Welke uitspraken over voeding zijn onjuist? 2021 editie

Geschreven door Angie Arriesgado
welke uitspraken over voeding zijn niet juist

We hebben het allemaal wel gehad met modediëten en valse uitspraken over voeding. Onze wens voor 2021 is dat iedereen zijn voedingsfeiten goed kent! In dit artikel hebben we zestien populaire uitspraken over voeding opgesomd. Sommige zijn waar, andere niet. Wil je weten welke beweringen over voeding onjuist zijn? Lees dit artikel en wees op de hoogte van de meest recente bevindingen over onze voeding!

Welke van deze uitspraken over voeding is waar of niet waar?

Laat me je een hint geven – 6 uitspraken zijn waar en 10 zijn niet waar. Tel hoeveel je er goed hebt!

1) Het ontbijt overslaan is slecht voor jou

Deze bewering is onjuist. Er wordt gezegd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, maar recente studies tonen aan dat het NIET specialer is dan lunch of diner. Het ontbijt overslaan (en daardoor je nachtelijke vasten verlengen) kan zelfs goed voor je lichaam zijn. Waarom? Omdat het lipolysis start, een proces dat het opgeslagen vet in het lichaam, afbreekt (1).

2) Koolhydraten in voeding maken je dik

Vals. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zul je niet echt verdikken van koolhyddraten. Het eten van te veel calorieën zal leiden tot gewichtstoename. Als de “calorieën in” groter zijn dan de “calorieën uit”, dan zal je zeker enkele overtollige kilo’s opslaan! Vermijd zoveel mogelijk bewerkte voedingsmiddelen die rijk zijn aan eenvoudige koolhydraten en focus op fruit en groenten vol met complexe koolhydraten. Complexe koolhydraten hebben een hoger vezelgehalte en zijn voedzamer dan eenvoudige koolhydraten.

3) Detox-diëten helpen het lichaam te reinigen

Detox-diëten zijn diëten op korte termijn waarbij een of andere vorm van vasten betrokken is, en bij sommige moet je dagenlang niets anders dan “detox-sap” drinken om gifstoffen uit het lichaam te “verwijderen”. De waarheid is dat dit soort diëten totaal overbodig is! We hebben verschillende organen die gifstoffen effectief verwijderen, zoals onze lever, longen en nieren. Kortom, deze bewering over voeding is onjuist.

zijn gluten slecht voor jou?

4) Gluten zijn niet gezond voor jou

Vals. Gluten is een eiwit dat voorkomt in granen zoals tarwe en haver. Ze zijn niet inherent slecht, TENZIJ je coeliakie of glutenintolerantie hebt. Gluten geeft brood zijn unieke textuur en deeg zijn elastische, rekbare kwaliteit.

5) Dieetfrisdrank is geweldig voor mensen die een dieet volgen

Vals. Het drinken van light frisdrank is in feite slecht voor je gezondheid. Een onderzoek uit 2015 wees uit dat het metabool syndroom vaker voorkwam bij mensen die light frisdrank dronken dan bij degenen die dat niet deden. Metabool syndroom verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en beroerte (2). 

6) Vet in je voeding is niet de vijand

Klopt. Vet is een van de belangrijkste macronutriënten die het lichaam nodig heeft voor energie en groei. Het biedt isolatie voor onze organen en houdt ons warm. Maar niet alle soorten vet zijn gezond. Enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten zijn de goede soort, dus gebruik meer van deze soorten vetten. Aan de andere kant, vermijd transvet en beperk de inname van verzadigde vetten.

7) Dierlijke lever is een van de gezondste voedingsmiddelen die er zijn

Klopt! Van lever houden is iets wat je moet aanleren. Maar het valt niet te ontkennen dat lever het gezondste superfoodis! Het bevat meer vitamines en mineralen dan veel soorten fruit en groenten, en het is ook nog eens super goedkoop!

Is volle melk gezonder dan magere melk?

8) Volle melk is veel gezonder dan magere melk

We zijn nu halverwege dit artikel over welke uitspraken over voeding waar of niet waar zijn. Hopelijk heb je dit goed!

Dus deze verklaring is…. waar. Vet heeft de afgelopen decennia een slechte naam gekregen, maar het is niet echt de boosdoener zoals men eerder dacht. Volle melk heeft wel een hoger gehalte aan verzadigd vet (het “slechte” type vet in tegenstelling tot onverzadigd vet). Wetenschappelijke studies tonen echter aan dat je ook meer voedingsstoffen, waaronder meer vitamine D en K, in volle melk binnenkrijgt. Zelfs met een hoger vetgehalte, verhoogt het verrassend genoeg niet het risico op hart- en vaatziekten (3).

9) Vetrijke en koolhydraatarme voeding is gezond

Ooit gehoord van het keto-dieet? Het is wanneer je lichaam in ketose gaat en vet als brandstof gebruikt in plaats van koolhydraten. Maar keto is geen modedieet, het bestaat eigenlijk al sinds de jaren 1920 om epilepsie bij kinderen te behandelen. Gewichtsverlies is slechts een van de gewenste ‘bijwerkingen’ van keto. De belangrijkste voordelen zijn een verlaging van de bloedsuikerspiegel en een verbeterde insulinegevoeligheid (4), dus deze bewering is waar!

Maar een waarschuwing: keto is een beperkend dieet en het is niet voor iedereen bedoeld. We raden aan om de hulp van een geregistreerde diëtist in te roepen voordat je met een nieuw dieet begint.

10) De meeste supplementen zijn weggegooid geld

Dat is helaas waar. Supplementen van goed kwaliteit kunnen echter heel nuttig zijn. Maar er zijn veel duistere bedrijfjes die twijfelachtige ingrediënten voor hun producten gebruiken, wat, zoals je zich kunt inbeelden, niet veel goeds voorspelt voor hun klanten. Dus voordat je iets koopt, zorg ervoor dat je kijkt met welk bedrijf je te maken hebt. En vergeet niet om met je arts te praten voordat je iets inneemt.

11) Je kunt zoveel gezond eten als je wil en toch afvallen

Vals. Kwaliteit is wel belangrijk, maar ook kwantiteit. In tegenstelling tot water dat geen calorieën bevat, bevat voedsel calorieën. Hoe meer je eet, hoe meer calorieën je opneemt. Als je wil afvallen, moet je een calorietekort hebben, dat wil zeggen: “calorieën binnen” moet minder zijn dan “calorieën eruit”.

biologische groenten en fruit te koop

12) Niet-biologische voeding is net zo voedzaam als biologische voeding

Klopt. Qua voedingsstoffen is er NIET veel verschil tussen biologisch en niet-biologisch voedsel. Natuurlijk vermijd je alle schadelijke chemicaliën van pesticiden, synthetische meststoffen en andere chemicaliën die worden gebruikt in niet-biologische landbouw, maar het leidt niet tot een significante toename van voedingsstoffen (5).

13) Alle fruitsappen zijn gezond

Vals. Alle vruchten bevatten natuurlijke suikers, zoals fructose en sucrose. Commercieel vruchtensap – zelfs degenen met gigantische etiketten die zeggen dat het gezond is – zitten boordevol suiker. Suiker die van nature in fruit voorkomt, is gezond, maar alles wat wordt toegevoegd is dat niet. Gebruik voor gezonder sap een blender om het sap samen met de eetbare delen van het fruit te combineren. Op deze manier geniet je ook van de vezels en alle andere voedingsstoffen die in de vrucht zitten.

14) Alle yoghurts zijn gezond

Deze uitspraak is foutYoghurt is traditioneel gezond, maar als je goed kijkt naar de voedingsinformatie op yoghurtproducten, zul je merken dat de meeste VEEL suiker bevatten! Als je yoghurt gebruikt voor de probiotica, bekijk dan ook eens ons aanbod Levende culturen voor Volwassenen supplement.

eieren zijn een van de gezondste voedingsmiddelen op aarde

15) Eieren zijn slecht vanwege hun hoge cholesterolgehalte

Vals. Eieren zijn een van de meest voedzame voedingsmiddelen op aarde. Het bevat een breed scala aan vitamines en mineralen. Het is ook een uitstekende bron van gezonde vetten, eiwitten, antioxidanten, omega-3 en ‘goed’ cholesterol, wat het risico op hartaandoeningen helpt verminderen (6)!

16) De weegschaal bepaalt de toestand van je gezondheid

Vals. Je gewicht is niet de enige maatstaf om je gezondheid te bepalen. Als je gespierd bent of van nature een groot lichaamsframe heeft, kan de weegschaal aangeven dat je overgewicht hebt. Maar als je bloedonderzoek aangeeft dat je gezond bent en je spier- en lichaamsvetpercentages binnen het normale bereik vallen, hoeft je je waarschijnlijk geen zorgen te maken (natuurlijk kan alleen je arts dit bevestigen)!

Tenslotte

Dus, hoeveel antwoorden had je goed? En heb je nieuwe ontdekkingen gedaan over welke bewering over voeding onjuist is? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Referenties

(1) Zilberter, Tanya, and Eugene Yuri Zilberter. “Breakfast: to skip or not to skip?.” Frontiers in public health vol. 2 59. 3 Jun. 2014, doi:10.3389/fpubh.2014.00059

(2) Crichton, Georgina et al. “Diet Soft Drink Consumption is Associated with the Metabolic Syndrome: A Two Sample Comparison.” Nutrients vol. 7,5 3569-86. 13 May. 2015, doi:10.3390/nu7053569

(3) Lordan, Ronan et al. “Dairy Fats and Cardiovascular Disease: Do We Really Need to be Concerned?.” Foods (Basel, Switzerland) vol. 7,3 29. 1 Mar. 2018, doi:10.3390/foods7030029

(4) Yancy, William S Jr et al. “A low-carbohydrate, ketogenic diet to treat type 2 diabetes.” Nutrition & metabolism vol. 2 34. 1 Dec. 2005, doi:10.1186/1743-7075-2-34

(5) Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE): Quality-assessed Reviews [Internet]. York (UK): Centre for Reviews and Dissemination (UK); 1995-. Are organic foods safer or healthier than conventional alternatives? A systematic review. 2012. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK100554/

(6) Magriplis, Emmanuella et al. “Frequency and Quantity of Egg Intake Is Not Associated with Dyslipidemia: The Hellenic National Nutrition and Health Survey (HNNHS).” Nutrients vol. 11,5 1105. 17 May. 2019, doi:10.3390/nu11051105

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen