Inositol voor PCOS: een supplement dat echt werkt?

Geschreven door Angie Arriesgado
lachende vrouwen in de zon

Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) treft vrouwen uit alle lagen van de bevolking. Het is misschien niet levensbedreigend, maar als het niet wordt behandeld, kunnen er ernstigere medische aandoeningen zoals diabetes type II en cardiovasculaire problemen ontstaan. Ontdek in dit artikel waarom suppletie met inositol voor PCOS een effectieve behandelingsoptie is. Onderaan kan u ook lezen welke de beste inositolsupplementformulering op de markt is.

Wat is inositol voor PCOS precies?

Inositol is een van nature voorkomende vorm van suiker in granen, fruit en noten. Sinaasappelen en cantaloupe zijn twee soorten fruit met een hoog inositolgehalte. Ons lichaam maakt ook inositol uit glucose, dus het is helemaal geen lichaamsvreemde stof voor ons. In feite maken onze nieren ongeveer twee gram inositol per dag aan.  

Inositol is een hoofdbestanddeel van onze celmembranen. Het beïnvloedt neurotransmitters in de hersenen, waaronder de stemmingshormonen serotonine en dopamine. En het helpt bij de controle van de bloedsuikerspiegel dankzij het effect op insuline.

Er zijn 9 isomere vormen van inositol, waarbij myo-inositol de meest voorkomende vorm is. Het kan in andere vormen veranderen, zoals d-chiro-inositol wanneer het lichaam dit nodig heeft (1). Leer hieronder over hoe myo-inositol en d-chiro-inositol samenwerken en hoe inositol voor PCOS functioneert, dus blijf lezen!

Oh, en hier is een leuk feit: inositolpoeder smaakt half zo zoet als suiker en wordt vaak gebruikt als stand-in voor cocaïne in films. Dus de volgende keer dat je je favoriete acteur poeder op een tafel ziet snuiven, is het waarschijnlijk inositol!

Glimlachende meisje

PCOS en insulineresistentie

Traditioneel betekende het behandelen van PCOS het behandelen van individuele symptomen. Dat wil zeggen dat het uitblijven van menstruatie of het haarverlies of de gewichtstoename, enz allen afzonderlijk behandeld werden. Maar de oorzaak werd helaas niet aangepakt, wat betekende dat de symptomen van de aandoening bleven terugkomen.

De hoofdoorzaak van PCOS is echter nog steeds onbekend, maar er circuleren een paar theorieën. Een daarvan is dat het een erfelijke aandoening is die verder wordt aangewakkerd door obesitas (2). Een andere is dat als vrouwelijke baby’s in utero worden blootgesteld aan hoge niveaus van androgenen, ze later meer vatbaar zijn voor PCOS (3). En tot slot, insulineresistentie of insuline-ongevoeligheid (4). In dit artikel focussen we op het behandelen van insulineresistentie om PCOS-symptomen om te keren.

Maar wat heeft insuline te maken met PCOS?

Insuline is een hormoon dat de koolhydraten uit het voedsel dat u eet, omzet in suiker of glucose, zodat het lichaam het voor energie kan gebruiken. Het reguleert de bloedsuikerspiegel door overtollige glucose op te slaan in de lever, spieren en vetcellen. Het lichaam gebruikt deze opgeslagen glucose vervolgens wanneer uw bloedsuikerspiegel daalt, misschien omdat u honger heeft of u een zware lichamelijke activiteit heeft uitgevoerd waarbij heel wat energie werd verbruikt (5).

Als u echter te veel koolhydraten eet zonder dezelfde hoeveelheid energie te verbruiken (bijv. door een zittende levensstijl), kan uw bloedsuikerspiegel gevaarlijk hoog blijven. De alvleesklier blijft insuline aanmaken in een poging om de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Maar verhoogde insulinespiegels gedurende langere perioden leiden tot insulineresistentie, dat wil zeggen, insuline werkt niet meer zoals het hoort. De bloedsuikerspiegel krijgt men niet meer onder controle. Er kunnen dan ernstige medische aandoeningen ontstaan zoals diabetes type II, blindheid, nierfalen en hartaandoeningen.

Door insulineresistentie raakt ook de hormoonspiegel uit balans. Uw oestrogeenspiegels dalen en uw testosteronspiegel (het mannelijke hormoon) stijgt. Dit is de reden waarom veel PCOS-symptomen zich voordoen als typische mannelijke kenmerken. Bijvoorbeeld ongewenste haargroei op het gezicht (baard, snor), onregelmatige menstruatie of uitblijven van menstruatie, en dunner wordend haar bovenaan het hoofd, net als mannelijke kaalheid (6).

inositol voor PCOS kan de algehele kwaliteit van leven verbeteren en u zoveel gelukkiger maken

Inositol voor PCOS: enkele resultaten

Hier zijn een paar voorbeelden van de manier waarop inositol vrouwen met PCOS kan helpen:

Verlaagt de insulineresistentie

Costantino en collega’s voerden een dubbelblind studie uit bij 42 vrouwen met PCOS. Ze behandelden de helft van de vrouwen met myo-inositol plus foliumzuur. De andere helft kreeg alleen foliumzuur. Het verschil tussen de twee groepen was verbluffend. De eerste groep vertoonde een duidelijke toename in insulinegevoeligheid, lagere bloeddruk, lagere triglycerideniveaus en lagere testosteronniveaus vergeleken met de tweede groep (7).

Verbetert de ovariële activiteit

Ovulatie is de eerste stap naar vruchtbaarheid en zwangerschap. Voor vrouwen met onregelmatige menstruatie is dit het eerste symptoom dat zo snel mogelijk moet worden behandeld. In een onderzoek onder 50 vrouwen met PCOS en insulineresistentie, dienden onderzoekers myo-inositol toe. Ze ontdekten dat het ook hun insulinegevoeligheid en hun body mass index verbeterde. Het resultaat was dat 29 van de vrouwen ovuleerden (later werden 11 van de 29 met succes zwanger) (8).

Verbetert de kwaliteit van de eitjes

De kwaliteit van de eitjes kan het verschil betekenen tussen een gezonde zwangerschap en een problematische zwangerschap. Vrouwen met PCOS hebben niet alleen last van onregelmatige menstruatie en onvruchtbaarheid, maar er is ook sprake van verminderde kwaliteit van de eitjes. Gelukkig verbetert suppletie met myo-inositol de eikwaliteit bij PCOS-patiënten, wat resulteert in een gezonde zwangerschap (9).

Voorkomt zwangerschapsdiabetes

Zwangere vrouwen die aan insulineresistentie lijden, lopen een hoog risico op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes mellitus (GDM). Onderzoekers ontdekten echter dat door suppletie met myo-inositol de kans dat vrouwen GDM ontwikkelden aanzienlijk werd verminderd. De vrouwen hadden ook een langere zwangerschapsduur en gezondere baby’s (10).

Verbetert de bloeddruk en triglycerideniveaus

Myo-inositol is misschien wel de belangrijkste inositol in het lichaam. Een studie met d-chiro-inositol toonde aan dat het niet alleen de insulinegevoeligheid bij PCOS-patiënten verbeterde, maar ook de plasmaconcentraties van triglyceriden bij vrouwen verlaagde. Bovendien daalde de diastolische en systolische bloeddruk van de patiënten ook aanmerkelijke (11).

Verlaagt de testosteronniveaus

Hoge testosteronniveaus zijn verantwoordelijk voor ernstige acne, dunner wordend haar en hirsutisme bij vrouwen met PCOS. Als u aan deze symptomen lijdt, overweeg dan suppletie met inositol voor PCOS. In een dubbelblind studie konden onderzoekers een belangrijke verlaging van de testosteronniveaus waarnemen door vrouwen te behandelen met een combinatie van myo-inositol en foliumzuur (7).

Vrouw in de natuur tijdens de zomer

Inositol voor PCOS – wat is de beste optie?

Elke dag grote hoeveelheden inositolrijk voedsel consumeren helpt zeker bij PCOS, maar dan moet u over een behoorlijke discipline beschikken. Het betekent dat u zich niet eens te buiten kan gaan aan een zoet toetje. Daarom is suppletie met inositol een handige oplossing. Vaak is het opnemen van inositol uit voedsel gewoon niet voldoende om de insulinegevoeligheid te verbeteren.

Gelukkig is inositol voor PCOS een natuurlijk en veilig alternatief voor synthetische drugs zoals Metformine, dat vaak wordt voorgeschreven aan mensen met insulineresistentie. Metformine heeft namelijk enkele bijwerkingen, waaronder het blokkeren van de opname van vitamine B12. Een tekort aan B12 kan blijvende zenuwbeschadiging veroorzaken (12). We raden daarom aan om in plaats daarvan een veiliger alternatief te overwegen, zoals een inositolsupplement.

De beste inositol-supplementformulering op de markt

Sommige supplementen bevatten alleen myo-inositol. Anderen gebruiken een combinatie van myo-inositol en d-chiro-inositol, maar niet in de gebalanceerde 40: 1-verhouding. Uw inositolsupplement moet op zijn minst een verhouding van 40: 1 myo-inositol tot d-chiro-inositol hebben. Volgens Nordio et al is 40: 1 de beste verhouding voor het herstellen van de ovulatie bij PCOS-patiënten (13).

Er zijn veel inositolsupplementen op de markt, maar geen van hen gebruikt onze exacte formule voor optimale insulinegevoeligheid. Dit is wat u aantreft in ons Chromotisol-F Geavanceerde Inositol voor Vrouwen Poedersupplement:

  • 40:1 inositol mix (2000mg myo-inositol met 50mg d-chiro-inositol)
  • 200mcg 5-MTHF geactiveerd foliumzuur dat nodig is voor mensen met het recessieve MTHFR-gen (ze kunnen normaal foliumzuur niet goed metaboliseren)
  • 200mcg chroom in absorbeerbare picolinaatvorm, dat helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en ook de insulinegevoeligheid bevordert

Besluit

Er bestaat misschien nog geen remedie voor PCOS, maar weet dat u de symptomen onder controle kan houden. Een gezonde levensstijl – een PCOS-vriendelijk dieet volgen en lichamelijk actief zijn – kan uw symptomen verbeteren. Suppletie met inositol helpt ook. Het is belangrijk gezond te leven om de symptomen onder controle te houden. Laat het ons in de reacties hieronder weten als u Chromositol-F (of een ander inositolsupplement) heeft geprobeerd om uw PCOS-symptomen te behandelen!

Referenties:

(1) Larner, Joseph et al. “D-chiro-inositol glycans in insulin signaling and insulin resistance.” Molecular medicine (Cambridge, Mass.) vol. 16,11-12 (2010): 543-52. doi:10.2119/molmed.2010.00107

(2) Legro RS, Strauss JF (2002). “Molecular progress in infertility: polycystic ovary syndrome”. Fertil. Steril. 78 (3): 569–76. doi:10.1016/S0015-0282(02)03275-2

(3) Panagiota Filippou, Roy Homburg, Is foetal hyperexposure to androgens a cause of PCOS?, Human Reproduction Update, Volume 23, Issue 4, July-August 2017, Pages 421–432, https://doi.org/10.1093/humupd/dmx013

(4) Lisa J. Moran, Marie L. Misso, Robert A. Wild, Robert J. Norman, Impaired glucose tolerance, type 2 diabetes and metabolic syndrome in polycystic ovary syndrome: a systematic review and meta-analysis, Human Reproduction Update, Volume 16, Issue 4, July-August 2010, Pages 347–363, https://doi.org/10.1093/humupd/dmq001

(5) Wilcox, Gisela. “Insulin and insulin resistance.” The Clinical biochemist. Reviews vol. 26,2 (2005): 19-39.

(6) Rodriguez Paris, Valentina, and Michael J Bertoldo. “The Mechanism of Androgen Actions in PCOS Etiology.” Medical sciences (Basel, Switzerland) vol. 7,9 89. 28 Aug. 2019, doi:10.3390/medsci7090089

(7) Costantino, D et al. “Metabolic and hormonal effects of myo-inositol in women with polycystic ovary syndrome: a double-blind trial.” European review for medical and pharmacological sciences vol. 13,2 (2009): 105-10.

(8) Kamenov, Zdravko et al. “Ovulation induction with myo-inositol alone and in combination with clomiphene citrate in polycystic ovarian syndrome patients with insulin resistance.” Gynecological endocrinology : the official journal of the International Society of Gynecological Endocrinology vol. 31,2 (2015): 131-5. doi:10.3109/09513590.2014.964640

(9) Zheng, Xiangqin et al. “Inositol supplement improves clinical pregnancy rate in infertile women undergoing ovulation induction for ICSI or IVF-ET.” Medicine vol. 96,49 (2017): e8842. doi:10.1097/MD.0000000000008842

(10) Matarrelli, Barbara et al. “Effect of dietary myo-inositol supplementation in pregnancy on the incidence of maternal gestational diabetes mellitus and fetal outcomes: a randomized controlled trial.” The journal of maternal-fetal & neonatal medicine : the official journal of the European Association of Perinatal Medicine, the Federation of Asia and Oceania Perinatal Societies, the International Society of Perinatal Obstetricians vol. 26,10 (2013): 967-72. doi:10.3109/14767058.2013.766691

(11) Nestler, J E et al. “Ovulatory and metabolic effects of D-chiro-inositol in the polycystic ovary syndrome.” The New England journal of medicine vol. 340,17 (1999): 1314-20. doi:10.1056/NEJM199904293401703

(12) Aroda, Vanita R et al. “Long-term Metformin Use and Vitamin B12 Deficiency in the Diabetes Prevention Program Outcomes Study.” The Journal of clinical endocrinology and metabolism vol. 101,4 (2016): 1754-61. doi:10.1210/jc.2015-3754

(13) Nordio, M et al. “The 40:1 myo-inositol/D-chiro-inositol plasma ratio is able to restore ovulation in PCOS patients: comparison with other ratios.” European review for medical and pharmacological sciences vol. 23,12 (2019): 5512-5521. doi:10.26355/eurrev_201906_18223

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen