Digitale detox: wat offline gaan voor u kan doen

Written by Angie Arriesgado
Digitale detox

Digitale apparaten zijn geweldig. Ze zijn leuk en leerzaam, ze maken ons slimmer en productiever, en ze zijn zelfs een bron van inkomsten voor velen. Maar op de een of andere manier hebben ze de volledige controle over ons leven overgenomen en het lijkt alsof we de dag niet zonder hen kunnen doorkomen. Dus, als je je afvraagt hoe je je leven terug kunt nemen, lees dan dit artikel. Ontdek waarom een digitale detox voor de meesten van ons snel een noodzaak wordt! 

Wat is een Digitale Detox?

Denk aan een digitale detox als een apparaatvrije periode of een “gadgetdieet”. Het is wanneer je een adempauze neemt van je apparaten en opnieuw verbinding maakt met jezelf en de offline wereld. Waarom? Want er is meer in het leven dan je televisie, laptop, tablet en smartphone bij elkaar! En voordat je in het koude zweet begint uit te barsten (oh nee! geen internet! geen sociale media!), dit is slechts een tijdelijk iets. Tenzij je ervoor kiest om je detox permanent te maken natuurlijk.

Voor Wie is een Digitale Detox Bestemd?

Iedereen die het moeilijk vindt om “uit te schakelen” en een goede balans tussen werk en privé te behouden, kan baat hebben bij een detox. Er is een groeiende “altijd aan”-werkcultuur dankzij de wildgroei aan laptops en smartphones. Zelfs buiten kantooruren blijven mensen berichten en meldingen van het werk controleren, wat kan leiden tot mentale uitputting en interferentie met het persoonlijke leven (1). Maar het zijn niet alleen werkende volwassenen die af en toe een digitale pauze kunnen gebruiken, zelfs onze kinderen hebben het nodig!

6 Voordelen van een Digitale Detox

Een digitale detox is niet verplicht, maar het is een welkome afwisseling voor je mentale, emotionele en fysieke gezondheid. Sta je ogen, geest en lichaam toe om te decomprimeren en opnieuw te kalibreren. Dit is wat je krijgt als je af en toe offline gaat:

1) Geef je ogen rust

Hoeveel uur per dag breng je door achter een scherm? 6? 8? 12? Meer? Een studie gepubliceerd in het BMJ Open Ophthalmology tijdschrift schat dat meer dan 50% van de computergebruikers last heeft van digitale vermoeidheid van de ogen. Het is gekoppeld aan binoculaire zichtstress en droge ogen, een aandoening waarbij de ogen niet genoeg tranen produceren (2). Door te detoxen (hoe langer hoe beter), geef je je ogen de tijd om te rusten en te herstellen.

2) Wees meer mindful

Het is niet gemakkelijk om mindful te zijn als je constant wordt gebombardeerd met sms-berichten, e-mails, meldingen op sociale media en angstaanjagende nieuwsberichten. Maar door op een digitale sabbatical te gaan, leer je bewuster om te gaan met je gedachten en emoties. Met minder afleiding kun je weer in contact komen met jezelf, je familie en vrienden.

3) Werk aan je relaties

Ben je ooit in deze situatie terechtgekomen? Je zit met een groep mensen (misschien familie, vrienden, collega’s) maar er wordt niet veel gepraat. In plaats daarvan zit iedereen aan zijn telefoon gekluisterd, ook al is er een warm mens binnen handbereik! Door een digitale detox te doen, leer je technologie aan de kant te zetten, zodat je kunt genieten van quality time met de mensen om je heen.

Breng wat tijd offline door en maak opnieuw contact met mensen

4) Beter slapen

Heb je moeite met slapen? Een vorig jaar gepubliceerde meta-analyse (meer dan 35.000 deelnemers verdeeld over 23 onderzoeken) toonde aan dat internetverslaving leidde tot slaapproblemen, waaronder een significante vermindering van het aantal slaapuren (3). Als je ’s nachts van een betere kwaliteit wilt slapen, probeer dan een digitale detox.

5) Verbetert productiviteit

Digitale apparaten zijn een soort tweesnijdend zwaard. Met de juiste tools en apps kun je in korte tijd veel werk verzetten. Er zijn echter ook veel afleidingen, waardoor je productiviteit een diepe duik kan nemen. Dus als je denkt dat je productiviteit achteruit gaat, doe dan een snelle detox om je hoofd leeg te maken, zodat je je kunt concentreren op wat er echt toe doet.

6) Vermindert anxiety en verbetert mentale gezondheid

Het web is geweldig, maar als je niet oppast, kun je snel verdwalen in een konijnenhol van kommer en kwel. Denk aan al het slechte nieuws dat je ziet, alle misdaden en natuurrampen. Of wat dacht je van de glamoureuze dingen die je op je sociale media-feed ziet waardoor je je ontoereikend voelt? Door offline te gaan, kun je jezelf de angst besparen. Je neemt als het ware een mentale adempauze.

Detox kan angst helpen verminderen

Hoe Vaak Doe je een Digitale Detox?

Nu je alle geweldige voordelen van digitaal ontgiften kent, hoe vaak moet je het dan doen? Welnu, er is hier geen goed of fout antwoord. Je kunt het zo vaak of zo weinig doen als je wilt. Je kunt zelfs elke dag mini digitale detoxen doen als je wilt.

Als uw werk bijvoorbeeld met computers te maken heeft, kun je tijdens uw lunchpauze ‘offline’ gaan. Je kunt je telefoonmeldingen uitschakelen, zodat je niet in de verleiding komt om een kijkje te nemen. Maak een wandeling en geniet van het landschap. Met mensen praten. Schrijf je gedachten in je dagboek. Doe iets waarbij je niet naar een scherm hoeft te kijken!

Tips voor een Digitale detox

Er zijn veel verschillende manieren om een digitale detox te doen, maar het belangrijkste is om weg te blijven van AL je favoriete digitale apparaten. Deze omvatten je computers, tablets, smartphones, niet-zo-smartphones, e-readers en zelfs uw tv. Zolang je ‘losgekoppeld‘ en ‘unplugged‘ bent van de digitale/online wereld, ben je aan het ontgiften. Volg deze tips voor een succesvol digitaal detox-programma:

1) Stel een plan op

Het is moeilijk om elke vorm van detox te doen zonder een plan. Je weet uit de eerste hand hoe verslavend digitale apparaten zijn, dus het is gewoon niet genoeg om ermee aan de slag te gaan. Je zult je waarschijnlijk erg angstig voelen vanwege FOMO (angst om iets te missen). Dit kun je opnemen in je digitale detox-plan:

  • Je offline activiteiten – wat ga je doen als je niet bij je apparaten bent?
  • Wat wil je bereiken – wat verwacht je van de ervaring?
  • Stel een strikte tijdlijn in – op welk tijdstip van de dag of week ga je het doen? Als je eenmaal hebt besloten, blokkeer je de tijd/datum in je agenda.
Detox kan anxiety verminderen

2) Wees realistisch

Je eerste detox doen zal niet gemakkelijk zijn. Ik bedoel, hoe vaak kijk je op je telefoon op een dag? Cold turkey gaan kan meer kwaad dan goed doen, dus wees realistisch met je doelen. Plan niet een hele detoxweek als je het niet eens in een halve dag kunt doen. Zet eerst kleine stapjes en als je eenmaal vertrouwd bent met de mini-detoxen, ben je klaar om naar het volgende niveau te gaan!

3) Stel je familie en collega’s op de hoogte

Doe dit uit beleefdheid, zodat hun leven niet tot stilstand komt, vooral als ze op je wachten voor iets belangrijks. Als je bijvoorbeeld in het weekend “op stand-by” bent, vertel de verantwoordelijke dan dat je niet beschikbaar bent, zodat hij iemand anders kan zoeken om je shift over te nemen. Evenzo kunnen je familieleden zich zorgen maken en de politie bellen als ze jeu niet kunnen bereiken!

4) Organiseer een schermvrije zone in je woning

Het kan je slaapkamer, keuken, veranda, garage, enz. zijn, zolang er maar geen digitale apparaten in de buurt zijn om je te verleiden. Overweeg om dit ook een permanente regeling te maken, zodat je gemakkelijk één kamer kunt binnengaan als je even weg wilt van de digitale wereld.

Installeer een internetvrije ruimte in huis

5) Schrijf je ervaringen op

Er zijn veel voordelen aan het bijhouden van een dagboek. Het kan therapeutisch zijn om je gedachten en gevoelens vast te leggen tijdens je ontgiftingssessies. Je kunt alle activiteiten opschrijven die je de volgende keer zou willen doen. En het is altijd leuk om terug te kijken en oude dagboekaantekeningen te lezen om te zien hoe ver je bent gekomen in je reis!

6) Maak een gewoonte van digitaal detoxen

De gemakkelijkste manier om van detoxen een vaste gewoonte in je leven te maken, is door er een gewoonte van te maken. Een gewoonte instellen vereist tijd, discipline en toewijding, en het kan 18 tot 254 dagen duren om een routine officieel in een gewoonte te veranderen (4).

Dus, om van detoxen een gewoonte te maken, probeer dagelijks een mini-detox te doen. Door consequent elke dag op hetzelfde tijdstip de stekker uit het stopcontact te halen en los te koppelen, zul je uiteindelijk wennen aan je nieuwe, apparaatvrije routine!

Besluit

De gedachte aan een leven zonder digitale apparaten is best moeilijk te doorgronden, nietwaar? We gebruiken ze zo vaak voor werk en plezier dat het moeilijk is om ons een leven zonder voor te stellen. Maar er gebeurt zoveel in de offline wereld, het is belangrijk om verbonden te blijven met alles wat er om je heen gebeurt. Met een digitale detox kun je genieten van het beste van zowel de digitale als de offline wereld, dus houd rekening met de tips die we in dit artikel hebben gedeeld!

Referenties

(1) Blackburn, Nikhita, and Helen Rayner. “Type and the Always-on Culture – A Research Study from The Myers-Briggs Company.” The Myers-Briggs Company, 2019, https://ap.themyersbriggs.com/content/Type_and_the_always_on_culture__TheMyersBriggsCo_2019.pdf

(2) Sheppard, Amy L, and James S Wolffsohn. “Digital eye strain: prevalence, measurement and amelioration.” BMJ open ophthalmology vol. 3,1 e000146. 16 Apr. 2018, doi:10.1136/bmjophth-2018-000146

(3) Alimoradi, Zainab et al. “Internet addiction and sleep problems: A systematic review and meta-analysis.” Sleep medicine reviews vol. 47 (2019): 51-61. doi:10.1016/j.smrv.2019.06.004

(4) Lally, Phillippa, et al. “How Are Habits Formed: Modelling Habit Formation in the Real World.” European Journal of Social Psychology, vol. 40, no. 6, 2009, pp. 998–1009. Crossref, doi:10.1002/ejsp.674.