De waarheid over levende yoghurtculturen

Geschreven door Angie Arriesgado
Lekkere snack met fruit

Waarschijnlijk denken we allen aan yoghurt als de ultieme snack – heerlijk, voedzaam, veelzijdig. En perfect voor gewichtsbewuste mensen: het bevat weinig calorieën en bezorgt tegelijkertijd een vullend gevoel. Wat voeding betreft, is het rijk aan eiwitten, calcium en kalium. Het beste van alles is dat het ook levende yoghurtculturen bevat die een goede darmgezondheid bevorderen.

Maar zijn deze levende yoghurtculturen echt deze hype waard? En is yoghurt de beste bron van deze culturen? Ontdek in dit artikel alle antwoorden op deze vragen!

Bevat Elke Yoghurt Levende Culturen?

Voordat we de vraag beantwoorden, laten we eerst levende culturen definiëren:

Levende culturen zijn eigenlijk ‘goede bacteriën’ die in de darmen leven. Ze regelen de groei van “slechte bacteriën” en spelen een sleutelrol bij de spijsvertering, immuniteit en algehele gezondheid. Aangezien ongeveer 70% van onze immuunsysteemcellen zich in de darmen bevinden, is het belangrijk om onze darmen gezond te houden.

Helaas kunnen onze levensstijl en ons dieet ervoor zorgen dat slechte bacteriën de overhand nemen in het darmstelsel. En hier zijn levende culturen (en supplementen) belangrijk. Door uw voorraad goede bacteriën bij te vullen, wordt het evenwicht hersteld en de gezondheid verbeterd.

Laten we nu kijken naar bovenstaande vraag …

Dus technisch gezien bezit elke yoghurt levende culturen. Dit komt omdat je gewone melk niet in yoghurt kan veranderen zonder ‘starters’ of levende culturen van goede bacteriën. Zonder deze goede bacteriën krijg je enkel zure melk vol slechte bacteriën.

Het  probleem is echter:

Sommige yoghurts worden daarna behandeld met warmte (gepasteuriseerd). Dit proces maakt de yoghurt in wezen stabieler met een langere houdbaarheid. MAAR het doodt de nuttige bacteriën. En dat betekent dat het geen yoghurt meer is met levende culturen. Daarom is het belangrijk om de labels te lezen – kies altijd voor producten die actieve of levende culturen bevatten.

lees labels om te weten welke yoghurtculturen goed zijn

Dus, wat zijn nu precies levende yoghurtculturen?

De meest gebruikte ‘starters’ zijn melkzuurproducerende bacteriën, Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus. Ze worden aan de melk toegevoegd en na enkele uren fermenteren bij een bepaalde temperatuur ontstaat yoghurt.

Veel fabrikanten voegen ook levende culturen toe aan hun yoghurt (dit komt bovenop de originele starters die worden gebruikt om de yoghurt te maken).

De toegevoegde stammen verschillen per fabrikant, maar de meest gebruikte zijn Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei en Bifidobacterium-stammen. De Latijnse namen klinken misschien intimiderend, maar deze extra levende culturen zijn toch een goede zaak. Hoe meer goede bacteriën er in je yoghurt zitten, des te beter voor je darmen!

De Waarheid Over Levende Yoghurtculturen: Niet Alle Yoghurts Zijn Gelijk

Met de steeds toenemende populariteit van yoghurt willen veel merken geld verzilveren. Het is dus niet verwonderlijk om tonnen opties in de supermarkt te zien. Ga naar de sectie zuivel of yoghurt en je ziet meteen wat we bedoelen.

Het is verwarrend om al deze verschillende opties in die aantrekkelijke verpakkingen te zien. Maar hier is de eenvoudige waarheid: NIET alle yoghurts zijn gezond. Sommige – vooral de gezoete en “vetarme” soort – zijn ronduit ongezond vanwege het hoge suikergehalte.

Gewone yoghurt in glas

Ontdek in dit lijstje de gezondste yoghurts met levende culturen:

Yoghurt op basis van zuivel

Griekse Yoghurt

Griekse yoghurt is waarschijnlijk de ‘superster’ onder alle yoghurts. Befaamd niet omdat het ‘Grieks’ is (onderzoekers denken dat het eigenlijk uit het Midden-Oosten komt, niet uit Griekenland), maar omdat het gezonder is dan gewone yoghurt!

Om Griekse yoghurt te maken, wordt de wei (vloeibare portie) uit gewone yoghurt gehaald. Hierdoor ontstaat een dikkere en romiger yoghurt. Deze eenvoudige procedure bezorgt Griekse yoghurt tweemaal de hoeveelheid eiwit en verlaagt ook het koolhydraatgehalte. Volg je een keto dieet, moet je dit soort yoghurt zeker uitproberen. Natuurlijk, wanneer Griekse yoghurt ook levende culturen bevat, wordt het nog gezonder.

Bovendien houden keukenliefhebbers van Griekse yoghurt omdat deze beter bestand is tegen hitte dan gewone. Daarom zie je in mediterrane recepten vaak Griekse yoghurt!

Yoghurt van Geitenmelk

De meeste commerciële yoghurts zijn gemaakt van koemelk. Hoewel koemelk gezond is, zijn sommige mensen toch allergisch. Kies dan voor yoghurt op basis van geitenmelk. Hoewel de smaak misschien even wennen is (het heeft een vreemde nasmaak), is het eigenlijk best gezond.

Geitenmelkyoghurt bevat meer eiwitten, calcium en kalium dan koemelkyoghurt. Bovendien heeft het ook een lager suiker (lactose) gehalte. En als je je afvraagt of je Griekse yoghurt kan maken van geitenmelk, nou ja, dat kan!

Yoghurt van Schapenmelk

Voor mensen met lactose-intolerantie is schapenmelk een geschenk uit de hemel. Het heeft een lager lactosegehalte dan koeien- of geitenmelk. Bovendien bevat schapenmelk 60% meer eiwitten, vitamines en mineralen dan koemelk.

Door de kleinere vetbolletjes is het ook homogener en dus gemakkelijker verteerbaar. Qua smaak is er geen sterke nasmaak zoals geitenmelk, dus als je geen fan bent van geitenmelk, moet je zeker schapenmelkyoghurt proberen. Kies voor extra goedheid schapenmelkyoghurt met toegevoegde levende culturen!

Vegan yoghurt

Veganisten kunnen ook uit verschillende opties kiezen. Zoek naar yoghurt gemaakt van notenmelk zoals amandelen, kokosnoten of soja. Controleer nogmaals of de melk n productie niet gepasteuriseerd is. En zoek natuurlijk naar veganistische yoghurt met levende culturen erin.

Maar, Is Yogurt De Beste Bron van Levende Culturen?

Al duizenden jaren is gefermenteerd voedsel zoals yoghurt onze belangrijkste bron van levende culturen. Maar is het de beste bron? Nou, dat was zo – totdat de supplementen met levende cultuur ontwikkeld werden!

Supplementen voor levende cultuur zijn namelijk ontworpen om maanden en zelfs jaren mee te gaan. En in tegenstelling tot yoghurt moeten ze niet koel bewaard worden. De smaak is natuurlijk niet zo lekker, maar ze kunnen ook niet bederven zoals bij yoghurt wel het geval is.

Laten we, om de voordelen van supplementen voor levende culturen te illustreren, Intelligent Labs Live Cultures vergelijken met gewone yoghurt

 

                  Gewone Yogurt met Levende Culturen

regular yogurt in small glass bowl

 

Intelligent Labs Levende Culturen Supplementa bottle of Intelligent Labs live culture supplement

 

Aantal stammen Afhankelijk van het merk, soms 2, 4 of meer stammen 10 stammen verkregen bij DuPont Danisco
Aantal kolonievormende eenheden (CFU) Ongeveer 1 miljard CFU Minimum 50 miljard CFU op de vervaldatum (we vullen elke capsule met 150 miljard CFU)
Bevat het prebiotica? Geen prebiotica toegevoegd Ja, prebiotica (of vezels) voeden de levende culturen in de capsule zodat ze niet afsterven
Suiker Ja, de meeste commerciële yoghurts hebben suiker toegevoegd Geen toegevoegde suiker
Houdbaarheid 1-2 weken (maximum 1 maand) Twee jaar

Onze voedingssupplementen bieden ongetwijfeld een betere prijs-kwaliteitverhouding dan gewone yoghurt. Als het over yoghurt gaat, is yoghurt op basis van levende culturen gewoonweg beter dan de andere. Het is heerlijk, ja, maar als je meer om je darmen geeft dan om je smaakpapillen, dan zijn supplementen de juiste keuze. Al onze verpakkingen met levende culturen – voor volwassenen, vrouwen en kinderen – bevatten 60 capsules. Met slechts 1 capsule per dag gaat een enkele fles zeker 2 maanden mee, en de winnaar is?

Ontbijtgranen met yoghurt

FAQs Over Levende Yoghurtculturen

  • Is yoghurt met levende culturen veilig tijdens zwangerschap en borstvoeding?

Ja, het is veilig om yoghurt met levende cultuur te eten als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Omdat je in dit stadium meer calcium nodig hebt, kies voor Griekse yoghurt. Levende culturen kunnen complicaties zoals vaginale infecties, zwangerschapsdiabetes, allergieën, etc. verminderen.

  • Is yoghurt veilig voor mensen met lactose-intolerantie?

Hangt echt af van het soort melk dat wordt gebruikt om de yoghurt te maken. Niet-zuivel yoghurt is over het algemeen goed voor mensen met lactose-intolerantie. Yoghurt op basis van schapenmelk is ook een goede optie. Controleer het etiket om er zeker van te zijn dat de yoghurt veilig voor je is.

  • Kunnen levende yoghurtculturen diarree veroorzaken? Opgeblazen gevoel? Gistinfectie? Gas? Constipatie? Buikpijn?

Yoghurtculturen veroorzaken deze problemen normaal gesproken niet, maar sommigen kunnen dit als een bijwerking veroorzaken. Het is eigenlijk een teken dat de actieve culturen werken en de slechte bacteriën in de darmen gedood worden. Dus het is over het algemeen niets om je zorgen over te maken. Deze symptomen kunnen echter ook een teken van allergie zijn aan yoghurt.

  • Is yoghurt goed voor honden?

Honden hebben ook ingewanden en net als wij kunnen ze profiteren van levende culturen. Maar let op, de meeste honden zijn eigenlijk lactose-intolerant. Kies dus iets zonder toegevoegde suikers (kunstmatig of anderszins) en met een laag lactosegehalte, zoiets als Griekse yoghurt.

  • Hoe vaak moet je yoghurtculturen innemen?

Als je echt wilt profiteren van de voordelen van levende yoghurtculturen, dan maak je daar best een dagelijkse gewoonte van. Volgens de USDA zou iedereen ouder dan 9 jaar 3 kopjes zuivel moeten consumeren. Dit omvat melk, yoghurt, kaas, sojamelk en andere desserts op basis van melk. Als je deze andere zuivelproducten eet, dan is waarschijnlijk 1 kopje yoghurt per dag voldoende.

Maar nogmaals, als je bedenkt hoeveel levende culturen er in een enkele yoghurtbeker zitten in vergelijking met een enkele capsule Intelligent Labs Live Cultures, dan zie je zelf waarom supplementen de ideale keuze zijn!

Conclusie

Ongetwijfeld is yoghurt – vooral Griekse yoghurt – een van de lekkerste en gezondste snacks die er zijn. Maar als het gaat om levende culturen, bestaat er een veel betere bron. Met al deze informatie over levende culturen in yoghurt,, kan je deze supplementen een kans geven? Of blijf je bij de goede, oude yoghurt? Laat ons hieronder uw mening weten!

 

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen