Met Welk Magnesium Slaap Je Best?

Geschreven door Andy Mobbs
Nagekeken door Lamia A Kader, MD
Vrouw liggend op bed

Krijg je ook, zoals de meesten onder ons, niet genoeg slaap? In de gestresste en superdrukke wereld van vandaag is slaapgebrek een van de meest voorkomende klachten die de huisarts te horen krijgt. Bovendien lijdt ongeveer een derde van ons elk jaar aan volledige slapeloosheid. Dat cijfter stijgt not tot 50% bij mensen ouder dan 60 jaar (1). Niet enkel stress maar ook het gebrek aan één onmisbaar mineraal in ons lichaam kan hiervan de oorzaak zijn – magnesium. Of wil je gewoon wat langer en rustiger slapen? Dan kan het toevoegen van magnesium aan je dieet of supplementen nemen je helpen om je kalm en ontspannen te voelen en je slaap te verbeteren. In dit artikel bespreken we met welk magnesium je het best slaapt. En gaan we op onderzoek uit om te weten te komen wat magnesiumtekort veroorzaakt.

Hoe Kom Je Te Weten Dat Je Te Kort Hebt Aan Magnesium?

Er zijn een aantal signalen die op een tekort kunnen wijzen:
 • Ten eerste als je problemen hebt om in te slapen
 • Je bent een lichte slaper en wordt snel wakker
 • Je ontwaakt voordat de wekker gaat
 • Je krijgt regelmatig krampen
 • Je moet snel naar het toilet na het drinken
 • Vaak koude handen en voeten
 • De spieren in nek en schouders zitten vast
 • Je hebt krampen in de kleine spieren zoals de oogleden.

Een magnesiumtekort kan ook groter worden met het ouder worden omdat slechte voedingsgewoonten en de invloed van stress worden opgebouwd. Vervolgens oefent dit een negatieve invloed uit op onze darmfuncties waardoor het vermogen tot absorptie van voedingsstoffen vermindert.

onderzoek wijst uit dat magnesium helpt bij slaapproblemen

Magnesium Helpt Om Beter Te Slapen, maar Hoe Werkt Het?

Magnesium is van vitaal belang voor de goede functie van GABA-receptoren in de hersenen en ons centraal zenuwstelsel. GABA is de neurotransmitter die ons ontspant, het is de ‘chillpil’. Het aan het werk zetten van deze GABA-receptoren zorgt voor een rustige geest en kalm gevoel. Magnesium helpt ook om de stimulerende neurotransmitter glutamine te verminderen. Glutamine activeert onze geest en kan voorkomen dat we goed slapen. Bovendien helpt magnesium ook bij het deactiveren en verlagen van de niveaus van cortisol en adrenaline van de stresshormonen (4).

Medisch Wetenschappelijk Onderzoek naar Magnesium en Slaap

Een studie gepubliceerd in het Journal of Research in Medical Sciences over slapeloosheid bij ouderen wees uit dat tijdens een acht weken durend onderzoek waarbij de proefpersonen dagelijks 500 mg magnesium of een placebo kregen, de groep die magnesium gebruikte een significante toename waarnam van de duur van de slaap en ook de slaapkwaliteit. En een afname van de waargenomen effecten van slapeloosheid (de stress die ze voelden door niet te slapen), en verlaging van cortisol en een toename van melatonine (een hormoon dat de slaap- en waakcycli regelt) (5).
De auteurs concludeerden dat magnesium een uitstekende behandelingsoptie bij ouderen is die op de hele bevolking van toepassing zou moeten zijn. Gezien deze resultaten en het feit dat magnesium goedkoop en zeer veilig is, lijkt het een uitstekende optie voor iedereen die last heeft van slaapstoornissen. Probeer het zelf uit en beoordeel de effectiviteit op basis van je eigen resultaten!

Hoe Lang Duurt Het Voor Magnesium voor Een Betere Slaap Zorgt?

Van alle middeltjes, pillen en drankjes die er zijn om ons te helpen een betere nachtrust te krijgen, is magnesium een topper die  het meest waarschijnlijk binnen 24 uur een verschil zal uitmaken. Het is zo belangrijk om de systemen die voor een goede nachtrust zorgen, actief te houden. Het probleem is echter dat 80% onder ons niet genoeg magnesium iuit onze voeding haalt (2).
Tegenwoordig krijgen we minder magnesium via ons water, zout, fruit en groenten. Onze groenten en fruit groeien sneller, zodat ze minder tijd hebben om magnesium uit de bodem te halen (3). Ook stress doet het niveau van magnesium in ons lichaam dalen. Dus een tekort van 80%, dat is echt geen verrassing.

Met Welke Magnesium Slaap Je Best?

Magnesium wordt best gecombineerd met een ander molecuul om het stabiel te houden. Dat betekent dat er veel verschillende complexen aangeboden worden, zoalsmagnesiumcitraat, ascorbaat of orotaat. Deze verschillende magnesiummoleculen waarmee magnesium wordt gecombineerd kunnen daadwerkelijk het resultaat beïnvloeden. Dus het kiezen van de juiste combinatie is erg belangrijk om het maximale voordeel uit het supplement te halen.
Bij Intelligent Labs hebben we het meest effectieve magnesium voor slaap ontwikkeld dat je op de markt kan vinden. We hebben drie verschillende soorten magnesium in ons supplement. Speciaal uitgezocht voor hun unieke eigenschappen.
 • Ten eerste hebben we Magnesium-L-Throenate. Dit wetenschappelijk geavanceerde magnesium is ontwikkeld door wetenschappers van MIT om effectief de bloed-hersenbarrière te passeren. Een beschermende barrière tussen het bloed en de vloeistof van de hersenen. De meeste magnesiumsupplementen raken niet doorheen deze grrens. Magnesium-L-Throenate doet dat wel en kan magnesiumniveaus in de hersenen met 2000% verhogen in vergelijking met gewone magnesiumsupplementen. Dit betekent dat meer van het magnesium op de GABA-receptoren kan inwerken en hierdoor meer melatonine geproduceerd wordt die rechtstreeks onze slaap bevordert.
 • Ten tweede gebruiken we Magnesium Taurate. Taurate werkt ook rechtstreeks op de GABA-receptoren en magnesium in. Het stimuleert een kalm gevoel en ondersteunt de slaap.
 • Ten slotte gebruiken we magnesiumglycinaat, de meest opneembare vorm van magnesium voor de botten en spieren (waar het meeste magnesium in het lichaam wordt opgeslagen). Deze vorm is het meest effectief voor het verminderen van tekorten buiten de hersenen. Het betekent dat u er zeker van kunt zijn dat uw hele lichaam voldoende magnesium krijgt zodat het zo gezond mogelijk kan blijven.

Referenties

(1) Insomnia in the elderly: a review for the primary care practitioner Ancoli-Israel S, Sleep. 2000 Feb 1; 23 Suppl 1():S23-30; discussion S36-8.

(2) The Magnesium Miracle, Carolyn Dean https://drcarolyndean.com/2017/10/the-magnesium-miracle-2017/

(3) Declining Fruit and Vegetable Nutrient Composition: What Is the Evidence? Donald R. Davis HortScience February 2009 vol. 44 no. 1 15-19

(4)Blood and brain magnesium in inbred mice and their correlation with sleep quality. Chollet D, Franken P, Raffin Y, Malafosse A, Widmer J, Tafti M Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2000 Dec; 279(6):R2173-8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11080083

(5) The effect of magnesium supplementation on primary insomnia in elderly: A double-blind placebo-controlled clinical trial, Behnood Abbasi, Masud Kimiagar, Khosro Sadeghniiat, Minoo M. Shirazi, Mehdi Hedayati, and Bahram Rashidkhani, J Res Med Sci. 2012 Dec; 17(12): 1161–1169.

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen