De Waarheid over Calciumsupplementen

Geschreven door Andy Mobbs
Nagekeken door Erica Lee, RN
Calciumsupplementen

Neemt u calciumsupplementen, lees dan zeker dit artikel tot op het einde. Nieuw onderzoek toont aan dat calciumsupplementen niet werken en zelfs gevaarlijk kunnen zijn! Ontdek waarom dit zo is en wat u eraan kunt doen.

Waarom nemen mensen eigenlijk calciumsupplementen?

Ongeveer 30-40 jaar geleden begonnen artsen hun oudere patiënten aan te bevelen om regelmatig calciumsupplementen te nemen om de effecten van botverlies als gevolg van veroudering tegen te gaan. Het was het meest logische om te doen, want botten bestaan uit mineralen en eiwitten. Meer specifiek is het mineraalgehalte van botten 64% calcium en 99% van het calcium in het lichaam zit in onze botten en tanden.

Maar wat zeggen recente studies over calciumsupplementen?

40 jaar later toont het laatste onderzoek aan dat calciumsupplementen niet zo heilzaam zijn als aanvankelijk werd gedacht. Dit is waarom:

Het vertraagt ​​of stopt botverlies niet

Het verhogen van de calciuminname, hetzij via een dieet of supplementen, vertraagt ​​of stopt het botverlies niet. Ook voorkomt het vallen of breuken bij oudere mannen en vrouwen (1, 2).

Het kan leiden tot gezondheidsproblemen

Te veel calciumsupplementen nemen kan zelfs gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals nierstenen (3) en hartziekte. Het kan ook het risico op hartaanvallen en beroertes verhogen.

Het lichaam heeft calcium nodig om te overleven

Het verhoogt het risico op een hartaanval en hartziekte

Een studie gepubliceerd in het British Medical Journal (BMJ) was gericht op het evalueren van het verband tussen calciuminname via de voeding en calciumsuppletie met het risico op een hartaanval. Het volgde 23.980 mannen en vrouwen in de leeftijd van 35-64 jaar, in totaal 11 jaar. Ze ontdekten dat mensen die calciumsupplementen slikten een groter risico hadden op een hartaanval dan degenen die hun calcium gewoon uit hun dieet haalden (4).

Een ander artikel in de BMJ waarin andere onderzoeken werden beoordeeld die bij meer dan 12.000 mensen waren uitgevoerd, toonde aan dat mensen die calciumsupplementen slikten een verhoogd risico hadden op een hartaanval, beroerte en overlijden (5).

Bovendien bleek uit een studie gepubliceerd in de Journal of American Medical Association – Internal Medicine dat het nemen van meer dan 1000 mg calciumsupplement per dag leidde tot een verhoogd risico op overlijden door hartaandoeningen (6).

In plaats van calciumsupplementen, eet in plaats daarvan calciumrijk voedsel

Moeten we nu calcium vermijden?

Nee, absoluut niet. Wat de laatste onderzoeken zeggen, is zeker een eye-opener, vooral gezien het feit dat ons werd verteld calciumsupplementen te nemen voor ons eigen bestwil! U hoeft echter niet bang te zijn.

Het onderzoek zegt niet dat calcium in de voeding niet gunstig is (ons lichaam heeft tenslotte calcium nodig). Het zegt dat het aanvullen van calcium uit de voeding met extra calcium uit pillen is waar we mogelijk in de problemen kunnen komen en in de problemen kunnen komen.

De extra / overtollige calcium uit supplementen kan een plotselinge uitbarsting van calcium in het bloed veroorzaken. Dit kan ingebed raken in onze slagaders, wat leidt tot plaquevorming. Na verloop van tijd kunnen deze plaques de slagaders vergroten en verstoppen, waardoor de bloedstroom gedeeltelijk of volledig wordt beperkt.

Het goede nieuws is dat calcium uit de voeding anders, langzaam en in kleinere hoeveelheden wordt opgenomen, dus het heeft niet hetzelfde effect (7).

De calcium en magnesium link

Het verhogen van onze calciuminname via supplementen kan de natuurlijke balans tussen calcium en magnesium verstoren. Net als calcium heeft magnesium veel functies in ons lichaam, waaronder het handhaven van de balans tussen: calcitonine en het hormoon van de bijschildklieren. Wat doen deze 2 hormomen precies?

  • Calcitonine – verlaagt het calciumgehalte in het bloed door botafbraak te voorkomen
  • Bijschildklierhormoon – verhoogt het calciumgehalte in het bloed door de botresorptie te verhogen en te voorkomen dat calcium in de botten wordt afgezet

Kortom, teveel calcium remt de opname van magnesium. Zonder voldoende magnesium om calcitonine en het bijschildklierhormoon in evenwicht te brengen, zal er minder calcitonine en meer bijschildklierhormoon zijn, waardoor onze botten hun dichtheid en hardheid verliezen.

Melk is rijk aan calcium van nature

Waarom we niet genoeg magnesium krijgen?

Zelfs zonder overmatige calciuminname om magnesium te remmen, krijgen de meesten van ons niet dagelijks genoeg magnesium. In feite krijgen we gemiddeld slechts 68% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium binnen (8). Hier zijn een paar redenen waarom de meesten van ons niet genoeg magnesium krijgen:

Het zit niet meer in ons voedsel

Om meer hoeveelheden en variëteiten van groenten en fruit te verkrijgen, groeien de gewassen sneller, maar brengen ze minder tijd door in de grond om de nodige voedingsstoffen op te nemen. Dus zelfs de “goede dingen” die we in de supermarkten kopen, bevatten aanzienlijk minder magnesium / essentiële voedingsstoffen dan 30-40 jaar geleden (9). Magnesium is ook uit ons zout gehaald en uit ons water gefilterd.

Stress van het moderne leven

Bovendien zuigt de aanhoudende stress van ons dagelijks leven ons lichaam van magnesium op en vermindert het het vermogen van onze darm om magnesium te absorberen.

Gebrek aan begrip over de voordelen van magnesium

In combinatie met de verminderde beschikbaarheid van magnesium begrijpen de meeste artsen ook niet het belang van magnesium voor de gezondheid van de botten. In feite zijn veel artsen nog steeds van mening dat mensen minstens twee keer zoveel calcium moeten consumeren als magnesium. Deze overtuiging is echter gebaseerd op valse informatie.

In 1989 suggereerde de Franse onderzoeker Dr. Jean Durlach dat de calcium-magnesiumverhouding van 2:1 een uiterste is die nooit mag worden overschreden. Dit werd echter verkeerd begrepen en wordt nu als de ‘norm’ beschouwd (10).

In werkelijkheid zouden we moeten streven naar een verhouding van 1:1. De gemiddelde diëten van tegenwoordig bevatten echter veel meer calcium dan magnesium. Als u extra calciumsupplementen gebruikt, verhoogt dit de verhouding tot 4:1 of 5:1! Uit eerder genoemde onderzoeken weten we dat dit niet bevorderlijk is voor onze gezondheid. Gelukkig is hier een makkelijke oplossing voor en dat is om de calciumsupplementen om te ruilen voor magnesiumsupplementen.

Eet gezond en voedzaam voedsel

Magnesium en hogere botdichtheid

Een van de belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van osteoporose is magnesiumtekort (8). Verschillende onderzoeken met grote populaties van zowel mannen als vrouwen hebben aangetoond dat mensen met een hogere magnesiuminname een hogere botdichtheid hebben (11). Ook heeft een andere studie aangetoond dat postmenopauzale vrouwen met osteoporose een lager magnesiumgehalte in het bloed hebben dan gezonde postmenopauzale vrouwen (12).

Directe onderzoeken naar het verhogen van de magnesiuminname via diëten of supplementen en de effecten ervan op botdichtheid en osteoporose zijn nog relatief weinig in aantal vanwege de traditionele focus op calcium. De meeste beschikbare onderzoeken hebben echter aangetoond dat het verhogen van de magnesiuminname de botmineraaldichtheid bij postmenopauzale vrouwen kan verhogen (13).

Een specifiek klein/kortlopend onderzoek wees uit dat alleen al door 1830 mg magnesiumcitraat gedurende 30 dagen in te nemen bij 10 postmenopauzale vrouwen met osteoporose, minder botverlies optrad in vergelijking met de placebogroep (14).

Neem in plaats van calciumsupplement magnesium met hoge absorptie

Het is essentieel om te erkennen dat een beperking binnen de beschikbare onderzoeken is dat onderzoekers magnesiumcitraat of -oxide als supplement hebben gebruikt. Helaas zijn ze NIET van de hoogste kwaliteit en ook niet het gemakkelijkst opneembare magnesium.

Intelligent Labs MagEnhance Magnesium Complex

Met meer recent ontwikkelde maximale absorptiesupplementen zoals ons Magenhance Magnesium Complex, de potentiële voordelen voor de botdichtheid zijn veel groter.

Magnesium is geweldig voor het hart en het immuunsysteem. Het verbetert de slaap, helpt u zich kalm te voelen, verlicht pijntjes en kwalen en bevordert zelfs de insulinegevoeligheid.

Zoals u ziet, is er geen nadeel aan het zelf proberen van een magnesiumsupplement. En in tegenstelling tot calcium is magnesium een veel veiliger supplement om te nemen!

“Referenties”

(1) Tai V, Leung W, Grey A, Reid IR, Bolland MJ. Calcium intake and bone mineral density: systematic review and meta-analysis. BMJ. 2015 Sep 29;351:h4183

(2) Bolland MJ, Leung W, Tai V, Bastin S, Gamble GD, Grey A, Reid IR. Calcium intake and risk of fracture: a systematic review. BMJ. 2015 Sep 29;351

(3) Jackson RD, LaCroix AZ, Gass M, Wallace RB, Robbins J, Lewis CE, et al. Calcium plus vitamin D supplementation and the risk of fractures. N Engl J Med2006;354:669-83.

(4) Kuanrong Li, Rudolf Kaaks, Jakob Linseisen, Sabine Rohrmann, Associations of dietary calcium intake and calcium supplementation with myocardial infarction and stroke risk and overall cardiovascular mortality in the Heidelberg cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition study, BMJ Volume 98, Issue 12

(5) Bolland MJ, Avenell A, Baron JA, Grey A, Maclennan GS, Gamble GD, et al. Effect of calcium supplements on risk of myocardial infarction and cardiovascular events: meta-analysis. BMJ2010;341:c3691.

(6) Qian Xiao, PhD; Rachel A. Murphy, PhD; Denise K. Houston, PhD; et al, Dietary and Supplemental Calcium Intake and Cardiovascular Disease Mortality, JAMA Intern Med. 2013;173(8):639-646.

(7) Ian R Reid, Mark J Bolland, Calcium supplements: bad for the heart? BMJ, http://dx.doi.org/10.1136/heartjnl-2012-301904

(8) Rude RK, Singer FR, Gruber HE. Skeletal and hormonal effects of magnesium deficiency. J Am Coll Nutr 2009;28:131–41.

(9) Donald R. Davis, Declining Fruit and Vegetable Nutrient Composition: What Is the Evidence? HortScience February 2009 vol. 44 no. 1 15-19

(10) Durlach J. Magnes Res. 1989 Sep;2(3):195-203. Recommended dietary amounts of magnesium: Mg RDA.

(11) Tucker KL. Osteoporosis prevention and nutrition. Curr Osteoporos Rep 2009;7:111-7.

(12) Mutlu M, Argun M, Kilic E, Saraymen R, Yazar S. Magnesium, zinc and copper status in osteoporotic, osteopenic and normal post-menopausal women. J Int Med Res 2007;35:692-5.

(13) Institute of Medicine (IOM). Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes: Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D and Fluorideexternal link disclaimer. Washington, DC: National Academy Press, 1997.

(14) Aydin H, Deyneli O, Yavuz D, Gözü H, Mutlu N, Kaygusuz I, Akalin S. Short-term oral magnesium supplementation suppresses bone turnover in postmenopausal osteoporotic women. Biol Trace Elem Res 2010;133:136-43.

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen