Cognitieve achteruitgang – Kan fosfatidylserine helpen?

Geschreven door Andy Mobbs

Hoe ouder we worden, hoe ongezonder onze neuronen worden. Op een gegeven moment beginnen de meeste mensen enkele kleine symptomen op te merken, zoals dat hun kortetermijngeheugen niet zo scherp is als het ooit was. Of moeite om namen en gezichten te onthouden die ooit bekend waren. Dit is een natuurlijk onderdeel van veroudering en staat bekend als cognitieve achteruitgang.

Een gelukkig, gezond brein dat goed werkt, heeft hersencellen die efficiënt met elkaar kunnen communiceren of ‘praten’. De manier waarop hersencellen verbinding maken, wordt een “synaps” genoemd. Alle cellen in onze hersenen en het centrale zenuwstelsel gebruiken synapsen om ons te laten denken, bewegen, leren en onthouden. Naarmate we ouder worden, beginnen onze hersencellen (ook bekend als neuronen) echter af te sterven. De neuronen die overleven, worden minder gezond en verliezen langzaam hun vermogen om verbinding te maken met de andere neuronen rondom hen.

Cognitieve achteruitgang is natuurlijk niet aangenaam en heeft misschien geen grote invloed op ons leven. Als we de degeneratie echter laten voortduren, belanden we hoogstwaarschijnlijk in de volgende fase die verder gaat dan deze cognitieve stoornis. Het is ernstiger en betekent dat mensen ver beneden hun potentieel leven, wel kunnen ze nog steeds relatief normaal en zelfstandig leven.

Als zaken echter voorbij een bepaald punt gaan, bereiken we het stadium van dementie waarin het uitvoeren van eenvoudige alledaagse taken een probleem wordt. En we kunnen niet langer leven zonder hulp. 60%-80% van de gevallen van dementie zijn Alzheimer.

gelukkig ouder koppel

Celmembranen en cognitieve achteruitgang

Dementie is een term voor een groep ziekten en aandoeningen die leidt tot een achteruitgang van cognitieve functies – geheugen, gedrag, taal, probleemoplossing en besluitvorming – tot een punt dat het dagelijks leven verstoort.

Gedurende vele jaren hebben onderzoekers verschillende oorzaken van dementie ontdekt, waarvan het meest significant een verandering was in de structuur van de membranen. De membranen die onze hersencellen omringen en beschermen als gevolg van een abnormale opeenhoping van vervormde eiwitten, wat leidde tot progressieve cognitieve achteruitgang tot het bereiken van Dementie.

Wat zijn celmembranen?

Onze celmembranen zijn opgebouwd uit 2 lagen lipiden, bekend als de lipiden dubbellaag, en naarmate onze cellen ouder worden, krimpen ze en verandert de samenstelling van de lipiden dubbellaag.

Normaal gesproken moeten cellen vol, vloeibaar, kneedbaar en flexibel zijn. Waardoor ze het synapssignaal van andere cellen efficiënt kunnen ontvangen, en ook doorlaatbaar zijn, waardoor alle eiwitten, enzymen, voedingsstoffen, zuurstof en glucose, enz., om de cel in en uit te gaan.

Naarmate de membranen hun volheid en vloeibaarheid verliezen, worden ze echter harder, dus minder doorlaatbaar en minder in staat om zich aan te passen aan het ontvangen van synaptische signalen. Je kunt het zien als een sinaasappel die vol en sappig begint, maar naarmate hij vocht verliest, wordt hij droger en harder.

Wat zijn lipiden dubbellagen?

membraan

De fosfolipide dubbellaag van celmembranen

De lipiden dubbellagen zijn opgebouwd uit fosfatidylcholine, fosfatidylethanolamine, sfingomyeline (een combinatie van fosfatidylcholine en fosfatidylethanolamine), fosfatidylserine en het omega-3 vetzuur DHA.

Net als fosfatidylcholine is fosfatidylethanolamine erg belangrijk voor de structurele integriteit van het membraan; een beetje zoals het stalen frame van een gebouw, terwijl de fosfatidylserine en de DHA extra vloeibaarheid en flexibiliteit mogelijk maken.

Hoe veroudering de lipiden dubbellagen beïnvloedt?

Naarmate we ouder worden, neemt het fosfatidylserinegehalte van de membranen af en neemt het cholesterolgehalte toe (1,3). Deze verandering is de sleutel tot het verhogen van de hardheid en het verminderen van de vloeibaarheid en flexibiliteit van het celmembraan.

Hierdoor neemt de enzymatische activiteit af en kunnen de eiwitten en andere voedingsstoffen de cel niet meer gemakkelijk in en uit. Daarom kunnen de cellen eenvoudigweg niet efficiënt communiceren met andere cellen (1,4,5).

Gelukkig kunnen we deze daling van het fosfatidylserinegehalte voorkomen door een eenvoudig fosfatidylserinesupplement te nemen. Fosfatidylserinesupplementen worden gemakkelijk geabsorbeerd (zolang je ze inneemt met voedsel dat vet bevat!), en gaan ook gemakkelijk door de bloed-hersenbarrière naar de hersenen, zodat ze in onze neuronale membranen kunnen worden opgenomen (6).

Hoe helpt fosfatidylserine bij cognitieve achteruitgang?

Eenmaal in de neuronale membranen kan fosfatidylserine de structurele en biochemische veranderingen die hebben plaatsgevonden vertragen, stoppen of zelfs omkeren, en de flexibiliteit en vloeibaarheid van hersencelmembranen herstellen.

Dit ondersteunt cognitieve functies, waardoor we:

  • nieuw kort geheugen vormen,
  • het lange termijn geheugen stabiliseren,
  • herinneringen terughalen
  • en volledig nieuwe vormen.

Het verbetert ook onze mogelijkheid om te:

  • leren
  • focussen
  • concentreren
  • en ons vermogen om problemen op te lossen en op te lossen.

We kunnen onze taalvaardigheid en ons vermogen om te communiceren verbeteren, evenals onze bewegingsfuncties, vooral onze snelle reacties en reflexen (6).

Fosfatidylserinesuppletie ondersteunt ook de afgifte van de “Nerve Growth Factor”, een hormoon dat de groei van nieuwe gezonde zenuwcellen en het opruimen van oude en beschadigde zenuwcellen stimuleert (7). Fosfatidylserine beschermt ook de membranen van vrije radicalen en oxidatieve schade en stimuleert een toename van onze eigen antioxidante verdedigingssystemen (8).

blij koppel aan het strand

Onderzoeken naar fosfatidylserine, cognitieve achteruitgang en cognitieve stoornissen

Onderzoek #1 – open-label proeven

In open-label onderzoeken (d.w.z. onderzoeken waarbij zowel de proefpersonen als de onderzoekers weten dat de proefpersonen fosfatidylserine krijgen), namen oudere personen met milde cognitieve achteruitgang gedurende 60 dagen 300 mg fosfatidylserine (100 mg, 3 keer per dag).

Aan het einde van de periode van 60 dagen verbeterden de proefpersonen aanzienlijk hun prestaties op tests van verbaal leren, verbale herinnering, verbale vloeiendheid, visueel leren, aandacht, communicatieve vaardigheden, initiatief, socialisatie en zelfredzaamheid (9,10).

Onderzoek #2 – 90-dagen onderzoek

Een andere studie verlengde de suppletieperiode tot 90 dagen en vond zeer vergelijkbare resultaten, maar vond ook dat de proefpersonen hun vermogen om namen te herinneren en gezichten te herkennen verbeterden (11).

Een andere groep oudere volwassenen met ernstigere cognitieve achteruitgang bereikte significante verbeteringen in verbaal leren, verbale herinnering, aandachtsspanne en concentratievermogen, waakzaamheid, initiatief, socialisatie en zelfredzaamheid na suppletie met dezelfde dosis van 100 mg fosfatidylserine 3 keer per dag dag.

Onderzoek #3 – een dubbelblind studie

Een dubbelblind onderzoek (d.w.z. noch de proefpersonen, noch de onderzoekers weten of de proefpersonen fosfatidylserine of placebo krijgen) werd uitgevoerd bij zowel vrouwen als mannen ouder dan 60 jaar met licht geheugenverlies en 300 mg fosfatidylserine per dag gedurende 90 dagen.

Onderzoekers ontdekten dat de groep die werd aangevuld met fosfatidylserine significante verbeteringen vertoonden op het gebied van kortetermijnherinnering, onmiddellijk geheugen, vocabulaire, woordherinnering, aandachtsspanne en waakzaamheid. De placebogroep daarentegen kreeg geen voordeel (14).

Onderzoek #4 – een dubbelblind onderzoek dat zich richt op ernstige cognitieve achteruitgang

Nog eens 2 dubbelblinde onderzoeken waren gericht op mensen met ernstigere cognitieve stoornissen (14) en milde degeneratieve dementie (15). Onderzoekers ontdekten dat ze de verbale herinnering en het algehele cognitief functioneren aanzienlijk hadden verbeterd. Ze vonden ook significant minder ontwenningsverschijnselen en apathie vergeleken met de placebogroep na suppletie met fosfatidylserine.

Het aanzienlijke succes van fosfatidylserine ter ondersteuning van de hersenfunctie en het stoppen van cognitieve achteruitgang in klinische onderzoeken werd erkend door de FDA, die heeft verklaard:

  • “consumptie van fosfatidylserine kan het risico op dementie bij ouderen verminderen” en
  • “consumptie van fosfatidylserine kan het risico op cognitieve stoornissen bij ouderen verminderen” (16).
cognitieve achteruitgang voorkomen met fosfatidylserine

Er bestaat geen magische pil

Er moet echter worden opgemerkt dat fosfatidylserine geen magische pil is. Het is het meest geschikt voor mensen die cognitieve achteruitgang willen voorkomen of met milde tot matige stadia van cognitieve stoornissen.

Een ander onderzoek richtte zich bijvoorbeeld op patiënten met de ziekte van Alzheimer die 400 mg fosfatidylserine per dag anamen. Onderzoekers ontdekten dat hoewel suppletie – samen met een 16 weken durend cognitief trainingsprogramma – veel grotere verbeteringen opleverde in neuropsychologische tests dan alleen het cognitieve trainingsprogramma alleen, fosfatidylserine de voortgang van de ziekte niet kon stoppen. Ze ontdekten ook dat 4 maanden later, ondanks voortdurende suppletie met fosfatidylserine, de prestaties waren verslechterd (17). 

Voor iedereen die cognitieve achteruitgang wil voorkomen of de voortgang ervan wil helpen stoppen, raden we aan om Phosphatidylserine aan 100mg 3 maal per dag te proberen.

“Referenties”

(1) Glade, Michael & Smith, Kyl. (2015). Phosphatidylserine and the human brain. Nutrition (Burbank, Los Angeles County, Calif.). 31. 781-786. 10.1016/j.nut.2014.10.014.0 (2) Crook TH, Tinklenberg J, Yesavage J, Petrie W, Nunzi MG, Massari DC. Effects of phosphatidylserine in age-associated memory impairment. Neurology 1991;41:644–9. (3) Crook T, Petrie W, Wells C, Massari DC. Effects of phosphatidylserine in Alzheimer’s disease. Psychopharmacol Bull 1992;28:61–6. (4) Kim, Hee-Yong & Huang, Bill & Spector, Arthur. (2014). Phosphatidylserine in the Brain: Metabolism and Function. Progress in lipid research. 56. 10.1016/j.plipres.2014.06.002. (5) Marra C, Silveri MC, Gainotti G. Predictors of cognitive decline in the early stage of probable Alzheimer’s disease. Dement Geriatr Cogn Disord 2000;11:212–8. (6) Michael J. Glade Ph.D., Kyl Smith D.C., Phosphatidylserine and the human brain, Nutrition 31 (2015) 781–786 (7) De Simone R., Ajmone-Cat M.A., Tirassa P., Minghetti L. Apoptotic PC12 cells exposing phosphatidylserine promote the production of anti-inflammatory and neuroprotective molecules by microglial cells. Journal of Neuropathology and Experimental Neurology. 2003 Feb;62(2):208-16. (8) Chaung HC, Chang CD, Chen PH, Chang CJ, Liu SH, Chen CC. Docosahexaenoic acid and phosphatidylserine improves the antioxidant activities in vitro and in vivo and cognitive functions of the developing brain. Food Chem 2013;138:342–7 (9) Sinforiani E, Agostinis C, Merlo P, Gualtieri S, Mauri M, Mancuso A. Cognitive decline in ageing brain. Therapeutic approach with phosphatidylserine. Clin Trials J 1987;24:115–25. (10) Caffara P, Santamaria V. The effects of phosphatidylserine in patients with mild cognitive decline. An open trial. Clin Trials J 1987;24:109–14. (11) Schreiber S, Kampf-Sherf O, Gorfine M, Kelly D, Oppenheim Y, Lerer B. An open trial of plant-source derived phosphatidylserine for treatment of age-related cognitive decline. Isr J Psychiatry Relat Sci 2000;37:302–7. (12) Granata Q, DiMichele J. Phosphatidylserine in elderly patients. An open trial. Clin Trials J 1987;24:99–103. (13) Allegro L, Favaretto V, Ziliotto G. Oral phosphatidylserine in elderly patients with cognitive deterioration. An open study. Clin Trials J 1987;24:104–8. (14) Cenacchi T, Bertoldin T, Farina C, Fiori MG, Crepaldi G. Cognitive decline in the elderly: a double blind, placebo-controlled multicenter study on efficacy of phosphatidylserine administration. Aging Clin Exp Res 1993;5:123–33. (15) Villardita C, Grioli S, Salmeri G, Nicoletti F, Pennisi G. Multicentre clinical trial of brain phosphatidylserine in elderly patients with intellectual deterioration. Clin Trials J 1987;24:84–93. (16) Taylor CL. Letter regarding phosphatidylserine and cognitive dysfunction and dementia. Bethesda, MD: US Food and Drug Administration; 2003. (17) Heiss WD, Kessler J, Mielke R, Szelies B, Herholz K. Long-term effects of phosphatidylserine, pyritinol, and cognitive training in Alzheimer’s disease. Dementia 1994;5:88–98

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen