Probiotica, Depressie en Angsten – Hoe Probiotica Verlichting Kan Betekenen

Geschreven door Andy Mobbs
probiotica reguleren darmbacteriën die kunnen helpen bij depressie en angst

We kennen allemaal wel de uitspraken “Het is mijn buikgevoel”, “Volg je onderbuik” en “Het komt vanuit de onderbuik”. En het recentste wetenschappelijk onderzoek toont eigenlijk aan dat dit veel meer zijn dan alleen maar uitspraken. Men ontdekt namelijk dat onze ingewanden letterlijk onze ‘2e hersenen’ zijn. Met een eigen zenuwstelsel – het enterisch zenuwstelsel of ENS – dat bestaat uit miljoenen neuronen, en een snelweg van chemicaliën en hormonen die zorgen voor een constante uitwisseling van informatie tussen onze ingewanden en onze hersenen. In dit artikel nemen we een kijkje naar het verband tussen onze darmbacteriën, probiotica, depressie en angsten.

Probiotica, Depressie en Angsten

We weten nu dat de informatie die via ons enterische zenuwstelsel wordt doorgegeven, evenals darmhormonen en chemicaliën in de hersenen, rechtstreeks verband houdt met de 40 biljoen bacteriën die daar leven. Onderzoek toont ook aan dat er significante verschillen zijn in de darmbacteriën tussen mensen die worstelen met depressie en andere psychische problemen, en degenen die dat niet doen. Deze nieuwe kennis heeft een geheel nieuwe manier gecreëerd om naar geestelijke gezondheidsproblemen te kijken.

Het verband tussen de darm en de hersenen werd voor het eerst meer dan 100 jaar geleden gemeld door Elie Metchnikoff. Een Franse Nobelprijswinnaar die beroemd werd vanwege het opzettelijk drinken van met cholera besmet water en dit overleefde. Hij deed dit omdat hij ervan overtuigd was dat de sterkte van het immuunsysteem verschilde tussen mensen en dat wat de ene persoon besmette, de andere misschien niet infecteerde.

Verband tussen de hersenen en darmbacteriën

Een deel van zijn overtuiging behelsde dan ook dat alle delen van het lichaam met elkaar verbonden waren en dat een arts naar het lichaam als geheel moest kijken. En niet enkel de symptomen in het probleemgebied moest behandelen. Hij meldde dat het versterken van de darmbacteriën door het eten van gefermenteerd voedsel elk gebied van de gezondheid zou verbeteren en dat ook dementie en degeneratie in de hersenen bij ouderdom hierdoor zou vermeden worden. Dit werk maakte hem de eerste wetenschapper die het concept van probiotica ontwikkelde.

Elie Metchnikoff, een Franse Nobelprijswinnaar
Elie Metchnikoff, ik zou hem niet graag de drankjes laten bestellen!
Zijn argumenten voor een holistische benadering van de geneeskunde verloren echter populariteit na zijn dood.  De 80 jaren die daarop volgden, concentreerde de geneeskunde zich op voornamelijk op specialisatie, waarbij artsen zich concentreerden op specifieke gebieden zonder overleg met elkaar te plegen. Een gastro-enteroloog richtte zich bijvoorbeeld alleen op het maagdarmkanaal en de lever terwijl een neuroloog enkel de hersenen onderzocht zonder dat ze zich beiden de vraag stelden hoe het ene gebied het andere kan beïnvloeden.
HIerdoor ontstond een top-down behandelingsprogramma voor geestelijke gezondheidsproblemen met moderne farmaceutische behandelingen zoals antidepressiva of benzodiazepines (kalmeringsmiddelen) die enkel gericht waren op de behandeling van de hersenen.

Studie: Het Verband tussen Probiotica, Depressie en Angsten

In recentere jaren is de focus van onderzoek echter veranderd nadat studies een duidelijk verband vonden tussen onze darmbacteriën en depressie en angsten. Canadese onderzoekers aan de McMaster University die muizen bestudeerden, ontdekten dat ze de muizen zenuwachtig of kalm konden maken, en gelukkig of depressief op basis van de antibiotica die ze kregen, waardoor hun darmbacteriën veranderden (ook bekend als het microbioom).

Nu vraagt ​​u zich misschien af ​​hoe we kunnen weten of een muis depressief is? Nou, eigenlijk is het niet zo belachelijk als het op het eerste gezicht lijkt. Muizen delen namelijk veel genetische eigenschappen met ons. En ze vertonen ook zeer gelijkaardig gedrag omdat het zeer sociale en nieuwsgierige dieren zijn. Muizen zijn graag in het gezelschap van andere muizen. Het wordt zeer snel duidelijk wanneer dit niet het geval is of als hun sociaal gedrag verandert..
Tijdens een depressie trekken mensen zich vaak terug en dat is bij muizen ook het geval. Onderzoekers beoordelen het angstniveau door muizen kennis te laten maken met nieuwe speelkameraadjes, speelgoed of nieuwe situaties en in te schatten hoe snel, of niet, ze deze accepteren. Hierdoor konden de onderzoekers makkelijk onderzoeken in welke mate de gewijzigde muizenmicrobiomen ook gedrag wijzigde.
Verdere experimenten aan de McMaster University gingen specifiek in op angst door muizen te bestuderen die genetisch waren gekweekt op timide of avontuurlijke karaktereigenschappen. Ze transplanteerden het microbioom van de avontuurlijke muizen naar de timide en ontdekten dat de timide muizen na verloop van tijd zelfverzekerder werden (1).

Slechte bacteriën en Depressie

Deze onderzoeken werden nadien in laboratoria verdergezet. De wetenschappers verhoogden het aantal slechte bacteriën in het spijsverteringskanaal van de muizen en voerden nadien testen uit. Ze constateerden verlaagde niveaus van een hormoon genaamd BDNF,  het groeihormoon voor de hersenen. Alsook een verlaagd aantal 5-HT, serotoninereceptoren in de hersenen. De tests toonden aan dat door het veranderen van het microbioom van de muizen, ze minder in staat waren om nieuwe hersencellen te laten groeien, en ook minder in staat om de effecten van de ‘geluks’ neurotransmitter serotonine te ervaren. Het onderzoek bedacht een nieuwe uitspraak – de ‘Gut-Brain Axis’ – de denkbeeldige verbinding tussen onze hersenen en darmen die een zeer reële biologische impact heeft.

grafiek hoe hersenen de darmen beïnvloeden

Probiotica en Depressie – Hoe Werkt de Darm / Hersenverbinding?

probiotica depressie angsten grafiek

Normaal gesproken staan de darmen en de hersenen in een evenwichtige balans met elkaar, maar wanneer dingen uit evenwicht raken en het lichaam onder druk komt te staan, kunnen de darmen en de hersenen ook uit balans raken.
Deze stress kan in vele vormen voorkomen. Psychologische stress in onze moderne wereld is overal. Financiële druk, werkdruk traumatische gebeurtenissen in het leven en andere levensstress hebben een zeer reële impact op het lichaam en kunnen onze darmbacteriën veranderen.
Fysiologische stress vormt eveneens een reële bedreiging voor onze ingewanden. Vervuiling, onnatuurlijke diëten vol met bewerkte voedingsmiddelen en een gebrek aan gefermenteerde voedingsmiddelen die een natuurlijk onderdeel van onze diëten zouden zijn geweest voor deze evolutie, anti-biotische behandelingen en pesticiden, chemicaliën, medicatie, roken en alcohol kunnen allemaal een negatief effect hebben op onze darmen.
Zelfs de stress van een zwangere moeder kan overgaan op haar kind en zijn of haar microbioom beïnvloeden (2-3), zoals Dr. Natasha Cambell Mcbride auteur van Gut and Psychology Syndrome verklaart:
“De baby verwerft zijn darmflora op het moment van geboorte wanneer de baby door het geboortekanaal van de moeder gaat. Dus wat leeft in het geboortekanaal van moeder, in de vagina van moeder, wordt de darmflora van de baby. Dus wat leeft er in moeders vagina? Het is een zeer rijk bevolkt deel van het lichaam van een vrouw. De vaginale flora komt uit de darm. Dus als de moeder een abnormale darmflora heeft, zal ze een abnormale flora in haar geboortekanaal hebben.“
Dus stress veroorzaakt veranderingen in onze darmflora, en wanneer dit gebeurt, ontstaat er een reactie in het lichaam die overgaat naar de hersenen. Dit heeft vervolgens een invloed op onze gemoedsgesteldheid en hoe we ons voelen.

Drie Manieren Waarop Veranderend Darmflora De Hersenen Beïnvloedt

Darmbacteriën en het Immuunsysteem

De eerste manier waarop onze darmbacteriën problemen in de hersenen kunnen veroorzaken, is door ontsteking in ons lichaam te veroorzaken. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door de activering van het immuunsysteem, dat ons probeert te beschermen tegen bedreigingen.

Op korte termijn heeft deze activatie een gunstige rol, zoals het bestrijden van infecties of genezende verwondingen. Denk maar aan een opzwellende enkel na het omzwikken. Te veel slechte bacteriën kunnen er echter voor zorgen dat deze activering van het immuunsysteem langdurig of chronisch wordt, wat schade kan veroorzaken in het hele lichaam. In wetenschappelijke studies is nu concreet vastgesteld dat deze activering depressie en angst kan veroorzaken (4,5).                                     

De activering van het immuunsysteem produceert moleculen genaamd cytokines die andere cellen het signaal geven om een ontstekingsreactie te produceren. Wanneer cytokines bijvoorbeeld naar de hersenen signaleren, reageren deze door stresshormonen zoals cortisol te produceren.

de invloed van stress en darmbacteriën op de geestelijke gezondheid

Hierdoor kunnen giftige moleculen genaamd Lipopolysacchariden (LPS) door de darmwand lekken. Deze LPS-moleculen leven in de celmembranen van onze darmbacteriën. Normaal gesproken wordt het lichaam hiertegen beveiligd door de ontlasting. Wanneer ze door een lekkende darm echter in ons lichaam komen, veroorzaakt dit een sterke ontstekingsreactie van het immuunsysteem.

Als de veranderingen in de microbiota voldoende groot is, kan ontsteking ook veranderingen in de bloed-hersenbarrière veroorzaken. De bloed-hersenbarrière is het membraan dat het bloed gescheiden houdt van de vloeistoffen in de hersenen. De barrière laat normaal gesproken alleen bepaalde zeer geselecteerde moleculen door. Ontsteking kan er echter voor zorgen dat de doorlaatbaarheid groter wordt waardoor moleculen kunnen binnendringen die giftig kunnen zijn voor de hersencellen. Dit voorkomt dat onze hersenen nieuwe zenuwverbindingen maken en we worstelen met ontwikkeling en we blijven vastzitten in negatieve gedragspatronen (5).

Darmbacteriën en de Nervus Vagus

De tweede manier waarop onze ingewanden onze hersenen kunnen beïnvloeden, is via de nervus vagus. De nervus vagus is de langste zenuw in het lichaam die uit de hersenen komt en helemaal naar de darm loopt en het hart, de longen en het spijsverteringskanaal controleert. Zijn de darmen uit balans, kan de nervus vagus dit aan de hersenen signaleren en een ontstekingsreactie veroorzaken. Het zorgt er ook voor dat de hersenen stresshormonen in het lichaam en in de hersenen zelf afgeven. Deze hormonen kunnen gebieden van de hersenen beïnvloeden die verantwoordelijk zijn voor de besluitvorming, woede en angst, zoals de prefrontale cortex en het limbisch systeem.
De nervus vagus heeft ook receptoren voor de cytokines die door het immuunsysteem worden geproduceerd en is een ander pad waardoor ontsteking in het lichaam naar de hersenen wordt gesignaleerd.

Neurotransmitters en Darmbacteriën

De vagus zenuw
De nervus vagus loopt doorheen het ganse lichaam
De laatste manier waarop de darm onze gemoedsgesteldheid beïnvloedt, is door de productie van neurotransmitters. De bacteriën van onze ingewanden maken de neurotransmitters serotonine, GABA, dopamine en noradrenaline aan. 80% – 90% van de serotonine van het lichaam wordt geproduceerd in de darm en serotonine is onze feel-good chemische stof en de neurotransmitter die het doelwit is van SSRI (selectieve serotonine heropname remmers) antidepressiva zoals Venelaflaxine, Sertraline en Prozac.
De neurotransmitter GABA is onze natuurlijke relaxant, degene die ons rustig maakt. Wanneer mensen Benzodiazepines zoals Valium gebruiken, richten ze zich op GABA-receptoren om een ​​gevoel van rust te produceren. Dopamine geeft ons motivatie in het leven – de drive om ’s ochtends uit bed te komen, evenals gevoelens van plezier en beloning. Zoals de gevoelens wanneer je gaat zitten voor een lekkere maaltijd of als je net hoort dat je loonsverhoging gekregen hebt.
Norepinefrine daarentegen stimuleert de ‘vlucht of vecht’ of stressreactie. Dus wanneer problemen in onze darm deze neurotransmitters negatief beïnvloeden door hun productie te verhogen of te verlagen, kan dit een krachtig effect hebben op onze geestelijke gezondheid.

Probiotica tegen Depressie en Probiotica tegen Angsten

Het goede nieuws is dat het recentste onderzoek ook aantoonde dat deze veranderingen in de darmbacteriën veroorzaakt door stress, en de reactie van het lichaam daarop, kunnen worden teruggedraaid met probiotica of het eten van gefermenteerd voedsel. Het onderzoek naar mensen bevindt zich nog in een vroeg stadium en wetenschappers hebben niet dezelfde vrijheid met mensen als muizen. Ze kunnen natuurlijk niet genetisch manipuleren om een bepaalde darmflora te bekomen. De eerste studies hebben echter enkele veelbelovende resultaten opgeleverd.

Bijvoorbeeld, een studie gepubliceerd in maart van dit jaar in het tijdschrift Nutrition observeerde mensen die lijden aan MDD (depressieve stoornis). Ze gaven de helft van de deelnemers aan de studie probiotica en de andere helft een placebo. Vervolgens registreerden ze depressiescores aan het einde van 8 weken, evenals insulineniveaus en ontstekingsniveaus (gemeten door een bloedmarker genaamd C-reactief eiwit). Ze ontdekten dat na de periode van 8 weken bij de mensen die de probiotica gebruikten, de depressiescores aanzienlijk waren verlaagd, evenals de insulinespiegels en er minder ontstekingen in het lichaam waren dan bij degenen die de placebo namen (6).

Nederlandse onderzoekers hebben ook gesuggereerd dat probiotica voor zuigelingen kunnen helpen om de schade aan het microbioom te herstellen wanneer de moeders tijdens hun zwangerschap veel stress hebben ervaren (2).
Een eerdere studie in 2011, gepubliceerd in het  tijdschrift Gut Microbes, toonde aan dat slechts 2 weken probiotica symptomen van depressie en angst konden verminderen, evenals het verlagen van het stresshormoon cortisol (7). Ook onderzocht een studie uit 2015 van het College van William en Mary en gepubliceerd in het tijdschrift Psychiatry Research de voedingspatronen van 700 studenten en ontdekte dat degenen die meer gefermenteerd voedsel aten minder sociale angst hadden (8).

Beste Probiotica tegen Depressie en Beste Probiotica tegen Angsten?

Hoewel het onderzoek er veelbelovend uitziet, is het even belangrijk om een ​​probiotica van hoge kwaliteit te kiezen. Niet alle probiotica zijn hetzelfde en er zijn veel producten van lage kwaliteit op de markt. Kies voor sterke probiotica (50 miljard CFU per capsule), die uit meerdere stammen bestaan, met minstens 5 miljard CFU per stam (dus 10 stammen in een 50 miljard CFU-capsule).
Het is ook belangrijk om probiotische bedrijven te vinden die gepatenteerde stammen gebruiken die zuur- en hittebestendig zijn, zodat ze niet afsterven in de fles of in je maag voordat ze de darm bereiken. Dat betekent dat u moet kijken naar het nummer dat na de stam wordt vermeld, bijvoorbeeld Bifidobacterium longum BI-05. De BI-05 is de specifieke door onderzoek gesteunde soort. Als er geen nummer achter de stam staat, gebruikt het bedrijf waarschijnlijk goedkope generieke soorten zonder bewezen algemene gezondheidsvoordelen en geestelijke gezondheidsvoordelen en worden die best vermeden.
Bedrijven die voorstellen om hun probiotica in de koelkast te bewaren, is ook een waarschuwingssignaal. Gepatenteerde hittebestendige soorten hebben dit niet nodig en tijdens magazijnopslag en transport worden de probiotica niet in koelkasten opgeslagen. Dus bij deze merken is het waarschijnlijk dat veel van de bacteriën zijn afgestorven tegen de tijd dat ze u bereiken. Zoek ook naar een probioticum dat wordt geleverd met prebiotica (voedsel voor probiotica om ervoor te zorgen dat meer goede bacteriën levend de darmen bereiken).
Referenties:

(1) Premysl Bercik, Emmanuel Denou, Josh Collins, Wendy Jackson, Jun Lu, Jennifer Jury, Yikang Deng, Patricia Blennerhassett, Joseph Macri, Kathy D. McCoy, Elena F. Verdu, Stephen M. Collins, The Intestinal Microbiota Affect Central Levels of Brain-Derived Neurotropic Factor and Behavior in Mice, Gastroenterology, August 2011,Volume 141, Issue 2, Pages 599–609.e3

(2) Zijlmans M, Korpela K & Riksen-Walraven JM (2015). Maternal prenatal stress is associated with the infant’s intestinal microbiota.Psychoneuroendocrinology. 53:233-45.

(3) John Cryan (University College Cork, Ireland), How Bacteria Can Cause Mood and Psychotic Disorders?”. GUT BRAIN SYMPOSIUM 2016. https://www.youtube.com/watch?v=hxUsoQqKVg4

(4) Miller AH, Raison CL. The role of inflammation in depression: from evolutionary imperative to modern treatment target. Nat Rev Immunol. 2016;16:22–34. This study outlines the current evidence for inflammation in the etiology and pathophysiology of depression and the rationale for anti-inflammatory and immunoregulatory approaches to treatment of depression.

(5) Braniste V, Al-Asmakh M, Kowal C, Anuar F, Abbaspour A, Tóth M, Korecka A, Bakocevic N, Ng LG, Kundu P, Gulyás B, Halldin C, Hultenby K, Nilsson H, Hebert H, Volpe BT, Diamond B, Pettersson S11. The gut microbiota influences blood-brain barrier permeability in mice. Sci Transl Med. 2014 Nov 19;6(263):263ra158.

(6) Akkasheh G, Kashani-Poor Z & Tajabadi-Ebrahimi M et al (2016). Clinical and metabolic response to probiotic administration in patients with major depressive disorder: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Nutrition. Vol 32. Issue 3. PP 315–20.

(7) Messaoudi M, Violle N, & Bisson JF et al. (2011) Beneficial psychological effects of a probiotic formulation (Lactobacillus helveticus R0052 and Bifidobacterium longum R0175) in healthy human volunteers, Gut Microbes, 2:4, 256-261.

(8) Matthew R. Hilimire, Jordan E. DeVylder, Catherine A. Forestell, Fermented foods, neuroticism, and social anxiety: An interaction model Psychiatry Research, August 15, 2015Volume 228, Issue 2, Pages 203–208

(9) Steenbergen L, Sellaro R, & van Hemert et al. (2015). A randomized controlled trial to test the effect of multispecies probiotics on cognitive reactivity to sad mood. Brain, Behavior, and Immunity. Vol 48. PP 258–264.

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen