Het belang Van De Omega 3: 6-Verhouding

Written by Andy Mobbs
vette vis en zeevruchten zijn rijke bronnen van omega-3
Al te vaak horen we over de negatieve invloed die het moderne westerse dieet op onze gezondheid heeft. Van kunstmatige zoetstoffen tot maïsstroop met hoge fructose, gehydrogeneerde vetten, plantaardige oliën, granen en en nog zo veel  meer. Het lijkt alsof er geen einde komt aan de lijst van mogelijk toxische stoffen in onze maaltijden. Een van de schadelijkste invloeden van al deze kunstmatige en bewerkte voedingsmiddelen op onze gezondheid is het wijzigen van de omega-3: 6-verhouding in ons lichaam. Eenvoudig gezegd, we consumeren veel te veel omega-6 en lang niet genoeg omega-3, en dit leidt tot een toename van tal van ziekten en gezondheidsproblemen, variërend van hartaandoeningen tot verschillende vormen van kanker.
In dit artikel kijken we waarom de huidige omega-vetzuurverhouding zo slecht voor ons zijn alvorens we naar een gunstiger verhouding zoeken die u in uw dagelijkse voeding kunt opnemen om uw gezondheid en welzijn te verbeteren.

Wat Leert Geschiedenis Ons?

Gedurende de laatste 2,5 miljoen jaar van de menselijke evolutie sinds de mens voor het eerst op aarde liep, is ons dieet heel wat veranderd. Meer dan 99,9% van die 2,5 miljoen jaar, zou het menselijk bestaan ​​rechtstreeks afhankelijk geweest zijn van het wonen aan water. Dat water kan een meer, een rivier of de zee zijn geweest. Maar welke vorm het water het ook was, vette vis en zeevruchten zouden gegarandeerd voedingsbestanddelen geweest zijn die onze verre voorouders een grote overvloed aan omega-3-vetzuren zouden hebben geleverd.
Deze grote consumptie van omega-3-vetzuren zou samen zijn gegaan met een vergelijkbare inname van omega-6, en er zijn zelfs aanwijzingen dat de omega-verhouding 3: 6 ergens in de regio 1: 1 zou gelegen hebben. [1]
Snel vooruit naar vandaag en de verhouding van omega-6 tot omega-3 is zo hard veranderd in een die gaat van gemiddeld 10: 1 tot 25: 1. [2]
Deze dramatische verschuiving in de ratio is een relatief recent fenomeen. In de laatste paar eeuwen, vooral sinds de industriële revolutie, worden voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-6-vetzuren steeds meer gebruikt en verwerkt tot in de productie van voedseloliën tot de productie van graanvoer voor vee.
noten en granen
Dit heeft ertoe geleid dat we niet alleen meer voedsel consumeren, zoals maïs, pinda en katoenzaadolie (die vrijwel geen Omega-3 bevatten), maar heeft ook het vetzuurprofiel veranderd van de vlees- en dierlijke producten die we dagelijks eten. [3] En dit heef vervolgens een verrassende opkomst van auto-immuunziekten en ontstekingsziekten bij mensen teweeggebracht.
Waarom Maakt De Huidige Omega-3:6 Verhouding Ons Ziek?
Een van de belangrijkste factoren waar we rekening moeten mee houden, is het feit dat de consumptie van omega-3 grotendeels wordt bepaald door de hoeveelheid omega-6 die u opneemt en vice versa.
Omega-6-vetzuren vormen ongeveer 10% van het totale calorische gehalte van het typische westerse dieet, en dit is een veel te hoge hoeveelheid dan het lichaam aankan.
Het probleem is dat zowel de Omega 6-vetzuren als de Omega 3-vetzuren dezelfde enzymen in het lichaam gebruiken om biochemische omzettingen en reacties te vervolledigen. Dat betekent dat omega 3 en omega 6 letterlijk met elkaar concurreren. Dat is prima als er een ongeveer gelijke verhouding is, maar de wereld van vandaag betekent dat de enorme overmaat aan omega-6 het vermogen van je lichaam om omega-3-vetzuren te absorberen en volledig te gebruiken, aanzienlijk zal verminderen. [4]

Wat Gebeurt Er Als We Te Veel Omega-6 Innemen?

Voor veel mensen kan dit een toename zijn van de kans op vrijwel elke ontstekingsziekte die u zich kan inbeelden, waaronder diabetes, astma, het prikkelbare darmsyndroom, hartaandoeningen en natuurlijk obesitas. Even verontrustend is het verband tussen ontsteking veroorzaakt door overmatig gebruik van omega-6 en een toename van psychiatrische stoornissen. Een onevenwichtig dieet kan zowel het lichaam als de geest beïnvloeden!
Het goede nieuws is echter dat we de onevenwicht relatief gemakkelijk kunnen omdraaien door enkele eenvoudige aanpassingen in onze voeding aan te brengen en de inname van omega-6 te verminderen. De eenvoudigste manieren om dit te doen zijn om meer vis en zeevruchten te eten en vervolgens het gebruik van alle plantaardige oliën af te wisselen (bijvoorbeeld soja, koolzaad, saffloerolie en zonnebloemolie met kokosolie, boter, ghee of olijfolie). En zoveel mogelijk het eten van granen, vooral tarwe, af te bouwen en te proberen natuurlijk gekweekt scharrelvlees, -vis en -eiren te eten.
Dit zal een algemene daling van ontsteking in het lichaam teweegbrengen en minder kans dat u wordt getroffen door een van de vele bijbehorende ziekten.

Dus Wat Is De Ideale Omega-3:6 Verhouding?

Een studie uit 2002, gepubliceerd in het Journal of Biomedicine & Pharmacotherapy, stelde het belang vast van de juiste verhouding van essentiële omega-6 en omega-3 vetzuren. De onderzoekers keken naar verschillende omega-vetzuurverhoudingen om te zien welke het meest relevant zouden zijn voor het behoud van een optimale gezondheid en welzijn.
In alle gevallen werd vastgesteld dat een vermindering van de consumptie van omega-6 leidde tot verbeteringen van de gezondheid. Een omega-6 tot omega-3-verhouding van 4: 1 leidde tot een daling van 70% van de totale sterftecijfers geassocieerd met hart- en vaatziekten, terwijl een 2,5: 1-ratio de celproliferatie verminderde bij patiënten met colorectale kanker. Ook waren risicofactoren bij vrouwen met borstkanker lager na het verminderen van de omega-6-vetzuurconsumptie.
Bovendien heeft een verhouding van 2,5: 1 bijgedragen aan het verminderen van ontstekingen bij patiënten met reumatoïde artritis. Zelfs astmapatiënten zagen merkbare verbeteringen in hun symptomen bij het reduceren tot een omega 6-3-verhouding van 5: 1.
De onderzoekers formuleerden het besluit: “Een lagere verhouding omega-6: omega-3-vetzuren is wenselijker om het risico op veel van de chronische ziekten met een hoge prevalentie in de westerse samenlevingen en in ontwikkelingslanden te verminderen, die worden geëxporteerd naar de rest van de wereld. ” [5]
gezond dieet

Besluit

De resultaten van de bovengenoemde studie suggereren dat de ideale omega-vetzuurverhouding enigszins mag variëren, afhankelijk van zowel het type als de ernst van de ziekte waaraan een individu lijdt. We kunnen echter uit de slotverklaring afleiden dat elke verandering in de verhouding ten gunste van omega-3-vetten vrijwel zeker positieve gezondheidseffecten zal hebben op zowel de korte als de lange termijn.
Om de omega-3: 6-verhouding in evenwicht te brengen, raden we aan om meer vette vis zoals zalm, makreel en sardines te eten en tegelijkertijd de inname van geraffineerde plantaardige oliën en granen te beperken. Kies voor het kopen van natuurlijk gekweekte of grasgevoerde ( in tegenstelling tot met graan gevoed) vlees, vis of andere dierlijke producten zoals eieren.
Een van de kritieken op dit advies is echter dat dit soort natuurlijk, echt voedsel veel duurder is dan bewerkte alternatieven, en dat is althans ogenschijnlijk waar. Het kiezen voor echt voedsel betekent een grote vermindering van de toxische additieven in modern verwerkt voedsel zoals gluten, gliadine en maïssiroop met een hoog fructosegehalte. Deze additieven stimuleren rechtstreeks de eetlustcontrolerende gebieden van de hersenen, of veroorzaken een onevenwicht in onze hormonen die de eetlust en bloedsuikerspiegel regelen, zoals insuline, leptine, CCK en ghreline waardoor we ook meer gaan eten.
Dus het aanbrengen van gezonde veranderingen in uw dieet zal niet alleen de omega-3: 6-verhouding verbeteren, het zal uw energieniveau verhogen en de ziekte verminderen. Bovendien zal een gezond dieet de afhankelijkheid van voorgeschreven medicijnen verminderen, maar het zal je ook minder hongerig maken.

Referenties

[1] PM Kris-Etherton, Denise Shaffer Taylor, Shaomei Yu-Poth, Peter Huth,Kristin Moriarty, Valerie Fishell, Rebecca L Hargrove, Guixiang Zhao, andTerry D Etherton. Polyunsaturated fatty acids in the food chain in the United States. Am J Clin Nutr January 2000 vol. 71 no. 1 179S-188S

[2] Russo GL. Dietary n-6 and n-3 polyunsaturated fatty acids: from biochemistry to clinical implications in cardiovascular prevention. Biochem Pharmacol. 2009 Mar 15;77(6):937-46. doi: 10.1016/j.bcp.2008.10.020. Epub 2008 Oct 28.

[3] Leaf, A. Weber, P.C. Cardiovascular effects of n-3 fatty acids. N Engl J Med. 1988 Mar 3;318(9):549-57.

[4] Lands WE. Biochemistry and physiology of n-3 fatty acids. FASEB J. 1992 May;6(8):2530-6.

[5] Simopoulos AP. The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomed Pharmacother. 2002 Oct;56(8):365-79.