Het Immuunsysteem Versterken Tijdens De Uitbraak Van Het Coronavirus

Geschreven door Lamia A Kader, MD
Sinaasappelen zijn rijk aan vitamine C die je immuunsysteem kan versterken

Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) is een infectieuze aandoening van de luchtwegen veroorzaakt door een nieuw virus dat nog nooit eerder bij de mens is gezien. Momenteel is er nog geen vaccin om de ziekte (COVID-19) te voorkomen. De enige manier om de ziekte te vermijden, is jezelf niet blootstellen aan het virus. Wat je ook kan doen, is je algemene gezondheidstoestand verbeteren door aandacht te besteden aan je dieet en conditie. Met de volgende tips kan je jouw immuunsysteem versterken tijdens het uitbreken van het coronavirus.

Het coronavirus verspreidt zich gemakkelijk van persoon tot persoon. Het virus is overal ter wereld ontdekt en een groeiend aantal landen blijven ziektegevallen melden. Op 11 maart werd de uitbraak van coronavirus (COVID-19) door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als een pandemie gekenmerkt.

Men neemt aan dat het coronavirus zich verspreidt tussen mensen die in nauw contact staan met elkaar (binnen ongeveer 6 voet). Ademhalingsdruppeltjes die worden geproduceerd wanneer een geïnfecteerde persoon hoest of niest, kunnen in de mond of neus van mensen in de buurt terechtkomen. Men loopt kans dat het virus nadien in de longen terechtkomt.

Coronavirus (COVID-19)Wie loopt er een hoger risico op COVID-19?

Uit de informatie van de Centers for Disease Control blijkt dat sommige mensen een groter risico lopen om erg ziek te worden door deze ziekte.
Deze bevolkingsgroepen zijn:

 • Bejaarden
 • Mensen met ernstige chronische aandoeningen zoals:
 1. Hartaandoeningen
 2. Diabetes
 3. Longaandoeningen
Als je door je leeftijd of vanwege een chronisch gezondheidsprobleem een hoger risico loopt op ernstige ziekte door COVID-19 (Coronavirus), is het extra belangrijk dat je nu actie onderneemt om het risico op ziek te worden, te verminderen.
Laat je niet afschrikken door de media! Raak niet in paniek, maar neem actie om jezelf en anderen te beschermen.

Hoe kan ik mijn immuunsysteem versterken ?

Iedereen heeft het over het versterken van het immuunsysteem om het coronavirus te bestrijden. Maar wat zijn nu de stappen die je zelf kan zetten om jouw immuunsysteem sterk en gezond te houden?

We sommen alle acties op die je kan ondernemen om jouw immuniteit op korte tot middellange termijn te versterken. Hierdoor loop je heel wat minder risico op ziek worden.

1. Ga stress te lijf om je immuunsysteem te versterken

Stress heeft een onmiddellijke invloed op onze immuniteit. Tijdens stress reageert het lichaam door hormonen zoals cortisol en adrenaline af te geven die de productie van T-cellymfocyten beïnvloeden (1). Dat is een type immuuncel die verantwoordelijk is voor het bestrijden van infecties. Je immuunsysteem zal stress op korte termijn overwinnen. Maar wanneer stress chronisch wordt, ben je vatbaarder voor virussen (inclusief coronavirus) en bacteriële infecties. Maar hoe versterk ik mijn immuunsysteem in tijden van hevige stress?

Angst voor het coronavirus is normaal – maar “laat het je leven niet beheersen!”.

Het is belangrijk te leren hoe je stress beheerst en vermindert. Neem meer tijd om te ontspannen, regelmatig te sporten, meer te slapen en ja, zelfs jouw creatieve kant opnieuw te ontwikkelen.
Probeer te tekenen of te schilderen. Als je niet van tekenen of schilderen houdt, overweeg dan toch eens om een kleurboek te kopen. Kleurboeken voor volwassenen zijn in populariteit gestegen en dat is niet voor niets – kleuren kan een grote stressverlichter zijn (2).
Onderzoek toont consequent aan dat kleuren een meditatief effect heeft. Een studie toonde aan dat angstniveaus afnemen bij mensen die complexe geometrische patronen kleuren, waardoor het een perfecte activiteit is voor het verlagen van stress (3).
Een andere studie toonde ook aan dat muziek het immuunsysteem versterkt (4).
Oefen binnenshuis tijdens de pandemie van Coronavirus om uw immuunsysteem te versterken.

2. Blijf trainen (bij jou thuis) om je immuunsysteem te versterken

Onderzoek ontdekte bovendien ook dat matige lichaamsbeweging het immuunsysteem versterkt en mogelijk de ernst van een infectie van de bovenste luchtwegen kan verminderen. Bedenk echter dat overdrijven de stressniveaus, cortisol verhoogt en je immuunsysteem daardoor verzwakt (5).
Matige lichaamsbeweging betekent dat je hartslag ongeveer 150% -70% hoger wordt en dit ongeveer 150 minuten per week. Dit betekent een stevige wandeling maken of gaan joggen. En je hoeft helemaal niet naar de fitness te gaan om dit te bereiken. Je kan gerust thuis aan je conditie werken totdat de dreiging van het coronavirus is verdwenen. Hier zijn enkele oefeningen die je makkelijk thuis kan doen:
 • Lopen of joggen op een loopband
 • Een elliptische trainer gebruiken
 • Terplaatse op muziek joggen
 • Touwtje springen
 • Jumping Jacks
 • Kickboksen
 • Dansen
 • Trappen lopen
 • Tuinieren en wat huishoudelijk werk, zoals stofzuigen

3. Tijd om te stoppen met roken om je immuunsysteem te versterken

Het is bekend dat roken het risico op infecties van de bovenste luchtwegen verhoogt. Coronavirus is een ziekte die de longen aantast en als ze al door roken zijn beschadigd, neemt het risico op complicaties toe. Dus wil je graag jouw immuunsysteem meteen versterken, stop dan nu met roken.
Stoppen met roken helpt om de gevolgen van het coronavirus minder ernstig te maken. Een glaasje wijn ’s avonds kan enige bescherming bieden, maar dit alleen voor niet-rokers (6).

4. Voldoende slapen om je immuunsysteem te versterken

Slaap speelt een grote rol bij het versterken en reguleren van ons immuunsysteem.
Het is opmerkelijk dat recente onderzoeken aantonen hoe het immuunsysteem zichzelf reguleert tijdens de slaap. Zelfs één nacht zonder slaap tast het aangeboren immuunsysteem aan.
Ons aangeboren immuunsysteem is de eerste verdedigingslinie tegen virale infecties. Het reageert onmiddellijk om de verspreiding van het virus door het hele lichaam te voorkomen. “Natural killer” cellen zijn een soort lymfocyten (een witte bloedcel) die vrij in de bloedstroom bewegen. Deze cellen spelen een cruciale rol in deze eerste verdedigingslinie tegen virussen, omdat ze onmiddellijk viraal geïnfecteerde cellen herkennen en deze snel elimineren. Tijdens deze coronapandemie is het daarom essentieel voldoende te slapen.
slapend puppy

Slaapgebrek vermindert het aantal witte bloedcellen

Onderzoekers ontdekten dat slaapstoornissen een vermindering van de activiteit van deze Natural Killer cellen veroorzaken. Dit betekent dat als je niet genoeg slaapt, je deze natuurlijke bescherming afremt, dus je meer vatbaar bent voor virussen zoals verkoudheid en griep en ook het coronavirus. Dus is het echt mogelijk om je immuunsysteem te versterken door je slaap in te halen? Laten we eens kijken naar de studie die dit in detail illustreert.

Een onderzoek naar slaap en Natural Killer cellen

Een groep onderzoekers voerde verschillende onderzoeken uit om te testen of slaapverlies de dagwaarden van de cellulaire immuunfunctie en het effect van gedeeltelijke slaapgebrek tijdens de nacht op de Natural Killer celactiviteit verandert. Een studie omvatte 23 medisch en psychiatrisch gezonde mannelijke vrijwilligers.
Na een nacht slaapgebrek tussen 3 en 7 uur ’s was ’s ochtends reeds de Natural Killer celactiviteit verminderd bij 18 van de 23 proefpersonen, waarbij de gemiddelde virusvernietigingsactiviteit aanzienlijk afnam.
Een andere studie omvatte 42 medisch en psychiatrisch gezonde mannelijke vrijwilligers. Na een nacht slaapgebrek tussen 22.00 uur en 3 uur ’s nachts werd een vermindering van natuurlijke immuunreacties gemeten door middel van Natural Killer celactiviteit ontdekt.
In beide onderzoeken was de Natural Killer celactiviteit na een nacht van herstelslaap teruggekeerd naar het oorsrponkelijke niveau.
Deze onderzoeksresultaten geven de rol aan van vroege nachtrust bij de modulatie van natuurlijke immuniteit en toonden aan dat zelfs kleine slaapstoornissen een vermindering van de Natural Killer celactiviteit veroorzaken.
Daarom helpt een goede nachtrust om je Natural Killer celactiviteit te stimuleren en op die manier virussen te verwijderen en je gezond te houden. Terwijl slaapgebrek jouw immuunrespons vermindert (7,8).

De link tussen slaap en luchtweginfecties

Bovendien is er een verband tussen onvoldoende slaap en infecties van de bovenste luchtwegen. Een onderzoek bij meer dan 22.000 Amerikanen toonde aan dat deelnemers die 5 uur of minder per nacht sliepen, of die een slechte nachtrust rapporteerden, in de afgelopen 30 dagen een grotere kans hadden op het melden van een verkoudheid of een infectie op de luchtwegen dan mensen die 6 jaar sliepen of 9 uur (9).
Ben je slapeloos als gevolg van angst voor het coronavirus, probeer dan een aantal tips uit om minder gespannen en angstig te zijn voor het slapengaan.

Dit kan je doen om beter te slapen:

 • Doe iets ontspannends zoals lezen of luisteren naar ontspannende muziek.
 • Houd de omgeving van uw slaapkamer comfortabel; temperatuur, verlichting en geluid moeten worden gecontroleerd om je te helpen in slaap te vallen (en te blijven).
 • Zorg ervoor dat je bed comfortabel is.
 • Houd alle elektronische apparaten en mobiele telefoons uit de buurt, zodat je kan genieten van een rustige plek zonder afleiding.
 • Let op wat je eet en drinkt, vermijd zware of grote maaltijden binnen een paar uur voor het slapengaan.
 • Gebruik laat op de dag geen cafeïne.
 • Verminder onregelmatige of lange dutjes overdag.
 • Neem een goed magnesiumsupplement.
 • Drink een kalmerende drank zoals kamillethee, waarvan is aangetoond dat het slaap en ontspanning bevordert.
 • Houd een regelmatig slaap-waakschema aan.

5. Een gezond dieet om je immuunsysteem te versterken

Er zijn verschillende onderzoeken die rapporteren dat voedingstekorten het immuunsysteem kunnen verzwakken en je vatbaarder kan zijn voor infecties.
Hoewel tekorten aan de meeste voedingsstoffen de immuunreacties schaden, kan een bescheiden toename van de inname van sommige micronutriënten gepaard gaan met een versterking van geselecteerde immuunreacties (10).
Het eten van gezond vers voedsel is noodzakelijk voor een goede gezondheid en het kan je immuunsysteem versterken, maar het kan zijn dat je nog steeds tekort hebt aan sommige noodzakelijke voedingsstoffen. Bovendien krijgen veel oudere volwassenen niet genoeg voedingsstoffen binnen via hun dieet. Je kan dit tekort aanpakken door je dieet aan te vullen met supplementen.
De beste manier om uw immuunsysteem te stimuleren om het coronavirus te bestrijden, is door fruit en groenten te eten

Genoeg fruit en groenten eten

Er zijn goede aanwijzingen dat het verhogen van de hoeveelheid groenten en fruit in ons dieet een positief effect heeft op de immuunfunctie en ontstekingsmarkers.
Onderzoek toont aan dat het eten van groenten en fruit de productie van T-cellen verhoogt en geassocieerd wordt met lagere niveaus van C-reactief proteïne (een marker voor ontsteking) (11). In ernstige gevallen van coronavirus is de ontstekingsreactie buiten proportie. Hierdoor wordt niet alleen het virus wordt aangevallen, maar ook gezond weefsel. Het laag houden van ontstekingsniveaus door het volgen van een gezond dieet kan enige bescherming bieden tegen de ergste effecten van het coronavirus.
Het beperken van voedingsvet helpt de immuunafweer te versterken. Onderzoek toont aan dat olie de functie van witte bloedcellen kan schaden en dat vetrijke diëten de darmflora kunnen veranderen die de immuniteit bevorderen (12,13). Ook het handhaven van een gezond gewicht kan het immuunsysteem ten goede komen, overtollig vet beïnvloedt het immuunsysteem. Obesitas wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op influenza en andere infecties zoals longontsteking (14).
Vermijd bewerkte voedingsmiddelen, gefrituurd voedsel, suikers, overmatige koolhydraten, vooral geraffineerde, geconserveerde of gezouten vlees, enz.
Volgens de Centers for Disease Control is het Coronavirus (Covid-19) aanwezig bij dieren. Dus zorg ervoor dat je je eten goed kookt, vooral vlees en eieren. Gebruik enkel je eigen keukengerei.

Versterk jouw immuunsysteem met een aangepast dieet

✶ Voedingsmiddelen die jouw immuunsysteem kunnen versterken (gebaseerd op klinische studies)

 • Ongezoete, pure chocolade

Theobromine, een antioxidant in donkere chocolade, helpt je immuunsysteem te versterken en ontstekingen te bestrijden (15).

Pure chocolade helpt ook om stress te verminderen.

Bosbessen zijn rijk aan antioxidanten die je immuunsysteem kunnen versterken

 • Bosbessen
Anthocyanine is een soort flavonoïde die voorkomt in bosbessen en die antioxiderende eigenschappen heeft die je immuunsysteem kunnen versterken.
Een systematisch overzicht en meta-analyse uit 2016 merkten op dat flavonoïden een essentiële rol spelen in het immuunsysteem van de luchtwegen. Veertien studies werden in deze review opgenomen, de resultaten toonden aan dat mensen die voedsel aten dat rijk was aan flavonoïden, minder kans hadden op een infectie van de bovenste luchtwegen of verkoudheid dan degenen die dat niet deden (16).
 • Curcumine of kurkuma
Kurkuma is een specerij die veel wordt gebruikt in Oosterse gerechten. Gebruik van kurkuma kan de immuunrespons verbeteren vanwege het curcumine-gehalte.
Volgens een recensie uit 2017 heeft curcumine antioxiderende en ontstekingsremmende effecten.
Curcumine-fytosoom verkrijgbaar bij Intelligent Labs is een uitstekende ontstekingsremmer en in onderzoeken is aangetoond dat het de ontstekingsniveaus tot 1600% verlaagt, gemeten aan de hand van de verlaging van de c-reactieve eiwitniveaus (17).
 • Vis rijk aan Omega-3
Tonijn, zalm, sardines en andere vette vis zijn een rijke bron van omega-3-vetzuren. Omega-3 kan je helpen je immuunsysteem te versterken.
Volgens nieuw onderzoek kunnen omega-3-vetzuren met een lange keten het immuunsysteem helpen versterken door de werking van immuuncellen te verbeteren. De nieuwe bevindingen tonen aan dat DHA-rijke visolie de activiteit van witte bloedcellen, bekend als B-cellen, verbetert. Deze cellen spelen een belangrijke rol bij het beschermen van het lichaam tegen virale infecties.
B-cellen in de drainerende lymfeklieren van de luchtwegen zijn verantwoordelijk voor het merendeel van de beschermende antivirale reacties die worden gegenereerd tijdens een influenza-infectie (18).
Intelligent Labs Omega-3 visolie-supplement biedt de krachtigste en meest effectieve visolie met de hoogste omega-3-concentratie. Elke portie bevat 3000 mg triglyceride visolie met 1224 mg EPA en 816 mg DHA.
 • Broccoli
De kruisbloemige groente Broccoli is een bron van vitamine C. Het bevat ook krachtige antioxidanten, zoals sulforafaan. Om deze redenen is het een goede keuze aan om het immuunsysteem te versterken.
Uit het onderzoek bleek dat het antioxidantgehalte van broccoli na het koken meer behouden en / of verhoogd werd dan na koken. Koken in water veroorzaakte een uitlogingseffect van antioxidanten en dit nam toe met de kooktijd (19).
Broccoli is een bron van vitamine C waarvan bekend is dat het het immuunsysteem stimuleert
 • Zoete Aardappel
Zoete aardappelen zijn meestal rijk aan bètacaroteen, een soort antioxidant die de schil van de aardappelen een oranje kleur geeft. Beta-caroteen is een bron van vitamine A.
Vitamine A staat bekend als een ontstekingsremmende vitamine vanwege zijn cruciale rol bij het verbeteren van de immuunfunctie (20).
 • Spinazie
Spinazie kan het immuunsysteem versterken, omdat het veel essentiële voedingsstoffen en antioxidanten bevat (21), waaronder flavonoïden, carotenoïden, vitamine C en vitamine E, die het afbreken van het immuunsysteem kunnen bestrijden (22).
Uit eerder onderzoek is ook gebleken dat flavonoïden kunnen helpen bij het voorkomen van verkoudheid bij verder gezonde mensen (23).
 • Gember

Gember is een sterke antioxidant waarvan is aangetoond dat het je immuunsysteem van nature stimuleert. Het bevat tonnen vitamines, waaronder magnesium, ijzer, zink en calcium. Gember helpt koude virussen te doden en er wordt gezegd dat het rillingen en koorts bestrijdt (24).

 • Look
Meestal is knoflook een veelgebruikt huismiddeltje voor de preventie van verkoudheid en andere ziekten.
Knoflook is antiviraal, het is vooral effectief tegen virussen als het rauw wordt gekauwd.
In een eerder onderzoek werd gekeken of het nemen van knoflooksupplementen die allicine bevatten, het risico op verkoudheid verminderde. De testgroep van deelnemers die een placebo gebruikten, had meer dan het dubbele van het aantal verkoudheden onder hen dan degenen die de knoflooksupplementen namen (25).
Een persoon die groene thee drinkt, die een groep flavonoïden bevat die catechinen worden genoemd en die kunnen beschermen tegen virale infecties
 • Groene Thee
Groene thee bevat slechts een kleine hoeveelheid cafeïne, zodat mensen ervan kunnen genieten als alternatief voor zwarte thee of koffie.
Net als bij bosbessen bevat groene thee een groep flavonoïden, catechinen genaamd, die virale infecties lijken te remmen door de enzymen te blokkeren waardoor ze zich kunnen voortplanten (16).
 • Kefir
Kefir is een gefermenteerde melkdrank vergelijkbaar met een dunne yoghurt die is gemaakt van kefirkorrels, een specifiek type mesofiele symbiotische cultuur.
Onderzoek wijst uit dat het drinken van kefir het immuunsysteem kan versterken. Volgens een review uit 2017 hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat regelmatige consumptie van kefir kan helpen bij: het bestrijden van bacteriën, het verminderen van ontstekingen en het verhogen van de antioxidantactiviteit (26).
 • Zonnebloempitten

Zonnebloempitten zijn een rijke bron van vitamine E, een antioxidant. Net als andere antioxidanten verbetert vitamine E de immuunfunctie. Het doet dit door vrije radicalen te bestrijden, die cellen kunnen beschadigen (27).

 • Amandelen

Amandelen zijn een uitstekende bron van vitamine E die als antioxidant werkt en je immuunsysteem helpt te verbeteren. Ze bevatten ook mangaan, magnesium en vezels. Amandelen bevatten ook veel ijzer en eiwitten die essentieel zijn voor een goed functionerend immuunsysteem (28).

 • Kiwi’s en Sinaasappelen
Kiwi’s en sinaasappels zijn een uitstekende bron van vitamine C. De populaire vitamine als men een verkoudheid voelt opkomen. Hoewel onderzoekers nog steeds niet precies weten hoe het helpt, kan vitamine C de duur van verkoudheidsverschijnselen verkorten en de werking van het menselijke immuunsysteem verbeteren.
Vitamine C kan infecties verlichten of voorkomen die worden veroorzaakt door virale infecties, vooral verkoudheid (29).
rode paprika's
 • Rode paprika’s
Mensen die suiker in fruit proberen te vermijden, vinden misschien rode paprika’s een uitstekende alternatieve bron van vitamine C. Ze bevatten tweemaal zoveel vitamine C als citrusvruchten. Het is ook rijk aan vitamine A en quercetine, dat een belangrijke rol speelt bij het bestrijden van schade door vrije radicalen die verband houdt met chronische ziekten.
Bovendien kunnen de antioxiderende eigenschappen ervan helpen om ontstekingen, symptomen van allergie en bloeddruk te verminderen.
Een onderzoek uit 2016 toonde aan dat Quercetin influenza-infectie remde met een breed spectrum aan stammen (30).

Het Immuniteitssysteem Versterken Met Vitaminen en Mineralen

 • Vitamine D
Een overzicht van bestaand onderzoek in 2012 waarin naar 5 klinische onderzoeken werd gekeken, toonde aan dat het nemen van vitamine D-supplementen kan helpen luchtweginfecties te voorkomen (31).
Probeer uw vitamine D binnen het normale bereik te houden (tussen 50 en 175 nmol / L) – vitamine D-spiegels kunnen gemakkelijk dalen, vooral in de wintermaanden. U kunt uw vitamine D testen met een vitamine D-bloedtest of als onderdeel van een algemene gezondheidscontrole.
 • Vitamine C
Een van de grootste immuunsysteemboosters van allemaal. In feite kan een tekort aan vitamine C je zelfs vatbaarder maken voor ziek worden. Dagelijkse inname van vitamine C is essentieel voor een goede gezondheid omdat je lichaam het niet produceert of opslaat.
Het bewijs rond vitamine C en het voorkomen van luchtweginfecties is gemengd. Als je eenmaal geïnfecteerd bent, lijkt vitamine C de duur van de infectie te verkorten (32,33). Het is moeilijk om vitamine C te meten in een bloedtest, omdat de vitamine C-spiegel snel verandert afhankelijk van wat je net hebt gegeten. Vitamine C is echter veilig in te nemen omdat het teveel uit het lichaam verwijderd wordt met de urine.
 Het lijkt verstandig om vitamine C aan te vullen, vooral als je geïnfecteerd raakt.
De laatste tijd beweren wetenschappers dat de pandemie van het coronavirus drastisch kan worden vertraagd of gestopt door het onmiddellijk wijdverbreide gebruik van hoge doses vitamine C. Ze baseren hun beweringen op eerdere onderzoeken die de rol van hoge doses vitamine C bij het voorkomen en het behandelen van luchtweginfecties.
Tot op dit moment is er geen bewijs voor de effectiviteit van vitamine C bij het voorkomen of genezen van coronavirusinfecties. Vitamine C wordt echter in China onderzocht op de potentiële voordelen ervan voor coronavirus, met een klinisch proefdocument van vorige maand waaruit blijkt dat er onderzoeken aan de gang waren. De voorspelde voltooiingsdatum is september van dit jaar, dus vitamine C wordt momenteel niet beschouwd als een levensvatbare behandeling of genezing.
 • Vitamine B6

Het is essentieel bij het ondersteunen van de biochemische reacties van het immuunsysteem. Vitamine B6-rijk voedsel omvat kip en vis zoals zalm en tonijn. Vitamine B6 zit ook in groene groenten en in kikkererwten.

 • Vitamine E
Een sterke antioxidant, gevonden in hogere concentraties in immuuncellen in vergelijking met andere cellen in het bloed, is een van de meest effectieve voedingsstoffen waarvan bekend is dat ze de immuunfunctie moduleren, vooral bij ouderen.
Van vitamine E-tekort is aangetoond dat het de normale functies van het immuunsysteem bij de mens schaadt, wat kan worden gecorrigeerd door inname van vitamine E (34).
 • Selenium
Selenium is een sporenmineraal dat een krachtige antioxidant is en ook het immuunsysteem ondersteunt. Moderne landbouwmethoden zorgen ervoor dat het gehalte aan selenium in de bodem uitgeput raakt, wat direct van invloed is op de hoeveelheid selenium in het voedsel dat we eten. Seleniumtekort lijkt je een hoger risico te geven op virale infecties, waaronder SARS, en betekent ook dat het virus sneller muteert (35).
Het meten van je bloedspiegels en het corrigeren van een tekort kan enige bescherming bieden tegen coronavirus.
 • Zink

Zink zal het coronavirus waarschijnlijk niet stoppen, maar het kan je helpen sneller te herstellen. Een meta-analyse uitgevoerd in 2012 van meer dan 2000 deelnemers toonde aan dat de mensen die orale zinksupplementen gebruikten sneller herstelden van verkoudheid dan mensen in de placebogroep (36).

 • Probiotica
De bacteriën in je darmen zijn een relatief nieuw onderzoeksgebied en we leren elke dag meer over de gunstige effecten van vezels en probiotica voor een gezond microbioom.
Verrassend genoeg spelen je darmbacteriën een essentiële rol bij het reguleren van je immuunsysteem. Een studie in 2015 van bijna 4.000 volwassenen en kinderen vond bewijs van bescherming tegen infecties van de bovenste luchtwegen voor degenen die een probioticum gebruikten in vergelijking met degenen die een placebo gebruikten (37). Een uitstekende manier om de goede bacteriën in je darmen te vergroten, is door je vezelinname te verhogen. Als alternatief kunt u een probioticum nemen in de vorm van gekweekt voedsel zoals zuurkool of levende yoghurt. Als dit niet aanslaat, zijn er tal van commercieel verkrijgbare probiotica beschikbaar.
IntelligentLabs bieden probiotica en prebiotica de meest effectieve soorten, beschikbaar voor volwassenen, vrouwen en kinderen.
Ten slotte is de meest effectieve manier om infectie te voorkomen, jezelf te beschermen en te voorkomen dat je aan het virus wordt blootgesteld (38).

Was uw handen vaak met zeep en water gedurende minstens 20 seconden als preventieve maatregel tegen coronavirus

Hou Het Veilig

 • Was je handen vaak gedurende ten minste 20 seconden met water en zeep, vooral nadat je op een openbare plaats bent geweest of na het snuiten van de neus, hoesten of niezen. Als zeep en water niet direct beschikbaar zijn, gebruik dan een handdesinfecterend middel met ten minste 60% alcohol.
 • Raak je ogen, neus of mond niet aan met ongewassen handen.
 • Vermijd nauw contact met zieke mensen.
 • Leg afstand tussen jezelf en andere mensen als Coronavirus (COVID-19) zich verspreidt in jouw gemeenschap.
 • Bedek je neus en mond met een tissue als je hoest of niest; gooi gebruikte weefsels in de prullenbak. Als er geen tissue beschikbaar is, hoest of nies dan in je elleboog of mouw, niet in je handen.
 • Reinig en desinfecteer dagelijks aangeraakte oppervlakken. Dit omvat tafels, deurknoppen, lichtschakelaars, handgrepen, bureaus, computers, telefoons, toetsenborden, gootstenen, toiletten en werkbladen.
  Als oppervlakken vuil zijn, reinig ze dan – gebruik een schoonmaakmiddel of zeep en water voordat u ze desinfecteert.
 • Draag een N95-masker op de juiste manier wanneer je naar drukke gebieden gaat, voordat je het kantoor van een zorgverlener binnengaat of als je ziek bent.
 • Draag handschoenen, vooral wanneer je zich op openbare plaatsen zoals het winkelcentrum, in een bus en een trein bevindt.

Referenties

 1. Segerstrom, S. C., & Miller, G. E. (2004). Psychological stress and the human immune system: a meta-analytic study of 30 years of inquiry. Psychological Bulletin, 130(4), 601–630.
 2. Mantzios M, Giannou K. When Did Coloring Books Become Mindful? Exploring the Effectiveness of a Novel Method of Mindfulness-Guided Instructions for Coloring Books to Increase Mindfulness and Decrease Anxiety. Front Psychol. 2018;9:56.
 3. Nancy A. Curry and Tim Kasser,Galesburg, IL, Can Coloring Mandalas Reduce Anxiety? Art Therapy: Journal of the American Art Therapy Association, 22(2) pp. 81-85 © AATA, Inc. 2005
 4. Bittman BB, Berk LS, Felten DL, Westengard J, Simonton OC, Pappas J, Ninehouser M, Composite effects of group drumming music therapy on modulation of neuroendocrine-immune parameters in normal subjects. Altern Ther Health Med. 2001 Jan; 7(1):38-47.
 5. Martin, S. A., Pence, B. D., & Woods, J. A. (2009). Exercise and respiratory tract viral infections. Exercise and sport sciences reviews, 37(4), 157–164.
 6. S Cohen, D A Tyrrell, M A Russell, M J Jarvis, and A P SmithDepartment of Psychology, Carnegie Mellon University, Pittsburgh, PA 15213. “Smoking, alcohol consumption, and susceptibility to the common cold.”, American Journal of Public Health 83, no. 9 (September 1, 1993): pp. 1277-1283.
 7. M Irwin, J McClintick, C Costlow, M Fortner, J White, and J C Gillin. Partial night sleep deprivation reduces natural killer and cellular immune responses in humans. The FASEB Journal 1996 10:5, 643-653.
 8. Irwin M, Mascovich A, Gillin JC, Willoughby R, Pike J, Smith TL. Partial sleep deprivation reduces natural killer cell activity in humans. Psychosom Med. 1994;56(6):493–498.
 9. Prather, A. A., & Leung, C. W. (2016). Association of Insufficient Sleep With Respiratory Infection Among Adults in the United States. JAMA internal medicine, 176(6), 850–852.
 10. Institute of Medicine (US) Committee on Military Nutrition Research. Military Strategies for Sustainment of Nutrition and Immune Function in the Field. Washington (DC): National Academies Press (US); 1999. 7, Nutrition and Immune Responses: What Do We Know?
 11. Banafshe Hosseini, Bronwyn S Berthon, Ahmad Saedisomeolia, Malcolm R Starkey, Adam Collison, Peter A B Wark, Lisa G Wood, Effects of fruit and vegetable consumption on inflammatory biomarkers and immune cell populations: a systematic literature review and meta-analysis, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 108, Issue 1, July 2018, Pages 136–155.
 12. McAnulty, L.S.; Nieman, D.C.; Dumke, C.L.; Shooter, L.A.; Henson, D.A.; Utter, A.C.; Milne, G.; McAnulty, S.R. Effect of blueberry ingestion on natural killer cell counts, oxidative stress, and inflammation prior to and after 2.5 h of running. Appl. Physiol. Nutr. Metab. 2011, 36, 976–984.
 13. Rinninella E, Cintoni M, Raoul P, et al. Food Components and Dietary Habits: Keys for a Healthy Gut Microbiota Composition. Nutrients. Published online October 7, 2019; SoldatiL , Di Renzo L, Jirillo E, Ascierto PA, Marincola FM, De Lorenzo A. The influence of diet on anti-cancer immune responsiveness. J Transl Med. 2018;16:75-93.
 14. Alwarawrah Y, Kiernan K, MacIver NJ. Changes in nutritional status impact immune cell metabolism and function. Front Immunol. 2018;9:1055-1069.
 15. Martínez-Pinilla, E., Oñatibia-Astibia, A., & Franco, R. (2015). The relevance of theobromine for the beneficial effects of cocoa consumption. Frontiers in pharmacology, 6, 30.
 16. Somerville, V. S., Braakhuis, A. J., & Hopkins, W. G. (2016). Effect of Flavonoids on Upper Respiratory Tract Infections and Immune Function: A Systematic Review and Meta-Analysis. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 7(3), 488–497.
 17. Hewlings, S. J., & Kalman, D. S. (2017). Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods (Basel, Switzerland), 6(10), 92.
 18. Gutiérrez, S., Svahn, S. L., & Johansson, M. E. (2019). Effects of Omega-3 Fatty Acids on Immune Cells. International journal of molecular sciences, 20(20), 5028.
 19. Yvette Porter, Antioxidant properties of green broccoli and purple-sprouting broccoli under different cooking conditions, Bioscience Horizons: The International Journal of Student Research, Volume 5, 2012, hzs004.
 20.  Huang, Z., Liu, Y., Qi, G., Brand, D., & Zheng, S. G. (2018). Role of Vitamin A in the Immune System. Journal of clinical medicine, 7(9), 258.
 21. Tahseen, Fatima & Miano, Tahseen. (2016). Nutritional Value Of Spinacia Oleraecea Spinach-an Overview. International Journal Of Life Sciences Ans Review. 2. 172-174. 10.13040/Ijpsr.0975-8232.Ijlsr.2.
 22. Shaik-Dasthagirisaheb Y.B, Varvara G, Murmura G, Saggini A, Caraffa A, Antinolfi P, Tete S, Tripodi D, Conti F, Cianchetti E, et al. Role of vitamins D, E and C in immunity and inflammation. J. Biol. Regul. Homeost. Agents. 2013;27:291–295.
 23. Somerville, V. S., Braakhuis, A. J., & Hopkins, W. G. (2016). Effect of Flavonoids on Upper Respiratory Tract Infections and Immune Function: A Systematic Review and Meta-Analysis. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 7(3), 488–497.
 24. Mashhadi, N. S., Ghiasvand, R., Askari, G., Hariri, M., Darvishi, L., & Mofid, M. R. (2013). Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of ginger in health and physical activity: review of current evidence. International journal of preventive medicine, 4(Suppl 1), S36–S42.
 25. Allan, G. M., & Arroll, B. (2014). Prevention and treatment of the common cold: making sense of the evidence. CMAJ : Canadian Medical Association journal = journal de l’Association medicale canadienne, 186(3), 190–199.
 26. Rosa DD, Dias MM, Grzeskowiak LM, Reis SA, Conceicao LL, Peluzio MD. Milk kefir: nutritional, microbiological and health benefits. Nutr Res Rev. 2017:1–15.
 27. Nandha, Ruchika. (2014). Therapeutic Potential Of Sunflower Seeds: An Overview.
 28. Chen, C.‐Y., Lapsley, K. and Blumberg, J. (2006), A nutrition and health perspective on almonds. J. Sci. Food Agric., 86: 2245-2250.
 29. Hemilä H. (2017). Vitamin C and Infections. Nutrients, 9(4), 339.
 30. Wu, W., Li, R., Li, X., He, J., Jiang, S., Liu, S., & Yang, J. (2015). Quercetin as an Antiviral Agent Inhibits Influenza A Virus (IAV) Entry. Viruses, 8(1), 6.
 31. Charan, J., Goyal, J. P., Saxena, D., & Yadav, P. (2012). Vitamin D for prevention of respiratory tract infections: A systematic review and meta-analysis. Journal of pharmacology & pharmacotherapeutics, 3(4), 300–303.
 32. Vorilhon, P., Arpajou, B., Vaillant Roussel, H. et al. Efficacy of vitamin C for the prevention and treatment of upper respiratory tract infection. A meta-analysis in children. Eur J Clin Pharmacol 75, 303–311 (2019).
 33. Raposo, S., Fondell, E., Ström, P. et al. Intake of vitamin C, vitamin E, selenium, zinc and polyunsaturated fatty acids and upper respiratory tract infection—a prospective cohort study. Eur J Clin Nutr 71, 450–457 (2017).
 34. Lewis, E.D., Meydani, S.N. and Wu, D. (2019), Regulatory role of vitamin E in the immune system and inflammation. IUBMB Life, 71: 487-494. doi:10.1002/iub.1976.
 35. Harthill, M. Review: Micronutrient Selenium Deficiency Influences Evolution of Some Viral Infectious Diseases. Biol Trace Elem Res 143, 1325–1336 (2011).
 36. Michelle Science, Jennie Johnstone, Daniel E. Roth, Gordon Guyatt, Mark Loeb. Zinc for the treatment of the common cold: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials, CMAJ Jul 2012, 184 (10) E551-E561; DOI: 10.1503/cmaj.111990.
 37. Hao  Q, Dong  BR, Wu T. Probiotics for preventing acute upper respiratory tract infections. Cochrane Database of Systematic Reviews 2015, Issue 2. Art. No.: CD006895.
 38. The latest guidance from the Centers for Disease Control

 

 

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen