Lachyoga: waarom het serieus goed is voor jou!

Geschreven door Angie Arriesgado
Vrienden die van elkaars gezelschap genieten

Wanneer heb je voor het laatst heel hard gelachen? Geen gegrinnik of gegiechel, maar een diepe, buik-schuddende lach. Vandaag? Gisteren? Weet je het niet meer? Waarschijnlijk kan je je het niet meer herinneren. Maar ik wed dat je je nog steeds herinnert hoe goed het voelde! Lachen heeft zoveel voordelen dat het echt verbijsterend is waarom de meesten van ons niet vaker lachen. Vandaag laat ik je kennismaken met lachyoga – een tak van yoga die waarschijnlijk anders is dan alles wat je eerder hebt gezien of gehoord!

Wat is Lachyoga?

Lachyoga is niet het soort yoga dat de meesten van ons kennen. Je weet wel, de yoga waarbij men zich in verschillende yogahoudingen werkt en mediteert om innerlijke rust en ontspanning te bereiken. Deze soort yoga is eerder, hoe zal ik zeggen, leuker? Als je een groep mensen in het rond ziet rollen van het lachen en kakelen en giechelen alsof morgen niet bestaat, dan is de kans groot dat je in een lachyoga-sessie beland bent. Lachyoga is een snelgroeiend wereldwijd fenomeen dat vreugde en positiviteit in het leven van veel mensen brengt. Het combineert de kracht van yoga-ademhalingsoefeningen (pranayama genaamd) met lachen. Het is perfect voor iedereen die plezier wil beleven in combinatie met een subtiele training. Diafragmatisch lachen traint je buikstreek, je romp en je gezichtsspieren. Een aanhoudende, oprechte lach verhoogt de hartslag en helpt je daarbij calorieën te verbranden (1).

Samen lachen tijdens een picnic

Hoe Kwam Lachyoga tot Leven?

In tegenstelling tot de huidige wereldwijde populariteit, kende lachyoga eigenlijk een bescheiden begin. De oprichter, Dr. Madan Kataria, wilde de theorie testen dat lachen inderdaad het beste medicijn is. Dus besloot hij in 1995 een lachclub op te richten. Klinkt leuk, toch? Ik bedoel, wie wil er nou niet lid worden van zo’n club? Maar slechts 5 mensen woonden de eerste sessie bij in een park in Mumbai, met Dr. Kataria en zijn vrouw onder de aanwezigen. In eerste instantie waren grappen en humor het medium om mensen aan het lachen te krijgen. Maar uiteindelijk raakten de grappen op. Dr. Kataria moest een duurzame manier bedenken om mensen aan het lachen te krijgen zonder hun toevlucht te nemen tot komedie. Beseffend dat de geest het verschil niet kan zien tussen nep en echt lachen, bedacht hij al snel verschillende oefeningen om mensen aan het lachen te krijgen. En de lachyoga – zoals we die vandaag kennen – was geboren! Tot op heden zijn er meer dan 20.000 yoga-lachclubs in meer dan 100 landen. Als je er geen in jouw buurt hebt, biedt de officiële website van Laughter Yoga University een online Skype-lachclub. Voel je vrij om mee te lachen en te bulderen in het comfort van je eigen huis!

Wat Zijn De Voordelen van Lachyoga?

Behalve dat je aan het lachen wordt gemaakt, heeft lachyoga nog andere tastbare voordelen. Hier zijn er een aantal:

Je bent meteen in een betere stemming

Het kijken naar grappige video’s op YouTube of een leuke komedie op Netflix kan je humeur verbeteren. Maar lachyoga is echt van een ander niveau. Je zult een paar minuten achter elkaar lachen. Sessies duren tussen de 15 minuten en een uur. Aanhoudend lachen helpt je humeur verbeteren en geeft je een goed gevoel geven voor de rest van de dag! Dit is allemaal te danken aan endorfine of het zogenaamde ‘gelukshormoon’ dat vrijkomt als we hartelijk lachen.

Samen lachen op een deken tijdens picnic

Lachyoga kan pijn verlichten

Iedereen kan aan lachyoga doen – alleen of met een groep. Lachen is gratis en iedereen heeft baat bij een goede lach. Dat was bijvoorbeeld ook het geval voor een groep vrijwillige hulpverleners in een lokale gemeenschap in Zuid-Afrika. Lachtherapie hielp hen emotionele uitputting en secundair trauma te overwinnen. Ze waren in staat om een positievere mentaliteit te ontwikkelen en hun emoties beter onder controle te krijgen (2). Hoe meer je lachyoga beoefent, hoe gemakkelijker het voor je zal zijn om de wereld in een positief daglicht te zien. Je leert te ontspannen en om jezelf en je problemen te lachen in plaats van erin te verdrinken.

Lachyoga is goed voor spieren, hart en longen

Lachyoga heeft ook geweldige fysieke effecten op je lichaam. Als je lacht, trekken je spieren samen. Langdurig buikgelach helpt je buikspieren te versterken. Het is als een mini-workout zonder enige fysieke inspanning, afgezien van lachen! Volgens Wagner is lachyoga een veeleisende oefening voor de rompspieren. Als je hartelijk lacht, kan het zijn dat je jouw buik en zij stevig moet vasthouden. Volgens het onderzoek is dit niet verrassend. Blijkbaar is lachyoga vergelijkbaar met het doen van crunches en oefeningen voor het verstevigen van de rugspieren (3).

Lachyoga vermindert stress

Er zijn genoeg stressfactoren om ons heen. Of het nu persoonlijk of werkgerelateerd is, niemand is vrij van stress. Hoewel stress op korte termijn goed kan zijn, is chronische stress precies het tegenovergestelde. Een flinke aanval van spontaan of neplachen (onthoud dat je hersenen het verschil niet kunnen zien) verlaagt de cortisolspiegel en helpt je om je minder gestrest te voelen.

Lachyoga helpt om de bloeddruk te verlagen

Medicatie voor hoge bloeddruk is beschikbaar, maar wist je dat lachtherapie of lachyoga ook kan helpen de bloeddruk te verlagen? In een onderzoek onder 20 patiënten met hypertensie bleek lachyoga voor hen zeer nuttig te zijn. Een dagelijkse lachyoga-sessie droeg bij aan een aanzienlijke verlaging van de bloeddruk van de patiënten (4)!

Lachyoga verhoogt de immuniteit

Lachyoga laat je meer verse zuurstof inademen en muffe lucht uit je longen vedrijven. Je hebt ook meer endorfine en minder cortisol in je lichaam. Het is daarom niet verwonderlijk dat lachen ook kan helpen bij het versterken van jouw immuniteit. Volgens Dr. Lee Berk, een expert op het gebied van lachen en hoe het het lichaam beïnvloedt, leidt lachen tot een toename van de “killercellen” -activiteit, wat een teken is van een gezond immuunsysteem.

Lachende meisjes

Hoe Werkt Lachyoga?

Nu je de geweldige voordelen van lachyoga kent, is dit hoe het werkt:

Start met een opwarming

Lachyoga is net als elke andere vorm van yoga – je moet ook opwarmen. Begin met ritmisch klappen. Om drukpunten te stimuleren, klap je met vinger tegen vinger en handpalm tegen handpalm. Doe daarna enkele ademhalingsoefeningen, zoals ademen vanuit de neus en uitademen vanuit de mond. Je instructeur zal ook speelse, kinderlijke oefeningen aanmoedigen om je te helpen ontspannen en je remmingen los te laten. Daarna ga je verder met het leuke gedeelte – verschillende lachoefeningen!

Neem je voor om te lachen

Het is moeilijk om te lachen als er niets grappigs aan de hand is. Maar bij lachyoga maak je het lachen nep totdat je het haalt. Het is vooral moeilijk als je nieuw bent in een groep en iedereen een vreemde is. Maar ik beloof je dat als je eenmaal nep-lachen begint en anderen met je ziet lachen, je nep-lach snel echt zal worden.

Lachyoga combineert lachen met yoga-ademhaling

Yogische ademhaling of pranayama is essentieel bij lachyoga. Onthoud dat een van de doelen van lachyoga is om zoveel mogelijk lucht in de longen te krijgen en tegelijkertijd alle resterende lucht naar buiten te verdrijven. Verschillende oefeningen zijn ontworpen om je te helpen volledige inademing en volledige uitademing te bereiken. Op die manier bereik je zonder inspanning een volledige yoga-ademhaling.

Beoefen kinderlijk plezier

Kinderen lachen zoveel meer dan wij volwassenen, nietwaar? Ze kunnen spontaan lachen bij de minste provocatie. Vaak hebben ze zelfs geen reden nodig om te lachen. Ze lachen omdat ze dat zelf willen. Tijdens lachyoga word je aangemoedigd om je innerlijke kind te herontdekken, zodat je vrijer en opener kunt lachen!

Leer om in het Nu te leven

Dit type yoga is zo krachtig omdat het je dwingt om je op het heden te focussen. Het verdrijft letterlijk alle negativiteit om je heen. Als je je verdrietig of depressief voelt, lach het dan al deze negatieve energie weg! Met lachyoga ga je in verbinding en bouw je nieuwe relaties op met mensen. Het beste van alles is dat je de wereld in een ander licht ziet. Je leert om jezelf te lachen en op een positievere manier met problemen om te gaan.

Kinderen die samen lachen

Lachyoga Uitproberen?

Oh ja, absoluut! Het maakt niet uit hoe oud je bent of wat je op dit moment doormaakt, je kunt profiteren van veel gelach. Lachen is gratis en er zijn praktisch geen bijwerkingen, dus maak het een vast onderdeel van jouw dag. Je hebt geen yogakleding of speciale spullen nodig om mee te doen. Breng jezelf gewoon, sta open en lach je problemen weg!

Besluit

Lachyoga gaat veel verder dan lachen en plezier maken. Het zorgt voor echte, tastbare gevolgen in jouw leven. Het geeft je humeur een boost, laat je stress wegsmelten en slaagt er zelfs in je immuniteit te verbeteren. Lachen geneest misschien niet alles, maar het is zeker het beste gratis medicijn dat iedereen zich kan veroorloven!

Referenties:

(1) Buchowski, M S et al. “Energy expenditure of genuine laughter.” International journal of obesity (2005) vol. 31,1 (2007): 131-7. doi:10.1038/sj.ijo.0803353

(2) Hatzipapas, Irene et al. “Laughter therapy as an intervention to promote psychological well-being of volunteer community care workers working with HIV-affected families.” SAHARA J : Journal of Social Aspects of HIV/AIDS Research Alliance vol. 14,1 (2017): 202-212. doi:10.1080/17290376.2017.1402696

(3) Wagner, Heiko et al. “Laughing: a demanding exercise for trunk muscles.” Journal of motor behavior vol. 46,1 (2014): 33-7. doi:10.1080/00222895.2013.844091

(4) K, Angeline. (2018). Laughter Yoga for Patients with Hypertension, India. Open Access Journal of Cardiology. 2. 10.23880/OAJC-16000120.

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen