Ken je het gezondste superfood ter wereld?

Geschreven door Andy Mobbs
wat is het gezondste superfood ter wereld?

Heb je ook reeds gemerkt dat we vrijwel elke week een nieuw superfood ontdekken dat belooft onze gezondheid te verbeteren op een spectaculaire manier die geen ander voedsel kan? Verwacht je in dit artikel een spannend verhaal over een onbekende exotische plant die je een levenselixer oplevert, dan zal dit artikel je teleurstellen. Want het gezondste superfood ter wereld is echt niet exotisch.

Je kan het eigenlijk sinds onze grootouders bij de slager om de hoek of uit de supermarkt halen. Het is ook goedkoop, en hoewel het tegenwoordig geen populair gerecht is, aten je overgrootouders het waarschijnlijk elke week!

Zo, wat is dit voedzame superfood dat door iedereen vergeten is?

Oke. Genoeg spanning. Weet je dat lever het gezondste superfood ter wereld is?

“Wat?” hoor ik je zeggen, “Lever?!”

Inderdaad! Het superfood lever geeft je gram per gram een boost van voedingssupplementen die je nergens anders kan vinden. Waar we normaal aan fruit en groenten denken als voedsel vol vitamines en mineralen, verslaat lever ze eigenlijk allemaal!

De volgende tabel vergelijkt de vitamine- en mineralengehalten van appels, wortelen, rood vlees en runderlever.

verelijkingstabel superfoods

Het superfood lever bevat ook veel aminozuren

Lever bevat alle essentiële en conditioneel essentiële aminozuren. Ons lichaam heeft aminozuren nodig om eiwitten te vormen en spieren op te bouwen.

  • Essentiële aminozuren kan ons lichaam zelf niet aanmaken, dus we moeten ze uit onze voeding halen.
  • De conditioneel essentiële kunnen we zelf maken, maar dit proces kan in gedrang komen in tijden van stress of ziekte. Dus het is belangrijk om hiervoor goede voedingsbronnen te gebruiken en je te voorzien van een back-up (1).

Lever is ook rijk aan essentiële voedingsstoffen

Naast al deze vitamines, mineralen en essentiële aminozuren is het superfood lever ook een geweldige bron van andere essentiële voedingsstoffen, waaronder carnitine, carnosine en choline.

  • Choline is onontbeerlijk voor elk van de celmembranen van onze 20 biljoen cellen. Net als acetylcholine functioneert choline ook als een neurotransmitter in het zenuwstelsel die onze hersenkracht stimuleert en het signaal produceert dat onze spieren laat bewegen, evenals vele andere lichamelijke processen.
  • Carnosine kan de schade die hoge bloedsuikerspiegels in het lichaam veroorzaken ongedaan maken (bekend als glycatie).
  • Carnitine is essentieel voor het afbreken van vetzuren in energie.
rood vlees vs lever vs veggies

Wat is het verschil tussen rood vlees en lever?

Met rood vlees bedoelen we eigenlijk het spiervlees van het dier. De meeste vleeseters eten tegenwoordig alleen spiervlees. Dit geldt ook voor mensen die een dieet volgen dat vaak grote hoeveelheden vlees bevat, zoals paleo-, ketogene of carnivoor-diëten.

Onze voorouders de jager-verzamelaars anderzijds aten zeker en vast ook het orgaanvlees toen ze vlees aten. Niets werd verspild! Denk maar aan de bijnieren die uitzonderlijk veel vitamine C bevatten, waardoor mensen een gezond vitamine C-gehalte behouden en scheurbuik kunnen voorkomen als ze niet in staat zijn om fruit of groenten te eten!

Maar hoe zit het met vitamine A? Iedereen weet dat wortelen veel vitamine A bevatten.

Iedereen die de bovenstaande tabel zorgvuldig heeft bestudeerd, kan misschien een beetje in de war zijn over de vitamine A-rij. Het toont helemaal geen vitamine A in wortelen! Het klinkt vreemd, aangezien ons altijd wordt verteld dat wortels je helpen om goed te kunnen zien (vitamine A is overvloedig aanwezig in de ogen). Wortelen bevatten veel bètacaroteen en bètacaroteen is een voorloper van vitamine A, maar is eigenlijk niet echt vitamine A.

Dit betekent dat we bètacaroteen gebruiken om vitamine A in het lichaam aan te maken. Een mogelijk probleem voor sommige mensen kan het gebrek zijn aan genetische mutaties in het BCM01-gen. Dit is het gen dat bètacaroteen omzet in vitamine A. Uit een onderzoek van Leung et al (2) bleek dat 42% van ons een enkele mutatie in dit gen heeft en 24% een dubbele mutatie.

Het probleem als je bètacaroteen niet in vitamine A kunt omzetten

Voor mensen met de enkele of dubbele BCM01-genmutatie is het moeilijker om vitamine A uit bètacaroteen te maken. In het onderzoek produceerden mensen met een enkele mutatie 32% minder vitamine A uit bètacaroteen, terwijl mensen met de dubbele mutatie 69% minder vitamine A produceerden. voor.

Naast het gezichtsvermogen maakt vitamine A bijvoorbeeld de expressie van genen mogelijk (ook wel gentranscriptie genoemd), wat betekent dat onze genen toegankelijk worden zodat ze codes kunnen aanmaken voor verschillende eiwitten die het lichaam moet produceren.

Vitmamine A is ook van vitaal belang voor celdifferentiatie, wat in feite celdeling betekent. Dus we hebben het nodig om onze cellen gezond te houden telkens ze zich van één cel in twee cellen delen. Dit is het duidelijkst zichtbaar in de cellen in ons lichaam waarvan bekend is dat ze veel delen. Dat zijn de cellen van onze huid, de belijning van onze ingewanden en de cellen van ons immuunsysteem.

Dit betekent dat er voldoende vitamine A nodig is voor een gezonde huid (en haar!), gezonde darmen en een gezond functionerend immuunsysteem. Artsen schrijven vaak retinolcrèmes voor aan patiënten met huidproblemen omdat retinol vitamine A is. In feite schrijven ze dus een vitamine A-crème voor.

Nu begrijp je dat het hoge vitamine A-gehalte van lever dus een enorme hulp zijn voor iedereen die een genetische moeilijkheid heeft bij het produceren van de actieve vorm van vitamine A. Even terzijde, andere goede bronnen van deze vitamine A zijn onder meer levertraan en leversupplementen in poedervorm.

lever is een van de gezondste superfoods

Andere voordelen van het superfood lever!

Hier zijn enkele andere voordelen die het eten van dit gezonde superfood je kan opleveren:

Lever is een geweldige bron van vitamine B12

Vitamine B12 is een van de belangrijkste vitamines die kan helpen bij brainfog en helpt ook het humeur te verbeteren. Maar het is eveneens een vitamine die niet zo royaal voorkomt in voedingsmiddelen. Deze vitamine speelt niet alleen een sleutelrol in het functioneren van onze hersenen, het is ook essentieel voor het produceren van ons DNA, de rode bloedcellen die zuurstof door ons lichaam, onze zenuwen en vele andere functies transporteren. Gebrek aan voldoende B12 kan depressie, angst en zelfs geheugenverlies veroorzaken.

Een constante aanvoer van foliumzuur

Andere vitamines en mineralen die in verband zijn gebracht met een betere cognitieve functie en die in overvloed in de lever worden aangetroffen, zijn magnesium en de overige B-vitamines. Dit omvat ook foliumzuur, een essentiële voedingsstof waar mensen vaak een tekort aan hebben vanwege levensstijl, genetica of het gebruik van bepaalde medicijnen.

Een van de belangrijke functies van foliumzuur is het afbreken van homocysteïne. Het is een aminozuur dat wordt geassocieerd met de ziekte van Alzheimer en depressie als het in grote hoeveelheden in het bloed wordt aangetroffen.

Foliumzuur is vaak moeilijk uit voedsel te halen, daarom kiezen sommige mensen voook or methylfolaatsupplementen zoals ons Intelligent Labs 5-MTHF Quatrefolic Acid.

5-MTHF of methyltetrahydrofolaat is het meest actieve type foliumzuur dat ons lichaam onmiddellijk kan opnemen. Het toevoegen van een wekelijkse portie van het superfood lever aan jouw dieet zou echter aan alle behoeften moeten voldoen, aangezien het een van de meest geconcentreerde bronnen van foliumzuur is die we tegenwoordig hebben.

Dit superfood zorgt voor ijzer

Bloedarmoede, of ijzertekort, is een van de meest voorkomende aandoeningen in de ontwikkelde wereld. IJzer is absoluut nodig bij de aanmaak van hemoglobine in de rode bloedcellen, die in een later stadium het hele lichaam van zuurstof voorzien.

Als er niet genoeg zuurstof naar jouw organen en weefsels stroomt, veroorzaakt dit grote schade aan het hele lichaam. Je voelt je moe, misselijk, vergeetachtig en je bent vatbaar voor infecties.

De nood aan ijzer varieert van persoon tot persoon, waarbij zwangere en menstruerende vrouwen het meest kwetsbaar zijn voor een tekort aan ijzer. In combinatie met een rijk en voedzaam dieet, kan de lever voor 35% van de RDI voor vrouwen zorgen en voor 80% voor mannen. Het voordeel van lever is echter niet alleen te danken aan de hoge concentratie ijzer, maar ook aan het soort ijzer dat het ons lichaam levert.

Lever is rijk aan heemijzer, dat gemakkelijk door ons lichaam wordt opgenomen, in tegenstelling tot niet-heemijzer dat in de meeste plantaardige bronnen wordt aangetroffen. De moeilijkheid bij het absorberen van niet-heemijzer is de reden waarom sommige mensen die niet veel dierlijke producten eten, problemen kunnen hebben met bloedarmoede, zelfs als ze veel ijzerrijke groenten eten.

Lever is voedzaam, maar heeft ook een keerzijde

Oke, maar is er ook een nadeel?

Met zijn hoge concentratie aan essentiële vitamines, mineralen en voedingsstoffen lijkt het alsof lever een voor de hand liggende kandidaat zou moeten zijn om de titel gezondste superfood te claimen. Er is echter een groot nadeel, althans voor sommigen, en dat is de smaak. Dus als je worstelt met de smaak, maar nu overweegt om toch van de voordelen van lever te genieten, zijn er nog enkele manieren om lever aan je dieet toe te voegen zonder dat je gaat kokhalzen.

Hoe kan je lever smakelijk bereiden?

Een van de belangrijkste redenen waarom velen lever onaangenaam vinden, is de sterke metaalsmaak en de harde textuur. Door lever ’s nachts in melk te laten weken, kan niet alleen de smaak verzachten, maar maak je het vlees ook zachter.

Het weken maakt lever malser en geeft het precies de juiste hoeveelheid sappigheid. Als je wilt, kun je lever ook in limoen en water weken, waardoor het wat meer pit krijgt.

Na het weken van de lever zijn er talloze manieren om het te bereiden en het smakelijker te maken. Een van onze favorieten is het recept met uien.

Een eenvoudig en lekker recept met het superfood lever

ingrediënten:

  • 1 kg gesneden runderlever
  • 50 gr boter, verdeeld in twee stukken
  • 2 grote uien
  • Zout en peper naar smaak

Bereiden:

Smelt het ene stukje boter in een pan en fruit de uien tot ze de gewenste zachtheid hebben bereikt. Verwijder daarna de uien en doe de andere helft van je boter in de pan. Giet de melk of het water uit je gesneden lever en voeg zout en peper toe. Voeg de lever toe aan de warme boter in de pan en braad de lever bruin. Doe nu de uien in de pan en braad nog een beetje om de smaken samen te voegen. Serveer de lever met wat aardappelpuree en jus, of een salade.

Tenslotte

Nu je weet wat ’s werelds gezondste superfood is, is het tijd om ervoor te zorgen dat je wekelijks genoeg lever eet. Je moet misschien even wennen aan de smaak, maar laat je daardoor niet alles ontnemen wat lever te bieden heeft!

Referenties

(1) Li, Ru-Ren et al. “Nutritional Characteristics and Active Components in Liver from Wagyu×Qinchuan Cattle.” Korean journal for food science of animal resources vol. 34,2 (2014): 214-20. doi:10.5851/kosfa.2014.34.2.214

(2) Leung, W C et al. “Two common single nucleotide polymorphisms in the gene encoding beta-carotene 15,15′-monoxygenase alter beta-carotene metabolism in female volunteers.” FASEB journal : official publication of the Federation of American Societies for Experimental Biology vol. 23,4 (2009): 1041-53. doi:10.1096/fj.08-121962

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen