Inositolpoeder: Gezondheidsvoordelen, Gebruik en Dosering

Geschreven door Angie Arriesgado
Inotisol poeder

Inositolpoeder staat misschien bekend om zijn PCOS-bestrijdende eigenschappen, maar het is verre van een one-trick pony. Het is een zoet smakend poeder dat waarschijnlijk in veel winkelwagentjes voor vrouwen zit, maar dat betekent niet dat mannen er ook geen baat bij zullen hebben. Als je nog nooit eerder inositolpoeder hebt gebruikt, bereid je dan voor op een verrassing! In dit artikel zal ik de gezondheidsvoordelen, het gebruik en de aanbevolen dosering met je delen voor het beheersen van verschillende gezondheidsproblemen.

Wat is inositol?

Inositol is een witte, in water oplosbare suikeralcohol die de helft zoeter is als tafelsuiker. Sommige mensen denken misschien dat inositolpoeder in een laboratorium wordt gemaakt, maar het is eigenlijk heel overvloedig aanwezig in de natuur! Ontdek hieronder waar:

  • Het wordt van nature in het menselijk lichaam aangetroffen, met name in onze hersenen, weefsels en celmembranen.
  • Onze nieren maken ongeveer 2 gram inositol uit glucose (dat wordt omgezet uit de koolhydraten die we eten).
  • Het wordt in grote hoeveelheden aangetroffen in vlees, fruit (vooral citrus), groenten, granen, noten en zaden. Het is dus belangrijk om gezond te eten en jezelf niet vol te proppen met junkfood!

Inositol was voorheen bekend als vitamine B8, maar is sindsdien opnieuw geclassificeerd omdat het niet echt een vitamine is. Het wordt ook niet als een essentiële voedingsstof beschouwd, omdat het lichaam het maakt uit glucosesynthese. Essentiële voedingsstoffen zijn per definitie de voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft, maar we kunnen het niet maken of kunnen er niet genoeg van maken. Het moet dus via een dieet (of supplementen) worden verkregen om aan de behoeften van het lichaam te voldoen.

Myo-inositol komt van nature voor in veel fruit en groenten

Wat is myo-inositol?

Inositol heeft 9 vormen of isomeren. De meest voorkomende en meest overvloedige vorm is myo-inositol (of myo-inositol). Myo-inositol is zo overvloedig dat wanneer je het woord inositol leest of hoort, het eigenlijk myo-inositol is waarnaar wordt verwezen. Indien nodig kan het menselijk lichaam myo-inositol omzetten in zijn andere isomeren.

Dit zijn de andere inositol-isomeren:

  1. D-chiro-inositol (de tweede meest overvloedige vorm)
  2. L-chiro-inositol
  3. Scyllo-inositol
  4. Muco-inositol
  5. Neo-inositol
  6. Allo-inositol
  7. Epi-inositol
  8. Cis-inositol

Tenzij anders aangegeven, moet je elke keer dat u het woord inositol leest in dit bericht (of in onze blog, wat dat betreft), weten dat we verwijzen naar myo-inositol.

Wat is d-chiro-inositol?

D-chiro-inositol is een ander inositol-isomeer. Hoewel het in de natuur niet in grote hoeveelheden voorkomt, is het het op één na meest voorkomende type inositol, naast myo-inositol. Zoals hierboven vermeld, kan ons lichaam indien nodig myo-inositol omzetten in d-chiro-inositol.

De normale verhouding van het lichaam van myo-inositol tot d-chiro-inositol is 40:1. De meeste inositolmengsels (supplementen) bieden een combinatie van myo-inositol en d-chiro-inositol in deze verhouding.

Waarom kiezen voor inositolpoeder versus pillen?

Waarom inositolpoeder?

Inositol kan worden gekocht in poeder-, tablet- of capsulevorm. Hoewel sommige merken beide soorten aanbieden, zijn wij van mening dat inositolpoeder een veel betere optie is. Maar geloof ons niet op ons woord, bekijk de voor- en nadelen van elk formaat zodat je zelf kunt beslissen!

Inositolpoeder

Het opscheppen van je dagelijkse dosis inositol klinkt misschien als een hele klus, maar het is eigenlijk de meer praktische optie. Zoals je later in dit artikel zult leren, varieert de dosering van inositol voor de ene aandoening tot de andere. Door de poedervorm is de dosering eenvoudig aan te passen.

Als de fabrikant bijvoorbeeld zegt dat 1 maatschepje 1 portie is, dan is het gemakkelijk om erachter te komen hoeveel maatschep(pen) je nodig hebt voor je specifieke behoeften. Om een halve portie te nemen, neem je gewoon een halve schep. Om uw portie te verdubbelen of te verdrievoudigen, verdubbelt of verdrievoudigt je het maatje! Eenvoudig!

Ook is inositolpoeder heel gemakkelijk in te nemen. Je hoeft het alleen maar te mengen met water of een andere vloeibare drank en het dan op te drinken. Sommige merken beweren een neutraal smakend inositolpoeder te hebben, maar inositol smaakt eigenlijk een beetje zoet. Het is dus geweldig om je ochtendkoffie of thee zoeter te maken.

Inositol tablet of capsule

Inositol wordt ook verkocht in tablet- of capsuleformaat. Het is de handigste optie omdat je gewoon een of twee pillen in je mond kunt stoppen en het met water kunt innemen. Maar, doseren is niet zo eenvoudig.

Sommige merken vereisen bijvoorbeeld dat je dagelijks 4 pillen neemt om aan de vereiste portie te voldoen. Dit betekent dat als je de portiegrootte verdubbelt of zelfs verdrievoudigt (ja, inositol is veilig, zelfs in grote doses – meer hierover hieronder), je 8 of zelfs 12 tabletten op één dag inneemt! Ik weet niet hoe het met jou zit, maar dat is gewoon te veel voor mij!

Capsules zijn gemakkelijk genoeg om open te breken om bij het poeder binnenin te komen. Maar waarom zou je al die moeite doen? Koop gewoon inositolpoeder in de eerste plaats!

Gezondheidsvoordelen van inositol voor zowel mannen als vrouwen

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van inositolpoeder?

Inositol heeft zoveel gezondheidsvoordelen dat we deze sectie in 3 delen zullen verdelen: gezondheidsvoordelen voor iedereen, gezondheidsvoordelen voor de dames en gezondheidsvoordelen voor mannen.

8 gezondheidsvoordelen voor zowel mannen als vrouwen

1. Inositol bevordert de insulinegevoeligheid

Insuline is een belangrijk hormoon dat door de alvleesklier wordt geproduceerd. Het reguleert de bloedsuikerspiegel in het lichaam en speelt ook een rol bij de vet- en eiwitstofwisseling. Een slechte insulinegevoeligheid, ook wel insulineresistentie genoemd, verhoogt het risico op diabetes type 2, metabool syndroom, PCOS, hartaandoeningen en meer.

Dus, hoe verbetert inositol precies de insulinegevoeligheid? Laten we om deze vraag te beantwoorden eens kijken naar de relatie tussen koolhydraten en insuline:

Naast vitamines en mineralen leveren de voedingsmiddelen die we eten ons ook vet, eiwitten en koolhydraten op. Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron van ons lichaam. Zodra koolhydraten de darm bereiken, worden ze afgebroken tot glucose of bloedsuiker. Zodra de suiker in de bloedbaan komt, zal je bloedsuikerspiegel natuurlijk stijgen. Dit is dan een signaal voor de alvleesklier om insuline in de bloedbaan af te geven. Het is de taak van insuline om de glucose naar de cellen te brengen, waar het wordt gebruikt voor energie of wordt opgeslagen als vet. Dit proces zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel weer normaal wordt.

Nu, dit is het problematisch gedeelte:

Het eten van te veel koolhydraatrijke voedingsmiddelen gedurende een langere periode kan leiden tot insulineresistentie. Onthoud: meer koolhydraten = hogere bloedsuikerspiegels. Dit overaanbod aan koolhydraten zal er uiteindelijk toe leiden dat de alvleesklier in hypermodus gaat om nog meer insuline te produceren. Vroeg of laat reageren cellen niet meer op insuline. Wanneer dit gebeurt, krijg je zowel een hoge bloedsuikerspiegel als een hoge insulinespiegel. Indien onbehandeld, kan dit leiden tot insulineresistentie.

Gelukkig kan inositol de insulineresistentie helpen omkeren. Verschillende klinische onderzoeken ondersteunen het feit dat inositol zowel de bloedsuikerspiegels als de insulinespiegels kan verlagen, waardoor de insulinegevoeligheid bij zowel PCOS- als niet-PCOS-patiënten wordt verbeterd (1, 2).

Inositol kan het slechte cholesterolgehalte verlagen

2. Het verlaagt het LDL-cholesterol en het totale cholesterolgehalte

Cholesterol heeft de afgelopen decennia misschien een slechte reputatie gekregen, maar het is eigenlijk een vrij belangrijke voedingsstof die in onze cellen wordt aangetroffen. Dat gezegd hebbende, er zijn twee soorten cholesterol:

  • Low-density lipoprotein (LDL) – dit is “slechte” cholesterol. Hoge LDL-waarden verhogen het risico op een beroerte en hartaandoeningen.
  • High density lipoprotein (HDL) – dit is “goede” cholesterol. Hoge HDL-waarden verlagen het risico op een beroerte en hartaandoeningen.

Samen vormen deze twee uw totale cholesterol

Volgens een beoordeling van 14 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken die in 2018 zijn gepubliceerd, leidde suppletie met inositol tot een significant verlaagd LDL- en totaal cholesterolgehalte. Inositol had geen invloed op de HDL-spiegels, maar het neemt niet weg dat inositol kan helpen het risico op een beroerte en hartaandoeningen te verminderen (3)!

3.  Inositol helpt de triglyceridenspiegels in het lichaam te verlagen

Net als slechte cholesterol, is het ook belangrijk om je triglyceriden onder controle te houden, omdat hoge niveaus het risico op een beroerte, hartaandoeningen en een hartaanval vergroten. Helaas hebben mensen met een slechte insulinegevoeligheid ook hoge triglycerideniveaus. Het mooie is dat een aantal onderzoeken erop wijst dat inositol een positief effect heeft op plasmatriglyceriden (2, 3).

Even terzijde: het is ook bekend dat omega 3-vetzuren helpen bij het verlagen van triglyceriden. Lees ook dit artikel over Omega-3: De ultieme gids voor supplementen!

Inositol kan helpen bij het beheersen van angst, depressie en paniekstoornissen

4. Verlicht angst, depressie en paniekstoornissen

Volgens J. Levine heeft inositol therapeutische effecten bij aandoeningen die reageren op SSRI’s of selectieve serotonineheropnameremmers. Dit zijn antidepressiva die worden gebruikt voor de behandeling van depressie, obsessieve-compulsieve stoornis (OCS), paniekstoornissen en fobieën zoals pleinvrees en sociale fobie (5).

Lees hier een samenvatting over Levine’s bevindingen: 

Depressie

28 patiënten kregen dagelijks 12 g inositol. Na 4 weken vertoonden hun mentale toestanden een duidelijke verbetering volgens de Hamilton Depression Scale.

Paniekstoornissen

21 patiënten met paniekstoornis (met of zonder agorafobie) kregen gedurende 4 weken dagelijks 12 g inositol. De resultaten waren ronduit verbluffend! De patiënten hadden allemaal significant minder episodes van paniekaanvallen, en toen ze ze hadden, waren ze niet zo ernstig als voorheen.

Obsessief-compulsieve stoornis

Na 6 weken dagelijks 18 g inositol te hebben ingenomen, ondervonden 13 patiënten met OCS een significante verbetering van hun symptomen.

Volgens dezelfde studie hielp inositol niet bij het verbeteren van aandoeningen die niet reageren op SSRI’s. Deze omvatten aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer, schizofrenie en autisme.

5. Inositolpoeder is veelbelovend voor bipolaire stoornis 

We gaan allemaal door een achtbaan van emoties, maar bipolaire mensen nemen het tot extreme niveaus. Stemmingswisselingen variëren enorm van extreme hoogtepunten (manie) tot extreme dieptepunten (depressie), met enkele stabiele periodes ertussen.

Een studie uitgevoerd bij 24 bipolaire kinderen (leeftijd 5-12) met milde tot matige symptomen onthulde een interessant resultaat. De kinderen werden in 3 groepen verdeeld. De ene groep kreeg inositol, de tweede groep kreeg omega-3 en de laatste groep kreeg inositol + omega-3 (6).

Na 12 weken vertoonde de groep die inositol + omega-3 nam de meest significante verbetering van hun bipolaire symptomen. Dit is volgens de Young Mania Rating Scale en Children’s Depression Rating Scale (6).

Psoriasis door lithiumbehandeling is geen partij tegen inositolpoeder

6. Helpt bij de behandeling van psoriasis veroorzaakt door lithium

Lithium is een stemmingsstabilisator die vaak wordt voorgeschreven aan bipolaire patiënten. Het werkt zoals bedoeld, maar het heeft een aantal ongewenste bijwerkingen, waaronder psoriasis. Psoriasis is een extreem jeukende huidaandoening die zich overal op het lichaam manifesteert als verheven, schilferige plekken.

Gelukkig heeft het overschakelen van lithium naar inositol ongelooflijke resultaten opgeleverd, zoals blijkt uit een casestudy die is uitgevoerd bij een bipolaire patiënt. In plaats van lithium kreeg de patiënt dagelijks 3 g inositol voorgeschreven. Na 4 jaar regelmatige follow-ups concludeerde de studie met de conclusie dat inositol zeer effectief is voor de bipolaire symptomen en psoriasis van de patiënt (14).

7. Kan gewichtsverlies helpen bevorderen

Iedereen die wil afvallen, moet inositol niet zien als een supplement voor gewichtsverlies, want dat is het echt niet. Omdat het echter zo effectief is in het bevorderen van insulinegevoeligheid, is gewichtsverlies een van de gewenste “bijwerkingen”! Vergeet natuurlijk niet om voor het beste resultaat gezond te eten en vaker te sporten, naast het dagelijks innemen van inositol.

8. Het is een veel veiliger alternatief voor Metformine!

Metformine is een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven bij diabetes type 2. Het is zeer effectief bij het verlagen van de insuline- en bloedsuikerspiegel. Het nadeel is echter dat bijwerkingen niet bepaald gering zijn. Hier zijn er een paar – spierpijn, fysieke zwakte, urineweginfectie, lage bloedsuikerspiegel, ongemak op de borst, brandend maagzuur, diarree en constipatie.

Als je gebruik wilt maken van de voordelen van Metformine maar de bijwerkingen wilt vermijden, dan is inositol je beste optie. Inositolpoeder is 100% natuurlijk en werkt net zo goed als Metformine. Zelfs bij hogere doses zijn bijwerkingen meestal mild en gering, zoals misselijkheid, vermoeidheid, hoofdpijn en gasvorming.

Inositol gezondheidsvoordelen voor vrouwen

10 gezondheidsvoordelen voor vrouwen

1. Inositolpoeder helpt bij het beheersen van PCOS-symptomen

PCOS is op zichzelf misschien geen levensbedreigende aandoening. Maar als het onbehandeld blijft, kan het leiden tot ernstigere aandoeningen zoals diabetes type 2, hartaandoeningen, leverontsteking, endometriumkanker, enz. Helaas is er nog geen remedie voor PCOS, maar je kunt de symptomen onder controle houden.

Hoewel Metformine ook PCOS-symptomen op afstand kan houden, is er een veel betere optie beschikbaar: INOSITOL. Inositol wordt algemeen beschouwd als veilig en effectief voor PCOS en meerdere klinische onderzoeken ondersteunen dit feit (2, 4, 7).

Maar niet alle inositolsupplementen worden niet op dezelfde manier gemaakt. Hiernaar moet je kijken in een inositol voor PCOS supplement:

  • De wetenschappelijk aanbevolen en natuurlijk voorkomende 40:1 myo-inositol op d-chiro-inositol ratio
  • Foliumzuur ter ondersteuning van een gezonde zwangerschap (meer hierover hieronder)
  • Chroom om de insulinegevoeligheid te bevorderen en de bloedsuikerspiegel onder controle te houden

Onze Intelligent Labs Chromositol-F Advanced Women’s Inositol Complex voldoet aan deze eis. Elke portie Chromositol-F bevat:

  • 40:1 inositol mix (2000mg myo-inositol & 50mg d-chiro-inositol)
  • 200mcg foliumzuur (in actieve 5-MTHF form), en
  • 200mcg chroom (in picolinaatvorm).

2. Verbetert de eikwaliteit bij vrouwen met PCOS

De eikwaliteit van een vrouw is essentieel voor een gezonde zwangerschap, maar veel factoren kunnen leiden tot een slechte gezondheid van de eieren. Deze omvatten de leeftijd van een vrouw, levensstijl, stressniveaus, dieet en natuurlijk PCOS.

Volgens een studie gepubliceerd in de Fertility and Sterility Journal hadden vrouwen die twee keer per dag 2 g inositol innamen, samen met 400 mcg foliumzuur, een betere eikwaliteit dan de vrouwen die alleen foliumzuur gebruikten (8).

Dus als u binnenkort zwanger wilt worden, raden we aan om Chromositol-F nu al in te nemen om een goede gezondheid van de eieren te garanderen.

Inositol kan de menstruatiecyclus van vrouwen helpen herstellen

3. Herstelt normale menstruatiecyclus

Zoals eerder vermeld, kan Metformine helpen bij de behandeling van PCOS-symptomen, zoals onregelmatige menstruatiecycli – of het ontbreken daarvan. Nogmaals, inositol overtreft Metformine op deze afdeling.

Een onderzoek uit 2010 toonde aan dat een combinatie van inositol en foliumzuur niet alleen de menstruatiecyclus herstelde, maar ook resulteerde in een hoger zwangerschapspercentage (9)!

4. Verbetert vruchtbaarheid

De vruchtbaarheid van een vrouw wordt dus bepaald door de kwaliteit van het ei. Zoals je tot nu toe hebt geleerd, kan inositol de eicelkwaliteit van een vrouw helpen verbeteren en de normale menstruatiecyclus herstellen.

Voeg de andere gunstige effecten van inositolpoeder toe en het is geen verrassing dat het ook een positief effect heeft op de vruchtbaarheid van vrouwen (8, 9).

5. Verlaagt de testosteronniveaus bij PCOS-vrouwen

Hoewel testosteron een mannelijk hormoon is, is het aanwezig bij zowel mannen als vrouwen. Vrouwen met PCOS hebben echter hogere testosteronniveaus dan normaal. Dit is de reden waarom de meeste PCOS-vrouwen “mannelijke” symptomen hebben. Het hirsutisme of overmatige haargroei na een mannelijk distributiepatroon, haarverlies bij vrouwelijk patroon, ernstige acne en de onregelmatige menstruatie.

Door inositol en foliumzuur te nemen (nogmaals, beide zijn ingrediënten in Chromositol-F), worden de testosteronniveaus weer normaal. Dit houdt de acne en hirsutisme onder controle en verbetert de ovulatie en vruchtbaarheid bij PCOS-vrouwen (2).

6. Maakt komaf met hirsutisme

Sommige vrouwen omarmen hirsutisme (of leren er in ieder geval mee leven), anderen minder. Als je tot de laatste groep behoort, probeer dan inositol te nemen! Een studie uit 2008 toonde aan hoe krachtig inositol is als het gaat om het balanceren van geslachtshormonen. Na 6 maanden inositol te hebben genomen, waren 46 behaarde vrouwen eindelijk verlost van de ongewenste haargroei! Inositol werkte om de androgeenspiegels te verlagen en de oestrogeenspiegels te verhogen (10).

Inositolpoeder kan zwangerschapsdiabetes helpen voorkomen

7. Voorkomt zwangerschapsdiabetes

Zwangerschap wordt door veel vrouwen als een geschenk beschouwd. Maar zwanger worden is slechts de eerste stap. Zwangerschapsdiabetes voorkomen staat hoog op de to-do-lijst voor zwangerschap. Waarom? Want het kan voor veel problemen zorgen. Het kan leiden tot pre-eclampsie (hoge bloeddruk), hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel) en een extra grote baby (wat een normale bevalling onmogelijk maakt).

Helaas komt zwangerschapsdiabetes veel voor bij zwangere vrouwen met obesitas en overgewicht. Gelukkig helpt inositol het risico op zwangerschapsdiabetes bij deze doelgroep te verminderen (11).

Als preventieve maatregel moeten vrouwen met PCOS en/of een familiegeschiedenis van type 2-diabetes overwegen om inositol te nemen ter bescherming tegen zwangerschapsdiabetes.

8. Ondersteunt postmenopauzale vrouwen

Menstruatie is een van de meest ongemakkelijke dingen die vrouwen doormaken in het leven. We bloeden een paar dagen per maand, als een uurwerk, ongeveer 40 jaar lang! Het is dus gemakkelijk om te denken dat we eindelijk een pauze krijgen zodra we in de menopauze zijn.

Maar de verlaging van de oestrogeen- en progesteronspiegels tijdens de menopauze kan leiden tot andere aandoeningen, zoals een verhoogd risico op het ontwikkelen van het metabool syndroom en hart- en vaatziekten.

Een gezonde levensstijl en een uitgebalanceerd dieet worden aanbevolen om deze aandoeningen te beheersen, maar aanvulling met inositol helpt ook. Volgens een recente studie is het dagelijks innemen van slechts 2 g inositol voldoende om verbeteringen in cholesterol- en triglyceridenwaarden, bloeddruk en HOMA-index te zien (12).

Myo-inositol kan helpen bij het opruimen van hormonale acne

9. Helpt bij het verminderen van hormonale acne

Van appelciderazijn, honing, toverhazelaar, groene thee, tot aloë vera en tea tree olie, er lijkt geen tekort te zijn aan acnebehandelingen voor thuis. Sommige van deze opties kunnen werken, maar als de oorzaak van je acne hormonaal is (zoals het geval is bij PCOS), is geen enkele mogelijk effectief. In dat geval is inositol wellicht de beste keuze.

Italiaanse onderzoekers gaven 50 PCOS-patiënten met matige acne 2 g inositol gedurende 6 maanden tweemaal daags. Tegen de tijd dat de studie eindigde, vertoonden de patiënten die inositol gebruikten lagere DHEAS (dehydroepiandrosteron) bloedspiegels en verbeterde huidcondities! Dit bracht de onderzoekers tot de conclusie dat inositol inderdaad kan worden gebruikt om hormonale acne te behandelen (4).

10. Ondersteunt vrouwen die borstvoeding geven

Zoals met de meeste supplementen en medicijnen, is het belangrijk om met je arts te praten voordat je iets inneemt, vooral als je zwanger bent of borstvoeding geeft. De menselijke moedermelk is van nature rijk aan inositol. Het is eigenlijk de derde meest geconcentreerde voedingsstof in moedermelk, direct na lactose en glucose (16).

Inositolpoeder voor mannen – het helpt de kwaliteit en vruchtbaarheid van het sperma te verbeteren

Volgens een studie gepubliceerd in het International Journal of Endocrinology kregen 45 mannen met metabool syndroom en asthenospermie gedurende 3 maanden tweemaal daags 1 g inositol (+ antioxidanten). Aan het einde van het onderzoek vertoonden de vrijwilligers een significante toename van de insulinegevoeligheid en testosteronniveaus, evenals een verbeterde kwaliteit van het sperma (motiliteit, concentratie en morfologie) (13).

Inositol voordelen voor mannen

Inositolpoeder dosering

Inositolpoeder heeft geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) zoals de meeste andere voedingsstoffen. Dit komt omdat het niet als een essentiële voedingsstof wordt beschouwd, omdat ons lichaam zelf inositol kan maken. Maar hier zijn enkele voorgestelde inositoldoseringen om verschillende aandoeningen te helpen behandelen of beheersen:

  • Insulinegevoeligheid – 2 g tweemaal daags (2 porties Chromositol-F)
  • Type 2-diabetes (alternatief metformine) – 2 g tweemaal daags (2 porties Chromositol-F)
  • PCOS – 2 g tweemaal daags + 400 mcg foliumzuur (2 porties Chromositol-F)
    • Verbetert kwaliteit van de eitjes
    • Herstellen menstruatie
    • Verbetert vruchtbaarheid
    • Verlaagt testosteron
    • Maakt komaf met hirsutisme
    • Gewichtsverlies
    • Hormonale acne
  • Metabool syndroom – 2 g tweemaal daags (2 porties Chromositol-F)
    • Verlaag de triglyceridenwaarden in het bloed
    • Verlaagt LDL & totale cholesterol
    • Verlaagt bloeddruk
    • Lagere bloedsuikerspiegel
  • Depressie – 12g gedurende 4 weken (6 porties Chromositol-F)
  • Paniekaanvallen – 12g gedurende 4 weken (6 porties Chromositol-F)
  • Obsessief-compulsieve stoornis – 18g gedurende 6 weeks (9 porties Chromositol-F)
  • Bipolaire stoornis – 2g inositol (1 portie Chromositol-F) + 3g omega-3
  • Psoriasis veroorzaakt door lithium – 3g dagelijks (1.5 portie Chromositol-F)
  • Zwangerschapsdiabetes – 2g tweemaal daags + 400mcg folic acid (2 porties Chromositol-F)
  • Postmenopauzale ondersteuning – 2g tweemaal daags (2 porties Chromositol-F)
  • Ondersteuning borstvoeding – 2g-4g dagelijks (1-2 porties Chromositol-F)

Mogelijke bijwerkingen van inositolpoeder

Zoals je misschien in de bovenstaande lijst hebt opgemerkt, vereisen de meeste aandoeningen 4 g inositolpoeder per dag of 2 porties Chromositol-F. Maar zelfs bij hoge doses tot 18 g wordt inositol nog steeds als relatief veilig beschouwd en blijven de bijwerkingen relatief klein. Bijwerkingen zijn misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, gas en maagpijn (15).

Sommige mensen kunnen de eerste paar dagen bijwerkingen krijgen. Om je lichaam aan het supplement te laten wennen, raden we aan om inositol eerst in een lagere dosis (2g) te nemen. Na een paar dagen kun je de dosering inositol verhogen tot 4 g per dag.

U kunt inositol uit voeding halen

Veelgestelde vragen over inositolpoeder

Kan ik inositol uit voedsel halen?

Ja, er zijn tal van voedingsmiddelen die rijk zijn aan inositol. Hier zijn er een paar:

  • Groenten – groene bladgroenten, paprika, asperges, aardappelen
  • Bonen – marinebonen, limabonen
  • Fruit – verse citrusvruchten zoals sinaasappels, peren, perziken, meloen, bananen
  • Volkoren granen – bruine rijst, tarwezemelen, maïs
  • Noten en zaden
  • Vlees en eieren

Wat gebeurt er als ik de aanbevolen dosering overschrijd?

Inositolpoeder is een relatief veilig supplement. In onderzoeken waarbij vrijwilligers dagelijks 12 g-18 g kregen, traden slechts kleine bijwerkingen op, zoals winderigheid, misselijkheid, vermoeidheid en maagpijn.

Kan ik inositol als zoetstof gebruiken?

Inositol is ongeveer 50% zo zoet als tafelsuiker. Je kunt het gebruiken om je koffie of thee zoeter te maken in plaats van suiker te gebruiken.

Is inositolpoeder keto-vriendelijk?

Degenen met het keto-dieet zijn misschien niet zo happig op het nemen van inositol, omdat het een puur koolhydraat is, waarbij 1 g inositol gelijk is aan 1 g koolhydraten. Om in ketose te blijven, is het aanbevolen om minder dan 20 g netto koolhydraten per dag te consumeren. Maar de keto-limiet van 20 gram netto koolhydraten is niet in steen gebeiteld. Sommige mensen kunnen tot 30g, 40g en zelfs 50g netto koolhydraten gaan en toch in ketose blijven!

De meeste inositolsupplementen raden aan om minimaal 2g-4g inositol per dag in te nemen. Nu is het aan jou om te beslissen of de gezondheidsvoordelen van inositol de koolhydraten waard zijn.

Tenslotte

Aanvulling met inositolpoeder brengt veel voordelen met zich mee. Het is een veilige aanvulling om zelfs bij meer dan 4x de gebruikelijke dosering (van 4g tot 18g per dag) in te nemen. Zelfs bij hoge doses blijven de bijwerkingen gering, helemaal niet zoals de bijwerkingen die je krijgt van het gebruik van Metformine of een ander synthetisch geneesmiddel. Mocht je nog geen inositolpoeder gebruiken, zou je dan overwegen om het te gebruiken nadat je alles hebt gelezen over de geweldige voordelen ervan? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

“Referenties”

(1) Bevilacqua, Arturo, and Mariano Bizzarri. “Inositols in Insulin Signaling and Glucose Metabolism.” International journal of endocrinology vol. 2018 1968450. 25 Nov. 2018, doi:10.1155/2018/1968450

(2) Costantino, D et al. “Metabolic and hormonal effects of myo-inositol in women with polycystic ovary syndrome: a double-blind trial.” European review for medical and pharmacological sciences vol. 13,2 (2009): 105-10.

(3) Tabrizi, Reza et al. “The effects of inositol supplementation on lipid profiles among patients with metabolic diseases: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.” Lipids in health and disease vol. 17,1 123. 24 May. 2018, doi:10.1186/s12944-018-0779-4

(4) Pezza, Michele, and Valentina Carlomagno. “Inositol in Women Suffering from Acne and PCOS: a Randomized Study.” Global Dermatology, vol. 4, no. 1, 2017, doi:10.15761/god.1000203.

(5) Levine, J. “Controlled trials of inositol in psychiatry.” European neuropsychopharmacology : the journal of the European College of Neuropsychopharmacology vol. 7,2 (1997): 147-55. doi:10.1016/s0924-977x(97)00409-4

(6) Wozniak, Janet et al. “A randomized clinical trial of high eicosapentaenoic acid omega-3 fatty acids and inositol as monotherapy and in combination in the treatment of pediatric bipolar spectrum disorders: a pilot study.” The Journal of clinical psychiatry vol. 76,11 (2015): 1548-55. doi:10.4088/JCP.14m09267

(7) Unfer, Vittorio et al. “Effects of Inositol(s) in Women with PCOS: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials.” International journal of endocrinology vol. 2016 (2016): 1849162. doi:10.1155/2016/1849162

(8) Papaleo, Enrico et al. “Myo-inositol may improve oocyte quality in intracytoplasmic sperm injection cycles. A prospective, controlled, randomized trial.” Fertility and sterility vol. 91,5 (2009): 1750-4. doi:10.1016/j.fertnstert.2008.01.088

(9) Raffone, Emanuela et al. “Insulin sensitiser agents alone and in co-treatment with r-FSH for ovulation induction in PCOS women.” Gynecological endocrinology : the official journal of the International Society of Gynecological Endocrinology vol. 26,4 (2010): 275-80. doi:10.3109/09513590903366996

(10) Minozzi, M et al. “Treatment of hirsutism with myo-inositol: a prospective clinical study.” Reproductive biomedicine online vol. 17,4 (2008): 579-82. doi:10.1016/s1472-6483(10)60248-9

(11) Tahir, Faryal, and Zainab Majid. “Inositol Supplementation in the Prevention of Gestational Diabetes Mellitus.” Cureus vol. 11,9 e5671. 16 Sep. 2019, doi:10.7759/cureus.5671

(12) Giordano, Domenico et al. “Effects of myo-inositol supplementation in postmenopausal women with metabolic syndrome: a perspective, randomized, placebo-controlled study.” Menopause (New York, N.Y.) vol. 18,1 (2011): 102-4. doi:10.1097/gme.0b013e3181e8e1b1

(13) Montanino Oliva, Mario et al. “Effect of Myoinositol and Antioxidants on Sperm Quality in Men with Metabolic Syndrome.” International journal of endocrinology vol. 2016 (2016): 1674950. doi:10.1155/2016/1674950

(14) Kontoangelos, Konstantinos et al. “Administration of inositol to a patient with bipolar disorder and psoriasis: a case report.” Cases journal vol. 3 69. 23 Feb. 2010, doi:10.1186/1757-1626-3-69

(15) Palatnik, A et al. “Double-blind, controlled, crossover trial of inositol versus fluvoxamine for the treatment of panic disorder.” Journal of clinical psychopharmacology vol. 21,3 (2001): 335-9. doi:10.1097/00004714-200106000-00014

(16) Brown, Laura D et al. “Inositol and mannose utilization rates in term and late-preterm infants exceed nutritional intakes.” The Journal of nutrition vol. 139,9 (2009): 1648-52. doi:10.3945/jn.109.109108.

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen