Drinken en Trainen: Doet Alcohol De Voordelen Teniet

Geschreven door Neola Wilby
vernietigt alcohol de voordelen en kan je bier drinken en naar de gym gaan

Als je de autobiografie van Arnold Schwarzenegger leest, zal je ongetwijfeld ontdekken dat hij in de hoogtijdagen van zijn bodybuilding loopbaan aan (heel wat) feestjes deelnam. En bier en wijn waren daar zeker en vast ook van de partij. Er gaan zelfs geruchten dat hij zijn eiwitshakes gewoonlijk met een scheutje rum nam. Arnie is een van de meest succesvolle bodybuilders aller tijden. Zit er misschien een scheutje waarheid (zij het ironische) in het idee dat vanuit de bro-science komt? Of doet alcohol alle voordelen van het trainen teniet?

Ga boozen en je doet de voordelen van de training teniet?

Zo, wat is nu eigenlijk het probleem met alcohol drinken na een stevige training?

Wel, recente studies hebben aangetoond dat het drinken van alcohol na de training eiwitsynthese kan verhinderen. Het kan ook de spiergroei belemmeren en het herstelproces vertragen.

In één onderzoek verhinderde het drinken van het equivalent van ongeveer 7 biertjes na de training de eiwitsynthese bij een man van 150 pond [i]. In een andere studie [ii] ontdekte men dat de eiwitsynthese werd onderdrukt met 24% na consumptie van 71 gram zuivere alcohol (ongeveer 5 biertjes).

Doet Alcohol De Voordelen Teniet: De Feiten

alcohol drinken na de training kan de eiwitsynthese verhinderen en de spiergroei vertragen
Bedenk wel dat beide studies het drinken van grote hoeveelheden alcohol bestudeerden.

In het tweede onderzoek ontdekten de wetenschappers dat de eiwitsynthese niet werd onderdrukt nadat slechts 28 gram alcohol was geconsumeerd (dat is ongeveer gelijk aan 2 biertjes).

De studie demonstreerde ook dat alcohol alleen de eiwitsynthese verminderde wanneer het meer dan 24 uur na de training werd gedronken, maar niet eerder.

Dus één drankje kan gerust en slechts 24 uur na de training, maar is de combinatie alcolhol en trainen nu goed? Nou, de waarheid is dat ze dat niet doen.

Er zijn in het algemeen verschillende nadelen verbonden aan het drinken van alcohol. En ze worden extra schadelijk als je traint op kracht en uithoudingsvermogen.

Alcohol Is Slecht Als Je Traint want Het Veroorzaakt Uitdroging

Alcohol remt namelijk de hypofyse-secretie van het anti-diuretisch hormoon (ADH). [iii] ADH is verantwoordelijk voor het laten resorberen van water door de nieren. Wanneer de ADH-waarden dalen, zullen de nieren het water niet opnieuw opnemen. Dit veroorzaakt vervolgens meer urineproductie door de nieren. Je kan het op deze manier bekijken. ADH is verantwoordelijk voor het stoppen met plassen, zodat je lichaam water vasthoudt en je goed gehydrateerd blijft.

Zelfs als je veel water drinkt terwijl je alcohol drinkt, wordt slechts een deel ervan je lichaam gehydrateerd. Als alcohol de ADH-waarden verlaagt, verhoogt dit de hoeveelheid urine die de nieren gaan produceren.

Dus hoe doet het drinken van alcohol de voordelen van trainen teniet door je lichaam uit te drogen? Nou, in de eerste plaats is de kans groot dat je wakker wordt met stevige hoofdpijn en sla je waarschijnlijk de gym over na een stevig nachtje feesten. Ten tweede kan sporten tijdens een kater je lichaan nog verder gaan uitdrogen. Je gaat zweten, je temperatuur stijgt en geen hoeveelheid water kan je lichaam helpen om de alcohol snel genoeg af te breken. Bovendien zal ook de lever meehelpen bij de afbraak van alcohol. Hierdoor zal je suikerspiegel lager worden en je geen energie meer zal hebben om te trainen.

je zal verzwaren door hamburgers te eten terwijl je bier drinkt dan van het bier zelf

Alcohol bevat veel calorieën

Booze bevat 7 calorieën per gram alcohol. Dat klinkt maar matig calorisch, maar fysiologisch is de situatie iets ingewikkelder dan dit eenvoudige feit.

Ons lichaam beschikt niet over een opslagfaciliteit voor alcohol. Dus als we drinken, richt ons lichaam alle aandacht op de verwerking en het zo snel mogelijk verwijderen van de alcohol. Het lichaam schakelt over naar een door alcohol geactiveerde super alert-modus. Hierdoor ontstaat een thermisch effect en worden meer calorieën gebruikt om de alcohol te verwerken dan koolhydraten, vet of eiwitten.
Maar terwijl dit betekent dat alcoholgebruik je meer calorieën kan laten verbranden, terwijl het lichaam druk bezig is om te proberen alcohol te verwerken, wordt de verwerking van andere macro’s afgesloten. Op deze manier wordt de vetverbranding onderdrukt.
Het volledige proces zorgt ervoor dat het voor de meeste mensen niet de calorieën in bier zijn die het probleem veroorzaken. Maar wel het onvermijdelijke gebrek aan zelfbeheersing dat ontstaat als men zich in een dronken toestand bevindt.
We zijn allemaal wel al eens gruwelend wakker geworden bij het zien van een doos half opgegeten thuisgeleverde pizza, of een leeg bakje friet en kebabvlees op het nachtkastje. Het is eigenlijk dit frivole nachtelijk knabbelen dat meestal de boosdoener is van aan alcohol gerelateerde gewichtstoename, niet de alcohol zelf. Je hebt bovendien al deze lege calorieën niet nodig!

De Waarheid Over De Combinatie Trainen en Alcohol

Dus, zou Schwarzenegger echt zo tekeer gegaan zijn als een eerstejaars feestvarken aan de uni? Gezien zijn mentaliteit en toewijding aan bodybuilding, hoewel Arnie in de jaren ’70 misschien veel bier heeft gedronken, was het waarschijnlijk niet tijdens de voorbereiding van zijn wedstrijden. En was het was duidelijk niet genoeg om zijn vooruitgang te belemmeren.
De studies geven aan dat drinken met mate je verworven spiermassa niet zal laten ontaarden in vormeloze blubber.
In feite zijn er ook een aantal algemeen erkende gezondheidsvoordelen voor het drinken. Zoals een verminderd risico op bloedstolsels en hartaandoeningen. Maar dan mag je niet meer dan één of twee drankjes per dag consumeren.
Dus als je graag een glaasje drinkt zonder nadelen voor je training, hou het dan na de training bij een of twee glaasjes. Uiteraard zal dit wat zelfbeheersing vragen. Als een drankje meestal leidt tot twee, drie, vier en eindigt met dronken sms’en naar je ex om 02:00 uur. En je tegelijkertijd een een doos kippennuggets naar binnen werkt, dan blijf je misschien best bij de veiligheid van je eiwitshake.

Referenties:

[i] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24533082

[ii] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7706451

[iii] https://msu.edu/course/isb/202/whalon/EC_projects/EC1/25.doc

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen