Paleo versus Keto: wat past best bij jou?

Geschreven door Kathryn Bubeck, RD, LDN
paleo vs keto belangrijkste verschil is dat paleo sommige koolhydraten zoals fruit toestaat

Twee van de meest besproken diëten van de afgelopen jaren zijn vast en zeker paleo (het paleolithische dieet) en keto (het ketogene dieet). Als je bent zoals mij dan heb je het ongetwijfeld niet makkelijk om deze twee uit elkaar te houden! We nemen hier een kijkje naar wat deze diëten gemeen hebben en welke aspecten uniek zijn voor elk dieet.

Wat is Paleo?

In wezen is het paleodieet gebaseerd op voedsel dat beschikbaar was voor de eerste mensen tijdens het paleolithische tijdperk (ongeveer 10.000 jaar geleden en zich uitstrekte tot wel 2,5 miljoen jaar!). Zoals je je kan voorstellen, zijn deze voedingsmiddelen heel eenvoudig of zelfs primitief – alles wat kan worden gekweekt of of op gejaagd, zoals fruit, groenten en vlees. Veel mensen kiezen ervoor om “paleo te gaan” om redenen zoals een verbeterde bloedsuikerspiegel, gewichtsverlies, darmgezondheid en betere immuniteit.

Beperkte voedingsmiddelen zijn granen, geraffineerde suiker, bonen en peulvruchten, aardappelen, bewerkte voedingsmiddelen, zout, geraffineerde plantaardige oliën en zuivelproducten. Paleo is over het algemeen eiwitrijk, vezelrijk en matig in koolhydraten (lager dan het standaard westerse dieet). Aangezien bewerkte voedingsmiddelen verboden zijn voor paleo, komt de overgrote meerderheid van de koolhydraten uit fruit en groenten.

keto-groenten omvatten bladgroenten en niet-zetmeelrijke groenten

Wat is Keto?

Mensen die aan het ketogene dieet beginnen, zijn meestal op één ding uit: gewichtsverlies. Natuurlijk zijn er tal van andere gezondheidsvoordelen, maar gewicht verliezen is verreweg de meest populaire reden om keto te proberen. Het doel van keto is om het lichaam in ketose te krijgen, wat een metabolische toestand is waarbij je lichaam vetzuren verbrandt in plaats van glucose voor energie. Hierbij produceert het ketonen die kunnen helpen om snel gewicht te verliezen.

Bij keto ligt de focus op de macro’s – en deze kunnen van persoon tot persoon verschillen. Maar meestal kan slechts ongeveer 5% van het caloriebudget afkomstig zijn van koolhydraten en maar liefst 75-80% moet afkomstig zijn uit vet. Hoewel geen enkele specifieke voedselgroep volledig verboden is voor keto, zorgt het beperken van de inname van koolhydraten ervoor dat je prioriteit geeft aan een zeer kleine hoeveelheid koolhydraten. Dit betekent dat je waarschijnlijk fruit en groenten in jouw dieet moet beperken en voedsel zoals granen, peulvruchten en rijst moet opgeven.

Overeenkomsten

Tot dusver klinken deze twee diëten heel anders, toch? Verrassend genoeg hebben ze nogal wat aspecten gemeen. Beide diëten:

 • Vermijden granen, peulvruchten en geraffineerde suiker
 • Benadrukken gezonde vetten zoals zaden, avocado’s en ongeraffineerde oliën
 • Bevorderen voldoende eiwitinname uit dierlijke bronnen
 • Moedigen koolhydraatarme groenten en bladgroenten aan

paleo dieet laat fruit toe

Paleo versus Keto: Verschillen

Natuurlijk hebben deze diëten meer verschillen dan overeenkomsten. Hier zijn er een paar:

 • Keto richt zich op macro’s, terwijl paleo meer gaat over de soorten voedsel die worden geconsumeerd. Paleo is niet bepaald een koolhydraatarm dieet, terwijl keto dat zeker is.
 • Paleo beperkt zuivelproducten, terwijl volle zuivelproducten een belangrijk onderdeel zijn van het keto-dieet.
 • Keto wordt goed gedaan door bloedketonen te testen om ketose te bevestigen, terwijl paleo volgen alleen het eten van de gespecificeerde soorten voedsel inhoudt.
 • Fruit en groenten zijn onbeperkt op paleo, terwijl ze sterk beperkt zijn op keto (met uitzondering van bladgroenten en niet-zetmeelrijke groenten).

Kan Je Paleo en Keto Tegelijkertijd Doen?

Als je het echt wilt, ja! Het zou een zeer beperkend dieet zijn en veel planning vooraf vereisen, maar het is mogelijk. Een paleo-keto-dieet ziet er zo uit:

 • Elimineer zuivelproducten behalve ghee en grasgevoerde boter
 • Als je een zoetstof moet gebruiken, kies dan een natuurlijke caloriearme zoetstof (zoals stevia)
 • Kies indien beschikbaar voor met gras gevoede dierlijke eiwitten
 • Beperk uw koolhydraten om binnen uw dagelijkse keto-macro’s te blijven om ketose binnen te gaan en te behouden.

Dus wat betekent dit allemaal? Als je wil vermageren, is keto waarschijnlijk uw betere optie. Je kan op paleo zeker afvallen, maar de meeste mensen kiezen ervoor om het te volgen om verschillende gezondheidsredenen of persoonlijke voorkeur.

Voordelen gewichtsverlies paleo versus keto

Paleo versus Keto: Welk Dieet Is Best Om Te Vermageren?

Als je hebt besloten om die paar kilo voor de zomer kwijt te raken, ben je waarschijnlijk op zoek naar een effectief dieetplan dat helpt om snel gewicht te verliezen! Het heeft geen zin om het hele proces te doorlopen als het gewicht terugkomt zodra je koolhydraten gaat eten, toch?

Welnu, als het gaat om afvallen, zullen beide diëten fantastische resultaten opleveren. Eerst gaat het watergewicht en dan komt het overtollige vet. Maar na het volgen van dit restrictieve regime, moet je een manier vinden om het gewicht weg te houden. Dat betekent dat je een duurzaam dieet moet kiezen dat een onderdeel van uw levensstijl zal worden

Dus met welk dieet kan je het snelst en meest gewicht verliezen?

Als je elke avond koolhydraatrijke, vetrijke maaltijden eet en vervolgens overschakelt naar Paleo of Keto, zullen beide diëten wonderen doen! Maar vergeet niet dat het volgen van Paleo niet garandeert dat je het gewicht verliest. Paleo garandeert veel gezond voedsel – voedzaam fruit en groenten, maar als je geen aandacht besteedt aan calorieën, zal je niet afvallen. Je moet vooral voorzichtig zijn als je de gewoonte hebt om calorierijke snacks zoals walnoten, hazelnoten of pistachenoten te gebruiken. Je kan zelfs op Paleo aankomen als je niet voorzichtig genoeg bent!

Als het gaat om paleo versus keto effectiviteit van het gewichtsverlies dan is keto zeker de winnaar. Mensen die keto volgen, maken zich meestal geen zorgen over calorieën, omdat ze de neiging hebben om minder te eten. Ook helpt het proces van ketose je om het gewicht te verliezen (je gebruikt vet als brandstof!). Bovendien is het hoogst onwaarschijnlijk dat je gaat snacken op geroosterde kip, sla of eieren. En aangezien koolhydraten verboden zijn, eet je echt minder.

Er is nog een ander psychologisch voordeel als het gaat om het keto-dieet. Omdat de resultaten erg snel zijn (je kunt het verschil letterlijk binnen een week zien), zal je zeker gemotiveerd zijn om de keto-reis voort te zetten. Het resultaat is een nog mooiere slanke lijn.

 

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen