Probiotica Voor Kinderen: Een Volledige, Wetenschappelijk Ondersteunde Gids Voor Ouders

Geschreven door Lamia A Kader, MD
Kinderen die buiten spelen

In dit artikel belichten we het gebruik van probiotica voor kinderen. Hoe werken ze en wat zijn de verschillende probiotische stammen. We bespreken eveneens hoe u het immuunsysteem en de spijsvertering van uw kind kan optimaliseren. Maar vraag altijd advies van uw arts voordat u besluit probiotica aan uw kinderen te geven. Gebruik ons onderzoek en feitengecontroleerde advies enkel als richtlijn en praat met uw kinderarts voordat u actie onderneemt.

Kinderen en het Immuunsysteem

De eerste 1000 levensdagen – van voorconceptie tot hun tweede verjaardag – zijn een belangrijke periode in de opbouw van het immuunsysteem van uw kind. Voor het eerst worden blootgesteld aan nieuwe bacteriën en virussen. Samen met het ontwikkelen van antilichamen is dit op deze leeftijd essentieel voor de ontwikkeling van immuniteit, een belangrijke basis voor de gezonde toekomst van uw kind.

Moeders geven antilichamen door aan jun kinderen, de zogenaamde ‘nestbescherming’ waardoor ze hun eerste verdedigingsbarrières krijgen. Maar dit alleen is helaas niet voldoende.

De immuniteit die een kind passief van zijn moeder erft, neemt in de eerste paar maanden van zijn leven geleidelijk af. Dus het is belangrijk om een omgeving te bevorderen die de ontwikkeling van een sterk immuunsysteem vanaf jonge leeftijd stimuleert.

Kinderen krijgen gemiddeld 5-10 verkoudheden of griep per jaar omdat ze voor het eerst worden blootgesteld aan ziekteverwekkers en een beperkte afweer hebben, in tegenstelling tot volwassenen, die 2-4 verkoudheden per jaar krijgen. Wat demonstreert hoe effectief het immuunsysteem wordt in het aanpakken van deze ziekteverwekkers.

Bovendien lopen kinderen met broers en zussen en kinderen die naar kinderdagverblijven gaan een hoger risico om ziek te worden. Maar dat is niet per se een slechte zaak. Het delen van deze ziektekiemen traint het onvolwassen immuunsysteem om toekomstige en mogelijk ernstigere ziekten te bestrijden.

Microbioom van de Ingewanden

De menselijke darm bevat biljoenen bacteriën en de verzameling bacteriën in het lichaam wordt het ‘microbioom’ of darmflora genoemd (1). Microbiomen zijn aanwezig in verschillende delen van het lichaam, maar het darmmicrobioom is het belangrijkste als het om de algehele gezondheid en hersenfuncties gaat.

Balans is erg belangrijk, omdat we de juiste soorten bacteriën in de juiste hoeveelheden nodig hebben om de hersenen en het lichaam optimaal te laten functioneren. Idealiter zouden er meer goede bacteriën dan slechte bacteriën aanwezig moeten zijn.

Wanneer de balans van bacteriën op een negatieve manier wordt verstoord, wordt dit ‘dysbiose’ genoemd. Deze darmdysbiose kan voor veel verschillende gezondheidsproblemen en symptomen zorgen zowel bij volwassenen als kinderen.

Het evenwicht van de maagdarmflora speelt een grote rol in de immuunfunctie van kinderen. Onderzoek toont aan dat tot 80% van het immuunsysteem van een kind zich in zijn / haar darmen bevindt. Het is duidelijk dat immuniteit en darmflora nauw met elkaar verbonden zijn (2). Microbiomen staan constant in contact met het immuunsysteem en kunnen de immuunfunctie beïnvloeden.

Het bevorderen van een gezonde darmflora versterkt de natuurlijke afweer van uw kind. Het ontwikkelen van een tolerantie voor goede bacteriën in de darm is ook belangrijk als een soort onderhoud voor het immuunsysteem en om ervoor te zorgen dat het klaar is om andere ongewenste pathogenen het hoofd te bieden.

Wat U Zelf Kan Doen Om Het Immuunsysteem Van Uw Kind Te Optimaliseren

Naast een uitgebalanceerde darmflora, kan u het immuunsysteem van uw kind, vooral in de eerste 1000 dagen, helpen verbeteren door:

 • Regelmatig te bewegen, bij voorkeur in de frisse lucht en zelfs in de winter of bij slecht weer
 • Voldoende slaap en rust te bieden, vermijd stress en lawaai
 • Vermijd extreme hygiëne – natuurlijk contact met ziektekiemen in de omgeving bevordert een sterk immuunsysteem
 • Vaccinaties toedienen (zoals aanbevolen voor kinderen in het eerste levensjaar)
 • Goede Voeding voorzien

Moeder en zoon die buiten zijn is een gezonde manier om het immuunsysteem van het kind op te bouwen

Een Gezond Darmflora Voor Kinderen – Alles Start Bij Mama

Uw kind wordt geboren met een unieke set darmflora, hun ‘persoonlijke microbioom’. De kwaliteit en diversiteit van de bacteriën, zowel ‘goed’ of nuttig en minder dan gunstig of ‘slecht’, worden grotendeels bepaald door de microflora van moeder. De darmflora van uw kind begint zich te ontwikkelen in de baarmoeder, wordt verder bevolkt tijdens de geboorte en door borstvoeding en ondergaat kritieke ontwikkelingsstadia in de kindertijd en de vroege kinderjaren (3).
Wetenschappers hebben ontdekt dat als foetussen reeds van bij de start een gezonde darmflora hebben en ze blootgesteld worden aan verschillende probiotische stammen leidt tot een sterker immuunsysteem, spijsverteringsvoordelen en andere voordelen bij de geboorte en daarna (4). Het is een gezonde manier om het immuunsysteem van een kind op te bouwen.

Wat Gebeurt er bij De Bevalling?

Tijdens de geboorte worden baby’s blootgesteld aan nog meer probiotische bacteriën van hun moeder terwijl ze in het geboortekanaal afdalen, vandaar dat de darmflora van vaginaal bevallen baby’s overeenkomsten vertonen met de vaginale microbiota van de moeder. Baby’s die via een keizersnede worden geboren, gaan niet door het geboortekanaal en worden niet blootgesteld aan de natuurlijke methode van het lichaam om gezonde bacteriën van de moeder op de baby over te dragen (5).

Bijgevolg hebben baby’s die via een keizersnede worden geboren doorgaans een lager aantal en minder diversiteit aan darmbacteriën (6,7). Met andere woorden, een grotere kans op dysbiose.

Mamma, Pappa en de Baby

De darmflora van een moeder wordt beïnvloed door vele factoren, waaronder het microbioom van de vader. De darmflora van beide ouders kan nadelig worden beïnvloed door een aantal dingen. Zoals verwerkt of suikerhoudend voedsel, verwerkt voedsel met biologisch ontwikkelde ingrediënten, vervuiling, antibiotica, vrij verkrijgbare maagzuurpillen, pesticiden in voedsel, gechloreerd en gefluorideerd water en zelfs stress.

Om ervoor te zorgen dat uw baby een gezond, gediversifieerd microbioom krijgt, moet u eerst de gezondheid van uw eigen darmflora onder handen nemen en uw echtgenoot of partner aanmoedigen om hetzelfde te doen. Een eenvoudige stap is om dagelijks gefermenteerde groenten te eten. Het eten van een portie of meer goed bereide gefermenteerde groenten biedt belangrijke voordelen voor de darmflora en voor die van je ongeboren kind.

Een andere krachtige manier om je eigen gunstige darmflora te helpen herstellen, is het consumeren van rauwe, biologische, met gras gevoede yoghurt (geen commerciële yoghurt uit de supermarkt, die gepasteuriseerd is en grote hoeveelheden suiker kan bevatten). Idealiter maak je je yoghurt thuis met rauwe biologische melk.

De gemakkelijkste en misschien wel meest betrouwbare manier om uw nuttige darmmicroben te maximaliseren, is door dagelijks een probiotisch supplement van hoge kwaliteit in te nemen. Supplementen voor ‘probiotica en prebiotica’ voor volwassenen en vrouwen worden aanbevolen voor de meeste mensen, vooral voor toekomstige ouders.

Probiotica voor Kinderen  – Wat bevatten ze en hoe gaan ze tewerk?

Wat Zijn Probiotica?

Probiotica zijn “levende micro-organismen die de gezondheid van het darmmicrobioom helpen verbeteren of herstellen”, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN. Probiotica voor kinderen worden verkocht in de vorm van een tablet, pil of kauwtablet

Veel prebiotica worden aangetroffen in vezelrijke voedingsmiddelen die niet worden afgebroken door menselijke spijsverteringsenzymen en die de dikke darm bereiken, waar ze worden gefermenteerd door darmbacteriën.

Hebben Kinderen Echt Probiotica nodig?

Een uitgebalanceerd darmmicrobioom kan het immuunsysteem van uw baby versterken en de functie van een aantal gerelateerde lichamelijke processen verbeteren.
Probiotica zijn een populaire natuurlijke remedie voor kinderen. Volgens de “National Health Interview Survey 2012” zijn probiotica het derde natuurlijke product dat het meest door kinderen wordt gebruikt (8).

Een studie gepubliceerd in ‘JAMA Pediatrics’ wees uit dat het geven van probiotica aan zuigelingen in de eerste drie levensmaanden gas, koliek, obstipatie en zure reflux kan helpen voorkomen (9).

Sommige onderzoeken suggereren ook dat probiotica kunnen helpen bij het verlichten van acute obstipatie, koliek en zure reflux bij gezonde zuigelingen en kinderen. Ze kunnen ook secundaire infecties en diarree helpen voorkomen bij kinderen die antibiotica gebruiken. Probiotica kunnen bij sommige kinderen zelfs helpen bij het voorkomen van eczeem en allergieën.

Onevenwichtig Darmflora Bij Kinderen – Oorzaken & Gevolgen

Naast keizersnede, kunnen vele andere factoren, waaronder: flesvoeding, vroeggeboorte en vroege blootstelling aan antibiotica en antibacteriële producten, ook het evenwicht van het darmmicrobioom van baby’s verstoren en een verhoogd risico op dysbiose, allergieën, veelvoorkomende infecties met zich meebrengen, en andere pediatrische ziekten (5,10).

Antibiotica

Antibioticagebruik is een van de meest voorkomende oorzaken van een verstoord darmflora. Hoewel antibiotica belangrijk zijn om ernstige infecties te voorkomen door slechte bacteriestammen te doden, werken ze niet selectief, waardoor belangrijke nuttige bacteriën naast de schadelijke stammen worden bestreden.

Maar liefst 33% van de geboorten in de VS gebeurt door keizersnedes, die de balans van goede bacteriën van de baby negatief kunnen beïnvloeden (11). Veel aanstaande moeders krijgen in de verloskamer antibiotica toegediend, waardoor de darmflora van een baby volledig verstoord wordt.

Bovendien krijgen kinderen vóór de leeftijd van vier jaar (net zoals hun kleine lichamen een goede darmgezondheidsbasis beginnen te bouwen) meer antibiotica dan welke andere leeftijdsgroep dan ook (12).

Als antibiotica een must zijn voor uw zieke kind, dan betekent een betere gezondheid van het microbioom dat er minder medicatie zal nodig zijn om ze weer gezond te krijgen (13). Pasgeboren baby’s die probiotica krijgen, huilen minder (14).

Buiten spelen en in hun jonge jaren worden blootgesteld aan de juiste soorten goede bacteriën, kan het immuunsysteem van het kind helpen

Antibacteriële Producten – “Hygiëne-hypothese”

Het gebruik van antibacteriële producten kan een soortgelijk effect hebben als antibiotica, waarbij goede bacteriën samen met slechte worden gedood.

Sterker nog, een groeiend aantal onderzoekers ondersteunt de “hygiënehypothese” (15).

Deze theorie gaat ervan uit dat veranderingen in het milieu en de levensstijl die kinderen in ontwikkelde landen treffen, zoals verbeterde sanitaire voorzieningen, verminderde blootstelling aan landbouwhuisdieren en meer keizersnedes, ertoe hebben geleid dat kinderen in hun vroege jaren niet worden blootgesteld aan voldoende van de juiste soorten goede bacteriën. Met mogelijk aanzienlijke gevolgen voor de gezondheid.

Wat Kunnen Mogelijk De Gevolgen Zijn Van Onevenwichtig Darmflora Bij Kinderen?

Sommige symptomen zijn relatief klein maar toch storend, waaronder spijsverteringsproblemen zoals obstipatie en diarree.

Verschillende ernstige en levenslange aandoeningen die gewoonlijk tijdens de kindertijd optreden, zoals astma, allergieën, auto-immuunziekten en diabetes type 1, worden echter ook in verband gebracht met een onevenwichtig darmflora en een gebrek aan blootstelling aan adequate bronnen van goede bacteriën tijdens de kinderjaren.

Wetenschappelijk Onderbouwde Gezondheidsvoordelen van Probiotica voor Kinderen bij Zuigelingen en Jonge Kinderen

Uit een groeiend aantal literatuur blijkt dat probiotica een veilige en effectieve manier zijn om een gezonde darmflora tijdens de vroege ontwikkeling te ondersteunen.

Hieronder geven we enkele opmerkelijke onderzoeksresultaten van klinische onderzoeken die zijn uitgevoerd bij zuigelingen en jonge kinderen. Al met al laten deze onderzoeken zien dat het regelmatig opnemen van probiotische voedingsmiddelen of supplementen in het dieet van een kind:

 • De noodzaak vermindert van antibiotische behandelingen bij kinderen die naar de dagopvang gaan (16)
 • Een gezonde immuunrespons bevordert bij baby’s die via een keizersnede worden geboren (17)
 • Symptomen van antibioticagerelateerde gastro-intestinale klachten vermindert (18)
 • De immuungezondheid van zuigelingen met een “hoog risico” voor allergieën en huidstoornissen ondersteunt (19)
 • De algehele gastro-intestinale gezondheid en functie bevordert (20)
 • Huilen en andere symptomen die verband houden met koliek vermindert (21)
 • Door ziekenhuisopname of zorggerelateerde diarree vermindert (22-24)
 • De stofwisseling en het gewicht van het kind beïnvloedt door de groei en overleving van goede, nuttige bacteriën te bevorderen. Het hebben van een gezonde hoeveelheid darmmicroben kan volgens onderzoek belangrijk zijn voor het gewichtsbeheer van uw kind gedurende het hele leven (25)
 • Mogelijke bijwerkingen van vaccinaties bij kinderen vermindert (26)
 • De gezondheid van de hersenen tijdens groei en ontwikkeling ondersteunt. Omdat er een nauw verband bestaat tussen de darmen en de hersenen van uw kind, wordt de darmen vaak het ’tweede brein’ genoemd (27)
 • Het verteren van voedsel helpt en het produceren van bepaalde voedingsstoffen die het lichaam van uw kind nodig heeft (28)
 • De gezondheid van de urinewegen en de vaginale gezondheid (bij meisjes) helpt ondersteunen door het behoud van gezonde bacteriepopulaties (29)

Dit is de reden waarom veel ouders tegenwoordig overgaan op hoogwaardige probiotische supplementen voor kinderen. Terwijl de opbouw van darmbacteriën begint bij de geboorte, is het van vitaal belang ze te onderhouden terwijl uw kind groeit.

Gelukkig kind spelen met speelgoed

Zijn Probiotica voor Kinderen Veilig?

Studies tonen aan dat probiotica over het algemeen veilig zijn voor de meeste kinderen, met verschillende mogelijke uitzonderingen, waaronder premature baby’s, kinderen met een aangetast immuunsysteem en kinderen die intraveneuze medische hulpmiddelen gebruiken (30,31).

Maar zelfs als uw kind gezond genoeg is om probiotica te gebruiken, is het raadzaam om met de kinderarts van uw kind te praten met de vraag of ze een geschikte kandidaat zijn voor probiotica (32).

Probiotica voor Kinderen Supplementen vs. Probiotisch Voedsel: Wat Is Beter?

Probiotica worden toegevoegd aan sommige voedingsmiddelen zoals yoghurt en gekweekte kwark. Ze komen van nature voor in gefermenteerd voedsel zoals karnemelk en rauwe kaas gemaakt van ongepasteuriseerde melk.

Sommige experts ondersteunen de gezondheidsvoordelen van rauwe melk en producten die zijn gemaakt van rauwe melk, maar die mogen niet aan kinderen worden gegeven. Rauwe melk kan gevaarlijke bacteriën bevatten. Het kan een levensbedreigende ziekte veroorzaken.

Als je je afvraagt of probiotische supplementen of voedingsmiddelen beter zijn, is het antwoord niet altijd eenduidig.

Voeding is Essentieel, Maar…

Het is meestal het beste om voedingsstoffen uit volwaardige voedingsmiddelen te halen. Maar in het geval van probiotica kan uw kind mogelijk niet genoeg halen uit enkel voedsel. Voeding is de sleutel, maar …

Probiotica in voedingsmiddelen overleven de productie- en opslagprocessen mogelijk niet. Aangezien er geen klinische onderzoeken zijn waarbij gelijke doses van dezelfde stammen van elke toedieningsmethode worden vergeleken, is het een moeilijke vraag om te beantwoorden. Tenzij je een lab in je keuken hebt, is er geen manier om precies te weten wat je precies toedient.

Het verkrijgen van voldoende levende probiotische bacteriën om een impact te hebben op de darmgezondheid kan met supplementen heel wat makkelijker zijn, vooral voor jonge kinderen die minder voedsel eten en minder probiotica. Uiteindelijk moet tijdens een gesprek met de kinderarts worden beslist of en hoe u besluit om probiotica in het dieet van uw kind op te nemen.

Yoghurt is een natuurlijk probioticum, dus moet moet het aan het dieet toe te voegen als u op zoek bent naar probiotica voor kinderen

Beste Probiotica Stammen voor Kinderen

Als het om probiotica gaat, is er een legioen aan verschillende soorten – sommige zijn effectiever en voordeliger voor kinderen dan andere.

Laten we eens kijken naar enkele van de beste soorten probiotica voor kinderen!

Lactobacillus acidophilus (L. acidophilus)

Behorend tot het bacteriegeslacht Lactobacillus, is L. acidophilus een darmbacterie die kan worden aangetroffen in gefermenteerd voedsel zoals yoghurt. Deze darmmicrobe produceert een enzym dat bekend staat als lactase, dat lactose afbreekt tot melkzuur. De verschillende stammen van Lactobacillus staan bekend om hun gezondheidsvoordelen en elk van hen heeft verschillende effecten (33). Enkele van de gezondheidsvoordelen zijn onder meer het verlagen van cholesterol, het behandelen van gastro-enteritis, het verlichten van symptomen van het prikkelbare darm syndroom en het kan ook allergiesymptomen verminderen (34).

Bifidobacterium lactis (B. lactis)

Misschien is een van de krachtigste probiotica voor kinderen, Bifidobacterium lactis, aanwezig in rauwe melk. Enkele van de verschillende voordelen van deze soort zijn het verbeteren van de spijsvertering, het versterken van het immuunsysteem, het verlagen van cholesterol en het behandelen van acute diarree (35).

Saccharomyces boulardii

Een van de meest gebruikte probiotica voor kinderen, Saccharomyces boulardii is een gist. Het wordt over het algemeen gebruikt voor de behandeling van infectieziekten zoals rotavirale diarree, overgroei van slechte bacteriën en reizigersdiarree bij kinderen. Onderzoek heeft aangetoond dat deze probiotische stam zeer effectief is bij de behandeling van acute diarree bij kinderen (36).

Lactobacillus rhamnosus GG

Lactobacillus rhamnosus GG wordt beschouwd als de meest klinisch bestudeerde probiotische stam ter wereld. Er zijn uitgebreide onderzoeken uitgevoerd om de werkzaamheid van dit probioticum bij kinderen te testen. Sommige van deze onderzoeken hebben aangetoond dat deze soort nuttig kan zijn bij het verminderen van allergische aandoeningen en het voorkomen van eczeem. Deze bekende soort is ook effectief bij de behandeling van antibiotica-gerelateerde diarree en acute gastro-enteritis bij kinderen (37).
Hoewel het gebruik van deze individuele soorten gunstig is voor uw kinderen, is het belangrijk om voedingsmiddelen en supplementen op te nemen die een breed scala aan probiotische soorten bieden in het dieet van uw kinderen.
Een van de beste manieren om de darmgezondheid te garanderen, is door probiotica voor kinderen te overwegen

Probiotica Voedseltips

Door probiotische voedingsmiddelen zoals yoghurt toe te voegen aan het dieet van uw kind, blijft hun microbioom gezond.

Controleer het label om er zeker van te zijn dat de yoghurt die je kiest ‘levende en actieve culturen’ heeft.

Als je kind zelf geen yoghurtfan is, probeer het dan in plaats van mayo op zijn favoriete broodje, of om een gepofte aardappel mee te bedekken.

De meeste kinderen genieten van yoghurt-smoothies. Om te maken, meng 1/2 kopje gewone of vanille-yoghurt met 1 kopje vers of bevroren fruit, tot een gladde massa. Voeg naar smaak je favoriete zoetstof toe.

Opmerking: geef geen honing aan kinderen jonger dan 1 jaar vanwege het risico op botulisme.

Hoe Kies Ik De Beste Probiotica Supplementen voor Kinderen?

In de wereld van de supplementen zijn niet alle producten gelijk, de productkwaliteit, zuiverheid en levensvatbaarheid zijn variabel (38).
Kies zeker een probiotisch supplement dat speciaal voor kinderen is samengesteld.

Lactobacillus en bifidobacterium-soorten zijn de meest gebruikte probiotische stammen.

Bij het kiezen van een probioticum voor uw kind of baby, in plaats van slechts één stam probiotica in de supplementen te gebruiken, moet u op zoek gaan naar een mix van verschillende stammen om ervoor te zorgen dat het gezondheidsvoordeel maximaal is.

Hoe Kiezen Voor Goede Probiotica?

Zoek er altijd een die zowel zuur- als galbestendige stammen van goede bacteriën bevat, zodat ze de vijandige omgeving van de maag kunnen overleven en de darm van uw kind kunnen bereiken, waar ze het grootste deel van hun voordelen bieden.

Om de probiotica te helpen gedijen terwijl ze zich in het spijsverteringskanaal van uw kind nestelen, moet u ervoor zorgen dat het probiotische supplement waardevolle prebiotica biedt. Prebiotica voor kinderen worden geleverd in de vorm van fructooligosaccharide (FOS).

Controleer de vervaldatum voor gebruik. Bekijk de opslagvereisten zodat u weet of het product gekoeld moet worden.

De dagelijkse dosis Intelligent Labs Kids Probiotic Supplement levert ongeveer 6 miljard kolonievormende eenheden (CFU’s) (ook bekend als de goede microben) aan de darmen van uw kind.

meisje op schommel

Wat Kunnen Probiotica voor Kinderen Voor Je Kind Betekenen?

Omdat het bewaren van een evenwicht tussen goede en slechte bacteriën van vitaal belang is voor het goed functioneren van het immuunsysteem, is de beste manier om de gezondheid van uw kinderen te garanderen, hun darmen te verzorgen met probiotische supplementen.

Door de gezondheid van het darmmicrobioom van uw kind te ondersteunen, kan een probiotisch supplement de gezondheid van hun hele lichaam verbeteren. Verschillende belangrijke voordelen zijn keer op keer aangetoond in meerdere wetenschappelijke onderzoeken.

Voordelen voor Baby’s

Een studie gepubliceerd in Kindergeneeskunde vond bewijs dat vroeg gebruik van probiotica mogelijk kan voorkomen dat zuigelingen necrotiserende enterocolitis ontwikkelen, een ernstige aandoening die de dood van darmweefsel veroorzaakt (39).

Evenzo kunnen probiotica voor de jongste kinderen ongelooflijk effectief zijn om het optreden van koliek, zure reflux en obstipatie te verminderen. Een studie uit 2013, gepubliceerd in JAMA Pediatrics, toonde aan dat zuigelingen jonger dan vier maanden die last hadden van koliek, tekenen van verbetering vertoonden wanneer ze een probiotisch supplement kregen. Na een probioticum te hebben gekregen, waaronder de Lactobacillus reuteri-stam, hadden zuigelingen in de studie minder huilepisodes, minder obstipatie en minder reflux dan de controlegroep (40).

Geef waar mogelijk tijdens de kindertijd moedermelk voor belangrijke bronnen van natuurlijk voorkomende probiotica en een gezond dieet gevuld met complexe koolhydraten en voedingsvezels om de vriendelijke bacteriën te ondersteunen die al in het spijsverteringskanaal van uw kind verblijven (41).

Gezondheidsvoordelen voor de Spijsvertering

Van obstipatie tot diarree, het nemen van een dagelijks probiotisch supplement kan de spijsverteringsfunctie van uw kind helpen verbeteren. Een aantal problemen met het spijsverteringskanaal zoals koliek, diarree, inflammatoire darmaandoeningen, prikkelbare darm syndroom (IBS), ziekte van Crohn, zure reflux en chronische obstipatie zijn in verband gebracht met een onevenwicht in de darmflora.

Het nemen van probiotische supplementen helpt het evenwicht te herstellen en kan op zijn beurt deze buikproblemen helpen verlichten.

Een review uitgevoerd door American Family Physician wees uit dat probiotica de duur van door gastro-enteritis veroorzaakte diarree kunnen verminderen, en een dagelijks probiotisch supplement kan zelfs effectief zijn bij de behandeling van ernstigere spijsverteringsstoornissen bij kinderen zoals inflammatoire darmaandoeningen (42).

De studie gepubliceerd in Pediatrics suggereert ook dat probiotica mogelijk diarree kunnen voorkomen die geassocieerd is met antibioticagebruik (39).

Uit een recente studie bleek dat probiotica een positief effect hadden op kinderen met obstipatie door de stoelgangfrequentie te verhogen (43).

Teddybeer op het bed

Minder Luchtweginfecties

Bovendien gaan de bewezen voordelen van probiotische supplementen voor kinderen verder dan het spijsverteringskanaal. Een uitgebreid overzicht van onderzoek naar het onderwerp dat in 2015 werd uitgevoerd, ontdekte dat probiotische supplementen aanzienlijk effectiever waren dan placebo bij het verminderen van het voorkomen en de duur van infecties van de bovenste luchtwegen bij deelnemers aan het onderzoek bij adolescenten.

Onderzoekers ontdekten inderdaad dat kinderen die een dagelijks probioticum gebruikten, minder schoolverzuim en antibioticagebruik hadden dan hun tegenhangers die geen probiotisch supplement slikten.

Onderzoekers concludeerden dat probiotica beter waren dan placebo wat betreft het verminderen van de incidentie en duur van infecties van de bovenste luchtwegen bij de studiedeelnemers. Antibioticagebruik en schoolverzuim als gevolg van verkoudheid waren ook verminderd (44).

Minder Kans op Ontstekingsreacties

Kinderen met een familiegeschiedenis van eczeem, astma of allergische rhinitis kunnen ook baat hebben bij probiotische suppletie.

Een studie toonde aan dat kinderen die de probiotische Lactobacillus rhamnosus GG kregen gedurende hun eerste zes levensmaanden 50 procent minder gevallen van eczeem hadden dan kinderen die een placebo kregen (45).

Dit effect lijkt vooral uitgesproken bij kinderen van wie de eczeemopflakkeringen worden veroorzaakt door een melkallergie.

Beheersing van gewicht

Probiotica beïnvloeden het metabolisme en het gewicht van het kind door de groei en overleving van goede, nuttige bacteriën te bevorderen. Het hebben van een gezonde hoeveelheid darmmicroben kan volgens onderzoek belangrijk zijn voor het gewichtsbeheer van uw kind gedurende het hele leven (25).

Ook kunnen prebiotica daadwerkelijk helpen bij het oplossen van problemen met overgewicht bij kinderen. Recent onderzoek suggereert dat prebiotica mogelijk lichaamsvet kunnen verminderen bij kinderen met overgewicht (46). (Prebiotica zijn voedingsmiddelen die worden geconsumeerd door probiotica om te overleven). De prebiotica zouden dit kunnen doen door het darmmicrobioom van kinderen te veranderen.

Twee jongens op school

Bevordert Ontwikkeling van het Brein

Studies hebben aangetoond dat er een verband bestaat tussen de darmflora en het functioneren van de hersenen (27).

De darmen en de hersenen maken deel uit van het enterische zenuwstelsel. Ze vormen de ‘darm-hersenas’, een netwerk van zenuwvezels die via het maagdarmkanaal, de pancreas en de galblaas bestaan.

In feite is 95% van de serotonine van het lichaam te vinden in de darmen, daarom wordt het vaak het ’tweede brein’ of ‘darmbrein’ genoemd.

Wanneer de darmwand permeabel is (lekt), kunnen ze gifstoffen in de bloedbaan ‘lekken’, wat kan leiden tot: allergieën, vermoeidheid, een opgeblazen gevoel, diarree, hyperactiviteit, gewrichtsontsteking / pijn, hersenmist, andere auto-immuniteitsproblemen.

Dit proces wordt vaak “lekkende darm” genoemd en staat ook bekend als “intestinale permeabiliteit” of “hyperpermeabiliteit”.

Vermindert Huidproblemen

Volgens één onderzoek wordt de huid kwetsbaarder voor infectie en ontsteking wanneer de darmflora uit balans is (47). De huid van kinderen is bijzonder gevoelig voor huidproblemen zoals huiduitslag, babyacne en eczeem. Er zijn recentelijk aanwijzingen dat het gebruik van probiotica het risico op eczeem bij kinderen kan verminderen (48).

Probiotica voor Volwassenen vs. Kinderen: Het Verschil

Verschillende Stammen

Hoewel probiotica tal van gezondheidsvoordelen hebben voor alle leeftijdsgroepen, zijn er verschillen in de probiotica die worden gebruikt voor kinderen en die voor volwassenen. Het eerste verschil is het type bacteriestammen dat in de supplementen wordt gebruikt.

Bifidobacterium infantis is bijvoorbeeld een probiotische stam die voornamelijk in de supplementen wordt gebruikt. Ze wordt gebruikt voor zuigelingen (omdat het melkzuur in de moedermelk afbreekt). Aan de andere kant zijn Bifidobacterium bifidum en Lactobacillus GG de meest voorkomende soorten die worden gebruikt in probiotische supplementen voor volwassenen.

Sterkte en Dosering

Een ander verschil tussen de probiotica voor kinderen en volwassenen is de potentie en de dosering van het supplement. Hoewel probiotische supplementen die aan kinderen worden gegeven mild zijn en de dosering meestal één bol (of tablet) per dag is, is het probiotische supplement van volwassenen krachtiger en is de dosering meestal twee tabletten per dag. Als u twijfelt over de dosering die u aan uw kleintje moet geven, raadpleeg dan de kinderarts van uw kind.

Type Supplement

Last but not least is de manier waarop het supplement wordt toegediend. Probiotica voor kinderen komen meestal in de vorm van een vloeistof, een tablet, een kauwtablet of een poeder dat met hun voedsel kan worden gemengd. Omdat kinderen deze supplementen vaak proeven, bevatten vloeibare / poeder / kauwbare probiotica vaak ongewenste ingrediënten zoals kunstmatige zoetstoffen om ze aantrekkelijker te maken voor smaakpapillen voor kinderen. Voor volwassenen zijn de supplementen meestal in de vorm van probiotische capsules of tabletten.

Referenties

 1. Thursby, Elizabeth, and Nathalie Juge. “Introduction to the human gut microbiota.” The Biochemical journal vol. 474,11 1823-1836. 16 May. 2017, doi:10.1042/BCJ20160510.
 2. Belkaid, Yasmine, and Timothy W Hand. “Role of the microbiota in immunity and inflammation.” Cell vol. 157,1 (2014): 121-41. doi:10.1016/j.cell.2014.03.011.
 3. Harman, Toni. “Microbirth: Why ‘Seeding Baby’s Microbiome’ Needs to Be on Every Birth Plan.” Huffpost. Last modified December 2014.
 4. Elmadfa, Ibrahim, Petra Klein, and Alexa L. Meyer. “Immune-stimulating effects of lactic acid bacteria in vivo and in vitro.” Proceedings of the Nutrition Society 69, no. 3 (2010): 416-420. doi: 10.1017/S0029665110001710.
 5. Arrieta, Marie-Claire et al. “The intestinal microbiome in early life: health and disease.” Frontiers in immunology vol. 5 427. 5 Sep. 2014, doi:10.3389/fimmu.2014.00427.
 6. Huurre A, Kalliomäki M, Rautava S, Rinne M, Salminen S, Isolauri E: Mode of Delivery – Effects on Gut Microbiota and Humoral Immunity. Neonatology 2008;93:236-240. doi: 10.1159/000111102.
 7. Decreased gut microbiota diversity, delayed Bacteroidetes colonisation and reduced Th1 responses in infants delivered by Caesarean section. Gut 2014;63:559-566.
 8. National Center for Health Statistics (NCHS), “The National Health Interview Survey” (NHIS), 2012.
 9. Sung V, Collett S, de Gooyer T, Hiscock H, Tang M, Wake M. Probiotics to Prevent or Treat Excessive Infant Crying: Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Pediatr. 2013;167(12):1150–1157. doi:10.1001/jamapediatrics.2013.2572.
 10. MLAFrancino, M Pilar. “Early development of the gut microbiota and immune health.” Pathogens (Basel, Switzerland) vol. 3,3 769-90. 24 Sep. 2014, doi:10.3390/pathogens3030769.
 11. Thielking, Megan. “Sky-high C-section rates in the US don’t translate to better birth outcomes.” STAT. Last modified December 2015.
 12. Lee, Grace C, Kelly R Reveles, Russell T Attridge, Kenneth A Lawson, Ishak A Mansi, James S LewisII, and Christopher R Frei. “Outpatient antibiotic prescribing in the United States: 2000 to 2010.” BMC Medicine 12, no. 96 (2014). doi: 10.1186/1741-7015-12-96.
 13. Gibson, Lydialyle. “How Antibiotics Disrupt Babies’ Microbiomes.” Harvard Magazine. Last modified June 2016.
 14. Partty, Anna, Raakel Luoto, Marko Kalliomaki, Seppo Salminen, and Erika Isolauri. “Effects of Early Prebiotic and Probiotic Supplementation on Development of Gut Microbiota and Fussing and Crying in Preterm Infants: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial.” The Journal of Pediatrics 163, no. 5 (2013): 1272-1277.e2.
 15. Okada, H, C Kuhn, H Feillet, and J-F Bach. “The ‘hygiene hypothesis’ for autoimmune and allergic diseases: an update.” Clin Exp Immunol 160, no. 1 (2010): 1–9. doi: 10.1111/j.1365-2249.2010.04139.x.
 16. Hatakka, K et al. “Effect of long term consumption of probiotic milk on infections in children attending day care centres: double blind, randomised trial.” BMJ (Clinical research ed.) vol. 322,7298 (2001): 1327. doi:10.1136/bmj.322.7298.1327.
 17. Holscher, H.D., Czerkies, L.A., Cekola, P., Litov, R., Benbow, M., Santema, S., Alexander, D.D., Perez, V., Sun, S., Saavedra, J.M. and Tappenden, K.A. (2012), Bifidobacterium lactis Bb12 Enhances Intestinal Antibody Response in Formula‐Fed Infants. Journal of Parenteral and Enteral Nutrition, 36: 106S-117S. doi:10.1177/0148607111430817.
 18. Vanderhoof, Jon A. et al.Lactobacillus GG in the prevention of antibiotic-associated diarrhea in children.The Journal of Pediatrics, Volume 135, Issue 5, 564 – 568.
 19. K. Wickens, P. Black, T. V. Stanley, E. Mitchell, C. Barthow, P. Fitzharris, G. Purdie and J. Crane, Clinical & Experimental Allergy, 2012 (42) 1071–1079.
 20. El-Soud, Neveen Helmy Abou et al. “Bifidobacterium lactis in Treatment of Children with Acute Diarrhea. A Randomized Double Blind Controlled Trial.” Open access Macedonian journal of medical sciences vol. 3,3 (2015): 403-7. doi:10.3889/oamjms.2015.088
 21. Valerie Sung, Frank D’Amico et al. Lactobacillus reuteri to Treat Infant Colic: A Meta-analysis. Pediatrics Jan 2018, 141 (1) e20171811; DOI: 10.1542/peds.2017-1811.
 22. Hojsak I, Szajewska H, Canani RB, Guarino A, Indrio F, Kolacek S, et al. Probiotics for the prevention of nosocomial diarrhea in children. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2017 doi: 10.1097/MPG.0000000000001637.
 23. Wanke M, Szajewska H. Lack of an effect of Lactobacillus reuteri DSM 17938 in preventing nosocomial diarrhea in children: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. J Pediatr. 2012;161:40–43.e1.
 24. Urbańska M, Gieruszczak-Białek D, Szymański H, Szajewska H. Effectiveness of lactobacillus reuteri DSM 17938 for the prevention of nosocomial diarrhea in children: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Pediatr Infect Dis J. 2016;35:142–145.
 25. Onubi, Ojochenemi J et al. “Effects of probiotics on child growth: a systematic review.” Journal of health, population, and nutrition vol. 34 8. 2 May. 2015, doi:10.1186/s41043-015-0010-4.
 26. Youngster I, Kozer E, Lazarovitch Z, et al. Probiotics and the immunological response to infant vaccinations: a prospective, placebo controlled pilot study. Archives of Disease in Childhood 2011;96:345-349.
 27. Wang S, Harvey L, Martin R, et al. Targeting the gut microbiota to influence brain development and function in early life. Neurosci Biobehav Res. 2018; 95:191-201. doi: 10.1016/j.neubiorev.2018.09.002.
 28. Kechagia, Maria et al. “Health benefits of probiotics: a review.” ISRN nutrition vol. 2013 481651. 2 Jan. 2013, doi:10.5402/2013/481651.
 29. Schwenger  EM, Tejani AM, Loewen  PS. Probiotics for preventing urinary tract infections in adults and children. Cochrane Database of Systematic Reviews 2015, Issue 12. Art. No.: CD008772. DOI: 10.1002/14651858.CD008772.pub2.
 30. K H Brown, Reestablishment of a section on international nutrition in the AJCNThe American Journal of Clinical Nutrition, Volume 59, Issue 6, June 1994, Pages 1263–1264.
 31. Dan W. Thomas, Frank R. Greer, Committee on Nutrition; Section on Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition,”Probiotics and Prebiotics in Pediatrics”. Pediatrics Dec 2010, 126 (6) 1217-1231; DOI: 10.1542/peds.2010-2548.
 32. Doron, Shira, and David R Snydman. “Risk and safety of probiotics.” Clinical infectious diseases : an official publication of the Infectious Diseases Society of America vol. 60 Suppl 2,Suppl 2 (2015): S129-34. doi:10.1093/cid/civ085.
 33. Ljungh, A and T Wadström. “Lactic acid bacteria as probiotics.” Curr Issues Intest Microbiol 7, no. 2 (2006): 73-89. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16875422.
 34. Szajewska, H, M Ruszczyński, S Kolaček. “Meta-analysis shows limited evidence for using Lactobacillus acidophilus LB to treat acute gastroenteritis in children.” Acta Paediatr 103, no. 3 (2014): 249-55. doi: 10.1111/apa.12487.
 35. Chouraqui, Jean-Pierre, Louis-Dominique Van Egroo, and Marie-Claire Fichot. “Acidified Milk Formula Supplemented With Bifidobacterium lactis: Impact on Infant Diarrhea in Residential Care Settings.” Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition 18, no. 3 (2004): 88-292.
 36. Kurugöl, Z and G Koturoğlu. “Effects of Saccharomyces boulardii in children with acute diarrhoea.” Acta Paediatr 94, no. 1 (2005): 44-7.
 37. Hojsak, I. “Probiotics in Children: What Is the Evidence?” Pediatric Gastroenterology, Hepatology & Nutrition 20, no. 3 (2017): 139-146. doi: 10.5223/pghn.2017.20.3.139.
 38. Berman S, Spicer D. Safety and Reliability of Lactobacillus Supplements in Seattle, Washington. The Internet Journal of Alternative Medicine. 2003:1.
 39. Thomas, Dan W, Frank R Greer, et al. “Probiotics and prebiotics in pediatrics.” Pediatrics 126, no. 6 (2010): 1217-31. doi: 10.1542/peds.2010-2548.
 40. Sung, V, S Collett, T de Gooyer, H Hiscock, M Tang, and M Wake. “Probiotics to prevent or treat excessive infant crying: systematic review and meta-analysis.” JAMA Pediatrics 167, no. 12 (2013): 1150-7. doi: 10.1001/jamapediatrics.2013.2572.
 41. McGuire, MK, MA McGuire. “Got bacteria? The astounding, yet not-so-surprising, microbiome of human milk.” Curr Opin Biotechnol 44, (2017): 63-68. doi: 10.1016/j.copbio.2016.11.013.
 42. Armstrong, Carrie. “AAP Reports on Use of Probiotics and Prebiotics in Children.” American Family Physician 83, no. 7 (2011): 849-852. https://www.aafp.org/afp/2011/0401/p849.html.
 43. Huang, Ruixue and Jianan Hu. “Positive Effect of Probiotics on Constipation in Children: A Systematic Review and Meta-Analysis of Six Randomized Controlled Trials.” Frontiers in Cellular and Infection Microbiology 7, (2017): 153. doi: 10.3389/fcimb.2017.00153.
 44. Hao, Qiukui, Bi Rong Dong, and Taixiang Wu. “Probiotics for preventing acute upper respiratory tract infections.” Cochrane Database of Systematic Reviews 2, no. CD006895 (2015). doi: 10.1002/14651858.CD006895.pub3.
 45. Kalliomäki, Marko, Seppo Salminen, Heikki Arvilommi, Pentti Kero, Pertti Koskinen, and Erika Isolauri. “Probiotics in primary prevention of atopic disease: a randomised placebo-controlled trial.” ScienceDirect 357, no. 9262 (2001): P1076-1079. doi: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(00)04259-8.
 46. Nicolucci, Alissa C., Megan P. Hume, Inés Martínez, Shyamchand Mayengbam, Jens Walter, and Raylene A. Reimer. “Prebiotics Reduce Body Fat and Alter Intestinal Microbiota in Children Who Are Overweight or With Obesity.” Gastroenterology 153, no. 3 (2017): 711-722. doi: 10.1053/j.gastro.2017.05.055.
 47. Juhlin, L and G Michaëlsson. “Fibrin microclot formation in patients with acne.” Acta Derm Venereol 63, no. 6 (1983): 538-40.
 48. Institute for Quality and Efficiency in Health Care. Eczema in children: Can prebiotics or probiotics help prevent it?. Informed Health Online. Last modified 2017.

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen