Voedselintolerantie bij kinderen: 7 signalen

Geschreven door Dr Jane Gilbert
voedselintolerantie bij kinderen

Het lichaam van een kind groeit en ontwikkelt zich snel en daarom hebben kinderen een gezond, uitgebalanceerd dieet nodig. Een uitgebalanceerd en gezond menu is ideaal, maar soms kunnen de kleine lichamen van kinderen nog niet goed overweg met bepaalde voedingsmiddelen. Het resultaat kan voedselintolerantie bij kinderen zijn.

We nemen daarom hier een kijkje naar de 7 signalen van voedselintolerantie bij kinderen, zodat u de nodige maatregelen kunt nemen om uw kind een gezond menu aan te bieden. Het is tenslotte nooit een goed idee om willekeurig voedselgroepen uit te sluiten en de voeding te beperken die uw kind zo hard nodig heeft!

Wat is Voedselintolerantie bij Kinderen?

Laten we eerlijk zijn – kinderen kunnen ronduit kieskeurige eters zijn. Maar hun neus ophalen voor sommige etenswaren of ze uitspugen, maakt ze geen moeilijke eters. In feite kunnen ze absoluut dol zijn op een bepaald voedingsmiddel maar kunnen ze het gewoon niet verdragen.

Voedselintolerantie is een medische aandoening waarbij een persoon gevoelig is voor een ingrediënt. Hierdoor wordt het moeilijk om dit product te verteren.

jongen die ijslolly eet

Is Voedselintolerantie hetzelfde als Voedselallergie?

Nee, dit zijn twee verschillende aandoeningen. Een voedselallergie is een ernstige en mogelijk levensbedreigende reactie van het immuunsysteem van het lichaam op zelfs kleine hoeveelheden van een stof. Een voorbeeld hiervan is een pinda-allergie.

Helaas kan het moeilijk zijn om voedselintolerantie te identificeren zijn. Een kind moet een behoorlijke hoeveelheid voedsel hebben gegeten om een reactie te vertonen. Er bestaan namelijk veel verschillende symptomen en de reactie kan vele uren worden vertraagd. Daardoor is het soms moeilijk om het verband te ontdekken tussen het symptoom en de oorzaak!

Het goede nieuws is dat hoewel voedselintolerantie bij kinderen onaangenaam is, het niet gevaarlijk of levensbedreigend is. Maar toch is het belangrijk om al het voedsel dat wordt gegeten goed in de gaten te houden. Op deze manier kan u mogelijk een patroon herkennen als er symptomen, problemen of gedragsveranderingen (zoals hieronder vermeld) optreden.

Dus, wat houdt u nu best in de gaten?

De beste manier om aan de slag te gaan, is door een eetdagboek bij te houden. Schrijf alles op wat uw kind eet en drinkt. Beschouw uzelf als een dieetdetective met een missie om uw kind te helpen gezond en sterk te worden!

peuter in een hoge stoel

7 Signalen van Voedselintolerantie bij Kinderen

1. Reflux en regurgitatie

Spugen of de melk teruggeven die uw baby net heeft gekregen, is volkomen normaal en ook de reden waarom elke kersverse ouder altijd een lading doekjes met zich meedraagt. Bij sommige baby’s kan de regurgitatie echter ernstig zijn en gepaard gaan met huilen, angst en soms niet bijkomen in gewicht.

Dit kan komen doordat zuur en melk terugkomen uit de nog ontwikkelende slokdarm, wat bekend staat als reflux. Het blijkt echter dat tot 40% van de baby’s met ernstige reflux een intolerantie heeft voor het eiwit in koemelk. Koemelk kan zelfs de reflux erger maken (1).

Herkent u deze symptomen bij uw baby dan is dit zeker de moeite waard om te onderzoeken. Ze kunnen zelfs kleine hoeveelheden koemelkeiwit via uw moedermelk binnenkrijgen. Het kan dus zeker de moeite zijn om eventjes zuivel uit uw dieet te schrappen en te kijken of dat een verschil uitmaakt. Bij baby’s die flesvoeding krijgen, kan de formule de boosdoener zijn. In dit geval kan u uw arts raadplegen voor een hypoallergeen alternatief.

2. Last van maag en darmen

Moet je kleintje naar het toilet sprinten, heeft hij loopneus, krampen, een opgeblazen gevoel of verstopping? De symptomen die we associëren met een prikkelbare darm, kunnen mogelijk veroorzaakt worden door voedselintoleranties.

Een tekort aan het enzym dat lactose, de suiker in melk, afbreekt, kan leiden tot ongemak en diarree na het eten van zuivelproducten. Uw baby kan hiermee worden geboren of het tijdelijk ontwikkelen na een buikgriep. Maar het is niet alleen lactose die de darmen kan irriteren, koemelkeiwit wordt ook in verband gebracht met chronische obstipatie bij kinderen. Dus als laxeermiddelen niet helpen, raadpleeg dan uw arts voor meer advies (2).

kind reikt naar aardbeien op het aanrecht

3. Uitslag

Wist u dat een van de chemicaliën die de allergische reacties van ons lichaam regelen, ook daadwerkelijk te vinden is in het voedsel dat we eten?

Histamine komt voor in augurken, kaas, tofu, sojasaus, vleeswaren en helaas ook chocolade. Sommigen van ons kunnen deze stof niet goed afbreken en kunnen symptomen krijgen na het eten van histamine-bevattend voedsel. Symptomen zijn onder meer jeuk, huiduitslag en netelroos.

Als uw kleintje gevoelig is, kan het ook last krijgen van hoofdpijn, rode huid, chronische buikpijn en diarree (3). Houd een voedingsdagboek bij en kijk of histamine-intolerantie de mogelijke gezondheidsproblemen van uw kind veroorzaakt.

4. Boertjes en opgeblazen gevoel

Is uw kind een beetje … eh … winderig? Als uw kleintje net een machientje lijkt dat continue scheetjes laat of moet boeren, kan een onderliggende voedselintolerantie de oorzaak zijn. Gevoeligheid voor tarwe, zuivelproducten of amines kunnen uw kind vatbaar maken voor een opgeblazen gevoel.

Bovendien kunnen problemen met het opnemen van fructose (de suiker in fruit, sappen, tafelsuiker en veel verpakt voedsel) buikpijn, diarree en veel gasvorming veroorzaken. Al deze stoffen die het lichaam niet opneemt, moeten er helaas op een of andere manier uitkomen!

ontbijtgranen kunnen voedselintollerantie veroorzaken

5. Hoofdpijn

Hoofdpijn en migraine kunnen ellendig zijn voor uw kind en zeer frustrerend voor u als ouders. U voelt zich machteloos omdat u uw kindje niet kan helpen. Raadpleeg altijd uw arts voor ondersteuning en advies als uw kleintje regelmatig klaagt over hoofdpijn. En houd, zoals gewoonlijk, een dagboek bij van alle voedingsmiddelen die deze aanvallen kunnen veroorzaken.

Voedingsmiddelen die chemicaliën bevatten die ‘amines’ worden genoemd, kunnen voor sommige kinderen de schuldige zijn. Net als bij histamine hebben we niet allemaal het vermogen om deze stoffen af te breken. Het resultaat is het optreden van deze symptomen. De betrokken voedingsmiddelen bevatten de gebruikelijke boosdoeners. Chocolade en kaas, maar varkensvlees, citrusvruchten, uien en cafeïne kunnen ook een migraine veroorzaken bij gevoelige kinderen (4).

6. Altijd moe

Dit is waarschijnlijk de grootste aanwijzing voor voedselintolerantie bij kinderen. Kinderen zijn normaal gesproken net kleine bundels pure energie! Dus als uw kind snel moe wordt en nooit genoeg energie heeft, kan dit ook een mogelijke aanwijzing zijn.

Er zijn aanwijzingen dat gevoeligheid voor gluten in tarwe, rogge en gerst symptomen van vermoeidheid, een verwarde geest en gewoon algemeen humeurigheid kan veroorzaken. Gevoelige personen kunnen ook buikpijn en diarree krijgen (5). 

Dit is niet hetzelfde als coeliakie waarbij de gluten de darmwand beschadigen. En het zal niet verschijnen op darmbiopsieën of tests, dus het kan vrij moeilijk zijn om dit te identificeren. Het eetdagboek is hier uw vriend… praat met uw arts over het schrappen van gluten uit de voeding voor een proefperiode, zodat u eventuele veranderingen kunt volgen.

peuter met een ijsje

7. Gedragsproblemen

Heeft uw kind moeite om zich te concentreren? Zijn ze storend op school of thuis? De rol van voeding bij aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) levert nog altijd veel discussie en controverse op.

Veel voedingsmiddelen zijn betrokken, van voedingsmiddelen die salicylaten bevatten zoals druiven, appels en hotdogs, tot kunstmatige kleurstoffen, suiker en kunstmatige zoetstoffen. Minder geïnformeerde mensen beweren soms dat het slechts een excuus is voor slecht gedrag.

Er zijn echter aanwijzingen dat het elimineren van bepaalde voedingsmiddelen bij sommige kinderen gunstig kan zijn (6), en misschien geeft u er de voorkeur aan om dieetopties uit te proberen boven stimulerende medicijnen. Maar dieetmaatregelen kunnen lastig op te leggen zijn en moeilijk voor het gezinsleven, dus praat met uw huisarts of kinderarts voor advies.

Voedselintolerantie bij Kinderen en Probiotica voor Kinderen

Probiotica zijn levende micro-organismen die de gezondheid van de darmen en het immuunsysteem stimuleren. Door uw kind een probiotisch supplement te geven, zoals het onze Beste 6 Miljard CFU / Levende Culturen met Vezels voor Kinderen, kan uw kind van onderstaande gezondheidsvoordelen profiteren:

  • Gezonde spijsvertering
  • Minder vaak voorkomen van luchtweginfecties
  • Gewicht nder controle houden
  • Ontwikkeling van de hersenen
  • Minder huidproblemen
  • Verbeterde insulinegevoeligheid
  • Verminder voedselintolerantie en zelfs allergieën

U hoeft ons echter niet op ons woord te geloven! Ontdek hier wat onze klanten schrijven over ons kindvriendelijk product. 

En als je meer wilt lezen over probiotica voor kinderen, bekijk dan dit artikel: Probiotica Voor Kinderen: Een Volledige, Wetenschappelijk Ondersteunde Gids Voor Ouders

Referenties

1) Salvatore, Silvia, and Yvan Vandenplas. “Gastroesophageal reflux and cow milk allergy: is there a link?.” Pediatrics vol. 110,5 (2002): 972-84. doi:10.1542/peds.110.5.972

2) Farahmand, Fatemeh et al. “Cow’s Milk Allergy among Children with Gastroesophageal Reflux Disease.” Gut and liver vol. 5,3 (2011): 298-301. doi:10.5009/gnl.2011.5.3.298

3) Maintz, Laura, and Natalija Novak. “Histamine and histamine intolerance.” The American journal of clinical nutrition vol. 85,5 (2007): 1185-96.
doi:10.1093/ajcn/85.5.1185

4) NHS website. “Migraine.” Nhs.Uk, 12 Aug. 2020, www.nhs.uk/conditions/migraine.

5) Catassi, Carlo et al. “Non-Celiac Gluten sensitivity: the new frontier of gluten related disorders.” Nutrients vol. 5,10 3839-53. 26 Sep. 2013, doi:10.3390/nu5103839

6) Millichap, J Gordon, and Michelle M Yee. “The diet factor in attention-deficit/hyperactivity disorder.” Pediatrics vol. 129,2 (2012): 330-7. doi:10.1542/peds.2011-2199

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen