Het Beste Tijdstip Voor Vitamines

Geschreven door Angie Arriesgado
Tijdstip voor vitamines

Je maakt je klaar om naar bed te gaan, maar je kunt niet slapen. Je hebt het gevoel dat je iets heel belangrijks bent vergeten, maar je kunt je niet herinneren wat het is … en dan opeens valt het je in. Je bent opnieuw vergeten je vitamines in te nemen. Nu vraag je je af of het een goed idee is om deze nog zo laat in te nemen … nou, niet echt … Dus, wanneer is het beste tijdstip voor vitamines? Ochtend middag avond? Ontdek hier in dit artikel wat het beste tijdstip voor vitamines is!

Wat is het belang van het tijdstip voor vitamines?

Verschillende vitamines hebben verschillende absorptiesnelheden. In dit artikel ontdek je dat de meeste essentiële vitamines oplossen in water. Een paar anderen hebben daarentegen vet nodig om volledig door het lichaam te worden opgenomen.

Het ideale scenario is dat onze multivitaminen volledig worden opgenomen en gebruikt, zodat we kunnen genieten van alle gezondheidsvoordelen (dat is waarom we aanvullen, toch?).

Maar wil je weten wat er gebeurt met vitamines die niet worden geabsordeerd? Nou, ze eindigen als een dure plas, wat betekent dat je letterlijk vitamines door het toilet spoelt. Daarom is het erg belangrijk om te weten wat het beste tijdstip voor vitamines is!

Een groep vrienden die elkaar vragen wat de 13 essentiële vitamines zijn

Wat zijn de 13 essentiële vitamines?

Essentiële vitamines zijn belangrijk voor het lichaam om zijn volledige scala aan normale functies uit te voeren, zoals celgroei, metabolisme, zenuwstelselfunctie, immuniteit en meer! Maar ons lichaam kan ze niet produceren, dus we moeten ze uit externe bronnen halen, zoals voedsel en voedingssupplementen.

Dit zijn de 13 essentiële vitamines die ons lichaam nodig heeft:

  • Vitamines A, C, D, E, en K
  • Vitamine B-Complex – B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12

De 2 essentiële indelingen die je moet kennen

Het is belangrijk om de verschillen tussen deze twee vitamineclassificaties te begrijpen, zodat je weet wanneer je elk type moet innemen:

1) In water oplosbare vitamines

Elke dag in water oplosbare vitamines nemen is noodzakelijk. Waarom? Omdat deze vitamines niet in het lichaam worden opgeslagen (nou ja, behalve vitamine B12 dat in de lever wordt opgeslagen). Deze blijf je dus best innemen om er ten volle van te kunnen genieten.

Betekent dit dat in water oplosbare vitamines niet efficiënt door het lichaam worden opgenomen?

Welnee. Wel zal het lichaam alleen de hoeveelheid opnemen die het nodig heeft. Al het overtollige wordt afgevoerd. Heb je reeds multivitaminen gebruikt dan heb je misschien gemerkt dat je plas geel wordt? Dit zijn de in water oplosbare vitamines die via de urine het lichaam verlaten.

Dit zijn de 9 in water oplosbare vitamines en hun aanbevolen dagelijkse waarden:

In water oplosbare vitamineMannenVrouwen
Vitamine C (Ascorbinezuur)90mg75mg
Vitamine B1 (Thiamine)1.2mg1.1mg
Vitamine B2 (Riboflavine)1.3mg1.1mg
Vitamine B3 (Niacine)16mg14mg
Vitamine B5 (Pantotheenzuur)5mg5mg
Vitamine B6 (Pyridoxine)1.3mg (onder 51) – 1.7mg (boven 51)1.3mg (onder 51) – 1.5mg (boven 51)
Vitamine B7 (Biotine)30mcg30mcg
Vitamine B9 (Foliumzuur)400mcg400mcg
Vitamine B12 (Cobalamine)2.4mcg2.4mcg

Bron: Harvard Medical School

Wat is het beste tijdstip om in water oplosbare vitamines te nemen?

In water oplosbare vitamines kunnen het beste op een lege maag worden ingenomen. Omdat ze geen voedsel nodig hebben (in tegenstelling tot in vet oplosbare vitamines), kun je ze over het algemeen op elk moment innemen. Veel mensen vinden het echter niet handig om ’s avonds B-vitamines in te nemen.

Dit is helemaal niet verrassend, aangezien B-vitamines bekend staan om hun energiebevorderende eigenschappen. Het wordt meestal aanbevolen om ’s ochtends B-vitamines in te nemen, bij voorkeur direct na het ontwaken of voor het ontbijt. 

Maar is het oké om ze met voedsel in te nemen?

Ja, het is prima. Sommige mensen ervaren spijsverteringsproblemen wanneer ze vitamines (zelfs in water oplosbare) innemen op een lege maag. Is dit bij jou het geval neem dan gerust uw vitamines met voedsel in.

Vrouw die wandelt in een veld

2) In vet oplosbare vitamines

Zoals de naam suggereert, hebben in vet oplosbare vitamines vet nodig om het lichaam te helpen ze te absorberen. Dit betekent dat deze groep vitamines met voedsel moet worden ingenomen.

In tegenstelling tot zijn in water oplosbare neven, worden overtollige vetoplosbare vitamines niet weggespoeld. In plaats daarvan worden ze opgeslagen in de lever en in het vetweefsel. Het is daarom belangrijk om alleen de aanbevolen dosering voor dit type vitamine in te nemen. Anders kan het op de lange termijn meer kwaad dan goed doen.

Hier zijn de 4 in vet oplosbare vitamines en hun aanbevolen dagelijkse waarden:

In vet oplosbare vitamineMannenVrouwen
Vitamine A (Retinoïden en bètacaroteen)900mcg of 3000IU700mcg of 2,333IU
Vitamine D (Calciferol)15mcg voor 31-70 jaar oud, 20mcg voor 71+ jaar oud15mcg voor 31-70 jaar oud, 20mcg voor 71+ jaar oud
Vitamine E15mg15mg
Vitamine K120mcg90mcg

Bron: Harvard Medical School

Wat is het beste tijdstip om in vet oplosbare vitamines te nemen?

Om opname te garanderen, moeten deze 4 vitamines worden ingenomen met voedsel dat vet bevat. Het hoeft niet super vet of olieachtig te zijn, een klein beetje vet helpt. Je kan dit op elk moment van de dag innemen, zolang het met voedsel wordt ingenomen, dus een tussendoortje of een maaltijd is voldoende.

multivitaminen geven je een boost van energie

Hoe zit het met multivitaminen?

Mensen nemen om verschillende redenen multivitaminen. Velen doen het omdat ze maar 1 multivitaminepil willen nemen in plaats van 13+ individuele vitamines en mineralen. Anderen willen wat geld besparen.

Het is al moeilijk genoeg om eraan te denken om één of twee pillen per dag in te nemen, stel je voor dat je er 13 of meer inneemt! Multivitaminen zijn ook een economische optie. Het nadeel van het nemen van multivitaminen is echter dat ze behoorlijk groot zijn.

Voor veel mensen is het letterlijk een zware pil om te slikken. Gelukkig zijn sommige multivitaminen nu verkrijgbaar in gemakkelijk te breken tabletten, dus het is gemakkelijk in twee helften te verdelen om ze gemakkelijk door te slikken..

Wat is het beste tijdstip voor multivitamines?

De meeste multivitaminen op de markt bevatten een combinatie van (1) in water oplosbare vitamines, (2) in vet oplosbare vitamines en (3) voedingsmineralen zoals zink, ijzer, magnesium, jodium, kalium, enz.

Bij individuele inname moeten deze op verschillende tijdstippen worden ingenomen. Omdat deze echter allemaal in één pil zitten, is de beste tijd om een multivitamine in te nemen ’s ochtends, bij voorkeur met voedsel. Dus ontbijt, brunch of lunch. Het avondeten kan iets te laat zijn, vooral als de multivitamine B-vitamines bevat. Dit kan namelijk inslaapproblemen veroorzaken.

Beste tijdstip om prenatale vitamines te nemen

Wat is het beste tijdstip voor prenatale vitamines?

Net als gewone multivitaminen voor volwassenen, is het beste tijdstip om prenatale of zwangerschaps-multivitaminen ’s ochtends met voedsel. Of je kan ze ook vlak voor een maaltijd innemen of wanneer je arts het aanbeveelt.

Ontdek hier ons aanbod:

Als je op zoek bent naar een hoogwaardige prenatale vitamine, bekijk dan onze Intelligent Labs Prenatale Multivitamine! Het bevat 25 essentiële vitamines en mineralen, waaronder actieve vitamines B6 (P-5-P), B12 (Methylcobalamine) en B9 (5-MTHF). Elke fles gaat ook ruim 60 dagen mee!

Hier zijn 10 belangrijke weetjes over onze prenatale vitamines. We bieden gratis verzending voor alle bestellingen en als je kiest voor de terugkerende optie, krijg je ook een enorme korting (en je hoeft je nooit zorgen te maken dat je opraakt)!

Besluit

Nu je het beste tijdstip kent om jouw vitamines in te nemen, vergeet deze dan niet in te nemen! Wat heb je tenslotte aan vitamines als je ze niet inneemt, toch? En nu jij? Welke vitamines of multivitaminen neem jij? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen