9 Tips voor een Gezonde Thuisvakantie tijdens de Feesten

Geschreven door Angie Arriesgado
gezonde thuisvakantie

Blijf jij graag thuis tijdens de vakantie? Ik persoonlijk wel. Er is niets waar ik meer van houd dan opnieuw contact maken met mijn dierbaren op de meest comfortabele plek ter wereld … THUIS! Waarschijnlijk heb je het vaak druk en heb je waarschijnlijk een lange lijst met dingen die je thuis wil doen tijdens de vakantie. Let er echter op dat je niet te veel hooi op je vork neemt. Wil je graag genieten van de vakantie met het gezin, ontdek dan onze tips voor een leuke en gezonde thuisvakantie tijdens de feestdagen!

Leuke Activiteiten voor een Gezonde Thuisvakantie

Wie zegt dat thuisblijven tijdens de feestdagen saai is? Er zijn zoveel leuke activiteiten die je samen met de ganse familie kan doen! Ontdek onze leuke tips in onderstaande lijst – deze is misschien niet volledig, maar is een goed uitgangspunt voor iedereen die op zoek is naar leuke en gezonde activiteiten tijdens de feestdagen! Hier gaan we!

1. Beoefen portie beheersing aan tafel

Ik weet waar je het over hebt … controle over de porties is op gewone dagen al moeilijk genoeg, maar op feestdagen is het een strijd die niet te veel mensen kunnen winnen. Er staan gewoon te veel verleidelijke feestgerechten op de eettafel. De lekkerste aroma’s zorgen voor knikkende knieën.

En je hebt waarschijnlijk familieleden die je aansporen om je dieet even op de lange baan te schuiven. Het is toch vakantie en feest voor iedereen! Natuurlijk kan je een beetje genieten, maar niet te veel, als je er graag een gezonde levensstijl op nahoudt.

Gelukkig betekent portiecontrole niet dat je jouw favoriete traktaties moet negeren. Gebruik een kleiner bord om je te helpen minder te eten. Je kunt ook eerst vezelrijke groenten eten die je sneller een vol gevoel geven. Kauw ook langzaam en neem de tijd om de verschillende smaken te waarderen die jouw smaakpapillen prikkelen. Dit zal je hersenen het signaal geven dat je genoeg gegeten hebt!

Oefen portiecontrole tijdens de vakantie

2. Wees creatief met de restjes van het feestdiner

Uitbundig koken is normaal tijdens de feestdagen. Er wordt van ons verwacht dat we al het geserveerde lekker opsmullen, hoewel dit zelden gebeurt, tenzij je tot een familie hoort die er graag een wedstrijdje van maakt!

Dus aan het einde van de maaltijd is er waarschijnlijk nog genoeg voedsel over. In de meeste gevallen kun je dit niet allemaal zomaar weggooien. Ik bedoel, zou je je niet slecht voelen als je weet dat er op een bepaald moment miljoenen mensen verhongeren? En hier gooi je restjes weg …

Een voordeel van van restjes is dat je de komende dagen helemaal niet zal moeten koken. Je kan de restjes gewoon opwarmen of er iets lekkers van maken!

Heb je restjes kalkoen of kip, dan kan je deze versnipperen en er kalkoen- of kippensoep van maken. Of ze mengen met gebakken rijst of gebruiken als vulling van een kalkoen sandwich! Gebruik een app zoals Supercook voor lekkere recepten met restjes. Voer gewoon het ingrediënt in dat je bij de hand hebt en het zal verrassende recepten voor je bedenken!

3. Voer interessante gesprekken

Digitale verslaving is echt. We besteden elke dag een alarmerend aantal uren aan het staren naar onze telefoons. Hier zijn enkele interessante statistieken gepubliceerd door RescueTime, een app die mobiel gebruik registreert:

  • Gemiddelde tijd die we besteden aan de telefoon – 3 uur en 15 minuten
  • Top 20% van smartphonegebruikers – meer dan 4,5 uur op hun telefoon!
  • Aantal keren dat mensen de hele dag op hun telefoon kijken: 58 keer

Ik weet dat dit misschien moeilijk klinkt, maar probeer iedereen te vragen zijn telefoon neer te leggen, in ieder geval voor de duur van de maaltijd. Herinner iedereen er voorzichtig aan waarom jullie rond de tafel zitten en waarom jullie kiezen voor een gezonde thuisvakantie.

Leuke, zinvolle gesprekken zullen de band binnen jullie gezin versterken. Leer elkaar beter kennen – de vakantie is hiervoor het perfecte moment. Jullie kunt zelfs samen toekomstige vakanties plannen. Vraag iedereen waar ze volgend jaar naartoe willen – misschien krijg je een heleboel interessante antwoorden!

Leer een nieuwe hobby of vaardigheid terwijl u tijdens de vakantie thuis bent

4. Neem een nieuwe hobby of leer iets nieuws

Nu je een paar dagen vrij hebt, kun je beginnen met het aanleren van een nieuwe hobby. Het hoeft niet duur te zijn. Je kan bijvoorbeeld tuinieren, je muzikale vaardigheden oefenen of sudoku’s leren oplossen.

Je kan de extra tijd ook gebruiken om aan een nieuwe vaardigheid te werken. In plaats van Netflix te bingen, meld je aan voor een online cursus. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in digitale marketing, dan vind je heel wat interessants op sites als Udemy, Coursera en meer.

Wil je graag je kennis met jouw dierbaren te delen, dan is dit het goede moment. Verwacht natuurlijk geen betaling terwijl je bezig bent … Maar beleef plezier en geniet van de ervaring!

5. Probeer gezond te koken (mijn favoriet voor een gezonde thuisvakantie!)

Ik weet dat het bestellen van een afhaaldiner zoveel handiger is dan het koken van een feestdiner. Maar afhalen is duurder dan thuis koken (bedrijven moeten wel geld verdienen, weet je wel). Je bent bovendien ook niet op de hoogte van de gebruikte ingrediënten in het eten dat je bestelt.

Als je jouw calorieën in de gaten houdt en je macro’s telt, is het beter om volledig vers te koken. Je weet dan precies wat er op de tafel komt en je bespaart ook nog eens veel geld!

Als je niet echt een kok bent en je best wat hulp kan gebruiken bij het bereiden van gezonde recepten, hoef je je geen zorgen te maken. Er is heel wat informatie online te vinden. Voor koolhydraatarme of keto-vriendelijke gerechten, ontdek dan hier onze gratis recepten.

versier samen het huis

6. Versier het huis

Wil je iedereen in een feestelijke vakantiestemming brengen? Versier het huis! Of het nu Kerstmis of Halloween is of een andere feestdag die belangrijk is voor jouw gezin, bedenk iets om de hall en het salon mee te versieren. Het hoeft niet per se glitter en duur te zijn – ook eenvoudige decoratie brengt warmte en sfeer in huis.

De truc is om het niet allemaal alleen te doen. Betrek iedereen erbij – van de jonge kinderen tot de bejaarde grootouders – geef iedereen iets te doen. Dit is een leuke activiteit waar het hele gezin zeker van zal genieten!

7. Trek erop uit tijdens een gezonde thuisvakantie!

De vakantie thuis doorbrengen betekent niet dat je 24/7 binnen opgesloten zit. Als het weer het toelaat, haal dan een frisse neus door de hond uit te laten. Of maak een wandeling met het hele gezin.

Er zijn zoveel buitenactiviteiten die leuk zijn voor het ganse gezin. Je kan ook van de gelegenheid gebruik maken om vrienden te bezoeken die je al een tijdje niet meer gezien hebt. Zeg hallo tegen bekende gezichten in de buurt en praat even bij.

Ga bij slecht weer niet ganse dag slapen. Huishoudelijke taken eindigen nooit! Help in huis, laat je moeder niet al het harde werk doen. Help met de was of probeer een nieuw recept uit (zie tip # 5). Geef je vrijwillig op om de afwas te doen of de tuin winterklaar te maken.

8. Speel gezelschapspelletjes na het eten

Schaken, dammen, scrabble, monopolie – er is een lange lijst met bordspellen die je na het eten kan gaan spelen. Charades en woordspelletjes zijn ook een klassieker, er zijn zoveel leuke spelletjes die je samen kan doen! Maar je kent jouw gezin het beste, dus bedenk iets waar iedereen van zal genieten.

Als je wat modern speelgoed hebt, kan je elkaar uitdagen om op de Xbox of Wii te spelen. Maar laat niemand in de steek. Leer je niet-technische ouders hoe ze moeten spelen en laat ze misschien een ronde of twee winnen!

Genieten van een filmmarathon is altijd een goed idee

9. Geniet van een filmmarathon  

Sommige dagen zijn bedoeld om van te genieten van de televisie, vooral als het te koud is of als het buiten stortregent. Neem een abonnement op een streamingdienst op Netflix, Hulu of Amazon Prime Video. Dit is helemaal niet duur en er is keuze te over en voor elk wat wils!

Het enige nadeel is dat deze streamingdiensten op aanvraag een snelle internetverbinding vereisen. Als die niet beschikbaar is in jouw regio, download dan van tevoren de shows die op jouw verlanglijstje staan!

En ga voor een gezonde snack. Ik weet dat het verleidelijk is om te genieten van popcorn, pizza en patat, maar we weten allemaal dat ze niet de gezondste zijn. Probeer in plaats daarvan knapperige boerenkoolchips, zelfgemaakte aardappelchips, komkommer-hummusbites, worteltjes te maken, gevulde pepers, en nog zo veel meer!  

Wat zijn jouw favoriete activiteiten voor een gezonde thuisvakantie?

Koken staat voor mij bovenaan het lijstje en is mijn favoriete tip voor een gezonde thuisvakantie. Hoe zit het met jou (laat het ons weten in de reacties hieronder)?

Weet gewoon dat wat je ook doet als je kiest voor een thuisvakantie tijdens de feestdagen, het uiteindelijk allemaal speciale herinneringen zijn die je maakt. We hebben nog maar een beperkte tijd in deze wereld. Besteed die tijd met de mensen van wie je het meest houdt!

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen