Visolie Nemen Om Te Vermageren?

Geschreven door Andy Mobbs
Visolie om te vermageren

Visolie Om Te Vermageren: Helpt Het Echt?

Het is aangetoond dat het nemen van Omega-3 visolie zeer effectief is voor het verlagen van het triglyceridengehalte in het bloed. Dit is  het vetgehalte van het bloed en een belangrijke risicofactor voor hartaandoeningen. Visolie is sinds 2004 door de FDA goedgekeurd als behandeling voor een hoog triglyceridengehalte. Bij mensen met een zeer hoog gehalte (boven 500 mg/dl) kan het nemen van 4g visolie per dag het triglyceridengehalte  met 45% verlagen en LDL (het ‘slechte cholesterol’) met zelfs meer dan 50% [1] [2]. In dit artikel zullen we de voordelen van visolie voor gewichtsverlies bespreken. Kan Omega-3 visolie je helpen met afvallen?

Behalve vet verminderen in het bloed, lijkt omega-3 ook heel goed te werken voor vetverlies in de rest van het lichaam.

Studies naar het effect van omega-3 voor verlies van vet werden in de jaren 80 en 90 in eerste instantie op dieren uitgevoerd. Uit de resultaten bleek dat omega-s visolie inname tot gewichtsverlies en vetverlies kon leiden. Dit werd aangetoond als een vermindering van lichaamsvet, een vermindering van lichaamsgewicht en een vermindering van de grootte en het aantal vetcellen. [3-12].

Interessant weetje is dat het tijdens de experimenten niet leek uit te maken of de calorie-inname verlaagd werd, gelijk bleef of zelfs werd verhoogd. Enkel het toevoegen van visolie aan het dieet resulteerde in een vermindering van lichaamsgewicht en lichaamsvet!

het toevoegen van visolie aan het dieet kan helpen om overtollig gewicht te verminderen

OK, maar dat gaat over dieren.  Hoe zit het bij mensen?

Aan de hand van de resultaten van de dierstudies, werd  onderzoek gedaan om te kijken of dezelfde resultaten van gewichtsverlies ook bij mensen vastgesteld konden worden.

In studies werd het effect van suppletie met visolie onder verschillende omstandigheden onderzocht:

  • Alleen suppletie met visolie en verder geen verandering in de levensstijl van de deelnemers
  • Suppletie met visolie in combinatie met een oefenprogramma
  • Visolie suppletie in combinatie met een verminderde calorie-inname
  • Suppletie met visolie in combinatie met een oefenprogramma en verminderde calorie-inname

Verschillende studies hebben aangetoond dat suppletie met visolie alleen – zonder andere veranderingen in dieet, levensstijl of lichaamsbeweging –  de vetverbranding verhoogt en het percentage lichaamsvet verlaagt.

Eerste studie over visolie en vermageren – Jonge mannen

De eerste studie was gericht op gezonde jonge mannen die hun dieet aanvulden met 6 gram visolie per dag. (Hoewel het 6 gram visolie was, bevatte het slechts 1100 mg EPA en 700 mg DHA) [13]. Een ander artikel op basis van dezelfde studie wees uit dat suppletie met visolie ook het insulinegehalte verlaagde en de vetverbranding verhoogde na het eten van koolhydraatrijke maaltijden [14]

visolie helpt bij vetverbranding, vooral tijdens het sporten

Tweede studie over visolie en vermageren – Vrouwen met diabetes type 2

De tweede studie werd uitgevoerd op vrouwen met diabetes type 2. De deelnemers namen gedurende 2 maanden 3 gram visolie per dag  (1080 mg EPA en 720 mg DHA). De onderzoekers vonden een toename in vetverbranding – over de periode van 2 maanden verloren de vrouwen gemiddeld 1,6 kg (3.6 pond). De onderzoekers ontdekten ook een vermindering van het triglyceridengehalte in het bloed en een toename van HDL. HDL staat bekend als het ‘goede’ cholesterol [15].

Derde studie over visolie en vermageren – Het effect van omega-3 op de spiermassa 

In een derde onderzoek werd gekeken naar het precieze effect van omega-3 visolie op de spiermassa (spierverlies of spiergroei). Onderzoekers ontdekten dat wanneer de deelnemers hun dieet of levensstijl op geen enkele andere manier aanpasten, enkel inname van visolie gedurende 6 weken leidde tot een vermindering van 0,5 kg (1,1 lb) in lichaamsvet en een toename van 0,5 kg (1,1 lb) in spiermassa. Er was geen netto verandering in lichaamsgewicht. [20] Maar het gezonde resultaat, vetverlies in combinatie met spiergroei, mag er zeker zijn!

Visolie, sporten en traditionele diëten

Hoewel deze drie onderzoeken hebben aangetoond dat visolie op zich tot vetverlies kan leiden, zijn we van mening dat supplementen een onderdeel moeten vormen van een totaaloplossing voor het verbeteren van de gezondheid. Ook veranderingen in het dieet en de levensstijl moeten hier deel van uitmaken. Een aanpak op meerdere fronten zal altijd tot het beste resultaat leiden.

Een onderzoek wees bijvoorbeeld uit dat suppletie met visolie met 2.400mg EPA en 1.600mg DHA gedurende 3 weken, het vermogen van het lichaam om vet te gebruiken en te verbranden voor energie aanzienlijk verhoogde tijdens rennen op maximaal 60% van de VO2. Dit betekent dat suppletie van omega-3 visolie ervoor zorgt dat mensen effectiever vet verbranden tijdens het sporten [2].

In een ander onderzoek namen mannen en vrouwen met obesitas gedurende 12 weken elke dag 6g visolie (360 mg EPA en 1.560 mg DHA) en deden ze lichte oefeningen (75% van de maximale aërobe hartslag). Uit de resultaten bleek dat de combinatie van visolie en oefeningen resulteerde in een significant verlies van lichaamsvet (2 kg of 4,4 lb). Ook werd er een vermindering waargenomen in risicofactoren voor hartziekten, evenals een vermindering van het triglyceridengehalte en een toename van HDL ten opzichte van alleen bewegen [17].

In een andere studie werden 324 mannen en vrouwen in de leeftijd van 20 – 40 gevolgd die hun calorie-inname met 30% verminderden (een gemiddelde van 600 calorieën per dag). De groep die behalve hun calorie-inname te verminderen ook visolie innam, verloor gedurende een periode van 4 weken 1 kg (2.2 lbs) meer dan de andere groep [18].

Een studie uitgevoerd op ernstig zwaarlijvige vrouwen toonde aan dat de combinatie van lichaamsbeweging en visolie resulteerde in 1,5 kg meer gewichtsverlies bij de visolie-groep dan bij de alleen-lichaamsbeweging groep. De onderzoekers vonden onder de deelnemers van de visolie-groep ook hogere niveaus van bèta-hydroxybutyraat. Beta-hydroxybutyraat is een ketolichaam. Dit betekent dat de resultaten erop wijzen dat door het nemen van visolie supplementen, ketose gestimuleerd kan worden. Het resultaat hiervan is een  efficiëntere vetverbranding is [19].

Dus Hoe Helpt Visolie Om Te Vermageren?

Omega-3 kan letterlijk onze genen veranderen. Lange tijd werd gedacht dat onze genen vanaf onze geboorte vastgesteld waren en hier niets aan veranderd kon worden. En hoewel onze DNA-code zelf niet verandert, weten we nu dat de expressie van onze genen wel beïnvloedbaar is. Met andere woorden: onze cellen kunnen bepaalde genen ‘aan’ of ‘uit’ zetten, afhankelijk van de omgeving waaraan ze worden blootgesteld [21]. De nieuwe tak van de wetenschap die dit onderzoekt, heet epigenetica. Met behulp van epigenetica zullen we de kennis over ons lichaam enorm kunnen ontwikkelen, inclusief hoe we in de toekomst over gezondheid denken.

Bij de up- en downregulatie van genen, fungeren omega-3-vetzuren als een soort verdelers van de brandstof. Ze veranderen in feite de werking van enzymen om minder vet te maken en meer vet te verbranden. Ze duwen glucose in de richting van glycogeenopslag (zodat het een direct beschikbare energiebron wordt) en leiden vetzuren weg van triglyceriden en richting oxidatie. Met andere woorden: ze maken onze vetverbranding vele malen efficiënter. Daarnaast verbeteren ze onze thermogenese – ze verhogen de productie van warmte door het lichaam. Dit leidt ertoe dat een groter deel van de calorieën die we eten verbrand worden voor energie [3] [21] [30].

Een andere manier om omega-3 vetzuren te gebruiken om de vetopslag te verminderen, is door het hormoon adiponectin in het bloed te verhogen [31-33]. Adiponectin verhoogt de insulinegevoeligheid, verlaagt de bloedsuikerspiegel en het triglyceridengehalte, werkt ontstekingsremmend en stimuleert vetzuuroxidatie [34]. Over het algemeen geldt dat hoe hoger het gehalte adiponectin is, hoe minder lichaamsvet een persoon heeft. Omega-3 verlaagt ook het cortisolniveau [35] [36]. Verhoogde cortisolspiegels zorgen ervoor dat we ons meer gestresst voelen. Ook kunnen ze tot obesitas en overmatige vetopslag leiden[36] [38].

Besluit: Heb je visolie nodig om te vermageren?

Omega-3 zou deel uit moeten maken van elk programma voor vet- of gewichtsverlies. En ook zou het onderdeel van je dieet moeten zijn als je simpelweg optimaal gezond wilt blijven. Onderzoeken hebben aangetoond dat het zeer gunstig kan zijn voor onze vetverbranding, onafhankelijk van veranderingen in dieet of levensstijl.  We moeten echter altijd realistisch over gewichtsverlies blijven en er een holistische visie op nahouden. Daarmee bedoelen we we niet moeten verwachten dat een “magische pil” ons  kilo’s laat verliezen zonder veranderingen in ons dieet en onze levensstijl door te voeren. Uiteindelijk zal dit tot de beste en meer permanente resultaten leiden.

De verschillende studies over vermageren gebruiken visoliesupplementen met verschillende doseringen – van 1800 mg omega-3 tot 4000 mg. Deze onderzoeken zijn echter uitgevoerd met de ethylestervorm van visolie, die minder goed geabsorbeerd wordt en minder effectief is. Bij Intelligent Labs verkopen we alleen omega-3 in de natuurlijke triglyceridevorm. Deze wordt beter geabsorbeerd, is effectiever voor het lichaam en wordt over het algemeen ook beter door het lichaam verdragen. Voor vet- of gewichtsverlies bevelen we 2250 mg van onze omega-3 visolie aan. Echter, we raden degenen die veel gewicht willen verliezen aan een hogere dosering te nemen, zolang deze goed getolereerd wordt, of zoals voorgeschreven door een dokter.

Referenties

[1] McKenney JM, Sica D. Role of prescription omega-3 fatty acids in the treatment of hypertriglyceridemia. Pharmacotherapy. 2007 May;27(5):715-28. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17461707

[2] Bays HE, Tighe AP, Sadovsky R, Davidson MH. Prescription omega-3 fatty acids and their lipid effects: physiologic mechanisms of action and clinical implications. Expert Rev Cardiovasc Ther. 2008 Mar;6(3):391-409. doi: 10.1586/14779072.6.3.391. https://www.medscape.com/viewarticle/573460_5

[3] R.A. Baillie, R. Takada, M. Nakamura, S.D. Clarke. Coordinate induction of peroxisomal acyl-CoA oxidase and UCP-3 by dietary fish oil: a mechanism for decreased body fat deposition. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids (PLEFA), 1999, 60, 5-6, 351-356. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10471120

[4] LeBoeuf RC1, Veldee MS. Genetically determined body weight loss in mice fed diets containing salmon oil. J Nutr. 1993 Mar;123(3):547-58. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8463856

[5] Mori T1, Kondo H, Hase T, Tokimitsu I, Murase T. Dietary fish oil upregulates intestinal lipid metabolism and reduces body weight gain in C57BL/6J mice. J Nutr. 2007 Dec;137(12):2629-34. https://academic.oup.com/jn/article/137/12/2629/4670017

[6] Cunnane SC1, McAdoo KR, Horrobin DF. n-3 Essential fatty acids decrease weight gain in genetically obese mice. Br J Nutr. 1986 Jul;56(1):87-95. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3676212

[7] Hill JO, Peters JC, Lin D, Yakubu F, Greene H, Swift L. Lipid accumulation and body fat distribution is influenced by type of dietary fat fed to rats. Int J Obes Relat Metab Disord. 1993 Apr;17(4):223-36. https://www.semanticscholar.org/paper/Lipid-accumulation-and-body-fat-distribution-is-by-Hill-Peters/37bab106f192c6a49eca6798c86a10741d0c8125

[8] Su W1, Jones PJ. Dietary fatty acid composition influences energy accretion in rats. J Nutr. 1993 Dec;123(12):2109-14. https://academic.oup.com/jn/article/123/12/2109/4723319

[9] Pan DA1, Storlien LH. Dietary lipid profile is a determinant of tissue phospholipid fatty acid composition and rate of weight gain in rats. J Nutr. 1993 Mar;123(3):512-9. https://academic.oup.com/jn/article/123/3/512/4723339

[10] Jana Ruzickova, Martin Rossmeisl, Tomas Prazak, Pavel Flachs, Jana Sponarova, Marek Vecka, Eva Tvrzicka, Morten Bryhn, Jan Kopecky. Omega-3 PUFA of marine origin limit diet-induced obesity in mice by reducing cellularity of adipose tissue. Lipids December 2004, Volume 39, Issue 12, pp 1177-1185 https://www.researchgate.net/publication/246971111_Omega3_PUFA_of_marine_origin_limit_diet-induced_obesity_in_mice_by_reducing_cellularity_of_adipose_tissue

[11] Parrish CC1, Pathy DA, Angel A. Dietary fish oils limit adipose tissue hypertrophy in rats. Metabolism. 1990 Mar;39(3):217-9. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/002604959090038E

[12] Belzung F1, Raclot T, Groscolas R. Fish oil n-3 fatty acids selectively limit the hypertrophy of abdominal fat depots in growing rats fed high-fat diets. Am J Physiol. 1993 Jun;264(6 Pt 2):R1111-8. https://www.physiology.org/doi/abs/10.1152/ajpregu.1993.264.6.R1111?journalCode=ajpregu

[13] Couet C, Delarue J, Ritz P, Antoine JM, Lamisse F. Effect of dietary fish oil on body fat mass and basal fat oxidation in healthy adults. Int J Obes Relat Metab Disord. 1997 Aug;21(8):637-43. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15481762

[14] Delarue J1, Couet C, Cohen R, Bréchot JF, Antoine JM, Lamisse F. Effects of fish oil on metabolic responses to oral fructose and glucose loads in healthy humans. Am J Physiol. 1996 Feb;270(2 Pt 1):E353-62. https://www.physiology.org/doi/abs/10.1152/ajpendo.1996.270.2.E353

[15] Kabir M, Skurnik G, Naour N, Pechtner V, Meugnier E, Rome S, Quignard-Boulangé A, Vidal H, Slama G, Clément K, Guerre-Millo M, Rizkalla SW. Treatment for 2 mo with n 3 polyunsaturated fatty acids reduces adiposity and some atherogenic factors but does not improve insulin sensitivity in women with type 2 diabetes: a randomized controlled study. Am J Clin Nutr. 2007 Dec;86(6):1670-9. https://academic.oup.com/ajcn/article/86/6/1670/5064836

[16] Derek M Huffman, Jody L Michaelson, Tom R Thomas, M Derek, Jody L Huffman, Tom R Thomas Michaelson. Chronic supplementation with fish oil increases fat oxidation during exercise in young men. JEPonline, 2004. 7(1): p. 48-56. https://www.researchgate.net/publication/228770868_Chronic_supplementation_with_fish_oil_increases_fat_oxidation_during_exercise_in_young_men

[17] Hill AM, Buckley JD, Murphy KJ, Howe PR. Combining fish-oil supplements with regular aerobic exercise improves body composition and cardiovascular disease risk factors. Am J Clin Nutr. 2007 May;85(5):1267-74. https://academic.oup.com/ajcn/article/85/5/1267/4633055

[18] Thorsdottir I, Tomasson H, Gunnarsdottir I, Gisladottir E, Kiely M, Parra MD, Bandarra NM, Schaafsma G, Martinéz JA. Randomized trial of weight-loss-diets for young adults varying in fish and fish oil content. Int J Obes (Lond). 2007 Oct;31(10):1560-6. Epub 2007 May 15. https://www.nature.com/articles/0803643

[19] Kunesová M1, Braunerová R, Hlavatý P, Tvrzická E, Stanková B, Skrha J, Hilgertová J, Hill M, Kopecký J, Wagenknecht M, Hainer V, Matoulek M, Parízková J, Zák A, Svacina S. The influence of n-3 polyunsaturated fatty acids and very low calorie diet during a short-term weight reducing regimen on weight loss and serum fatty acid composition in severely obese women. Physiol Res. 2006;55(1):63-72. Epub 2005 Apr 26. http://www.biomed.cas.cz/physiolres/pdf/2006/55_63.pdf

[20] Eric E Noreen*, Michael J Sass, Megan L Crowe, Vanessa A Pabon, Josef Brandauer and Lindsay K Averill. Effects of supplemental fish oil on resting metabolic rate, body composition, and salivary cortisol in healthy adults. Journal of the International Society of Sports Nutrition 2010, 7:31 https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-7-31

[21] Clarke SD1, Gasperikova D, Nelson C, Lapillonne A, Heird WC. Fatty acid regulation of gene expression: a genomic explanation for the benefits of the mediterranean diet. Ann N Y Acad Sci. 2002 Jun;967:283-98. https://nyaspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1749-6632.2002.tb04284.x

[22] Clarke SD. Polyunsaturated fatty acid regulation of gene transcription: a mechanism to improve energy balance and insulin resistance. Br J Nutr. 2000 Mar;83 Suppl 1:S59-66. https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/polyunsaturated-fatty-acid-regulation-of-gene-transcription-a-mechanism-to-improve-energy-balance-and-insulin-resistance/E7EC2373C2793F9B66DC44AF135C8AFF

[23] Clarke SD. Polyunsaturated fatty acid regulation of gene transcription: a molecular mechanism to improve the metabolic syndrome. J Nutr. 2001 Apr;131(4):1129-32. https://academic.oup.com/jn/article/131/4/1129/4687023

[24] Clarke SD. The multi-dimensional regulation of gene expression by fatty acids: polyunsaturated fats as nutrient sensors. Curr Opin Lipidol. 2004 Feb;15(1):13-8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15166803

[25] Clarke SD, Baillie R, Jump DB, Nakamura MT. Fatty acid regulation of gene expression. Its role in fuel partitioning and insulin resistance. Ann N Y Acad Sci. 1997 Sep 20;827:178-87. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9329753

[26] Jump DB, Clarke SD, Thelen A, Liimatta M, Ren B, Badin MV. Dietary fat, genes, and human health. Adv Exp Med Biol. 1997;422:167-76. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9361824

[27] Jump DB. Dietary polyunsaturated fatty acids and regulation of gene transcription. Curr Opin Lipidol. 2002 Apr;13(2):155-64. https://journals.lww.com/co-lipidology/Abstract/2002/04000/Dietary_polyunsaturated_fatty_acids_and_regulation.7.aspx

[28] Clarke SD, Thuillier P, Baillie RA, Sha X. Peroxisome proliferator-activated receptors: a family of lipid-activated transcription factors. Am J Clin Nutr. 1999 Oct;70(4):566-71. https://academic.oup.com/ajcn/article/70/4/566/4729181

[29] Davidson MH. Mechanisms for the hypotriglyceridemic effect of marine omega-3 fatty acids. Am J Cardiol. 2006 Aug 21;98(4A):27i-33i. Epub 2006 May 26. https://www.ajconline.org/article/S0002-9149(05)02187-9/fulltext

[30] Price PT1, Nelson CM, Clarke SD. Omega-3 polyunsaturated fatty acid regulation of gene expression. Curr Opin Lipidol. 2000 Feb;11(1):3-7. https://journals.lww.com/co-lipidology/Abstract/2000/02000/Omega_3_polyunsaturated_fatty_acid_regulation_of.2.aspx

[31] Gray B1, Steyn F, Davies PS, Vitetta L. Omega-3 fatty acids: a review of the effects on adiponectin and leptin and potential implications for obesity management. Eur J Clin Nutr. 2013 Dec;67(12):1234-42. doi: 10.1038/ejcn.2013.197. Epub 2013 Oct 16. https://www.nature.com/articles/ejcn2013197

[32] Mostowik M1, Gajos G, Zalewski J, Nessler J, Undas A. Omega-3 polyunsaturated fatty acids increase plasma adiponectin to leptin ratio in stable coronary artery disease. Cardiovasc Drugs Ther. 2013 Aug;27[4]:289-95. doi: 10.1007/s10557-013-6457-x. https://link.springer.com/article/10.1007/s10557-013-6457-x

[33] Mohammadi E, Rafraf M, Farzadi L, Asghari-Jafarabadi M, Sabour S. Effects of omega-3 fatty acids supplementation on serum adiponectin levels and some metabolic risk factors in women with polycystic ovary syndrome. Asia Pac J Clin Nutr. 2012;21[4]:511-8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23017309

[34] Nedvídková J, Smitka K, Kopský V, Hainer V. Adiponectin, an adipocyte-derived protein. Physiol Res. 2005;54[2]:133-40. http://www.biomed.cas.cz/physiolres/pdf/2005/54_133.pdf

[35] Eric E Noreen, Michael J Sass, Megan L Crowe, Vanessa A Pabon, Josef Brandauer and Lindsay K Averill. Effects of supplemental fish oil on resting metabolic rate, body composition, and salivary cortisol in healthy adults. Journal of the International Society of Sports Nutrition 2010, 7:31. https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-7-31

[36] Delarue J, Matzinger O, Binnert C, Schneiter P, Chioléro R, Tappy L. Fish oil prevents the adrenal activation elicited by mental stress in healthy men. Diabetes Metab. 2003 Jun;29[3]:289-95. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1262363607700393

[37] Björntorp P, Rosmond R. Obesity and cortisol. Nutrition. 2000 Oct;16[10]:924-36. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11054598

[38] Salehi M, Ferenczi A, Zumoff B. Obesity and cortisol status. Horm Metab Res. 2005 Apr;37[4]:193-7. https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/s-2005-861374

 

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen