Komaf maken met slechte eetgewoonten is moeilijk. Vooral als je vaak en veel junkfood eet. Het is goedkoop, smaakt geweldig, en je hebt weinig tijd nodig om het klaar te maken (of helemaal niet). Bovendien is het letterlijk overal te koop. Anderzijds is gezonde voeding is voor velen niet zo toegankelijk. De smaak is ook fantastisch, maar niet meteen, want gezond eten moet je eerst klaarmaken en koken. Bovendien is het niet zo goedkoop als junkfood – dat denken veel mensen. Maar is gezond eten echt duur? Of is dit niets meer dan een ongezonde mythe? Lees verder en kom alles te weten over de werkelijke prijs van gezond eten!
Wat betekent gezond eten?
Gezond eten verwijst naar het maken van slimme voedingskeuzes en het eten van een uitgebalanceerd dieet. Dit betekent dat je voedsel eet dat rijk is aan voedingsstoffen en je alle voedingsstoffen geeft aan je lichaam om goed te functioneren. Denk maar aan vetten, koolhydraten, eiwitten, vitamines, mineralen en water. Deze vind je helaas niet in calorierijk junkfood. Chips, pizza, milkshakes, gezoete dranken en ander commercieel bewerkte voedingsmiddelen zijn niet gezond.
Dus, waar haal je best al deze voedingsstoffen vandaan? Bekijk deze tabel met de allerbeste bronnen van macronutriënten en micronutriënten:
Eiwitten | Zeevruchten, vlees, gevogelte, eieren, noten, zaden, zuivelproducten |
Koolhydraten | Volkorengranen, volkoren tarwe, aardappelen, peulvruchten, maïs, bonen, vezelrijk fruit, zetmeelrijke groenten |
Vetten | Vette vis, eieren, noten, zaden, avocado’s, olijfolie, pinda-olie, kaas, zuivelproducten |
Mineralen | Noten, zaden, orgaanvlees, eieren, bonen, schaaldieren, groenten |
Vitaminen | Lever, eieren, zeevruchten, zuivelproducten, zaden, gevogelte, vlees, fruit, groenten |

Is gezond eten duur? Is het waar dat gezonde voeding duur is?
Volgens Carlson en Frazao (1), is gezonde voeding goedkopen op vlak van deze prijsstatistieken: prijs per 100 g eetbaar gewicht en prijs per gemiddelde portie. In termen van prijs per calorie vonden ze echter het tegenovergestelde: gezonde voeding is duurder. Dit is interessant omdat volgens het onderzoek van Rao et al. (2) gezondere diëten ongeveer $ 1,54 meer kosten per 2.000 kcal, wat de theorie ondersteunt dat gezond voedsel meer kost op vlak van prijs per calorie.
Hier is een voorbeeld:
Broccoli Bunch | Pepperoni Pizza | |
Prijs | $2.44/lb (1lb=453.592g) | $4.88 per 40.8oz pack (2.55lb) |
Prijs per lb | $2.44/lb | $1.91/lb |
Portie | 5.22oz of 148g | ½ pizza of 5.1oz of 145g |
Aantal porties | 3 | 8 |
Prijs per portie | $0.813 | $0.61 |
Calorieën per portie | 50 calorieën | 330 calorieën |
Prijs per calorie | $0.0488/calorie | $0.0058/calorie |
Op basis van calorieën lijkt broccoli duurder dan pepperoni-pizza. Uit een pond broccoli haal je maar 3 porties, terwijl een pizza goed is voor 8 porties. Je moet ongeveer 6 porties broccoli eten om hetzelfde aantal calorieën in een portie pizza te stoppen:
Broccoli --> 50 calorieën / portie x 6 porties = 300 calorieën -> Prijs $4.88 voor 300 calorieën
Pepperoni pizza --> 330 calorieën / portie --> Je betaalt enkel $0.61 voor 330 calorieën
Dus pizza is absoluut een goede prijs-kwaliteitverhouding wat calorieën betreft. Voedsel is echter zoveel meer dan alleen calorieën. We eten voedsel voor ons levensonderhoud, energie en immuniteit en daarom is het belangrijk om een uitgebalanceerd dieet te volgen.
Qua voedingsstoffen weten we allemaal wie de echte winnaar is… broccoli! In tegenstelling tot het goedkopere pizzapartypakket is broccoli een uitstekende bron van antioxidanten, vezels, vitamine C, vitamine K, foliumzuur en vele andere essentiële vitamines en mineralen!

Niet iedereen kan voor gezond eten kiezen
Factoren zoals kosten, inkomensniveaus en beschikbaarheid beïnvloeden onze voedselkeuzes. Zelfs fysieke factoren zoals tijd en kookvaardigheid spelen ook een rol (3). Daarom zijn instantmaaltijden en fastfood extreem populair. Waarom koken als je gewoon een kant-en-klaarmaaltijd kunt halen bij een hamburgertent. Of zoals het voorbeeld van de pepperoni-pizza: stop er een in de magnetron en je hebt binnen een minuut een hete pizza!
Maar hoe komt dit?
Welnu, volgens een studie gepubliceerd in de Journal of Consumer Researchers (4), is er een verband tussen waargenomen gezondheid van voedsel en de kost ervan. Onderzoekers hebben een reeks tests uitgevoerd die de “gezond-is-duur-intuïtie” ondersteunden. Een interessante bevinding was dat deelnemers, die een budget hadden, de goedkopere optie kozen. Ook al was die minder gezond dan de duurdere producten. Dus kiezen tussen een calorierijke pizzapak en een pond gezonde broccoli wordt een gemakkelijke keuze voor prijsbewuste mensen.
Gelukkig hoeft gezond eten NIET duur te zijn!
Volg deze tips om wat geld te besparen terwijl je toch een gezonde maaltijd op tafel zet.
1) Thuis koken
Thuis koken helpt je niet alleen geld te besparen, het helpt je ook om minder calorieën, koolhydraten, suiker en vet te eten (5). Een ander voordeel van thuiskoken is dat je maaltijden voor de week kunt bereiden. Er komt wat werk van tevoren bij kijken – plannen, koken, de maaltijden verdelen, de voedselcontainers labelen, enz. – maar het voordeel is dat je het de rest van de week rustig aan kan doen.
Er komt wat aanleren bij te pas als het gaat om koken, maar als je eenmaal de basis goed onder de knie hebt, gaat het helemaal vanzelf. Er zijn tal van gratis bronnen en recepten op internet (lees Intelligent Keto), dus het enige wat je nog nodig hebt, is een beetje vrije tijd.

2) Kies voor gewone producten boven biologische
Er is een goede reden waarom biologische producten duurder zijn dan gewone. Ze zijn vrij van pesticiden en synthetische chemicaliën, wat betekent dat ze zuiverder en over het algemeen gezonder zijn dan niet-biologische producten. Als het echter om voeding gaat, zijn ze NIET significant voedzamer dan gewone producten (6). Voel je dus niet al te slecht als je geen budget hebt om biologische producten te kopen. Je bespaart geld en krijgt toch dezelfde voedingsstoffen binnen.
3) Koop gezond eten op de boerenmarkt
Kopen op boerenmarkten heeft veel voordelen. Je krijgt bijvoorbeeld versere en beter smakende producten en je steunt tegelijkertijd lokale boeren. Er is minder reis- en verwerkingstijd in tegenstelling tot producten die in de supermarkt worden gekocht. Vooral als deze uit het buitenland worden geïmporteerd. Vaak zijn er goedkopere seizoensproducten op boerenmarkten.
4) Maak een boodschappenlijstje
Een boodschappenlijst maken – en je eraan houden – kan veel wonderen voor je portemonnee doen. Dit is een goed moment om je tunnelvisie te behouden, zodat je enkel koopt wat er op het lijstje staat. Op deze manier vermijd je doelloos rondslenteren in de supermarkt terwijl je je karretje vult. Deze tip werkt ook heel goed bij het plannen van maaltijden!

5) Koop bulk in en sla diepvriesproducten in
Een diepvries is een prima investering. Je kan grote hoeveelheden inkopen en bevroren lekkernijen inslaan en genieten van je favoriete gerechten, ongeacht het seizoen! Met een goed gevulde vriezer heb je direct toegang tot gezonde voeding en je hoeft minder vaak naar de supermarkt. Door groot in te kopen, draagt u ook uw steentje bijdragen aan het milieu. Je hebt namelijk minder verpakkingen en minder afval.
6) Ga voor een kruidentuintje in huis
Het kweken van je eigen kruiden is een andere uitstekende manier om geld te besparen en tegelijkertijd gezond te eten. Het mooie is dat je niet veel ruimte nodig hebt voor een binnentuin. Maak gewoon een beetje ruimte vrij die natuurlijk zonlicht krijgt. Dit kan een hoekje, hoek of aanrecht zijn voor je potten met kruiden. Ontdek onze gids how to grow your very own indoor herb garden.
Tenslotte
Om dit artikel samen te vatten “is gezond eten duur?”, is het antwoord zowel ja als nee. Ja, het is duurder dan junkfood, puur gezien de prijs per calorie. Maar een grote NEE op vlak van voeding en de algehele effecten op jouw gezondheid.
Referenties
(1) Carlson, Andrea, and Elizabeth Frazao. “Are Healthy Foods Really More Expensive? It Depends on How You Measure the Price.” SSRN Electronic Journal, 2012. Crossref, doi:10.2139/ssrn.2199553.
(2) Rao, Mayuree. “Do Healthier Foods and Diet Patterns Cost More than Less Healthy Options? A Systematic Review and Meta-Analysis.” BMJ Open, 1 Dec. 2013, bmjopen.bmj.com/lookup/doi/10.1136/bmjopen-2013-004277.
(3) “The Factors That Influence Our Food Choices.” EUFIC, 2006, www.eufic.org/en/healthy-living/article/the-determinants-of-food-choice.
(4) Haws, Kelly L., et al. “Healthy Diets Make Empty Wallets: The Healthy = Expensive Intuition.” Journal of Consumer Research, 2017, p. ucw078. Crossref, doi:10.1093/jcr/ucw078.
(5) “Study Suggests Home Cooking Is a Main Ingredient in Healthier Diet.” Center for a Livable Future, 2014, clf.jhsph.edu/about-us/news/news-2014/study-suggests-home-cooking-main-ingredient-healthier-diet.
(6) Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE): Quality-assessed Reviews [Internet]. York (UK): Centre for Reviews and Dissemination (UK); 1995-. Are organic foods safer or healthier than conventional alternatives? A systematic review. 2012. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK100554/