberine for congestive heart failure secondary to ischemic or idiopathic dilated cardiomyopathy. Am J Cardiol. 2003;92(2):173-6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12860219

19. Liu Y, Zhang L, Song H, Ji G. Update on Berberine in Nonalcoholic Fatty Liver Disease Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2013; 2013: 1-8. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/308134/

20. Kulkarni SK, Dhir A. On the mechanism of antidepressant-like action of berberine chloride. Eur J Pharmacol. 2008; 589(1-3): 163-72. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18585703

21. Wu Y, Li JQ, Kim YJ, Wu J, Wang Q, Hao Y. In vivo and in vitro antiviral effects of berberine on influenza virus. Chin J Integr Med. 2011; 17(6): 444-52. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21660679

22. Fan J, Zhang K, Jin Y, et al. Pharmacological effects of berberine on mood disorders. J Cell Mol Med. 2019; 23(1): 21-8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6307759/

23. Larsen N, Vogensen FK, van den Berg FW, et al. Gut microbiota in human adults with type 2 diabetes differs from non-diabetic adults. PLoS ONE. 2010; 5(2): e9085. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20140211

24. Aw W, Fukuda S. Understanding the role of the gut ecosystem in diabetes mellitus. J Diabetes Investig. 2018; 9(1): 5-12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5754518/

25. Han J, Lin H, Huang W. Modulating gut microbiota as an anti-diabetic mechanism of berberine. Med Sci Monit. 2011; 17(7): RA164-7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3539561/

26. Yin J, Xing H, Ye J. Efficacy of berberine in patients with type 2 diabetes mellitus. Metab Clin Exp. 2008; 57(5): 712-7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2410097/

27. Lan J, Zhao Y, Dong F, et al. Meta-analysis of the effect and safety of berberine in the treatment of type 2 diabetes mellitus, hyperlipemia and hypertension. J Ethnopharmacol. 2015; 161: 69-81. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25498346

28. Aroda VR, Edelstein SL, Goldberg RB, et al. Long-term Metformin Use and Vitamin B12 Deficiency in the Diabetes Prevention Program Outcomes Study. J Clin Endocrinol Metab. 2016; 101(4): 1754-61. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26900641

29. Miralles-Linares F, Puerta-Fernandez S, Bernal-Lopez MR, Tinahones FJ, Andrade RJ, Gomez-Huelgas R. Metformin-Induced Hepatotoxicity Diabetes Care. 2012; 35(3): e21-e21. https://care.diabetesjournals.org/content/35/3/e21

30. Brackett CC. Clarifying metformin’s role and risks in liver dysfunction. J Am Pharm Assoc (2003). 2010; 50(3): 407-10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20452916?dopt=Abstract

31. den Hertog HM, Vermeer SE, Zandbergen AA, et al. Safety and feasibiLIty of Metformin in patients with Impaired glucose Tolerance and a recent TIA or minor ischemic stroke (LIMIT) trial – a multicenter, randomized, open-label phase II trial. Int J Stroke. 2015; 10(1): 105-9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23489282

32. Berberine. Reference page. WebMD. (No date). https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1126/berberine

33. Fouladi RF. Aqueous extract of dried fruit of Berberis vulgaris L. in acne vulgaris, a clinical trial. J Diet Suppl. 2012; 9(4): 253-61. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23038982

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen