Waarom is gezonde voeding belangrijk?

Geschreven door Angie Arriesgado

Voedsel. We zijn er allemaal dol op. We kunnen er letterlijk niet meer zonder. Maar wist je dat niet al het voedsel dat we in onze mond stoppen ook echt voedzaam is? Veel van onze favoriete troostmaaltijden – frites, ijs, snoep en andere bewerkte voedingsmiddelen – bieden niet veel op het gebied van gezonde voeding. Natuurlijk, ze zijn lekker, maar qua voedingswaarde niet zo veel!

Dus, wat gebeurt er als we e voedingsstoffen die we nodig hebben niet uit het voedsel dat we eten halen? Kunnen we het uit een andere bron halen? En waarom is voeding eigenlijk belangrijk? Blijf op de hoogte terwijl we al deze vragen – en meer – beantwoorden in deze blogpost!

Kwaliteitsvoeding mag niet optioneel zijn

Je hebt gezonde voeding nodig als je een lang, gezond en gelukkig leven wilt leiden. Het is moeilijk om van het leven te genieten als je ziek bent en je niet altijd honderd procent voelt. Dit komt omdat goede voeding je lichaam helpt om te gaan, te groeien en te stralen!

Dus, wat is gezonde voeding precies?

Welnu, het betekent meer van het juiste voedsel in de juiste porties eten. Met de ‘juiste’ voedingsmiddelen bedoel ik voedzame voedingsmiddelen uit verschillende voedselgroepen, zoals:

 • Eiwitrijke voedingsmiddelen
 • Granen
 • Groenten
 • Fruit
 • Zuivel

Als je je lichaam vult met al deze gezonde voedingsmiddelen, is de kans veel kleiner dat je jezelf volprobeert met calorierijke, maar qua voedingswaarde lege, junkfood en drankjes!

Gezonde voeding betekent keuzes maken

Helaas lijkt het met moderne voedselkeuzes zeker dat goede voeding optioneel is. Een drukke levensstijl heeft de neiging om ons lui te maken als het om eten gaat. Velen zouden liever eten wat er beschikbaar is, hoe ongezond het ook is.

Junkfood en fastfood zijn zowel goedkoop als toegankelijk. Je hebt letterlijk geen voorbereiding nodig – betaal er gewoon voor en je bent klaar om te eten.

Aan de andere kant zijn gezonde en voedzame voedingsmiddelen zeker aan de duurdere kant van de zaak. Ze hebben ook voorbereiding nodig, wat betekent dat je wat tijd moet besteden aan het koken en het smakelijk maken.

Helaas hebben veel mensen niet de luxe van zowel geld als tijd om voedzaam voedsel te bereiden, dus voeden ze zichzelf met junkfood.

Gezond eten en waarom voeding belangrijk is

Waarom is gezonde voeding belangrijk?

Als je het grootste deel van je leven een ongezond dieet hebt gevolgd, dan heb je je werk te doen. Het zal niet gemakkelijk zijn om een leven lang ongezonde eetgewoonten ongedaan te maken, maar voor je gezondheid is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen (als je kunt vandaag nog)! Dat gezegd hebbende, om u een idee te geven van hoe belangrijk goede voeding is, zijn hier 10 opmerkelijke voordelen:

1) Voedingsstoffen dragen bij aan vitale lichaamsfuncties

Voedingsstoffen uit het voedsel dat we eten ondersteunen de groei, het onderhoud en het herstel van cellen en weefsels in het lichaam. Zo is vitamine A nodig voor een gezond gezichtsvermogen en helpt vitamine D een gezond immuunsysteem te ondersteunen. Zoals u zich kunt voorstellen, kan een tekort aan een essentiële voedingsstof leiden tot ernstige gevolgen voor de gezondheid.

2) Gezonde voeding verbetert de cardiovasculaire gezondheid

Slechte voeding, in combinatie met een zittende levensstijl, kan leiden tot hart- en vaatziekten. Blijf uit de buurt van voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan transvet en verzadigd vet. Deze soorten vet worden als “slecht” beschouwd omdat ze uw slechte cholesterolgehalte (LDL) verhogen en uw goede cholesterolgehalte (HDL) verlagen.

3) Gezonde voeding leidt tot een beter immuunstelsel

We hebben nu meer dan ooit een betere immuniteit nodig met een wereldwijde pandemie die momenteel woedt. Het eten van voedzaam voedsel zal uw lichaam helpen om virussen, bacteriën en andere ziekteverwekkers in uw directe omgeving te bestrijden.

betere voeding heeft zoveel gezondheidsvoordelen, waaronder een verbeterde immuniteit

4) Blijf in vorm en verbeter uw gewicht

Wat u op de weegschaal ziet, is een goede indicatie of u voldoende voeding binnenkrijgt. Dit is zo omdat je met slechte voeding beide kanten kan uitgaan. Je kunt dun en ondergewicht zijn of overgewicht/obesitas hebben en toch aan ondervoeding lijden. Door uw dieet te verbeteren, zal het getal op de schaal omhoog of omlaag gaan, afhankelijk van waar uw lichaam qua gewicht moet zijn.

5) Zie er stralend uit

Goede voeding heeft invloed op je uiterlijk. Als je bijvoorbeeld voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan gezonde vetten, zoals vette vis, avocado’s, noten en groenten, heb je meer kans op een helderdere en minder acnegevoelige huid.

6) Gezonde voeding vertraagt het verouderingsproces

We worden allemaal oud, maar een gezond voedingspatroon kan het verouderingsproces vertragen! U hoeft niet al uw geld uit te geven aan gezichtsmassages en huidverstrakkingsbehandelingen, u hoeft alleen maar te starten met gezonde voeding om verbetering te zien.

7) Gezonde zwangerschap

Ongeacht je geslacht, als je erover denkt om ooit kinderen te krijgen, dan moet je in goede gezondheid verkeren. Anders kan uw vruchtbaarheid worden beïnvloed. Bovendien hebben vrouwen veel meer kans op een succesvolle zwangerschap (door een gezonde, voldragen baby te baren) als ze zelf gezond zijn.

improve your mental health by eating nutrient-rich foods

8) Gezonde voeding verbetert de mentale gezondheid

Ja, het voedsel dat u eet, heeft een effect op uw algehele geestelijke gezondheid. Wist je bijvoorbeeld dat omega-3 vetzuren gezonde hersenen ondersteunen? Omega-3 is overvloedig aanwezig in vette vis, dus zorg ervoor dat u het consumeert als onderdeel van uw dieet. Als je geen fan bent van vis en/of zeevruchten, wil je misschien eens kijken naar aanvulling met onze Ultrazuivere Omega 3 Visolie.

9) Gezonde voeding vermindert het risico op chronische ziekte

Leven met een chronische ziekte is niet leuk, vooral niet als de symptomen oplaaien. Gelukkig kan gezond eten het risico op het ontwikkelen van chronische ziekten verminderen.

Maar wat als u reeds een chronische ziekte heeft.

Gezond eten kan helpen om uw symptomen onder controle te houden. Als u bijvoorbeeld diabetes type 2 heeft, en koolhydraatrijke voedingsmiddelen die uw insulinespiegels doen stijgen, kunt u wellicht uw diabetes onder controle krijgen (bekijk hier informatie over het keto diet).

10) Goede voeding verhoogt je energieniveau

je krijgt een goede voorraad energieverhogende macronutriënten – koolhydraten, eiwitten en onverzadigde vetten (dit is het “goede” soort vet).

uw lichaam deze essentiële voedingsstoffen uit voedsel of supplementen

Je lichaam heeft deze essentiële voedingsstoffen nodig

Het lichaam heeft 6 essentiële voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren: eiwitten, koolhydraten, vet, water, vitamines en mineralen. Ze zijn onderverdeeld in twee categorieën: macronutriënten en micronutriënten.

1) Macronutriënten

Ons lichaam heeft grotere hoeveelheden van deze macronutriënten nodig (meestal gemeten in grammen). Dit type voedingsstof voorziet het lichaam van energie. Er zijn 4 soorten macronutriënten:

 • Eiwitten 
 • Koolhydraten
 • Vetten  
 • Water  

Beste voedselbronnen van macronutriënten:

EiwittenZeevruchten, vlees, gevogelte, eieren, noten, zaden, zuivelproducten
KoolhydratenVolkoren granen, volkoren, aardappelen, peulvruchten, maïs, bonen, vezelrijk fruit, zetmeelrijke groenten
Vetten  Vette vis, eieren, noten, zaden, avocado’s, olijfolie, pindaolie, kaas, zuivel
WaterDrinkwater, komkommer, tomaten, sinaasappels, kokosnoten

2) Micronutriënten

Ons lichaam heeft kleinere hoeveelheden micronutriënten nodig, deze worden meestal gemeten in milligram of microgram. Er zijn 2 soorten micronutriënten:

 • Vitaminen – er zijn 13 vitaminen

* De 8 B-complex vitaminen – B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, en B12

* Vitaminen A, C, D, E, en K

 • Mineralen

* Belangrijke mineralen – u hebt er meer van nodig dan de sporenmineralen. Enkele voorbeelden zijn calcium, magnesium, natrium en fosfor.

* Sporenmineralen – deze zijn nog steeds nodig, maar je hebt ze niet in grote hoeveelheden nodig. Voorbeelden zijn ijzer, mangaan, zink, koper, jodium, selenium en fluoride.

Hier is een tabel met de beste voedselbronnen van micronutriënten:

Vitamine ALever, vis, wortelen, broccoli, pompoen, verrijkte granen
Vitamine CChilipepers, broccoli, boerenkool, sinaasappels, citroenen, aardbeien
Vitamine DLever, zalm, levertraan, rood vlees, eigeel, verrijkte voedingsmiddelen
Vitamin EAmandelen, zonnebloempitten, hazelnoten, pinda’s, avocado
Vitamine KBoerenkool, spinazie, sla, broccoli, bloemkool, kool
B VitaminenLever, eieren, zeevruchten, zuivel, zaden, gevogelte, vlees
MineralenNoten, zaden, orgaanvlees, eieren, bonen, schaaldieren, groenten
voedsel versus supplementen - wat is de beste bron van voedingsstoffen?

Voeding versus supplementen – wat is de beste bron van voedingsstoffen??

Er zijn twee manieren om aan goede voeding te komen: voedsel en supplementen. Het is duidelijk dat de natuur bedoeld heeft dat we al onze voedingsstoffen uit voedsel halen. Verschillende soorten voedsel bevatten een grote verscheidenheid aan voedingsstoffen, waaronder niet-essentiële (maar nog steeds erg heilzaam) zoals flavonoïden, carotenoïden en andere fytochemicaliën.

Zoals je waarschijnlijk wel kunt raden, is voedsel een veel krachtigere bron van voedingsstoffen dan welk supplement dan ook! En het is duidelijk dat geen enkel supplement ooit zo lekker zal smaken als echt voedsel.

Maar terwijl supplementen voedsel nooit kunnen vervangen, is er een reden voor hun bestaan. Laten we zeggen dat je bepaalde voedingstekorten moet dichten, maar je hebt niet de middelen om een bepaalde voedselbron te gebruiken. Supplementen kunnen u in dit geval helpen.

Afhankelijk van uw behoeften, kunt u een supplement met één voedingsstof kiezen, of u kunt een supplement met meerdere voedingsstoffen kopen, zoals een multivitamine.

Wie zou moeten overwegen om voedingssupplementen te nemen?

Hoewel niet iedereen supplementen nodig heeft, doen veel mensen dat wel. Deze omvatten:

 • Mensen die geen gezond, uitgebalanceerd dieet volgen en mogelijk een tekort hebben aan sommige of veel voedingsstoffen
 • Mensen met spijsverteringsproblemen die mogelijk moeite hebben met het opnemen van belangrijke voedingsstoffen uit voedsel
 • Oudere mensen die vanwege hun leeftijd problemen hebben met het opnemen van voedingsstoffen
 • Mensen die bepaalde medicijnen gebruiken die de opname van voedingsstoffen kunnen voorkomen
Intelligent Labs voedingssupplementen

Het juiste supplement kiezen

Voedingssupplementen zijn over het algemeen veilig om te nemen, maar het is belangrijk om in gedachten te houden dat niet alle supplementen gelijk zijn gemaakt. Voordat je beslist om een supplement te nemen, vraag eerst raad aan uw arts.

En als je denkt, waarom zou je je druk maken als je meerdere mensen kent die supplementen nemen zonder ooit met een arts te praten… nou, te veel van bepaalde voedingsstoffen nemen kan een slechte zaak zijn. Overmatige vitamine A kan bijvoorbeeld giftig zijn, te veel calcium kan leiden tot een aandoening die bekend staat als hypercalciëmie, enzovoort.

Laat daarom een gekwalificeerd persoon uw individuele behoefte beoordelen. Praat met uw arts, vooral als u medicijnen gebruikt, zwanger bent of borstvoeding geeft. Daarnaast kunt u ook met een diëtist of voedingsdeskundige praten over uw voedingsinname.

Tenslotte

Nu je weet waarom goede voeding belangrijk is, ben je klaar om controle te krijgen over je dieet? Begin uw reis naar gezond eten door een verbintenis aan te gaan. Begin met het opruimen van je voorraadkast en gooi al het ongezonde junkfood in de prullenbak. Vervang ze dan door hele en onbewerkte voedingsmiddelen. Ik weet het, het is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar als je geen voeding uit voedsel kunt halen, dan zijn supplementen het beste alternatief.

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen