Liposomaal glutathion: de ultieme gids voor de belangrijkste antioxidant

Geschreven door Angie Arriesgado
de ultieme gids over liposomale glutathion

Wie heeft er nu vandaag nog nooit over liposomaal glutathion gehoord? Je ziet het product letterlijk overal voorbij komen: op de televisie, billboards, sociale media en beautyblogs. Zelfs je favoriete beroemdheden kunnen het niet laten om te posten over de geweldige voordelen van lipososmaal glutathion! Maar de wonderbaarlijke voordelen van glutathion gaan veel verder dan het zorgen voor een mooie huid. In feite zijn er heel wat gezondheidsredenen waarom je glutathion zou moeten gebruiken, en dan met name liposomaal glutathion. Nieuwsgierig? Ontdek in dit artikel alle informatie over deze krachtige antioxidant!

Maar eerst, wat is glutathion en liposomaal glutathion?

Nou, liposomaal glutathion is zeker meer dan een schoonheidsproduct. Volgens het National Center for Biotechnology Information is glutathion een tripeptide dat is samengesteld uit 3 aminozuren: glycine, cysteïne en glutaminezuur.

Het is de belangrijkste antioxidant in het menselijk lichaam en is aanwezig in alle menselijke weefsels (1), met bijzonder hoge concentraties in de lever. Dit duidt op de cruciale rol van glutathion in de ontgiftende functie van de lever (2).

Als antioxidant bestrijdt het vrije radicalen (meer hierover hieronder) en kan het gifstoffen uit het lichaam verwijderen, zoals kwik en andere zware metalen (3). Dit is het proces van ontgifting in een notendop.

Een andere interessante aanwijzing over het belang van glutathion. Het wordt in ongeveer dezelfde concentratie in het lichaam aangetroffen als deze 3 levensondersteunende voedingsstoffen: cholesterol, glucose en kalium (4).

De productie van glutathion in het lichaam daalt natuurlijk met het verloop der jaren.

Hoe ontstaan lage glutathionspiegels?

Om een goede gezondheid te behouden, hebben we voldoende glutathionvoorraden in het lichaam nodig. Dit is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vooral tijdens het verouderingsproces is dit een moeilijke opgave. De productie van glutathion door het lichaam neemt na verloop van tijd natuurlijk af.

Andere boosdoeners die lage glutathionspiegels veroorzaken, zijn onder meer stress, infectie, ziekte en blootstelling aan giftige stoffen (5). Suppletie met een dagelijkse dosis glutathion (in het bijzonder liposomaal glutathion – je zult zo snel ontdekken waarom) is daarom een uitstekend idee.

Speels koppel

De twee vormen van glutathion

Glutathion komt in het algemeen voor in twee vormen (4):

 • Gereduceerd glutathion (GSH), ook bekend als L-glutathion, is de stabiele en actieve vorm die nodig is voor een goede gezondheid. Zodra het zijn werk doet om oxidatieve schade te herstellen, b.v. vrije radicalen, dan oxideert het en verandert het in GSSG.
 • Geoxideerd glutathion (GSSG), ook bekend als glutathiondisulfide, is de inactieve vorm van glutathion. Maar door middel van een enzym dat bekend staat als glutathionreductase, wordt GSSG opnieuw geregenereerd in zijn actieve vorm, GSH.

Glutathion en de mitochondriën

Ik weet zeker dat je je ervan bewust bent dat we voedsel eten om ons lichaam energie te bezorgen en te versterken. Maar wist je ook dat al deze energieproductie plaatsvindt op cellulair niveau?

Weet je, elke cel in ons lichaam heeft zijn eigen ‘energiecentrale’ waar voedselmoleculen – zoals glucose, vetten en aminozuren – worden omgezet in energie (6). Deze “energiecentrales” wordt de mitochondriën genoemd. De resulterende energie is wat ons hele lichaam aandrijft, zodat we kunnen denken, ademen en bewegen.

Maar hier is het probleem: het werk van de mitochondriën creëert ook feite vrije radicalen. Gelukkig is glutathion ook aanwezig in de mitochondriën om deze vrije radicalen te neutraliseren en ‘op te ruimen’. Hierdoor kunnen de mitochondriën verder hun werk uitvoeren.

Dus, wat gebeurt er als jouw GSH-niveaus tot extreem lage niveaus dalen? Nou, dat resulteert in het afsterven van cellen. Dit is een andere indicator van het belang van glutathion – het beschermt letterlijk de mitochondriën (en dus de cel) en voorkomt dat deze sterft (7).

Het behouden van een hoog mitochondriaal GSH-niveau is belangrijk en essentieel voor ons bestaan.

meisje met gezonde huid en haar

Wat zijn vrije radicalen?

Ah, ‘glutathion’ en ‘vrije radicalen’ – kun je een meer iconisch duo bedenken? Het is interessant om te zien hoe deze twee woorden vaak in dezelfde zin worden gebruikt in glutathionproducten en advertenties voor liposomaal glutathion. Laten we een kijkje nemen waarom dit het geval is.

Laten we dus eerst ontdekken wat vrije radicalen zijn. Om dit te doen, moeten we terug naar enkele fundamentele wetenschappelijke lessen. Je herinnert zich waarschijnlijk enkele van de onderstaande terminologieën uit jouw middelbare schooltijd.

En zoals je waarschijnlijk wel weet, is het menselijk lichaam buitengewoon complex:

 • De belangrijkste bouwstenen in het lichaam worden atomen genoemd. Nu bestaan atomen uit 3 subatomaire deeltjes die bekend staan als protonen, neutronen en elektronen.
 • Wanneer atomen samenkomen, vormen ze moleculen.
 • En wanneer moleculen zich verenigen, vormen ze cellen.
 • Cellen vormen dan de weefsels, die vervolgens alle organen in het lichaam vormen.

De oorzaak van vrije radicalen zijn ongepaarde elektronen. Elektronen zijn namelijk negatief geladen deeltjes die in paren MOETEN bestaan.

Door bepaalde chemische processen in het lichaam (zoals metabolisme bijvoorbeeld), zal er echter een elektron ontbreken. Een voorheen stabiel molecuul (met gepaarde elektronen) verandert nu in een vrije radicaal (met een ongepaard elektron).

Vrije radicalen hebben een missie om een partner te vinden. Het maakt niet uit waar het een reserve-elektron vandaan haalt, zolang het er maar een vindt.

Of we dat nu willen of niet, er worden continu vrije radicalen gevormd in het lichaam. Maar dit is geen reden tot paniek, want het hele proces is volkomen natuurlijk!

In feite dienen vrije radicalen zelfs een belangrijk doel in het immuunsysteem. Ze worden pas echt een probleem als er niet genoeg antioxidanten in het lichaam aanwezig zijn om ze te neutraliseren (3).

man met geweldig haar die zich afvraagt hoe antioxidanten werken

Hoe werken antioxidanten zoals glutathion en liposomaal glutathion?

Antioxidanten houden vrije radicalen onder controle door ze te neutraliseren. Ze geven een elektron aan een nabijgelegen vrije radicaal ZONDER onstabiel te worden en zelf in een vrije radicaal te veranderen (8).

Hoewel het lichaam zelf antioxidanten produceert, is dit bijlange niet genoeg om alle vrije radicalen binnenin te bestrijden en te neutraliseren. Daarom is het belangrijk om een gezond dieet te volgen dat rijk is aan voedingsmiddelen met voldoende antioxidanten, zoals fruit en groenten.

Afgezien van glutathion zijn enkele van de bekendste antioxidanten vitamine C en E, omega-3-vetzuren, bètacaroteen (een voorloper van vitamine A), lycopeen, selenium, flavonoïden, resveratrol en andere fytonutriënten (8).

Als je niet genoeg antioxidanten uit de voeding binnenkrijgt, is het een uitstekend idee om glutathion (met name liposomaal glutathion – lees waarom in het volgende deel!) met supplementen aan te vullen. Anders kunnen vrije radicalen uw lichaam overweldigen.

Dus wat gebeurt er als we veel te veel vrije radicalen in het lichaam hebben en niet genoeg antioxidanten?

Dit leidt tot een aandoening die bekend staat als oxidatieve stress. Helaas is oxidatieve stress slecht nieuws. Vrije radicalen stelen agressief elektronen van nabijgelegen moleculen, wat een kettingreactie veroorzaakt. Dit belooft niet veel goeds voor gezonde cellen. Het verlies van een elektron beschadigt in feite de cel, tast de lipiden en eiwitten aan en verandert de DNA-structuur.

Afhankelijk van welke cellen tijdens het proces beschadigd worden, kan oxidatieve stress leiden tot hartaandoeningen, kanker, diabetes, neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer en Parkinson, en meer.(5).

Waar haal je jouw antioxidanten, bijv. liposomaal glutathion, vandaan?

Antioxidanten uit onze voeding halen is altijd de eerste optie, omdat het duidelijk is dat de natuur dit zo bedoeld heeft. Maar in de drukte van de wereld van vandaag is het kopen van vers, biologisch voedsel niet altijd de goedkoopste optie. Het is ook niet altijd makkelijk om elke dag een gezonde maaltijd te bereiden.

Voedingssupplementen zijn daarentegen een handige manier om een goede dosis antioxidanten, zoals liposomaal glutathion, tegen een betaalbare prijs te krijgen. Volgens CRNUSA gebruikt 77% van de Amerikaanse volwassenen voedingssupplementen – het is een industrie van miljarden dollars en de verwachting is dat de cijfers nog meer zullen stijgen!

Wat wel een probleem is dat supplementen niet op door iedereen op dezelfde manier wordt geproduceerd en dat de biologische beschikbaarheid van merk tot merk varieert, wat ons bij ons volgende punt brengt.

wat is de beste vorm van glutathion

Wat is de beste vorm van glutathion – oraal, liposomaal glutathion of intraveneus?

Als je op zoek gaat naar glutathionproducten, zul je merken dat het in vele soorten en vormen verkrijgbaar is. Naast liposomaal glutathion, kan je glutathionpillen, tabletten, capsules en zelfs zeep en lotion kopen. Je kan het zelfs rechtstreeks in uw bloedbaan laten injecteren!

Laten we eens kijken naar de drie populairste manieren om meer glutathion in jouw lichaam te krijgen: oraal, liposomaal glutathion en intraveneus (IV). De actuele vormen (zeep en lotion) worden meestal gebruikt om de huid lichter te maken, dus we zullen dit niet in onze discussie opnemen.

We evalueren de orale, liposomale en intraveneuze vormen van glutathionafgifte aan de hand van deze 3 criteria:

 • Biologische beschikbaarheid
 • Prijs
 • Gebruiksvriendelijkheid

Laten we een kijkje nemen!

Orale glutathion

Orale glutathion verschilt van liposomaal glutathion doordat het geen liposomen gebruikt als toedieningsmiddel. Het wordt meestal geleverd in een traditionele pil-, capsule- of tabletvorm. Het is handig en gemakkelijk genoeg om mee te nemen.

glutathionpillen op een lepel

Van de 3 soorten is orale glutathion het meest betaalbaar. Een voorraad van 500 mg capsules voor 2 maanden kan je bijvoorbeeld ongeveer $ 20- $ 30 kosten, wat helemaal niet zo veel is. Ondanks de prijs is het vrij effectief voor het verhogen van GSH-niveaus (maar niet zo veel als liposomaal glutathion en IV glutathion).

Zie je, wanneer je de orale glutathion inneemt, wordt het eerst in de maag afgebroken voordat het zijn weg vindt naar de bloedbaan. De spijsverteringsenzymen in de maag breken het glutathion af en zorgen voor een beperking van de absorptiesnelheid.

Wat dit in wezen betekent is dat niet alle 500 mg glutathion die je zojuist hebt ingeslikt, daadwerkelijk in je bloedbaan terechtkomt. Dit maakt de biologische beschikbaarheid van orale glutathion minder dan ideaal (9).

Orale glutathion is dus misschien goedkoop, maar je krijgt niet echt waar voor jouw geld omdat je niet profiteert van de volledige dosering.

 • Biobeschikbaarheid: 1/5 (slechte absorptie)
 • Prijs: 4/5 (goedkoopste optie, maar je krijgt niet echt waar voor je geld)
 • Gebruiksvriendelijkheid5/5 (makkelijk om in te nemen)

liposomaal glutathion

liposomaal glutathion wordt ook oraal toegediend, maar in tegenstelling tot traditionele orale supplementen stopt liposomaal glutathion de GSH in blaasjes die bekend staan als liposomen.

De barrière wordt ‘fosfatidylcholine’ genoemd, een stof die een groot deel van onze celmembranen vormt. Dit materiaal zorgt ervoor dat het lichaam de liposomen kan opnemen, en dan ook het glutathion dat erin verborgen zit (10).

intelligent labs liposomale glutathione

Nu, wat is een liposoom?

Liposomen zijn systemen voor medicijnafgifte op microscopische schaal. Denk aan een microscopisch klein bolletje met een ultrabeschermende barrière, die de inhoud veilig houdt.

Liposomen zijn resistent tegen spijsverteringsenzymen, galzouten en vrije radicalen, zodat ze hun inhoud veilig kunnen afgeven zonder af te breken (11).

In termen van biologische beschikbaarheid scoort liposomaal glutathion hoger dan traditionele orale glutathion, waardoor je meer waar voor jouw geld krijgt. Qua prijs is het duurder dan orale GSH, maar niet zo duur als de derde optie, de intraveneuze glutathion.

Gemakshalve kan het in zowel softgel als vloeibare vorm worden geleverd. Het is duidelijk dat softgels handiger zijn omdat je er gewoon een in je mond kan stoppen. Met de vloeibare vorm heb je een theelepel of druppelaar nodig om een precieze dosering af te meten.

 • Biobeschikbaarheid: 4/5 (de liposomen bevorderen de absorptie)
 • Prijs: 4/5 (het is iets duurder dan orale GSH, maar je krijgt waar voor jouw geld)
 • Gebruiksvriendelijkheid: 4/5 (twee opties om uit te kiezen)

Intraveneuze Glutathion

Hoewel sommige mensen dapper genoeg zijn om flacons GSH te kopen en het zelf te injecteren, is het het beste om dit aan de professionals over te laten. Dit zal natuurlijk de kosten opdrijven, maar je bent in ieder geval in veel veiligere handen dan wanneer je het zelf doet.

het voorbereiden van intraveneuze GSH

Aangezien de GSH rechtstreeks in de bloedbaan terechtkomt, wordt ‘verwacht’ dat de absorptie veel hoger is dan die van orale GSH of liposomale GSH (12). Het slaat alle spijsverteringsenzymen en levermetabolisme over – de GSH wordt afgezet precies waar je het wil hebben.

Maar, het menselijk lichaam is complex, dus er is eigenlijk geen garantie dat je lichaam al die GSH zal opnemen. Ons lichaam kent zijn grenzen behoorlijk goed – het absorbeert wat het nodig heeft en drijft de rest af.

Een ander probleem met IV GSH is dat het grotendeels ongereguleerd is met betrekking tot de dosering. Sommige wetenschappers bevelen een dosis van 600 mg aan, anderen kunnen tot twee of zelfs drie keer zoveel gaan!

Dit kan leiden tot effecten zoals huiduitslag, schildklier-, nier- en leverdisfunctie, buikpijn, mogelijk fataal Stevens-Johnson-syndroom, toxische epidermale necrolyse en letale complicaties door infecties. (13).

Dus IV GSH is de duurste optie om uw fix van GSH-antioxidanten te krijgen. Maar daar houdt het niet op. Er wordt geadviseerd om een paar keer per week GSH-injecties of IV-behandeling te krijgen, wat onpraktisch kan zijn omdat een sessie 30 minuten tot een uur kan duren (afhankelijk van de dosering).

 • Biobeschikbaarheid: 5/5 (zeer goede absorptie)
 • Prijs: 1/5 (duur)
 • Gebruiksvriendelijkheid: 1/5 (helemaal niet gebruiksvriendelijk)

Dus, wat is de beste vorm van glutathion in termen van biologische beschikbaarheid, prijs en gemak?

Geld groeit natuurlijk niet aan bomen, dus afhankelijk van jouw financiële draagkracht en je nood aan antioxidanten, stellen we de volgende actie voor:

 • Wens je de beste waarde voor jouw geld wilt, is liposomaal glutathion de juiste keuze. Het wordt goed opgenomen door het lichaam, het is scherp geprijsd en het is relatief handig. Je krijgt een behoorlijk goede dosis glutathion voor een hele goede prijs!
 • Als het voor jou mogelijk is meerdere IV GSH-sessies te nemen zonder probleem, ga dan voor IV GSH. Het is een onfeilbare manier om de meeste hoeveelheid GSH rechtstreeks in het lichaam te krijgen.
 • Als je een strikt beperkt budget hebt, is orale GSH de beste keuze om ietwat GSH op te nemen.
uitkijken naar het beste glutathionsupplement

Waar je op moet letten in het beste liposomaal glutathion supplement?

Een snelle online zoekopdracht levert honderden liposomaal glutathion producten op. Om je te helpen jouw zoekopdracht te verfijnen, volgen hier een paar tips als je op zoek gaat naar een liposomaal glutathion supplement.

 • De grootte van de liposomen

hoe kleiner het liposoom, hoe beter de absorptiesnelheid. Ons Intelligent Labs Liposomal Glutathione-supplement maakt gebruik van liposomen die gemiddeld slechts 200 micron breed zijn! Ons liposomaal glutathionsupplement van Intelligent Labs maakt gebruik van de kleinste in de branche!

 • Waar komt de glutathion vandaan

Vermijd merken die goedkopere glutathion gebruiken. Zoek in plaats daarvan naar een product dat premium Setria Glutathion gebruikt, aangezien dit de gouden standaard is voor glutathionsupplementen. Het is klinisch bewezen dat het de bloedglutathionwaarden verhoogt, de GSH-opslag in het lichaam helpt verhogen en de activiteit van natuurlijke killercellen verhoogt (14).

 • Vloeibare vorm of softgel

Beide vormen bieden betere absorptiesnelheden dan traditionele orale glutathion. De softgelvorm is misschien handiger dan de vloeibare, maar je kunt de dosering met deze vorm niet snel aanpassen. Vloeibare liposomaal glutathion daarentegen geeft je maximale controle. Als een portie bijvoorbeeld 500 mg is, kan je in het begin de helft (250 mg) nemen en de dosis geleidelijk aanpassen naarmate jouw lichaam aan het supplement went. Dit is helaas niet mogelijk met softgels.

 • Dosering

De meeste liposomale GSH-producten gebruiken een portie van 500 mg. In de Setria-studie werd echter 1000 mg / dag gebruikt, wat niet tot nadelige resultaten leidde – integendeel zelfs (14)! Nadat de studie was afgerond, ontdekten de onderzoekers ook dat het de natuurlijke GSH-productie van het lichaam niet beïnvloedde, wat een goede zaak is.

 • Prijs

Zoals je hierboven kon lezen, geeft liposomaal glutathion je een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding in vergelijking met orale GSH en IV GSH. De prijzen kunnen echter sterk variëren in dit type GSH-product. Waarbij we kunnen stellen dat onze Intelligent Labs Liposomaal Glutathion zeer concurrerend geprijsd is voor dertig porties van 500 mg (levering voor 1 maand).

 • Smaak

Eerder in dit artikel hebben we al vermeld dat GSH een zwavelcomponent heeft. Als zodanig hebben GSH-supplementen een uitgesproken, vreemde smaak. Sommige mensen kunnen de smaak niet verteren, terwijl anderen het snel wegjagen met wat water of sap.

Hoewel smaak niet de reden is waarom de meeste mensen supplementen kopen, kan het een verschil maken tussen het verder nemen van het supplement of de hele fles in de prullenbak gooien.

Om jouw liposomaal glutathion smakelijker te maken, hebben we natuurlijke aardbeiensmaak en stevia toegevoegd, een koolhydraatarme en caloriearme zoetstof, dus ga aan de slag en bekijk het product hier!

gezondheidsvoordelen van suppletie met glutathion

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van liposomaal glutathion?

Hieronder sommen we de voordelen op die deze krachtige antioxidant levert:  

Voordeel #1: Bestrijden oxidatieve stress

Oxidatieve stress is dus het resultaat van veel te veel vrije radicalen in het lichaam en niet genoeg antioxidanten om ze te neutraliseren. Het kan jouw cellen en zelfs het DNA beschadigen, wat tot een heleboel ziekten kan leiden. Maar door aan te vullen met liposomale glutathion, ontvang je een gezonde dosis antioxidanten om oxidatieve stress te verminderen en jouw lichaam te helen. (4)

Voordeel #2: liposomaal glutathion vermindert ontsteking

Ontsteking is een belangrijke reactie van het immuunsysteem. Als de ontsteking echter chronisch wordt, leidt dat slecht nieuws. Nu kan oxidatieve stress leiden tot chronische ontstekingen (en vervolgens chronische ziekten). Als GSH oxidatieve stress kan bestrijden, zal het ook ontstekingen afremmen en verminderen (15). Longziekten die het gevolg zijn van een ontsteking, kunnen bijvoorbeeld worden behandeld door de GSH-waarden in het lichaam te verhogen (16).

Voordeel #3: Regenereren andere antioxidanten

Als de belangrijkste antioxidant van het lichaam kunnen voldoende GSH-spiegels vitamine C en E helpen regenereren – beide krachtige antioxidanten – die oxidatieve stress kunnen helpen bestrijden (4). Met meer dan één type antioxidant dat actief vrije radicalen bestrijdt, heeft jouw lichaam een veel betere kans om te slagen en je opnieuw gezond te maken!

Voordeel #4: Bescherming tegen toxische en verontreinigende stoffen

GSH is niet alleen een meester-antioxidant, maar ook een meester-ontgifter. Nu is het belangrijkste ontgiftende orgaan in het lichaam de lever en GSH wordt daar in enorme hoeveelheden aangetroffen.

GSH zal metalen, gifstoffen en andere verontreinigende stoffen (inclusief alcohol) binden. Het zal vervolgens deze xenobiotica (het betekent alleen stoffen die lichaamsvreemd zijn) omzetten in in water oplosbare verbindingen die vervolgens uit cellen kunnen worden getransporteerd en vervolgens uit het lichaam kunnen worden uitgescheiden. (17)

GSH wordt ook gebruikt voor de behandeling van chronische leveraandoeningen (zoals niet-alcoholische leververvetting) en acute vergiftiging. Dit wordt meestal toegediend via IV-injectie voor maximale absorptie (18).

glutathion kan je meer energie geven

Voordeel #5: Geeft je meer energie

Weet je nog hoe GSH de mitochondriën beschermt, en ook wel de krachtpatser van individuele cellen wordt genoemd?

Welnu, door te supplementeren met liposomaal glutathion, zorg je er ook voor dat de mitochondriën bestand zijn tegen constante aanvallen van oxiderende stoffen die ‘Reactive Oxygen Species’ of ROS worden genoemd. Als de ROS de mitochondriën overmeestert, kan dit leiden tot celdood. En als het onverminderd doorgaat, kan het leiden tot progressie van de ziekte (19).

Gelukkig kan liposomaal glutathion de mitochondriën helpen dat lot te vermijden. En tijdens het proces krijg je meer energie om de dag door te komen!

Voordeel #6: Verbetert de mentale en hersengezondheid

We hebben eerder vermeld dat mensen met chronische stress lage GSH-waarden hebben. Blijkbaar geldt hetzelfde voor mensen die lijden aan angst en depressie (20), schizofrenie (21), bipolaire stoornis (22) en obsessief-compulsieve stoornis (12).

Het goede nieuws is dat je door GSH aan te vullen de GSH-waarden weer normaal kunt maken en jouw GSSG-waarden (de inactieve vorm van glutathion) kunt verlagen. Als je lijdt aan een van de bovenstaande aandoeningen, zal je zich binnen de kortste keren beter voelen.

Voordeel #7: Verbetert immuniteit

GSH verbetert de gezondheid op cellulair niveau, dus het is niet verrassend om te weten dat het aanvullen ervan jouw gezondheid op zoveel manieren kan verbeteren. Naast de voordelen die al in dit gedeelte worden vermeld, kan GSH ook helpen de algehele immuniteit te verbeteren (16). Het lichaam kan vrije radicalen bestrijden en de effecten van oxidatieve stress minimaliseren.

Voordeel #8: Jongere huid

Glutathion wordt in veel landen, vooral in Azië, als schoonheidsproduct op de markt gebracht. Het doelwit? Voor vrouwen die een stralende, porseleinen huid met een lichtere teint willen hebben. Maar werkt het echt als een middel tegen veroudering?

Volgens een Thais onderzoek uit 2017 bij 60 vrouwen, resulteerde orale GSH, toegediend aan proefpersonen in een dosis van 250 mg / dag gedurende 12 weken, tot positieve veranderingen in de huid van de patiënt (minder rimpels en verbeterde huidelasticiteit) (23).

Hetzelfde resultaat werd ook ervaren bij een onderzoek dat werd uitgevoerd bij 30 Filipijnse vrouwen, waarbij 90% van de proefpersonen een matige huidverlichting meldde (minder melaninepigmentatie). De vrouwen kregen gedurende 8 weken dagelijks 500 mg buccale zuigtabletten (24).

Een literatuuroverzicht gepubliceerd in het DPC Journal adviseerde echter om deze resultaten met een korreltje zout te nemen vanwege beperkingen, zoals de kleine steekproefomvang en het gebrek aan follow-up. Hoewel de onderzoekers wezen op de relatieve veiligheid van orale en actuele GSH, werd het gebruik van IV GSH om schoonheidsredenen afgeraden vanwege mogelijke gezondheidsrisico’s (13).

wat is de juiste dosering voor liposomale glutathion

De juiste dosering – hoeveel liposomale GSH neem je best in?

De juiste dosering hangt af van wat het einddoel is. Volgens Medscape, een website bedoeld voor medische professionals, is het aanbevolen dosisbereik voor orale GSH 50-600 mg per dag.

De meeste liposomaal glutathion producten vallen binnen dit bereik, waarbij de meeste merken een portie van 500 mg per dag suggereren. Dus als je gezonde antioxidanten in je lichaam wilt hebben, dan is 500 mg (gelijk aan 5 ml) liposomale GSH voldoende.

Nogmaals, dit is waar vloeibare formules van liposomaal glutathion een voordeel hebben ten opzichte van softgel-formules. Je kan beginnen met een lage dosis (250 mg) tijdens de eerste paar dagen van de suppletie en het aanpassen naarmate jouw lichaam aan de GSH went.

De patiënten in de Setria-glutathionstudie kregen 1000 mg / dag zonder bijwerkingen (14). We raden je echter aan advies in te winnen bij jouw arts als je verder wilt gaan dan de aanbevolen dosis van 500 mg.

Hoe liposomaal glutathion innemen?

Liposomale GSH in softgelvorm is natuurlijk gemakkelijk in te nemen – stop er gewoon eentje in je mond en je bent klaar.

Wat betreft vloeibare formules, kan je een theelepel (dat is ongeveer 5 ml) of een druppelaar gebruiken. Je kunt het direct doorslikken (dit is mogelijk met onze aardbeiensmaak liposomale glutathion, aangezien het de zwavelachtige smaak van gewone GSH maskeert) of drinken met een beetje water of sap.

Hoe lang de supplementen innemen? Is er een tijdslimiet?

Je kan zolang supplementeren als nodig is. GSH is over het algemeen een zeer veilig supplement, waarbij veel klinische onderzoeken geen ernstige bijwerkingen bij de patiënten hebben waargenomen (23). Dit betekent dat als je lijdt aan aandoeningen die worden veroorzaakt door oxidatieve stress, suppletie op de lange termijn met de aanbevolen standaarddosis geen probleem zou moeten zijn.

Het is echter een ander verhaal wanneer je gedurende langere perioden een hoge dosis neemt.

Volgens een studie gepubliceerd in het IJDVL-tijdschrift zijn enkele mogelijke nadelige effecten de ontwikkeling van gehypopigmenteerde plekken, het lichter worden van de haarkleur, depletie van de glutathionniveaus in de lever, verergering van maagzweren en een verhoogde vatbaarheid voor melanoom.(12).

Zijn er bijwerkingen?

Zoals hierboven vermeld, hebben veel onderzoeken aangetoond dat GSH een veilig supplement is met een lage toxiciteit en zeldzame bijwerkingen.

Een voorbeeld hiervan is een onderzoek van 4 weken onder 40 vrijwilligers in Washington. De vrijwilligers kregen tweemaal daags 500 mg orale GSH. De onderzoekers meldden dat er geen ernstige bijwerkingen optraden. Maar een klein aantal (8 mensen) meldde milde bijwerkingen zoals winderigheid, dunne ontlasting, blozen, en 1 persoon is naar verluidt aangekomen (9).  

kunnen zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven dit supplement gebruiken?

Kan je dit supplement gebruiken als je zwanger bent?

Weet je nog hoe antioxidanten oxidatieve stress bestrijden? Nou, oxidatieve stress treedt ook op tijdens de zwangerschap, maar het is geen slechte zaak omdat het noodzakelijk is voor de ontwikkeling van de placenta en een normale celfunctie..

Er is een verwachte toename van oxidatieve stress, maar deze zou stabiel moeten zijn tijdens een gezonde zwangerschap. Anders kan ongecontroleerde oxidatieve stress leiden tot zwangerschapscomplicaties zoals pre-eclampsie (25).

Dus hoewel glutathion en antioxidanten in het algemeen een positieve invloed kunnen hebben op de gezondheid, is het officiële advies om jouw arts te raadplegen voordat je voedingssupplementen inneemt; ook voor liposomaal glutathion.

Hoe zit het met moeders die borstvoeding geven? Is liposomale GSH veilig voor hen?

Glutathion uit de melk van een zogende moeder is gunstig voor een pasgeborene, vooral tijdens de eerste maand wanneer de baby nog niet in staat is om zelf GSH te synthetiseren of aan te maken. Na de eerste maand is GSH nog steeds aanwezig in de melk, maar op een beduidend lager niveau (26).

Maar bedenk dat borstvoeding de baby gezond houdt. Het levert alle voedingsstoffen die de baby nodig heeft en beschermt tegen infectie en ziekte. Houd er rekening mee dat alles wat je eet, ook naar de moedermelk kan lekken, ook alle supplementen die je neemt.

Net als bij zwangere vrouwen is het officiële advies om met jouw arts te praten als je overweegt om glutathionsupplementen te nemen.

Tenslotte

Gefeliciteerd, je hebt het einde van dit artikel gehaald. Inmiddels zou het belang van glutathion voor het menselijk lichaam voor jou duidelijk moeten zijn. Dus je weet dat het aanvullen met traditionele orale glutathion niet ideaal is omwille de slechte absorptiesnelheden. IV glutathion is om veel redenen onpraktisch. Dus de beste manier om jouw glutathionniveau te verhogen, is door liposomaal glutathion te gebruiken – het is zeer goed absorbeerbaar en het zal geen problemen op je bankrekening veroorzaken!

Referenties

(1) National Center for Biotechnology Information. “PubChem Compound Summary for CID 124886, Glutathione” PubChem, https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Glutathione.

(2) Chen, Y et al. “Glutathione defense mechanism in liver injury: insights from animal models.” Food and chemical toxicology : an international journal published for the British Industrial Biological Research Association vol. 60 (2013): 38-44. doi:10.1016/j.fct.2013.07.008

(3) Pham-Huy, Lien Ai et al. “Free radicals, antioxidants in disease and health.” International journal of biomedical science : IJBS vol. 4,2 (2008): 89-96.

(4) Pizzorno, Joseph. “Glutathione!.” Integrative medicine (Encinitas, Calif.) vol. 13,1 (2014): 8-12.

(5) Ballatori, Nazzareno et al. “Glutathione dysregulation and the etiology and progression of human diseases.” Biological chemistry vol. 390,3 (2009): 191-214. doi:10.1515/BC.2009.033

(6) Ribas, Vicent et al. “Glutathione and mitochondria.” Frontiers in pharmacology vol. 5 151. 1 Jul. 2014, doi:10.3389/fphar.2014.00151

(7) Marí, Montserrat et al. “Mitochondrial glutathione, a key survival antioxidant.” Antioxidants & redox signaling vol. 11,11 (2009): 2685-700. doi:10.1089/ARS.2009.2695

(8) Lobo, V et al. “Free radicals, antioxidants and functional foods: Impact on human health.” Pharmacognosy reviews vol. 4,8 (2010): 118-26. doi:10.4103/0973-7847.70902

(9) Allen, Jason, and Ryan D Bradley. “Effects of oral glutathione supplementation on systemic oxidative stress biomarkers in human volunteers.” Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.) vol. 17,9 (2011): 827-33. doi:10.1089/acm.2010.0716

(10) Sinha, R et al. “Oral supplementation with liposomal glutathione elevates body stores of glutathione and markers of immune function.” European journal of clinical nutrition vol. 72,1 (2018): 105-111. doi:10.1038/ejcn.2017.132

(11) Akbarzadeh, Abolfazl et al. “Liposome: classification, preparation, and applications.” Nanoscale research letters vol. 8,1 102. 22 Feb. 2013, doi:10.1186/1556-276X-8-102

(12) Sonthalia, Sidharth et al. “Glutathione as a skin whitening agent: Facts, myths, evidence and controversies.” Indian journal of dermatology, venereology and leprology vol. 82,3 (2016): 262-72. doi:10.4103/0378-6323.179088

(13) Sonthalia, Sidharth et al. “Glutathione for skin lightening: a regnant myth or evidence-based verity?.” Dermatology practical & conceptual vol. 8,1 15-21. 31 Jan. 2018, doi:10.5826/dpc.0801a04

(14) Richie, John P Jr et al. “Randomized controlled trial of oral glutathione supplementation on body stores of glutathione.” European journal of nutrition vol. 54,2 (2015): 251-63. doi:10.1007/s00394-014-0706-z

(15) Hussain, Tarique et al. “Oxidative Stress and Inflammation: What Polyphenols Can Do for Us?.” Oxidative medicine and cellular longevity vol. 2016 (2016): 7432797. doi:10.1155/2016/7432797

(16) Ghezzi, Pietro. “Role of glutathione in immunity and inflammation in the lung.” International journal of general medicine vol. 4 105-13. 25 Jan. 2011, doi:10.2147/IJGM.S15618

(17) Kaplowitz, N. “The importance and regulation of hepatic glutathione.” The Yale journal of biology and medicine vol. 54,6 (1981): 497-502.

(18) Honda, Yasushi et al. “Efficacy of glutathione for the treatment of nonalcoholic fatty liver disease: an open-label, single-arm, multicenter, pilot study.” BMC gastroenterology vol. 17,1 96. 8 Aug. 2017, doi:10.1186/s12876-017-0652-3

(19) Bolisetty, Subhashini, and Edgar A Jaimes. “Mitochondria and reactive oxygen species: physiology and pathophysiology.” International journal of molecular sciences vol. 14,3 6306-44. 19 Mar. 2013, doi:10.3390/ijms14036306

(20) R, Krolow et al. “Oxidative imbalance and anxiety disorders.” Current neuropharmacology vol. 12,2 (2014): 193-204. doi:10.2174/1570159X11666131120223530

(21) Berk, Michael et al. “N-acetyl cysteine as a glutathione precursor for schizophrenia–a double-blind, randomized, placebo-controlled trial.” Biological psychiatry vol. 64,5 (2008): 361-8. doi:10.1016/j.biopsych.2008.03.004

(22) Cui, J et al. “Role of glutathione in neuroprotective effects of mood stabilizing drugs lithium and valproate.” Neuroscience vol. 144,4 (2007): 1447-53. doi:10.1016/j.neuroscience.2006.11.010

(23) Weschawalit, Sinee et al. “Glutathione and its antiaging and antimelanogenic effects.” Clinical, cosmetic and investigational dermatology vol. 10 147-153. 27 Apr. 2017, doi:10.2147/CCID.S128339

(24) Handog, Evangeline B et al. “An open-label, single-arm trial of the safety and efficacy of a novel preparation of glutathione as a skin-lightening agent in Filipino women.” International journal of dermatology vol. 55,2 (2016): 153-7. doi:10.1111/ijd.12999

(25) Mannaerts, Dominique et al. “Oxidative stress in healthy pregnancy and preeclampsia is linked to chronic inflammation, iron status and vascular function.” PloS one vol. 13,9 e0202919. 11 Sep. 2018, doi:10.1371/journal.pone.0202919

(26) Ankrah, N A et al. “Human breastmilk storage and the glutathione content.” Journal of tropical pediatrics vol. 46,2 (2000): 111-3. doi:10.1093/tropej/46.2.111

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen