Stop Schimmelinfecties met het Candida-dieet

Geschreven door Angie Arriesgado
boodschappenlijstje voor het candida-dieet

Er is geen tekort aan rage diëten, maar het Candida-dieet is daar niet een van. Iedereen die ooit te kampen had met candidiasis, kan je vertellen dat dit dieet kan helpen de overgroei van Candida te beperken en verlichting te bieden van verschillende symptomen. Als je ooit zo’n infectie hebt gehad, dan weet je vast dat de symptomen ondraaglijk zijn. Het dieet is inderdaad beperkend, maar het is een kleine afweging, aangezien je gezondheid en welzijn op het spel staat. Dus laten we het vandaag hebben over het Candida-dieet en hoe het je kan helpen deze vervelende infectie te overwinnen!

Wat is Candida?

Candida is een soort gist (schimmel) die in het menselijk lichaam leeft. Het gedijt goed in de huid en in warme en vochtige gebieden zoals de mond, keel, darmen en geslachtsorganen. Ze maken deel uit van het menselijk microbioom, een verzameling schimmels, bacteriën, virussen en andere microben die op het menselijk lichaam leven. 

Het schimmelgeslacht Candida omvat meer dan 150 soorten, maar het zijn slechts 5 invasieve soorten achter maar liefst 90% van de Candida-infecties! Dit zijn ondermeer Candida albicansCandida glabrataCandida tropicalisCandida parapsilosis, en Candida krusei (1). 

Wat zijn de risicofactoren voor een schimmelinfectie?

Candida is over het algemeen onschadelijk, maar kan pathogeen worden als het exponentieel groeit. Hier zijn een paar risicofactoren die ervoor zorgen dat je een uitstekende kandidaat bent voor een Candida-infectie: 

 • Antibiotica nemen. Hierdoor worden de goede bacteriën gedood die de ziekteverwekkers goed onder controle houden en ontstaat er een onevenwicht in het microbioom.
 • Een ongezond dieet met veel suiker en geraffineerde koolhydraten – dit is het soort voedsel waar Candida op gedijt!
 • Hoge stressniveaus en een zwak immuunsysteem kunnen ook de Candida-populaties stimuleren.
 • Mensen met ontregelde diabetes zijn ook vatbaar voor Candida-overgroei.
 • Vrouwen die hormonale contraceptie nemen, kunnen een verstoord microbioom hebben.
 • Bij zwangere vrouwen omdat hormoonveranderingen de pH-balans in de vagina verstoren.
 • Strak ondergoed die warmte en vocht vasthoudt. 

Symptomen van een infectie kunnen mild en vervelend beginnen, zoals vermoeidheid, vermoeidheid, gas, constipatie en een opgeblazen gevoel. Maar indien onbehandeld, kunnen de symptomen zich ontwikkelen tot spruw, terugkerende urineweginfecties, colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn, gewrichtspijn en schimmelinfecties op huid en nagel (2).   

Kan je schimmelinfecties behandelen met het Candida-dieet?

Afgezien van het nemen van antischimmelmiddelen, kan een Candida-reiniging of een Candida-dieet een goede aanpak zijn. Door de voedselvoorziening af te sluiten, zal de gist uiteindelijk afsterven. Dit gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag, maar het is een goed begin. Bovendien vermijd je alle vervelende bijwerkingen van antischimmelmiddelen zoals jeuk, branderig gevoel, buikpijn, diarree, huiduitslag en meer (3)!

Bovendien kan een anti-candidadieet helpen voorkomen dat een infectie terugkeert. Sommigen zullen zelfs zeggen dat het een goed idee is om je aan een Candida-dieet te houden, zelfs als het gevaar geweken is.

Zoals je zult zien in de onderstaande Candida-boodschappenlijstjes, stimuleert dit dieet het eten van voedingsmiddelen met een lage glycemische index (GI), zoals fruit, groenten en volle granen. Je vermijd ook best voedsel dat doorgaans tot gewichtstoename leidt – suiker en koolhydraten! Voedsel met een lage GI bevordert de insulinegevoeligheid, een betere gezondheid van het hart en gewichtsverlies (4).

afbeelding menulijst candida-dieet

Candida-dieet boodschappenlijst: Wat je best EET om van een schimmelinfectie af te raken?

Het Candida-dieet bevordert gezonde eetgewoonten. Hier zijn voorbeelden van voedingsmiddelen die je tijdens dit dieet best eet:

1)   Fruit met laag suikergehalte

Fruit is gezond, maar als het gaat om het suikergehalte, hebben sommige vruchten meer dan andere. Omdat suiker voedsel is voor schimmels, moet je even stoppen met je favoriete suikerrijke vruchten totdat je Candida-situatie onder controle is.

Hier is een tabel met het verschil in suikergehalte tussen fruit met een laag en een hoog suikergehalte. Alle waarden zijn per portie van 100 g (5):  

Fruit met laag suikergehalte (GOED) Fruit met veel suiker (BEPERKEN of VERMIJDEN)
Avocado (0.7g) Druiven (15.5g)
Citroen (2.5g) Mango (14.8g)
Cranberries (4.0g) Kersen (12.8g)
Frambozen (4.4g) Appels (10.4g)
Aardbeien (4.9g)  Sinaasappel (9.4g)
Watermeloen (6.2g) Abrikozen (9.2g)

2)   Niet-zetmeelrijke groenten in een candida-dieet

Zetmeel bestaat uit aan elkaar gekoppelde suikermoleculen(6). Het eten van zetmeelrijke groenten zoals maïs en aardappelen is een grote no-no in het Candida-dieet (meer over zetmeelrijke voedingsmiddelen in de volgende sectie). Hier zijn voorbeelden van niet-zetmeelrijke groenten die je tijdens dit candida-dieet meer zou moeten eten:

Kale Boerenkool Snijbiet Bok choy
Spinazie Ijsbergsla Arugula Waterkers
Kool Bieten Moringa groen Microgroenten
Romeinse sla Bloemkool Broccoli Spruiten
Aubergine Courgette Tomaat Artisjok
Rapen Paprika Komkommer Asperges

Hoe zit het met paddenstoelen? Het zijn niet-zetmeelrijke groenten, toch?

De jury is er nog steeds niet over uit. Sommige mensen zeggen dat het oké is om te eten, anderen zeggen nee, want paddenstoelen zijn tenslotte een soort schimmel. Volgens de New Zealand Food Safety Authority zien ze echter geen verband tussen menselijke schimmelinfecties en de consumptie van paddenstoelen. Zolang de paddenstoelen op de juiste manier worden gehanteerd en bewaard, moeten ze veilig zijn om te eten (7). 

3)   Eiwitrijke voeding

Eiwitten van zowel dierlijke als niet-dierlijke bronnen zijn geweldig voor het Candida-dieet. Dit komt omdat dit soort voedsel nul tot weinig koolhydraten bevat, vooral dierlijke bronnen van voedingseiwitten.  

Bron van eiwitten Voorbeelden
Mager vlees Varken, Rund, lam, kalf
Gevogelte Kip, eend, kalkoen, gans, fazant
Zeevruchten en vis Vette vis, magere vis, garnalen, krab, mossels, schelpen
Melkproducten Boter, ghee, Griekse yoghurt 
Eieren Vrije loop eieren, biologische eieren, omega-3 verrijkte eieren
Noten Amandelen, walnoten, hazelnoten, macadamia (vermijd pinda’s, cashewnoten, pistachenoten omdat deze vatbaar zijn voor schimmel)
Zaden Zonnebloem, chia, vlas, sesam, pompoenpitten

4)   Volle granen in een candida-dieet

Volle granen zijn minimaal bewerkte granen die 3 graandelen bevatten: de zemelen, de kiem en het endosperm. Voorbeelden van volle granen die je kunt eten tijdens het Candida-dieet zijn onder meer: (8):

 • Bruine rijst
 • Volkoren granen
 • Bulgur
 • Haver
 • Volkoren maïsmeel 

5)   Een candida-dieet bevat gezonde vetten

Enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten zijn gezond, maar verzadigde en transvetten worden als slecht beschouwd. Hier is een samenvattende tabel van het type vet dat je aan het Candida-dieet kunt toevoegen:

Gezonde Vetten (GOED) Slechte vetten (VERMIJDEN)
Olijfolie Geraffineerde oliën en vetten
Kokosnoot olie Margarine 
Avocado-olie Zonnebloemolie
Visolie Koolzaadolie

6)   Probiotica tijdens een Candida-dieet – is dat een goed idee?

Onderzoek toont aan dat probiotica effectief zijn tegen candidiasis (9, 10). Probiotica, of levende culturen van goede bacteriën, zijn te vinden in yoghurt en Griekse yoghurt. De levende bacteriën helpen het evenwicht in de darm te herstellen door schadelijke bacteriën en gisten te doden. Als je iets in de supermarkt koopt, controleer dan zorgvuldig het etiket, want de meeste commerciële yoghurt is gezoet met suiker.

Hier is een pro tip: als je een schimmelinfectie wil behandelen, dan kan een hoogwaardig probiotisch supplement een betere optie zijn dan het eten van levende yoghurtculturen. Zoek naar een merk dat gepatenteerde stammen gebruikt en een groot aantal kolonievormende eenheden heeft (CFU). 

zeg nee tegen suiker in het candida-dieet

Candida-dieet boodschappenlijlst: Welk voedsel VERMIJDEN om schimmelinfectie te behandelen?

Inmiddels zou je al een idee moeten hebben van wat je NIET mag eten tijdens dit dieet. Zo niet, laten we het dan opsplitsen!

1)   Suiker

Ben je dol op suiker? Dat is Candida ook! Als je de Candida niet wil voeden, blijf dan uit de buurt van voedsel dat met enige vorm van suiker is gemaakt. Zoals je heel goed weet, is er een zeer lange lijst met suikerhoudende voedingsmiddelen! Hier zijn de verschillende soorten suiker die vaak aan voedsel worden toegevoegd: (11). Als je een van deze op het etiket ziet, blijf dan zeker uit de buurt:

Rietsuiker Rijstsiroop Honing
Ahornsiroop Agave nectar Glucosestroop
Melasse Esdoorn suiker Dadelsuiker
Maïs suiker Dextrose Fructose
Sucrose Maltose Hoge fructose glucosestroop

Dus, wat kun je als alternatieve zoetstof gebruiken??

Gelukkig bestaan er natuurlijke koolhydraatarme zoetstoffen. Check stevia, erythritol, xylitol en extract van monniksvruchten (12-15). Dit zijn enkele van de meest populaire natuurlijke zoetstoffen die schimmels niet voeden.

2)   Zetmeelrijke voeding

Zoals eerder vermeld, vermijd je ook best zetmeelrijke groenten tijdens het candida-dieet. Maar groenten zijn niet de enige bron van zetmeel, hier is meer:

 • Geraffineerde granen – rijst, haver, maïsmeel, witte bloem 
 • Zetmeelrijke groenten – cassave, aardappelen, maïs, zoete aardappelen, rode biet, pastinaak, linzen, yams
 • Pasta en instant noedels
 • Brood en broodproducten 

3)   Gist

Verwacht dat je Candida-symptomen verslechteren als je doorgaat met het eten van voedsel dat gist bevat! Hier zijn een paar voorbeelden (16):  

 • Laat gebakken goederen zoals brood, koekjes, muffins, enz. 
 • Mout, een vorm van gefermenteerde gerst, gevonden in bier, whisky, snoep zoals Maltesers en populaire choco-drankjes zoals Milo en Ovaltine
 • Gefermenteerde producten zoals alcoholische dranken, kombucha, sojasaus, miso

4)   Schimmels

Net als gist vermijd je ook beter voedsel dat reeds schimmels bevat. Het klinkt misschien smerig om na te denken over het eten van schimmels, maar verrassend genoeg worden ze in veel voedingsmiddelen aangetroffen! Hier zijn voorbeelden van voedsel dat mogelijk schimmel bevat:

 • Sommige noten zoals pinda’s, cashewnoten en pistachenoten omdat deze meestal worden bewaard in warme en vochtige silo’s
 • Beschimmelde kaas zoals brie, blauwe kaas, camembert en limburger
 • Ingelegd, gerookt of gedroogd vlees
 • Gedroogd, gebotteld en ingeblikt fruit en groenten
koppel dat een pauze inlast

Kunnen mannen ook het Candida-dieet volgen?

Absoluut! Zowel mannen als vrouwen kunnen overgroei van candida hebben. Dit type dieet werkt geweldig voor iedereen die de gist op natuurlijke wijze wil doden.

Mag je koffie drinken tijdens een Candida-dieet?

Omdat koffiebonen ook worden gefermenteerd, vraag je je waarschijnlijk af of het tijd is om te bezuinigen op Java. Het dagelijks drinken van ongeveer 3-5 kopjes koffie is in verband gebracht met een verminderd risico op verschillende chronische ziekten (17). Dus de vraag is: wegen de voordelen op tegen het risico? 

Nou, het antwoord hangt ervan af. Probeer te bezuinigen en voeg geen suiker of melk toe. Sommige mensen redden het prima met een of twee kopjes zonder opflakkeringen. Maar als je merkt dat koffie je symptomen verergert, drink dan niet.  

Mag je het Candida-dieet doen als je zwanger bent?

Het is belangrijk om je arts te raadplegen voordat u op dieet gaat. Zoals je weet, is het Candida-dieet zeer beperkend en kan het de voedingsstoffen die zowel moeder als baby nodig hebben ernstig beperken. Om een succesvolle zwangerschap te verzekeren en tegelijkertijd Candida-symptomen te beheersen, dien je professioneel medisch advies in te winnen.

Hoe lang duurt het om een schimmelinfectie aan te pakken met dit dieet?

Er is hier echt geen goed of fout antwoord. De effectiviteit hangt af van hoe strikt je het dieet volgt (het is beslist veel moeilijker dan het lijkt!) en hoe ernstig de infectie is. Maar een goede vuistregel is om ongeveer 2-4 weken op dieet te gaan, je symptomen te observeren en dan te beslissen.

Maar een waarschuwing: je kunt Candida misschien niet helemaal kwijtraken. Onthoud dat het een normaal onderdeel is van het menselijke microbioom. Maar zolang het onder controle wordt gehouden, zouden de symptomen langzaam moeten verdwijnen.

Besluit

Het Candida-dieet kan helpen de gist uit te hongeren. Maar een effectiever behandelplan omvat meer dan alleen een dieet. Om je symptomen sneller te laten verdwijnen en te voorkomen dat de infectie terugkeert, overweeg dan ook om je levensstijl aan te passen, geraffineerde suikers en bewerkte koolhydraten volledig te schrappen en meer probiotische voedingsmiddelen in je dagelijks dieet op te nemen.

“Referenties”

(1) Turner, Siobhán A, and Geraldine Butler. “The Candida pathogenic species complex.” Cold Spring Harbor perspectives in medicine vol. 4,9 a019778. 2 Sep. 2014, doi:10.1101/cshperspect.a019778 (2) McDonell, Kayla R. “7 Symptoms of Candida Overgrowth (Plus How to Get Rid of It).” Healthline, 24 Aug. 2017, www.healthline.com/nutrition/candida-symptoms-treatment. (3) NHS website. “Antifungal Medicines.” Nhs.Uk, 6 Aug. 2020, www.nhs.uk/conditions/antifungal-medicines. (4) Radulian, Gabriela et al. “Metabolic effects of low glycaemic index diets.” Nutrition journal vol. 8 5. 29 Jan. 2009, doi:10.1186/1475-2891-8-5 (5) “SELF Nutrition Data | Food Facts, Information & Calorie Calculator.” Nutrition Data, 2021, nutritiondata.self.com. (6) Slavin, Joanne, and Justin Carlson. “Carbohydrates.” Advances in nutrition (Bethesda, Md.) vol. 5,6 760-1. 14 Nov. 2014, doi:10.3945/an.114.006163 (7) Healthy Food Guide. “Ask the Experts: Mushrooms and Fungal Infections.” Healthy Food Guide, 3 Apr. 2017, www.healthyfood.com/ask-the-experts/mushrooms-and-fungal-infections. (8) “Grains | MyPlate.” MyPlate, 2021, www.myplate.gov/eat-healthy/grains. (9) Mundula, Tiziana et al. “Effect of Probiotics on Oral Candidiasis: A Systematic Review and Meta-Analysis.” Nutrients vol. 11,10 2449. 14 Oct. 2019, doi:10.3390/nu11102449 (10) Matsubara, Victor H., et al. “Probiotics as Antifungals in Mucosal Candidiasis.” Clinical Infectious Diseases, edited by Ellie J. C. Goldstein, vol. 62, no. 9, 2016, pp. 1143–53. Crossref, doi:10.1093/cid/ciw038. (11) NHS website. “Top Sources of Added Sugar in Our Diet.” Nhs.Uk, 4 Feb. 2019, www.nhs.uk/live-well/eat-well/top-sources-of-added-sugar. (12) Ajami, Marjan et al. “Effects of stevia on glycemic and lipid profile of type 2 diabetic patients: A randomized controlled trial.” Avicenna journal of phytomedicine vol. 10,2 (2020): 118-127. (13) Noda, K et al. “Serum glucose and insulin levels and erythritol balance after oral administration of erythritol in healthy subjects.” European journal of clinical nutrition vol. 48,4 (1994): 286-92. (14) Islam, Md Shahidul, and Mitesh Indrajit. “Effects of xylitol on blood glucose, glucose tolerance, serum insulin and lipid profile in a type 2 diabetes model of rats.” Annals of nutrition & metabolism vol. 61,1 (2012): 57-64. doi:10.1159/000338440 (15) Basile, Lisa Marie. “Is Monk Fruit Sweetener the New Stevia?” EndocrineWeb, 2020, www.endocrineweb.com/conditions/diabetes/monkfruit-sweetener. (16) “Foods High in Yeast.” WebMD, 20 Oct. 2020, www.webmd.com/diet/foods-high-in-yeast#1. (17) “Coffee.” The Nutrition Source, 30 July 2020, www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/coffee.

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen