Top 10 Herfstactiviteiten Voor het Ganse Gezin

Geschreven door Angie Arriesgado
Herfstactiviteiten

Het mooiste seizoen van het jaar is opnieuw aangebroken. Breng je het grootste deel van je tijd binnenshuis door dan mis je veel leuke activiteiten. De herfst nodigt ons zeker en vast uit om onze vrije tijd buiten door te brengen. Kijk uit je raam en geniet van het adembenemende landschap! De natuur nodigt je zonder twijfel uit om de deur uit te stappen en je te koesteren in haar glorieuze schoonheid. Ga jij de uitdaging aan? Ontdek hier 10 herfstactiviteiten in de buitenlucht waar jij en je gezin zeker samen zullen van genieten!

1) Boerenmarkt

Ik ga graag naar boerenmarkten! Ik vind het heerlijk om alle verse groenten en fruit op de markt te zien en te beseffen dat ze net om de hoek geoogst worden en geen duizenden kilometers afgelegd hebben. Ik hou van het idee om lokale boeren te steunen en te weten dat tussenpersonen geen winst maken op hun zuurverdiende centjes.

Maar, wat kun je eigenlijk allemaal kopen, buiten de typische pompoen, op de markten van je lokale boeren?

Wel, alle plaatselijk geproduceerde groenten en fruit die in het seizoen zijn! Voorbeelden zijn bloemkool, kolen, wortels, rapen, aardappelen, flespompoen en andere winterpompoenen. Mogelijk zijn er ook lokale paddenstoelen in jouw regio verkrijgbaar. Al favoriete groenten zijn in overvloed verkrijgbaar tijdens deze periode van het jaar!

Neem je kinderen mee (de meeste boerenmarkten zijn kindvriendelijk). En vergeet niet om ze de pompoenen te laten kiezen die ze voor Halloween kunnen versieren!

2) Halloween

Wat is het eerste dat in je opkomt als je aan Halloween denkt? Trick or treat? Halloween versiering? Griezelfilms?

Ik ben dol op trick or treat . Maar als je niet in de stemming bent om van deur tot deur te gaan in tijden van corona, zijn er heel wat andere creatieve manieren om buitenshuis van Halloween te genieten.

Om te beginnen, waarom geen uren plezier beleven aan het versieren van je tuin? Ga op Pinterest en zoek naar spookachtige Doe-het-zelf-tuindecoraties. Of je kan verkleed als je favoriete monster een wandelingetje doorheen je buurt maken (vergeet niet je masker op te zetten). Je kan de trick of treaters ook vanaf een respectabele afstand flink laten schrikken!

Halloween en pompoen versierren zijn populaire herfstactiviteiten

3) Pompoenen versieren

Pompoenen versieren is een leuke gezinsactiviteit! Je kan de mooie, klassieke lantaren maken of je fantasie botvieren op jouw pompoen. Denk er wel aan de kleintjes niet uit het oog te verliezen als zij aan de slag gaan met hun pompoen. Kleine, onervaren handjes kunnen gemakkelijk uitglijden en een ongeluk veroorzaken.

Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat je pompoen fantastisch wordt:

Kies de juiste pompoen. Die moet vers zijn, geen kneuzingen vertonen en een platte bodem hebben zodat je makkelijk kan snijden. Je kan onmiddellijk aan de slag gaan of eerst een schets op papier maken. Gebruik hoe dan ook een gekarteld keukenmes om je pompoen te decoreren.

Gooi je restjes niet weg – gebruik deze om creatieve accessoires te maken voor een uniek ogende pompoen. En tot slot, als je een jack o ’lantaren maakt, vergeet dan niet om er wat kaneel in te strooien voor dat heerlijke pompoentaartaroma!

4) Vier Thanksgiving buiten

Wie zei dat je Thanksgiving binnenshuis moet doorbrengen? Als het weer het toelaat, doe het dan buiten! Feestjes binnenshuis worden momenteel ontmoedigd vanwege de pandemie. Het laatste wat je wil, is dat jouw etentje een hotspot van besmetting wordt (hier zijn de richtlijnen van de CDC voor het vieren van feestdagen).

Het frisse weer is perfect om van warme dranken op je terras of tuin te genieten. En waarom probeer je niet buiten te koken in plaats van je etentje in de keuken te bereiden? De oven kan je inderdaad niet echt naar buiten brengen, dus braad de kalkoen in de keuken. Ga dan naar buiten, steek de grill aan en bereid daar de rest van je Thanksgiving-gerechten!

Met het hele gezin genieten van een heerlijk diner is een heel bijzondere ervaring. Wie weet? Misschien wordt dit vanaf nu een nieuwe Thanksgiving-traditie!

Ga wandelen en maak natuurwandelingen om te genieten van het prachtige herfstlandschap

5) Wandel en geniet van de natuur

De herfst is het perfecte seizoen om te gaan wandelen. Je kan de kleuren van de blaadjes als het ware voor je ogen zien veranderen. De verfrissend koele lucht die je lichaam omhult, is bedwelmend. Het is een geweldige ervaring om volop van de rauwe schoonheid van de natuur te genieten!

Maar vergis je niet. Herfstactiviteiten in de buitenlucht zoals ontspannen wandelingen in de natuur, zijn niet alleen voor mensen bedoeld. In deze tijd van het jaar zijn er ook dieren op pad die zich voorbereiden op de komende winter.

Neem dus enkele voorzorgsmaatregelen en probeer niet als prooi te worden aanzien! Draag felle kleuren, maak veel lawaai op het pad (ik hou vooral van de ritselende blaadjes) en neem eventueel een hondenfluitje mee!

6) Organiseer een herfstpicknick!

Met zoveel verse producten die je nu kan kopen op de boerenmarkten in de herfst, kan je elke dag letterlijk een picknick houden! Het weer is perfect, het landschap is prachtig, dus waarom niet?

Als je een keto- of een koolhydraatarm dieet volgt, probeer dan deze recepten eens uit en geniet ervan op je volgende picknick:

Keto Gevulde Pepers

Paprika’s zijn volop te koop nu. Er is geen reden nu om geen verse paprika’s te kopen en ze te vullen met jouw favoriete keto-vriendelijke ingrediënten. Gebruik voor dit recept rode paprika’s – ze zijn de zoetste van het stel!

Keto Pumpkin Pie

Herfst is pompoenseizoen. Dus een pompoentaart mag niet ontbreken op de picknick! Dit recept maakt gebruik van een zelfgemaakte pompoenpuree, maar heb je geen tijd dan kan je gerust ook puree uit het diepvriesvak gebruiken.

Keto Chocolate Chip Cookies

Zelfs kinderen zijn dol op dit keto-recept! Ze zullen helemaal niet weten dat ze niet op gewone koekjes knabbelen. Dit recept zorgt voor 12 koekjes, dus het is perfect om met de hele bende te delen!

Keto Chai Tea Latte

Serveer een heerlijke chai tea latte bij je picknick. Vul een thermoskan met thee, zodat het de hele picknick warm blijft (met koel herfstweer kan het snel koud worden).

Voor nog meer keto-vriendelijke picknick ideeën, ontdek onze recepten hier.

Buitenfotografie is een andere leuke bezigheid

7) Buitenfotografie

Of je nu een beginnende fotograaf bent of iemand bent die al jaren in het vak zit, de herfst is het perfecte seizoen om op jacht te gaan naar mooie plaatjes. Je hoeft geen dure apparatuur te gebruiken om het prachtige landschap vast te leggen. Een ‘point and shoot’ camera of zelfs je iPhone kan prachtige foto’s maken van de herfst in de buitenlucht. Diep verzadigde kleuren zullen je scherm kleuren – helder en prachtig en o zo mooi!

In dit artikel vind je heel wat tips voor het maken van perfecte foto’s die je heel wat likes op jouw sociale media zullen bezorgen!

8) Ga kamperen en deel verhalen rond het kampvuur

Je hoeft helemaal niet ver te gaan om te kamperen, vooral niet als je jonge kinderen hebt. De achtertuin is een prima startpunt voor de kampeeravonturen met het ganse gezin. Er is minder voorbereiding nodig en je kan altijd terug naar binnen als je iets bent vergeten ‘in te pakken’.

Sterren kijken en enkele enge verhalen vertellen rondom het kampvuur zouden op je to-do-lijst moeten staan! Lees indien nodig meer over brandveiligheid in de achtertuin. Of hou het gewoon gezellig met kaarsen of een kunstmatige / decoratieve haard. Een Halloween-film kijken in de veiligheid van je tent is ook een geweldig idee!

geocache en herfstfestivals

9) Geocache

Geocaching is er niet enkel voor de zomer – het is ook een perfecte herfst aciviteit! Waarom? Nou, het is het laagseizoen, wat betekent dat reizen goedkoper is, dus je kan op zoveel geocaches jagen als je wilt! Bovendien zijn er meestal minder mensen op pad, wat meer vondsten voor jou betekent. En natuurlijk is er het geweldige herfstlandschap waar je in de winter, lente en zomer niet kan van genieten.

Het beste van alles is dat je al deze verschillende herfstactiviteiten tegelijkertijd kan doen. In de herfst kan je geocachen en tegelijkertijd gaan wandelen en kamperen, picknicken, prachtige foto’s maken, festivals bezoeken en pompoenen versieren en nog zo veel meer!

10) Woon een herfstfestival bij

Welnu, deze tip kan voor velen op een laag pitje staan en is een activiteit die beter gereserveerd wordt voor na de pandemie. De meeste festivals en andere massa-bijeenkomsten zijn afgelast of in ieder geval tot op zekere hoogte beperkt.

Zoals de situatie er nu voorstaat, kan het bijwonen van festivals een beetje eng zijn, vooral als iemand in je familie een verhoogd risico loopt. Maar als je te allen tijde veiligheidsmaatregelen en sociale afstand kan bewaren, dan is het misschien toch mogelijk om te genieten van een of ander herfstfestival.

Als dit allemaal voorbij is en we de normale activiteiten kunnen hervatten, zouden herfstfestivals zeker en vast op je lijstje moeten staan. Er zal heel wat te beleven zijn – Als je de gemiste festivals van dit jaar wil inhalen, maak dan alvast je agenda voor volgend jaar op!

En Nu Aan Jullie…

Er zijn nog heel wat meer activiteiten die je tijdens de herfst kunt doen, niet enkel deze 10 die hier in dit artikel beschreven worden. Hopelijk ga je hierdoor nog meer van het buitenleven genieten. Wat zijn je favoriete herfstactiviteiten buitenshuis? Deel het met ons in de comments hieronder!

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen