Gewrichtspijn Supplementen: Alle Informatie Die Je Nodig Hebt

Geschreven door Milorad Radusin, MD

Gewrichtspijn Supplementen behoren tot een van de beste alternatieven voor traditionele medicatie die worden gebruikt voor het behandelen van chronische gewrichtspijn. Onze gewrichten zijn zeer vatbaar voor degeneratieve veranderingen. Miljoenen mensen over de hele wereld lijden hierdoor aan chronische gewrichtspijn. Van zodra de diagnose van de gewrichtsziekte gesteld wordt, hebben we verschillende strategieën voorhanden in de strijd tegen de gewrichtsziekte. Het is heel menselijk om niet al te veel te piekeren over onze gezondheid op het moment dat er geen symptomen zijn. We staan niet stil bij zwaarlijvigheid of ongezonde voeding tot het moment dat de problemen zich voordoen. Onze houding ten opzichte van onze gewrichten vormt hierop geen uitzondering. We denken niet aan onze gewrichten zolang alles in orde is en ze goed functioneren. Maar helaas bestaan deze bijna perfect anatomische structuren niet uit staal.

Wie gebruikt Gewichtspijn Supplementen?

Het feit dat ongeveer 62,5% van de volwassen personen die aan artritis lijden, gewrichtspijn supplementen gebruikt in vergelijking met 49,0% van degenen zonder artritis is vrij veelzeggend (1). Veel gebruikte niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) zijn effectief bij het verminderen van artritische pijn, maar zorgen ook voor veel bekende bijwerkingen. Daarom willen veel patiënten opioïden en intra-articulaire injecties vermijden. Er zitten heel wat stoffen in de groep van gewrichtspijn supplementen die behoorlijk goede resultaten opleveren. Ze zorgen namelijk voor het verminderen van de gewrichtspijn. Bovendien zijn de meest gebruikte gewrichtspijn supplementen uitzonderlijk veilig in gebruik.

Wat Zijn De Verschillende Soorten Gewrichtspijn Supplementen?

De lijst met gewrichtspijn supplementen die in wetenschappelijke studies zijn onderzocht, is vrij uitgebreid (2). Naast de belangrijkste vertegenwoordigers, glucosamine en chondroïtine, kunnen de volgende stoffen ook helpen om gewrichtspijn te behandelen:

  • Boswellia serrata-extract
  • Curcuma longa-extract
  • Curcumine
  • Methylsulfonylmethane (MSM)
  • Collageenhydrolysaat
  • Niet-gedenatureerd collageen type II
  • Passievruchtschil extract
  • L-carnitineGlu
  • Onverzeepbare avocado-sojabonen (ASU)
  • Diacerein

Alle bovengenoemde gewrichtspijn supplementen vertonen pijnstillende activiteit bij artrose (2). Verschillende studies tonen wel verschillende resultaten voor gelijkaardige verbindingen. Desalniettemin zijn er veel ondersteunende onderzoeken met betrekking tot gewrichtspijn supplementen waardoor het nut ervan niet over het hoofd mag gezien worden. Deze stoffen helpen namelijk heel wat mensen met chronische gewrichtspijn. gewrichtspijn supplementen

Wat zijn Glucosamine Gewrichtspijn Supplementen?

Glucosamine is een van de meest gebruikte gewrichtspijn supplementen. Chemisch gezien is het een aminosuiker. Deze verbinding speelt een essentiële rol bij de productie en het onderhoud van kraakbeen. Als gewrichtspijn supplement is de precieze werking van de pijnstillende en kraakbeensparende werking op moleculair niveau niet helemaal bekend. Het werkt waarschijnlijk op het verminderen van de productie van pro-inflammatoire mediatoren die de kraakbeensamenstelling schaden (3).

Ondersteunende bevindingen van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken verhoogden ongetwijfeld de populariteit van glucosamine. Uit de studie die in 2001 in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift “Lancet” werd gepubliceerd, bleek bijvoorbeeld dat glucosamine een invloed uitoefent op het behoud van de gewrichtsstructuur. En daarmee niet alleen op de symptomen bij patiënten met artrose (4).

En Wat Je Moet Weten Over Chondroïtine Als Gewrichtspijn Supplement?

Chondroïtine is een organische verbinding met een essentiële rol speelt bij de vorming van kraakbeen. Het behoort tot de groep van glycosaminoglycanen. Als een vrij verkrijgbaar supplement komt het voornamelijk in de vorm van chondroïtinesulfaat. Suppletie met chondroïtine wordt al lange tijd gebruikt bij de behandeling van degeneratieve gewrichtsaandoeningen. Het wordt geassocieerd met de mogelijke impact op het voorkomen van afbraak van kraakbeen en het stimuleren van syntheseprocessen in het kraakbeenweefsel (5).

Dit gewrichtspijn supplement heeft een ontstekingsremmende werking. Het leidt bovendien tot verbetering van de symptomen van artrose (6). In osteo-artritische gewrichten met radiologisch geverifieerde veranderingen, heeft chondroïtine het potentieel om de vernauwing van de ruimte tussen de gewrichten te vertragen en zo het kraakbeen te behouden (7).

Verlichten Gewrichtspijn Supplementen Glucosamine en Chondroïtine Artrosepijn?

Artrose is een veel voorkomende ziekte. Naar schatting lijdt ongeveer 10% van de mannen en 18% van de vrouwen ouder dan 60 jaar aan de aandoening. De voorspelling is dat deze percentages enkel maar gaan stijgen (8). Het ontstaan van structurele veranderingen in gewrichten leidt uiteindelijk tot chronische pijn, gewrichtsstijfheid, verminderde mobiliteit en verslechterde kwaliteit van leven. Artrose treft vooral de knie-, heup- en kleine handgewrichten.

De meest populaire gewrichtspijn supplementen voor artrose, namelijk glucosamine en chondroïtine, worden gebruikt om verdere afbraak van kraakbeen te voorkomen en de symptomen te verbeteren. De resultaten van wetenschappelijke studies onthullen zeer verschillende conclusies over de effectiviteit van glucosamine en chondroïtine. Desalniettemin ondersteunen talrijke studies de vaststelling dat deze twee supplementen effectief zijn bij de behandeling van artrose.

Enkele Onderzoeken Naar De Effectiviteit Van Glucosamine

Japanse wetenschappers, die in 2018 resultaten van systematische review en meta-analyse publiceerden in het tijdschrift ‘Clinical Rheumatology’, concludeerden dat glucosamine de mogelijkheid bezit om artrosepijn in de knie te verlichten (9). Een andere systematische review en meta-analyse uit 2018 kondigde ook een positief glucosamine-effect aan bij het verminderen van artrosepijn (10).

De positieve rol van chondroïtine bij de behandeling van osteo-artritische pijn wordt op dezelfde manier bevestigd door een systematische review en meta-analyse van gewrichtssupplementen (11). Het Glucosamine gewrichtspijn supplement van Intelligent Labs is speciaal ontworpen om eerst ontstekingen te stoppen en vervolgens uw lichaam de exacte formule van glycosaminoglycanen en collageen te geven die nodig is om gewrichten te herstellen, pijn te verminderen en beweging te vergroten.

Wat Is de Aanbevolen Glucosamine Dosis?

De dosis glucosaminesulfaat die in de meeste onderzoeken wordt gebruikt, is 1500 mg per dag. In sommige wetenschappelijke artikelen wordt de hierboven genoemde dosering expliciet aangeduid als de aanbevolen dosering (12). Er is opgemerkt dat het nemen van meer kleine doses gedurende de dag voor het behandelen van artrosepijn (bijv. driemaal daags 500 mg) effectiever is dan de volledige dagelijkse dosis van 1500 mg in één keer (10).

Integendeel, de dosering van chondroïtinesulfaat-gewrichtssupplementen in verschillende onderzoeken varieert sterk. De dosering tussen 800 en 1200 mg / dag werd typisch aanbevolen voor de behandeling van artrose van de knie (13).

Onlangs werd echter gemeld dat de consumptie van chondroïtinesulfaat (180 mg / dag) gedurende 12 weken of langer een positief effect heeft op de kniefuncties en de fysieke activiteit van het huishouden bij middelbare en oudere volwassenen met kniepijn (14). gewrichtspijn supplementen

Zijn Gewrichtspijn Supplementen Veilig?

Talrijke studies benadrukken de uitstekende veiligheid van gewrichtspijn supplementenzoals glucosamine en chondroïtine. Een van de wetenschappelijke artikelen die de effecten van gecombineerd gebruik van glucosamine en chondroïtine bij de behandeling van artrose evalueerden, toonden dat deze supplementen veilig zijn en geen bijwerkingen veroorzaken (15).

Veiligheidskenmerken van gewrichtssupplementen worden vergeleken met die van placebo (16). Deze veiligheidskwaliteiten zijn vooral belangrijk als we bedenken dat andere geneesmiddelen die worden gebruikt voor de symptomatische verlichting van chronische gewrichtspijn, gepaard gaan met ernstige bijwerkingen (bijv. NSAID’s).

Wie Neemt Best Een Glucosamine Gewrichtspijn Supplement?

Gewrichtspijn supplementen zijn belangrijk bij de behandeling van artrose. Mensen met een hoog risico op artrose gebruiken ze best ter preventie (17). Bij patiënten die reeds artrose hebben, wordt het glucosamine gewrichtspijn supplement best gebruikt om de vooruitgang van de ziekte te vertragen en de symptomen te verbeteren. Veel factoren kunnen gewrichtsdegeneratie veroorzaken en de behandeling ervan is niet eenvoudig. Veel maatregelen, zoals vermageren voor mensen met obesitas die door artrose zijn getroffen, geven uitstekende resultaten. Lichaamsbeweging, fysiotherapie en conventionele pijnstillers spelen allen een belangrijke rol bij het behandelen van symptomen van artrose.

Referenties:

1. Wilson PB. Dietary supplementation is more prevalent among adults with arthritis in the United States population. Complement Ther Med. 2016;29:152-157.

2. Liu X, Machado GC, Eyles JP, et al. Dietary supplements for treating osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis. Br J Sports Med. 2018;52(3):167-175.

3. Phitak T, Pothacharoen P, Kongtawelert P. Comparison of glucose derivatives effects on cartilage degradation. BMC Musculoskelet Disord. 2010;11:162

4. Reginster JY, Deroisy R, Rovati LC, et al. Long-term effects of glucosamine sulphate on osteoarthritis progression: a randomised, placebo-controlled clinical trial. Lancet. 2001;357(9252):251-256.

5. Tomaszewski W. Chondroitin – application in the treatment of degenerative joint disease. Ortop Traumatol Rehabil. 2016;18(6):621-628.

6. Bishnoi M, Jain A, Hurkat P, Jain SK. Chondroitin sulphate: a focus on osteoarthritis. Glycoconj J. 2016;33(5):693-705.

7. Singh JA, Noorbaloochi S, MacDonald R, Maxwell LJ. Chondroitin for osteoarthritis. Cochrane Database Syst Rev. 2015;1:CD005614.

8. Zhu X, Sang L, Wu D, Rong J, Jiang L. Effectiveness and safety of glucosamine and chondroitin for the treatment of osteoarthritis: a meta-analysis of randomized controlled trials. J Orthop Surg Res. 2018;13:170.

9. Ogata T, Ideno Y, Akai M, Seichi A, Hagino H, Iwaya T, et al. Effects of glucosamine in patients with osteoarthritis of the knee: a systematic review and meta-analysis. Clin Rheumatol. 2018;37(9):2479-2487.

10.Knapik JJ, Pope R, Hoedebecke SS, Schram B, Orr R, Lieberman HR. Effects of Oral Glucosamine Sulfate on Osteoarthritis-Related Pain and Joint-Space Changes: Systematic Review and Meta-Analysis. J Spec Oper Med. 2018;18(4):139-147.

11. Knapik JJ, Pope R, Hoedebecke SS, Schram B, Orr R. Effects of Oral Chondroitin Sulfate on Osteoarthritis-Related Pain and Joint Structural Changes: Systematic Review and Meta-Analysis. J Spec Oper Med. 2019;19(1):113-124.

12. Hsu CH, Hsu NC, Shih CL, Huang HT, Chen CH, Chou PH. Medication-Taking Habit and Outcome of Glucosamine Sulfate for Osteoarthritis Patients Influenced by National Health Insurance Regulations in Taiwan. J Clin Med. 2019; 8(10):pii: E1734.

13. Morita M, Yamada K, Date H, Hayakawa K, Sakurai H, Yamada H. Efficacy of Chondroitin Sulfate for Painful Knee Osteoarthritis: A One-Year, Randomized, Double-Blind, Multicenter Clinical Study in Japan. Biol. Pharm. Bull. 2018;1:163–171.

14. Tsuji T, Yoon J, Kitano N, Okura T, Tanaka K. Effects of N-acetyl glucosamine and chondroitin sulfate supplementation on knee pain and self-reported knee function in middle-aged and older Japanese adults: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Aging Clin. Exp. Res.,28, 197–205 (2016)

15. Bottegoni C, Muzzarelli RA, Giovannini F, Busilacchi A, Gigante A. Oral chondroprotection with nutraceuticals made of chondroitin sulphate plus glucosamine sulphate in osteoarthritis. Carbohydr Polym. 2014;109:126-138.

16. Vangsness CT Jr, Spiker W, Erickson J. A review of evidence-based medicine for glucosamine and chondroitin sulfate use in knee osteoarthritis. Arthroscopy. 2009;25(1):86-94.

17. Gallagher B, Tjoumakaris FP, Harwood MI, Good RP, Ciccotti MG, Freedman KB. Chondroprotection and the prevention of osteoarthritis progression of the knee: a systematic review of treatment agents. Am J Sports Med.2015;43(3):734-744.

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen