Uw Immuunsysteem Natuurlijk Stimuleren!

Geschreven door Angie Arriesgado
Nagekeken door Lamia A Kader, MD
uitgelichte afbeelding Uw Immuunsysteem Natuurlijk Stimuleren

We kunnen nu allemaal een gezond immuunsysteem gebruiken. Er is een wereldwijde pandemie gaande en het einde is nog niet in zicht. Maar het is niet alleen COVID-19 waar we ons zorgen over moeten maken. Er zijn tal van andere onzichtbare ziekteverwekkers die op de loer liggen om in ons lichaam te komen. Een gezond immuunsysteem maakt ons misschien niet onoverwinnelijk, maar beschermt ons wel tegen infectie en ziekte. Dus laat het versterken van onze immuniteit nu op dit moment prioritair zijn. In dit artikel leert u hoe u uw immuunsysteem op natuurlijke wijze kunt versterken.

7 Tips Om Het Immuunsysteem Op Natuurlijke Wijze Te Stimuleren 

Tip #1: Gezonde Voeding Is Belangrijk!

Junkfood lijkt soms een goed alternatief, nietwaar? Het is goedkoop en praktisch overal verkrijgbaar. Het aanbod is enorm en voor elk wat wils. Maar we weten allemaal dat junkfood verre van gezond is. Het is calorierijk, maar biedt weinig tot niets op het gebied van voeding.

Denk je eraan om jouw immuunsysteem op een natuurlijke manier te versterken, moet je junkfood uit je leven bannen. Kies als alternatief het eten van gezond, onverwerkt voedsel. Gezond eten betekent veel groenten en fruit, en eiwitten zoals vis, kip en vlees.

Volgens een studie uit 2018 speelt voeding een belangrijke rol in het metabolisme en de functie van immuuncellen. Zowel ondervoeding als overvoeding zijn slecht voor het lichaam. Ondervoeding maakt je vatbaarder voor infectie en ziekte, terwijl overvoeding wordt geassocieerd met laaggradige, chronische ontstekingen (1). 

Tip #2: Zorg Voor Een Goede Nachtrust

Onderschat de kracht van slaap niet. Je kunt af en toe wegkomen met slaapgebrek, maar maak er geen gewoonte van. Een goede nachtrust helpt het lichaam te herstellen. Als je wakker wordt uit een lange, diepe slaap, voel je je verfrist en energiek. Dit komt doordat wanneer je slaapt, jouw lichaam rust en herstelt om zich voor te bereiden op de volgende dag.

Een van de voordelen van een goede nachtrust is het onderhouden van de T-cellen van ons immuunsysteem. Deze T-cellen bestrijden met virus geïnfecteerde cellen en andere intracellulaire pathogenen. In een onderzoek van Dimitrov et al. Ontdekten ze dat vrijwilligers die een goede nachtrust hadden, beter functionerende T-cellen hadden dan de vrijwilligers die de hele nacht wakker bleven (2). Wat dit in wezen betekent, is dat een goede nachtrust nodig is om uw immuunsysteem goed te laten functioneren.

slaap 's nachts van goede kwaliteit

Streef naar minimum 7 uur slaap per nacht. Zorg ervoor dat de slaapkamer slaapcomfort biedt door deze koel en goed geventileerd te maken. Houd je elektronische apparaten ook buiten handbereik, zodat er geen verleiding is om ’s avonds laat door jouw feeds op sociale media te bladeren.

Related article: Met welk Magnesium Slaap Je Best?

Tip #3: Hou Stress Onder Controle

Stress kan niet helemaal worden vermeden. In feite ervaren we waarschijnlijk elke dag stress in een of andere vorm. Stress doet ons hart sneller kloppen, onze pols en onze ademhaling versnellen, maakt onze mond droog en doet onze spieren spannen.

Maar bedenk dat niet alle stress slecht is. In feite kan stress op korte termijn een krachtige motivator zijn. Het kan je helpen tijdens examens, interviews, presentaties en zoveel andere activiteiten. Het helpt je te overleven in situaties van leven of dood, aangezien het stresshormoon – cortisol genaamd – de vecht- of vluchtreactie van jouw lichaam kan activeren.

Maar als het stressniveau niet snel weer normaal wordt, wordt stress chronisch. Onderzoekers analyseerden meer dan 300 onderzoeken naar de relatie tussen psychologische stress en het immuunsysteem. Ze stelden vast dat kortdurende stress die onze vecht- of vluchtreactie uitlokt, positieve veranderingen in het immuunsysteem veroorzaakt. Chronische stress (zoals constante zorgen over geld, gezondheid, liefde, relaties, etc.) leidde echter tot meer negatieve, schadelijke veranderingen in ons immuunsysteem (3).

minimaliseer stress om op natuurlijke wijze uw immuunsysteem te versterken

Omgaan met te veel stress kan je mentaal, emotioneel en fysiek ziek maken. Gelukkig zijn er manieren om het effect ervan op onze psyche, ons immuunsysteem en ons lichaam als geheel te minimaliseren of te verminderen. Deze omvatten:

  • Afstand nemen van wat het ook is dat je stress bezorgt
  • Zorgvuldig plannen hoe je de stress kunt overwinnen
  • Mindfulness-meditatie beoefenen om het bewustzijn te vergroten, de concentratie te verbeteren en stress te verminderen
  • Gevoel voor humor zal je helpen het negatieve in positief te veranderen
  • Je zorgen delen met bijv. familie, vrienden of een gezondheidswerker

Tip #4: Zorg Voor Voldoende Beweging

Een zittend leven leiden is helemaal niet hip. Een zittende levensstijl kan een aandoening veroorzaken die bekend staat als “zitziekte”, waarbij degenen die het grootste deel van hun tijd zittend doorbrengen het slachtoffer worden van een verscheidenheid aan chronische ziekten.

Een inactieve levensstijl heeft een heleboel gevolgen voor de gezondheid, waaronder vroegtijdige dood. Er worden heel weinig calorieën verbrand, dus alle extra calorieën worden als vet in het lichaam opgeslagen. Het metabolisme vertraagt. Hormonale onbalans en chronische ontstekingen ontwikkelen zich snel. Het extra gewicht belast licht gebruikte spieren en botten. Deze dragen allemaal bij aan een zwakker immuunsysteem.

wees lichamelijk actiever voor een gezondere jij

En het wordt erger. Hoe ouder je wordt, hoe zwakker je immuunsysteem van nature wordt. Als je tot die tijd een zittende levensstijl blijft leiden, is het risico op infectie en ziekte groter. Maar als je ten minste matig intensief traint, neemt jouw immuniteit toe en neemt het risico op een infectie af (4).

Dus start met bewegen! Begin licht en langzaam (lees ons artikel over hoe u thuis kunt trainen). Je hoeft helemaal geen dure apparatuur te kopen om te trainen. Een beetje cardio doen is in het begin absoluut prima. Stimuleer jezelf om geleidelijk door te gaan naar de volgende fase, maar luister ook naar je lichaam. Trainingen met matige intensiteit helpt om het immuunsysteem op natuurlijke wijze te versterken, maar overdrijf het niet, zodat je geen sport letsel oploopt en mogelijk je immuniteit hierdoor verzwakt (5).

Tip #5: Kies Voor Een Supplement Om Uw Immuniteit Te Stimuleren

Gezond eten is nog steeds de beste manier om uw immuunsysteem op natuurlijke wijze te versterken, maar niet iedereen kan het zich veroorloven om elke dag gezond voedsel te kopen, te bereiden en te koken. Maaltijden vooraf maken kan helpen, maar het is nog steeds tijdrovend. Heb je het druk maar wil je toch graag jouw immuniteit willen vergroten, kies dan voor een goed voedingssupplement.

SHIELD Immuniteitversterker

Bekijk onze SHIELD Immuniteitversterker. Het is speciaal ontwikkeld om infecties en ziekten te bestrijden en ondersteunt zowel het immuunsysteem als het zenuwstelsel. Elke portie SHIELD bevat het volgende:

  • Vitamine C – 125mg – 139% van de dagelijks aanbevolen waarde
  • Vitamine D – 40mg – 200% van de dagelijks aanbevolen waarde
  • Zink– 11mg – 100% van de dagelijks aanbevolen waarde
  • Gepatenteerde Immuniteit Mix (520 mg) van 12 natuurlijke ingrediënten waaronder vlierbessen, echinacea, knoflook, gember en ginseng

Hoewel SHIELD is ontworpen om je immuunsysteem op natuurlijke wijze te stimuleren, is het op geen enkele manier een magische pil. Een gezonde levensstijl is nog steeds de sleutel tot een betere immuniteit, SHIELD is slechts een deel van de immuniteit puzzel. Zorg ervoor dat u al onze immuniteit verhogende tips opvolgt voor een gezondere zelf!

Tip #6: Hou Een Routine Aan

Een routine klinkt misschien saai als je wat avontuurlijk aangelegd bent, maar het is eigenlijk heel goed voor je gezondheid. Vasthouden aan een routine betekent dat je jezelf gemoedsrust schenkt – je dag een structuur heeft en je leeft volgens een vast schema voor werk, ontspanning en slaap. Weten wat er gepland staat, helpt stress te verminderen en geeft je meer controle over jouw dag.

Een van de beste manieren om het immuunsysteem op natuurlijke wijze te stimuleren, is door gezonde gewoontes in je schema op te nemen en ongezonde weg te laten. Dit proces van het aanleggen van nieuwe gewoonten en het vergeten van oude gewoonten kost echter tijd. Je moet het proces consequent uitvoeren, d.w.z. er een routine van maken. Uiteindelijk wordt je routine een gewoonte en voer je jouw routine uit zonder erbij na te denken.

Probeer je bijvoorbeeld meer te bewegen, zet dan de wekker ‘s ochtends een uurtje vroeger en ga hardlopen of yoga doen. Maak nadien een een gezond ontbijt en ga naar je werk. Voer deze routine elke dag uit, en je zult er snel een gezonde gewoonte van maken!

goede hygiëne beschermt je tegen infectie en ziekte

Tip #7: Denk Aan Goede Hygiëne

Je kan een gezond, uitgebalanceerd dieet volgen en een lichamelijk actieve levensstijl leiden. Maar als je geen goede hygiëne beoefent, stel je jezelf onnodig bloot aan schadelijke ziekteverwekkers en creëer je een probleem voor je immuunsysteem.

Een goede hygiëne zal je behoeden voor ernstige infecties. Was regelmatig de handen, bijvoorbeeld voor en na het hanteren van voedsel of het gebruik van het toilet. Neem regelmatig een douche om de ziektekiemen en bacteriën op je huid en uit je haar te verwijderen. Tandenpoetsen en flossen is ook belangrijk voor de gezondheid van het gebit. Het trimmen van je nagels is ook belangrijk, omdat het ziektekiemen kan bevatten van vuile dingen waarmee je in contact komt.

Naast het versterken van jouw immuunsysteem heeft goede hygiëne ook een positief effect op jouw mentale en emotionele welzijn. Bovendien help je de mensen om je heen door ervoor te zorgen dat je geen schadelijke ziekteverwekkers verspreidt.

Besluit

Iedereen zou moeten weten hoe hij het immuunsysteem op natuurlijke wijze een boost kan geven. Het is tenslotte de eerste verdedigingslinie van ons lichaam tegen infectie en ziekte. Deel deze tips met jouw familie en vrienden, zodat ook zij een betere immuniteit kunnen opbouwen!

Referenties:

(1) Alwarawrah, Yazan et al. “Changes in Nutritional Status Impact Immune Cell Metabolism and Function.” Frontiers in immunology vol. 9 1055. 16 May. 2018, doi:10.3389/fimmu.2018.01055

(2) Stoyan Dimitrov, Tanja Lange, Cécile Gouttefangeas, Anja T.R. Jensen, Michael Szczepanski, Jannik Lehnnolz, Surjo Soekadar, Hans-Georg Rammensee, Jan Born, Luciana Besedovsky; Gαs-coupled receptor signaling and sleep regulate integrin activation of human antigen-specific T cells. J Exp Med 4 March 2019; 216 (3): 517–526. doi: https://doi.org/10.1084/jem.20181169

(3) Segerstrom, Suzanne C, and Gregory E Miller. “Psychological stress and the human immune system: a meta-analytic study of 30 years of inquiry.” Psychological bulletin vol. 130,4 (2004): 601-30. doi:10.1037/0033-2909.130.4.601

(4) Simpson, Richard J, and Keith Guy. “Coupling aging immunity with a sedentary lifestyle: has the damage already been done?–a mini-review.” Gerontology vol. 56,5 (2010): 449-58. doi:10.1159/000270905(5) Simpson, Richard J et al. “Can exercise affect immune function to increase susceptibility to infection?.” Exercise immunology review vol. 26 (2020): 8-22.

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen