Kan Magnesium Helpen Tegen Hoofdpijn

Geschreven door Andy Mobbs
Kan magnesium hoofdpijn stoppen?

Hoofdpijn en vooral migraine zijn kwalen die voor veel patiënten absoluut verlammend werkt. Velen onder ons zijn dan ook bereid vrijwel alles te doen om een geschikte remedie te vinden. Nieuw onderzoek toont aan dat als u te kampen heeft met migraine, u zeer waarschijnlijk een tekort heeft aan magnesium (1). In dit artikel bekijken we hoe we magnesium tegen hoofdpijn kunnen gebruiken en tonen we hoe je magnesium aan je dieet kan toevoegen.

Magnesium tegen Hoofdpijn: Hoe Werkt Het?

Het is bekend dat hoofdpijn, en vooral migraine veroorzaakt wordt door meerdere oorzaken in plaats van één specifieke trigger. Dat is onder meer de vernauwing van het bloedvatenstelsel van de hersenen, verhoogde activiteit en opbouw van bloedplaatjes, overstimulatie van de neurotransmitters en zenuwbanen van de hersenen en abnormaal functioneren van de pijnverwerkende neuronen in de hersenstam aan de basis van de wervelkolom (2 ).

Magnesium Brengt Zenuwen Tot Rust en Stopt Hoofdpijn

Magnesium kan in elk van deze gevallen verdere ontwikkeling voorkomen. Magnesium tegen hoofdpijn zorgt voor relaxatie en verbetert de functie van slagaders en bloedvaten (3). Bovendien verlaagt het de bloeddruk (4).

De belangrijkste voordelen van het nemen van magnesium tegen hoofdpijn zijn:

  • het verminderen van stimulerende neurotransmitters in de hersenen
  • relaxatie van de zenuwen
  • het verminderen van de aggregatie van bloedplaatjes (samenklonteren van bloedplaatjes in het bloed)

Vrouw In Bed Met Hoofdpijn

Magnesium Verlaagt De Cortisolspiegel

Magnesium verlaagt ook de cortisolspiegels. Het is namelijk bekend dat hogere cortisolspiegels gepaard gaan met een verhoogde pijnperceptie.

Magnesium werkt rechtstreeks op GABA-receptoren in de hersenen en het centrale zenuwstelsel. GABA is ons natuurlijk valium. En de GABA-receptoren zijn de plaatsen waar valium en andere kalmerende middelen (ook bekend als benzodiazepines) rechtstreeks op inwerken.

Ze staan ook rechtstreeks in verbinding met hoe sterk we pijn waarnemen. Hoe meer GABA-receptoren worden geactiveerd, hoe minder we pijn voelen (5).

Dat betekent dat magnesium voor hoofdpijn kan werken als een “pijnstiller”. Het kan in de eerste plaats voorkomen dat hoofdpijn optreedt. Het kan nadien ook de hoeveelheid pijn verminderen die we voelen als we hoofdpijn hebben.

Maar Wat Geeft Onderzoek Op Mensen Aan?

Er zijn verschillende onderzoeken die hebben vastgesteld dat magnesiumsuppletie effectief is bij het voorkomen van migraine en het verminderen van de ernst van migraine bij kinderen en volwassenen (6, 7).

Is het nemen van magnesium tegen hoofdpijn echt zo effectief?

Een andere studie wees uit dat een dosis magnesium van 1 gram een snellere en effectievere verlichting van migraine gaf dan een veelgebruikt migrainemedicijn (8).

Een andere studie gepubliceerd in het Journal of Neural Transmission met de titel “Waarom alle migrainepatiënten met magnesium moeten worden behandeld“, stelde dat met de mogelijke resultaten en de veiligheid van magnesiumsuppletie iedereen die aan migraine lijdt, magnesiumsupplementen moet proberen. En vervolgens een beslissing moet nemen over of ze met magnesium verder gaan, gebaseerd op de eigen bevindingen (1).

Wat Is Het Beste Magnesium Supplement om Hoofdpijn en Migraine te Voorkomen?

Er zijn veel verschillende soorten magnesium beschikbaar. Deze verschillende soorten magnesium hebben verschillende eigenschappen en opnamesnelheden door het lichaam.

Magnesium gebruiken tegen hoofdpijn en magnesium aan je dieet toe te voegen, kan een van de eerste manieren zijn om hardnekkige migraine te bestrijden.

Bij Intelligent Labs ontwikkelden we de meest effectieve vorm van magnesium voor de behandeling van migraine. Het bevat voornamelijk Magnesium-L-Threonate.

Magnesium-L-Threonate is speciaal ontworpen door wetenschappers aan het MIT om door de bloed-hersenbarrière te passeren, een halfdoorlatend beschermend membraan dat de bloedbaan scheidt van de hersenvloeistof.

Om zo effectief mogelijk te zijn tegen migraine, hebben we magnesium in de hersenen nodig en andere magnesiumsupplementen raken niet zo makkelijk door deze barrière. Uit specifieke onderzoeken met magnesium-L-threonaat is echter gebleken dat het zeer makkelijk de bloed-hersenbarrière passeert en het hersen-magnesiumgehalte met 2000% meer verhoogt dan bij het gebruik van magnesium-supplementen (9).

Ons supplement bevat ook magnesiumtauraat en is speciaal ontworpen om in te werken op de GABA-receptoren in de hersenen en het centrale systeem. Hierdoor vermindert pijn en ontstaat een groter gevoel van relaxatie. Het kan zelfs helpen beter te slapen!

Ten slotte gebruiken we magnesiumglycinaat, de meest opneembare vorm van magnesium in de rest van het lichaam buiten de hersenen. We gebruiken dit om ervoor te zorgen dat er geen magnesiumtekort is in de andere lichaamsdelen die migraine, andere pijn in het lichaam of een andere gezondheidstoestand kan beïnvloeden. Hierdoor kunnen we u volledige gemoedsrust garanderen als u kiest voor de combinatie van beide types magnesium.

Referenties

(1) Why all migraine patients should be treated with magnesium. Mauskop A, Varughese J. J Neural Transm (Vienna). 2012 May;119(5):575-9.

(2) Stephen Silberstein, Theory Behind Migraine Emerges, Neurology and clinical neuroscience, Mosby Elsevier, (2007). (3) Oral Magnesium Therapy Improves Endothelial Function in Patients With Coronary Artery Disease, Michael Shechter, MD, MA; Michael Sharir, MD; Maura J. Paul Labrador, MPH; James Forrester, MD; Burton Silver, PhD; C. Noel Bairey Merz, MD, Circulation. 2000; 102:2353-2358.

(4) Oral magnesium supplementation reduces ambulatory blood pressure in patients with mild hypertension. Hatzistavri LS, Sarafidis PA, Georgianos PI, Tziolas IM, Aroditis CP, Zebekakis PE, Pikilidou MI, Lasaridis AN. Am J Hypertens. 2009 Oct;22(10):1070-5.

(5) The role of GABA in the mediation and perception of pain. Enna SJ, McCarson KE. Adv Pharmacol. 2006;54:1-27.

(6) Oral magnesium oxide prophylaxis of frequent migrainous headache in children: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Wang F1, Van Den Eeden SK, Ackerson LM, Salk SE, Reince RH, Elin RJ. Headache. 2003 Jun;43(6):601-10.

(7) The effects of magnesium prophylaxis in migraine without aura. Köseoglu E1, Talaslioglu A, Gönül AS, Kula M. Magnes Res. 2008 Jun;21(2):101-8.

(8) Comparison of therapeutic effects of magnesium sulfate vs. dexamethasone/metoclopramide on alleviating acute migraine headache. Shahrami A, Assarzadegan F, Hatamabadi HR, Asgarzadeh M, Sarehbandi B, Asgarzadeh S. J Emerg Med. 2015 Jan;48(1):69-76.

(9) Enhancement of learning and memory by elevating brain magnesium. Slutsky I, Abumaria N, Wu LJ, Huang C, Zhang L, Li B, Zhao X, Govindarajan A, Zhao MG, Zhuo M, Tonegawa S, Liu G. Neuron. 2010 Jan 28;65(2):165-77.

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen