Wat is 5-MTHF? De Ultieme Gids voor Foliumzuur en Methylfolaat

Geschreven door Tom Von Deck
Wat is 5-MTHF
Wat is 5-MTHF? In deze gids geven we je alle nuttige en wetenschappelijk bewezen informatie over vitamine B9, folaat, foliumzuur, 5-MTHF. En ook de supplementen en voedingsmiddelen die jouw B9 op een gezond niveau houden. Ontdek wat het B9-niveau kan verlagen tot een ongezonde situatite, zelfs als je supplementen gebruikt of folaatrijk voedsel eet. En hoe je deze kan oplossen of voorkomen. We geven alvast een antwoord op de veelgestelde vragen van huidige en toekomstige gebruikers van foliumzuursupplementen. Of van iedereen die alleen maar nieuwsgierig is. De B-vitamines zijn reeds jarenlang een veel besproken onderwerp. Er bestaan vele decennia wetenschappelijke studies over hun effecten, hoe ze positief en negatief interfereren met voedsel en medicijnen, de beste vormen van B9 die kunnen worden ingenomen en nog veel meer. We hebben al deze onderzoeken bestudeerd en alle nuttige informatie voor jou op een rijtje gezet.
Heb je belangrijke vragen die hier niet beantwoord worden OF …
Heb je nog meer opheldering nodig en / of je begrijpt iets niet OF …
Je bent het niet eens met iets in de gids …
Laat het ons gerust weten! Contacteer ons of geef hieronder jouw feedback.

Wat is Folaat?

Eieren, bonen en brood zijn bronnen van foliumzuur
Het woord ‘folaat’ beschrijft een familie van voedingsstoffen die in voedingsmiddelen worden aangetroffen. En dan vooral in groene bladgroenten, bonen en eieren. Dit zijn de van nature voorkomende en in water oplosbare vormen van vitamine B9. (1)
Normaal gesproken gebruiken mensen het woord ‘folaat’ alsof het een enkele voedingsstof beschrijft. ‘Folaten’ klinken misschien grappig omdat deze meervoudsvorm minder vaak voorkomt.
Voedingsmiddelen met veel folaten zijn boerenkool, broccoli, citrusvruchten, asperges, bananen, bonen en lever. (1)
Bonen en lever zorgen voor veel natuurlijker folaat dan de andere voedingsmiddelen in de bovenstaande lijst.
Als een persoon hoge folaatbehoeften heeft of een tekort heeft nadat hij er veel van heeft geconsumeerd, dan is voeding waarschijnlijk niet de beste bron. Er zijn ziekten en genetische factoren die kunnen voorkomen dat mensen folaten in voedsel metaboliseren. Hieronder ontdek je alles wat je hierover te weten kan komen.

Wat is Foliumzuur?

Foliumzuur is een synthetische en in water oplosbare vorm van vitamine B9. Het wordt normaal gesproken geproduceerd als aanvulling. Veel brood, gebak en granen bevatten foliumzuur. spaghetti is in veel landen verrijkt met foliumzuur
In 1998 verplichtte de Verenigde Staten foliumzuur toe te voegen aan bepaalde granen om voldoende inname van B9 op grote schaal te garanderen.
Vanaf 2017 hebben 86 landen wettelijk verplicht dat tarwemeel een minimum aan foliumzuur moet bevatten. (2) (3)
16 van de 86 deden hetzelfde voor maïsmeel. Zes landen hebben ook rijstmeel aan deze lijst toegevoegd.

Wat is 5-MTHF?

5-methyltetrahydrofolaat, of 5-MTHF, is een natuurlijke vorm van vitamine B9 die je lichaam kan absorberen en  gebruiken voor voedingsdoeleinden. Daarom is het nu een zeer populaire vorm van foliumzuur. Vooral bij mensen die problemen hebben met het metaboliseren van andere vormen van B9 uit voedsel en supplementen. 5-MTHF Synoniemen:
 • L-5-MTHF
 • L-methylfolaat
 • L-methylfolaat calcium (alleen als het gebonden is aan calciumzout)
 • Methylfolaat
 • Levomefolzuur
Let op de “L” in sommige van de bovenstaande namen. Deze letter geeft aan dat de overgrote meerderheid van de menselijke lichamen het kan absorberen. “6 (S)” in plaats van “L” betekent hetzelfde.
Als de ‘L’ wordt vervangen door ‘6 (R)’, dan zal de formulering je waarschijnlijk niet veel helpen.

Welke Folaatvorm Wordt Best door Je Lichaam Opgenomen & Gebruikt?

Een studie gepubliceerd in het British Journal of Pharmacology vergeleek de opname van 6 (S) -5-MTHF door het lichaam met foliumzuur. De studie omvatte gezonde vrouwen die problemen hadden met het opnemen van op voedsel gebaseerd folaat en foliumzuur omdat de genen die nodig waren om deze voedingsstoffen te verwerken, defect waren. 6 (S) -5-MTHF bleek veel beter de bruikbare vitamine B9 in het bloedplasma te brengen, waar het zijn positieve effecten kon gaan uitvoeren. In deze studie gebruikten onderzoekers 6 (S) -5-MTHF dat was gebonden aan calciumzout. MAAR… Een andere studie vergeleek het op calcium gebaseerde product met een andere vorm van 6 (S) -5-MTHF die gebonden aan glucosamine in plaats van calcium bij ratten. Onderzoekers vergeleken beide ook met foliumzuur. De studie toonde 1,8 keer hogere piekplasmaplasmaspiegels dan 5-MTHF gebonden aan calciumzout en 3,1 keer hogere spiegels dan foliumzuur. (5) 1 mg 5mthf l-methylfolaat als supplement voor quatrefolinezuur Daarom gebruiken we bij Intelligent Labs de 6(S)-5-MTHF gebonden aan zeevruchtvrije glucosamine. We gebruiken enkel de gepatenteerde formule Quatrefolic Acid® en we hebben 1mg 5-MTHF en 5mg 5-MTHF.

5-MTHF Merknamen

Metafolin® – Een 5-MTHF-supplement met L-methylfolaat-calcium. Het is alleen beschikbaar via verkopers met een licentie voor productie. Deplin® – Deze 5-MTHF-formulering is op recept verkrijgbaar en is gemaakt om te voldoen aan de voedingsbehoeften van depressiepatiënten en om de activiteit van antidepressiva te verbeteren. Quatrefolic Acid® – Wordt gebruikt bij Intelligent Labs. Internationaal gepatenteerd door Gnosis. Het is de meest wetenschappelijk geavanceerde 5-MTHF-formulering op de markt. Deze 5-MTHF wordt beter door je lichaam opgenomen omdat het gebonden is aan glucosamine zonder schaaldieren in plaats van calcium. Intelligent Labs biedt twee 5-MTHF supplementen met verschillende dosering.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Folaat & 5-MTHF?

Vereist voor Essentiële lichaamsfuncties

B9 is vereist voor het maken van: (6)(7)(8)
 • Energie uit koolhydraten
 • DNA & RNA
 • Rode & witte bloedcellen
 • Melatonine, een chemisch element dat de slaap reguleert
 • Belangrijke neurotransmitters zoals noradrenaline, serotonine en dopamine
 • Jouw zenuwstelsel
Bush-bonen zijn geweldige bronnen van foliumzuur in de voeding

Voorkomt Afwijkingen Gedurende de Zwangerschap

Zorgverleners suggereren vaak dat zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap best foliumzuur gebruiken om geboorteafwijkingen en schade aan neurale buizen te voorkomen. Dit komt omdat de effecten van folaattekorten op de ontwikkeling van de baby reeds lang goed bestudeerd zijn. (9)
Er is voldoende foliumzuur nodig voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel tijdens de zwangerschap. Dit is cruciaal vanaf het begin van de zwangerschap. Vrouwen realiseren zich normaal gesproken pas na een paar weken dat ze zwanger zijn. Zelfs als je probeert zwanger te worden, is het een goed idee om ervoor te zorgen dat je folaatniveau op peil is. (6)

Opgelet Vaders: Dit Is Ook Voor Jou!

Mannen die zwanger willen worden, moeten er ook voor zorgen dat ze geen foliumzuurdeficiëntie hebben. Een onderzoek uit 2013 wees uit dat mannen die tijdens de conceptie geen gezond vitamine-gehalte hebben, de kans op misvormingen aanzienlijk kunnen vergroten. (10) Sommige vrouwen wordt geadviseerd om een paar maanden voor de conceptie te beginnen met suppletie om de zekerheid op een gezonde baby te vergroten. (11) Wetenschappers hebben ontdekt dat 5-MTHF effectief is voor depressiesymptomen

Vermindert Risico Op Depressie en/of Verbetert Antidepressiva

Deplin®, een receptvorm van 5-MTHF, werd speciaal gepatenteerd voor de behandeling van depressie en het versterken van de voordelen van antidepressiva bij depressieve patiënten. De manier waarop 5-MTHF helpt bij depressie is onbekend, maar studies tonen aan dat supplementen nuttig kunnen zijn. Depressiestudies gebruiken doorgaans zeer hoge doses in vergelijking met normaal voedingsgebruik. In een onderzoek uit 2013 onder meer dan 500 patiënten die werden behandeld voor depressie, gaven geautomatiseerde telefonische enquêtes een betere gemiddelde kwaliteit van leven aan en een verhoogde tevredenheid met hun depressiemedicatie na drie maanden. De tevredenheid met relaties met familieleden, vrienden, collega’s, geliefden en vreemden verbeterde ook. De algehele verschillen na 95 dagen waren behoorlijk significant. Proefpersonen gebruikten een superkrachtige receptvorm van 5-MTHF. Elke dosis was 7,5 mg of 15 mg. Een startdosis voor normale 5-MTHF-gebruikers zonder depressie is doorgaans 1 mg of minder. (12) Een reden voor deze voordelen bij depressiepatiënten kan zijn dat foliumzuur een essentieel onderdeel is van de productie van belangrijke neurotransmitters zoals serotonine, dopamine en noradrenaline en kan helpen bij de regulering ervan. (13) 5-MTHF kan ook goed werken voor sommige symptomen gerelateerd aan bipolaire stoornis. Een zes weken durend onderzoek onder 10 mensen met ernstige depressie en bipolaire stoornis toonde veelbelovende resultaten: (14) “De onderzoekers ontdekten dat patiënten met een bipolaire stoornis die L-methylfolaat innamen, verbeteringen vertoonden in depressiesymptomen, functioneren, cognitie en zelfmoordgedachten.” OPGELET: Als je aan een depressie lijdt, neem dan altijd contact op met uw arts voordat je enige vorm van foliumzuursupplement gebruikt, zelfs bij lage doses.

Verlaagt Homocysteïne, een Inflammatoire Chemische Stof

Homocysteïne is een stof in het menselijk lichaam die ontstekingen verhoogt. Veel ziekten in het lichaam ontstaan door ontstekingen. Hoge homocysteïnespiegels kunnen het risico verhogen op: (18)
 • Boedklonters
 • Beroerte
 • Alzheimer
 • Hartaanval
 • Coronaire hartziekte
 • Osteoporose
 • Atherosclerose
Hoge niveaus van deze verbinding worden geassocieerd met lage niveaus van vitamine B6, B9 en B12. Deze combinatie is een sterke voorspeller van cognitieve achteruitgang bij mannen, en waarschijnlijk ook bij vrouwen. (15)
Gezonde niveaus van alle drie deze B-vitamines zijn belangrijk om homocysteïne onder controle te houden. 5-MTHF kan op zichzelf enige cognitieve achteruitgang voorkomen, maar je zal waarschijnlijk nog betere resultaten verkrijgen door de andere twee ook op een gezond niveau te houden. (15) (16) (17)
Andere oorzaken van hoge homocysteïnespiegels zijn onder meer: hypothyreoïdproblemen, nieraandoeningen en psoriasis. Dit betekent: geef vitamine B-tekorten niet altijd automatisch de schuld. (18)
Zoals je hierboven al hebt gelezen, verlaagden wetten in tientallen landen homocysteïne door te eisen dat meel werd verrijkt met foliumzuur. Een gerandomiseerd placebo-onderzoek van 24 weken toonde aan dat 5-MTHF een stuk beter is dan foliumzuur voor het verlagen van het homocysteïnegehalte bij gezonde mensen. (19)

Kan Risico Op Hartaanval & Beroerte Verminderen

5-MTHF kan de gezondheid van hart en bloedsomloop verbeteren door homocysteïne te verminderen en ook via andere mechanismen. Het is echter ingewikkeld. Het kan een risico op een hartaanval of beroerte alleen verminderen als er een foliumzuurdeficiëntie bestaat. 5-mthf en foliumzuur kunnen het risico op een beroerte en een hartaanval verminderen
Hier is een samenvatting van het belangrijkste bewijs dat bijna leest als een ware detective …
Een onderzoek uit 2015 wees uit dat mannen die foliumzuur aanvulden en enalapril gebruikten, een medicijn dat de bloeddruk verlaagt, hun risico op een beroerte over een periode van 4,5 jaar verlaagden. De resultaten waren significant voor de groep foliumzuur-enalapril in vergelijking met de groep die alleen voor enalapril was. Oude studies uit de jaren 70 lijken ook een verminderd risico op een beroerte en een hartaanval te vertonen als gevolg van verhoogd folaatgebruik. (20)
Anderzijds vertoonden sommige in de VS gevestigde placebo-onderzoeken geen afname van het risico op een beroerte of een hartaanval. Dit zou kunnen betekenen dat foliumzuur dit effect alleen heeft wanneer mensen een tekort hebben. Bedenk dat de VS in 1998 begonnen met het versterken van granen, wat enkele resultaten uit de jaren 70 zou kunnen verklaren. Mensen hadden een lager foliumzuurgehalte. (20)
China versterkt geen granen, wat betekent dat hun bevolking mogelijk ook een tekort heeft. Sommige van de oude Amerikaanse onderzoeken volgden mensen met een voorgeschiedenis van een beroerte en een hartaanval. Deze mensen hebben mogelijk hun risico verlaagd met andere geneesmiddelen en voedingsmiddelen dan foliumzuur als reactie op deze gebeurtenissen. (20)

Hoe Herken je een foliumzuurdeficiëntie?

Enkele signalen dat een gebrek aan foliumzuur bloedarmoede veroorzaakt (tekort aan rode bloedcellen) Chronische traagheid en vermoeidheid: (21)
 • Kortademigheid
 • Kort humeur, ergernis & prikkelbaarheid
 • Bleke huid
 • Andere tekenen van zuurstofarm bloed, zoals geheugenproblemen
Andere tekenen van foliumzuurdeficiëntie: (22)
 • Voortijdig grijs worden
 • Gezwollen tong
 • Zweren of zweren in de mond
 • Baby heeft geboorteafwijkingen en misvormingen en jij bent de moeder of vader
 • Diarree
 • Groeiproblemen
Zelfdiagnose van foliumzuurdeficiëntie is moeilijk. Dit komt mede doordat er overlap is tussen de symptomen van een tekort aan foliumzuur en een tekort aan andere B-vitamines. Uw arts heeft waarschijnlijk tests om de oorzaken van de symptomen te achterhalen.

Wat Veroorzaakt foliumzuurdeficiëntie?

Een Dieet zonder Foliumzuurrijk Voedsel

Als je niet genoeg bonen, eieren, groene groenten en ander foliumzuurrijk voedsel of supplementen eet, dan heb je waarschijnlijk een tekort aan foliumzuur in je lichaam. kale voorziet de mensen van natuurlijk foliumzuur

Problemen die Absorptie uit Voedingsmiddelen en Supplementen verhinderen

Heel wat zaken kunnen een slechte opname van folaaten foliumzuur op basis van voedsel veroorzaken, waaronder: (21)
 • Ziekten zoals Crohn’s, coeliakie, sommige kankers en sommige nieraandoeningen
 • Gebreken in het MTHFR-gen, die veel voorkomen
 • Interacties met medicijnen die foliumzuur verstoren
 • Overmatig gebruik van alcohol of maagzuurremmers
 • Mutatie van genen die verantwoordelijk zijn voor het metaboliseren van foliumzuur
Foliumzuur en natuurlijk folaat in voedingsmiddelen moeten meerdere chemische reacties ondergaan voordat ze 5-MTHF worden, de enige nuttige vorm. De meesten van ons metaboliseren foliumzuur en folaten en zetten ze efficiënt om in 5-MTHF. Er is een gen dat dit proces bestuurt. Dat is MTHFR en we hebben er elk twee exemplaren van. Velen van ons hebben echter variaties op een of beide genkopieën die de transformaties naar 5-MTHF niet toestaan. Als één genkopie slecht is voor de opname van foliumzuur, kan de efficiëntie aangetast worden. Als beide kopieën slecht zijn, metaboliseer je niet veel folaat of foliumzuur. (23) Hoe weet je dat je een of twee slechte kopieën van het MTHFR-gen hebt? Voer een DNA-test uit om dit te weten te komen. Labs kan je lokaal en online vinden. Onderzoek eerst het laboratorium of laat uw arts er een kiezen. De eenvoudigste manier om dit probleem met genvariatie op te lossen, is door een 5-MTHF-supplement te gebruiken, dat geen reeks chemische reacties nodig heeft om je lichaam het goed te laten absorberen. Met andere woorden, 5-MTHF is al bioactief.

Zwaarlijvigheid

Het verband tussen obesitas en onvoldoende foliumzuurgehalte is erg sterk, maar het lijkt erop dat niemand heeft uitgezocht waarom. In een overzicht van studies die tussen 2005 en 2015 zijn gepubliceerd, werd het foliumzuurgehalte onderzocht bij vrouwen met obesitas in de vruchtbare leeftijd, met speciale aandacht voor zwangere vrouwen. Het doel van de onderzoekers was om te kijken naar mogelijke oorzaken van het hoge percentage foliumzuurdeficiëntie bij deze vrouwen. Ze merkten een Britse studie op waarin factoren als vitaminesupplementen, voeding en leeftijd werden uitgesloten. Ze wezen ook op verschillende andere onderzoeken die voeding als oorzaak uitsluiten. Het enige dat ze konden doen, was meer studies over deze kwestie aanbevelen, plus tips voor het ontwerpen ervan. (24) Het punt is: obesitas zelf, of bepaalde oorzaken van obesitas, kunnen het foliumzuur mogelijk verlagen tot ongezonde niveaus. De correlatie is sterk en alle vragen gaan over wat tot wat leidt. Een andere studie merkte een sterke correlatie op tussen obesitas en foliumzuurdeficiëntie: In 2016 beoordeelden onderzoekers studies met de bedoeling om de American Society for Metabolic and Bariatric Surgery Nutrition in Bariatric Surgery Guidelines van 2008 bij te werken. De richtlijnen zijn gebaseerd op onderzoeken naar voedingsniveaus vóór en na chirurgische procedures voor gewichtsverlies. In de nieuwe richtlijnen van 2016 wordt aanbevolen om vóór dit type operatie te screenen op foliumzuurdeficiënties. De reden hiervoor is dat tot 54% van de zwaarlijvige patiënten een foliumzuurdeficiëntie heeft. (25) Onderzoekers waren niet van plan in dit geval oorzaak en gevolg te onderzoeken. Ze hebben enkel de link opgemerkt en ze hebben hierop gereageerd door folaatmonitoring en -suppletie vóór de operatie aan te bevelen.

Vernietigt Koken van folaatrijke voedingsmiddelen het folaat?

Kale is rijk aan vitamine B9 in zijn natuurlijke foliumzuurvorm Of koken het foliumzuurgehalte in voedsel vermindert, hangt af van het voedsel, de kookmethode en de kooktijd. Normale kooktijden kunnen ongeveer de helft van het foliumzuur in spinazie en broccoli elimineren, maar stomen vermindert het foliumzuur helemaal niet. Het koken van aardappelen en het grillen van vlees lijkt het foliumzuur ook niet te verminderen, zelfs als je ze langer dan normaal kookt. (26) Uien koken vermindert het foliumzuur met 35% terwijl het bakken slechts 15% ervan vernietigt. Het blijkt ook dat erwten het meeste foliumzuur bevatten in vergelijking met andere kookmethodes. Als je bonen twee uur kookt en ze vervolgens bakt of bakt, verliezen ze 50%. Een studie beveelt aan om ze in zout water te weken en ze vervolgens in zoet water te koken om de meeste voedingsstoffen te behouden. (27)

Hebben Zwangere Vrouwen Folaatsupplementen Nodig?

Het is algemeen aanvaard in de medische gemeenschap dat het een goed idee is om het foliumzuurniveau op peil te houden. Het voorkomt hoogstwaarschijnlijk geboorteafwijkingen en de sterke correlatie is goed ingeburgerd.
Zoals hierboven vermeld, heb je vanaf het moment dat je zwanger wordt voldoende bioactief foliumzuur nodig om ervoor te zorgen dat het zenuwstelsel van de baby goed ontwikkelt. Dit kan betekenen dat je het proces moet starten terwijl je probeert zwanger te worden.
Suppletie met 5-MTHF is de zekerste manier om te weten dat jouw lichaam voldoende foliumzuur zal opnemen.
Als je zwanger bent, neem dan contact op met jouw arts. Speel niet alleen met supplementen zonder begeleiding die op maat is gemaakt voor uw unieke omstandigheden en gebaseerd is op grondige laboratoriumtests.

Kan Je Te Veel Folaat In Je Lichaam Hebben?

Dit is een controversieel onderwerp in de medische wetenschap. Sommige onderzoekers zeggen dat er teveel foliumzuur in je lichaam kan circuleren en dat dit gezondheidsproblemen kan veroorzaken. (28)
Vanwege de controverse en de noodzaak van meer studies, zal je merken dat de gezondheidsdiensten van de overheid weigeren partij te kiezen in deze debatten en consumenten adviseren om in plaats daarvan voorzichtig te zijn.
Niets van dit alles is waarschijnlijk een probleem voor 5-MTHF of foliumzuur in de voeding dat zich van nature in voedsel vormt.
Wat kan teveel foliumzuur doen?

Het kan een B12 tekort maskeren

Te veel foliumzuur in het lichaam kan tekenen van megaloblastaire bloedarmoede maskeren die worden veroorzaakt door vitamine B12-tekort. Dit is geen consensus. Het is nog steeds een mysterie voor onderzoekers. Als het waar is, kan een arts de diagnose missen. Dit kan bloedgerelateerde problemen verergeren en de hersenen en zenuwstelsel beschadigen. De hersenschade kan snelle cognitieve achteruitgang en verwarring veroorzaken. (29) Er bestaat consensus dat dit geen probleem is voor 5-MTHF, omdat het goed wordt gemetaboliseerd. Te veel bonen, sinaasappels of groene groenten met veel foliumzuur eten is bovendien ook geen probleem waar gezondheidsdeskundigen zich zorgen over maken. (39) Vitamine B12-tekort is een groter probleem voor vegetariërs en oudere volwassenen dan voor de meeste anderen. Vegetarische diëten leveren niet genoeg van deze vitamine en oudere volwassenen hebben er moeite mee om het op te nemen. Beide groepen kunnen worden aangevuld met sublinguaal (onder de tong) B12. vrouw die op sofa slaapt

Slaapstoornissen & Stemmingswisselingen

Te veel foliumzuur, vooral wanneer het in supplementen wordt ingenomen, kan slaapproblemen en prikkelbaarheid veroorzaken. (30)

Misselijkheid & Verlies van Eetlust

Sommige mensen verliezen hun eetlust of worden misselijk, vooral als ze te veel foliumzuur binnenkrijgen door supplementen of multivitaminen. (30)

De Oplossing

Wanneer je een supplement voor folaat inneemt, zorg er dan voor dat het in de bioactieve vorm is: 5-MTHF. Lees de labels op uw multivitaminen. Bevatten ze te veel foliumzuur? De meeste volwassenen zouden ongeveer 0,5 mg foliumzuur per dag moeten krijgen. Lees ook de etiketten op uw brood en ontbijtgranen. Als je een 5-MTHF-supplement gebruikt, probeer dan het foliumzuur uit verrijkte voedingsmiddelen minimaal te houden en vermijd multivitaminen die foliumzuur bevatten. Dit kan al dan niet een probleem zijn dat 5-MTHF verstoort. Het Amerikaanse National Institutes of Health’s Office of Dietary Supplements heeft een aanbevolen dagelijkse bovengrens van 1 mg ingesteld voor foliumzuur dat afkomstig is van verrijkte granen en supplementen. Ze hebben geen limiet gesteld aan foliumzuur dat afkomstig is van groenten of 5-MTHF. (29) Volgens de Harvard Health Letter kan foliumzuur uit granen snel oplopen (31). Zie hun lijst hieronder. Gewone voedingsmiddelen verrijkt met foliumzuur:
 • Kom Special K Granen: 0.394mg
 • Portie pretzels: 0.172mg
 • 1 cup gekookte spagetti: 0.166mg
 • 1 multivitamine: 0.4mg
Totaal = 1.132mg Het is niet moeilijk om die bovengrens in één dag te doorbreken, dus let op je granen en vitamines, vooral als je het moeilijk hebt om foliumzuur te metaboliseren. Je wilt ook zeker weten dat je genoeg B12 binnenkrijgt en dat je lichaam het gebruikt. granen en groenten zijn bronnen van vitamine b9

Wat zijn de Voordelen van 5-MTHF in Vergelijking met andere vormen van Folaat?

5-MTHF Heeft Geen Chemische Reactie Nodig Om Actief te Worden

Foliumzuur, dat synthetisch is, heeft meerdere chemische reacties nodig voordat het bioactief 5-MTHF wordt.
Dieetfolaat, dat van nature in voedingsmiddelen voorkomt, vereist ook chemische reacties voordat het 5-MTHF wordt, maar minder dan foliumzuur.
Met andere woorden, na het innemen van 5-MTHF als supplement heeft uw lichaam minder werk te doen. Er zijn geen chemische reacties nodig.

Reageert Minder Op Medicatie dan Foliumzuur

Omdat het niet nodig is dat metabole conversies voor 5-MTHF bioactief worden, is het minder waarschijnlijk dat het reageert met medicijnen en de effectiviteit ervan vermindert. (33)
psychiaters zijn hier dol op omdat deze vorm van foliumzuur dwars door de bloed-hersenbarrière en de hersenen kan gaan. De bloed-hersenbarrière voorkomt dat veel stoffen via de bloedsomloop de hersenen binnendringen. 5-MTHF kan rechtstreeks naar het zenuwstelsel gaan. (32)
Het is meestal het metabolisme dat ervoor zorgt dat foliumzuur de medicijnen verstoort.

Maskeert De Symptomen van B12 Tekort Niet

Hoewel foliumzuur de beschadiging van het zenuwstelsel veroorzaakt door aan B12-deficiëntie gerelateerde bloedaandoeningen kan verdoezelen, is het algemeen bekend dat 5-MTHF dat niet doet. (34)

Met Welke Dosering Start Ik Best?

De meeste mensen beginnen dagelijks met 1 mg of minder van 5-MTHF voor normaal gebruik. In sommige situaties kan 5 mg of meer nodig zijn, en een medische professional is meestal goed toegerust om u bij deze beslissing te begeleiden. Onthoud alleen dat meer niet per se beter is als het gaat om welke vorm van foliumzuur dan ook.

Wie Neemt Best GEEN 5-MTHF?

Als je allergisch bent voor 5-MTHF, mag je het natuurlijk niet blijven gebruiken. Als u netelroos, benauwdheid op de borst of kortademigheid krijgt, beschouw het dan als een noodgeval om veilig te blijven. Praat met uw arts voordat u 5-MTHF aanvult als je: (35)
 • allergisch bent voor foliumzuur in granen of multivitaminen
 • in het verleden de diagnose B12-tekort hebt gekregen
 •  een bipolaire stoornis hebt
 • zwanger bent of een moeder die borstvoeding geeft of je probeert zwanger te worden (dit is om de juiste dosering te bepalen, die kan variëren)

Zal 5-MTHF Reageren Op Mijn Medicatie?

5-MTHF heeft minder kans op interactie met medicijnen dan foliumzuur (33), maar gebruik deze verklaring niet als medisch advies. Bespreek dit altijd eerst met je arts.
Foliumzuur kan de effectiviteit van de meeste medicatie tegen epileptische aanvallen verminderen, evenals van Pyrimethamine (Daraprim), dat parasitaire infecties behandelt. Methotrexaat is een medicijn dat de activiteit van foliumzuur in cellen vermindert. (36) (37)
Aan de andere kant werd in een onderzoek naar de interacties van foliumzuur met lamotrigine 5-MTHF-suppletie aanbevolen als een alternatieve manier om foliumzuur te verstrekken aan gebruikers van het medicijn. Het medicijn wordt gebruikt om aanvallen te voorkomen, maar de onderzoekers waren vooral geïnteresseerd in stemmingsstoornissen zoals bipolaire depressie.
Ze merkten op dat 5-MTHF geen chemische reacties hoeft te ondergaan voordat de hersenen en andere systemen van het lichaam ze kunnen gebruiken, dus het is minder waarschijnlijk dat het lamotrigine verstoort.(38)
Bewaar uw 5-mthf en andere supplementen in een medicijnkastje

Hoe Moet Ik Mijn 5-MTHF Supplementen Bewaren?

Dit is wat de gerenommeerde Cleveland Clinic op haar website aanbeveelt:
‘Bewaren bij kamertemperatuur tussen 59 en 86 graden F (15 en 30 graden C). Bescherm tegen licht. Dit geneesmiddel wordt snel afgebroken en inactief gemaakt bij blootstelling aan hitte of licht. Gooi al het ongebruikte geneesmiddel weg na de vervaldatum. ‘ (37)
Intelligent Labs gebruikt ondoorzichtige zwarte flessen om al het licht buiten te houden.
Bewaar supplementen waar kleine kinderen niet bij kunnen. 5-MTHF is relatief veilig en een overdosis is niet dodelijk. Zelfs met dat in gedachten, zou het motto “beter dan genezen” de gangbare praktijk moeten zijn.

Over Deze Gids

We hopen dat deze gids nuttig is. Vanwege de veranderende aard van de medische wetenschap, ga er niet vanuit dat we je absoluut alle informatie hebben gegeven die je moet weten. Als je de hele zaak hebt gelezen, weet je dat onderzoekers over enkele van de hier besproken zaken debatteren.
Houd er ook rekening mee dat de informatie geen vervanging is voor het advies van uw zorgverlener. We kunnen niet beweren dat 5-MTHF een remedie of behandeling is voor welke ziekte dan ook. We kunnen ook niet beweren dat onze inhoud u kan helpen bij het zelf diagnosticeren. Alleen jouw arts kan een juiste diagnose en behandeling van gezondheidsproblemen geven.

Wetenschappelijke Referenties

1. Folic Acid. WebMD. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1017/folic-acid. 2. Pachón H, Codling K. Fortification with Folic Acid. Asia-Pacific Conference on Human Genetics. http://ffinetwork.org/about/calendar/2017/documents/Fortification_with_Folic_Acid.pdf. 3. Crider KS, Bailey LB, Berry RJ. Folic acid food fortification-its history, effect, concerns, and future directions. Nutrients. 2011;3(3):370-84. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257747/ 4. Prinz-Langenohl R, Brämswig S, Tobolski O, et al. [6S]-5-methyltetrahydrofolate increases plasma folate more effectively than folic acid in women with the homozygous or wild-type 677C-->T polymorphism of methylenetetrahydrofolate reductase. Br J Pharmacol. 2009;158(8):2014-21. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2807663/ 5. Miraglia N, Agostinetto M, Bianchi D, Valoti E. Enhanced oral bioavailability of a novel folate salt: comparison with folic acid and a calcium folate salt in a pharmacokinetic study in rats. Minerva Ginecol. 2016;68(2):99-105. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27008238 6. Estroff Mareno H. The Folate Factor: Among the busiest of B vitamins, folate has a special role in depression treatment. Psychology Today. https://www.psychologytoday.com/us/articles/201901/the-folate-factor 7. Folate deficiency. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine. https://medlineplus.gov/ency/article/000354.htm. 8. Fuqua K. Vitamins to Help Break Down Carbs. SFGate. https://healthyeating.sfgate.com/vitamins-break-down-carbs-4715.html. 9. Hibbard BM. THE ROLE OF FOLIC ACID IN PREGNANCY*. With Particular Reference to Anaemia, Abruption and Abortion. BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology. 1964;71(4):529-542. doi:10.1111/j.1471-0528.1964.tb04317.x Retrieved from https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1471-0528.1964.tb04317.x 10. Lambrot R, Xu C, Saint-Phar S, et al. Low paternal dietary folate alters the mouse sperm epigenome and is associated with negative pregnancy outcomes. Nature Communications. 2013;4(1). doi:10.1038/ncomms3889 Retrieved from https://www.nature.com/articles/ncomms3889 11. Mayo Clinic Staff. Folate (Folic Acid). Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-folate/art-20364625. 12. Shelton RC, Sloan Manning J, Barrentine LW, Tipa EV. Assessing Effects of l-Methylfolate in Depression Management: Results of a Real-World Patient Experience Trial. Prim Care Companion CNS Disord. 2013;15(4):PCC.13m01520. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3869616/ 13. Fava M, Mischoulon D. Folate in depression: efficacy, safety, differences in formulations, and clinical issues. J Clin Psychiatry. 2009;70 Suppl 5:12-7. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19909688 14. Kiefer D. L-methylfolate for Bipolar Disorder. Relias Media. https://www.reliasmedia.com/articles/141976-l-methylfolate-for-bipolar-disorder. 15. Tucker KL, Qiao N, Scott T, Rosenberg I, Spiro A. High homocysteine and low B vitamins predict cognitive decline in aging men: the Veterans Affairs Normative Aging Study. Am J Clin Nutr. 2005;82(3):627-35. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16155277 16.  Malouf R, Grimley Evans J. Folic acid with or without vitamin B12 for the prevention and treatment of healthy elderly and demented people. Cochrane Database Syst Rev. 2008;8( 4):CD004514. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18843658 17. Ford AH, Flicker L, Alfonso H, et al. Vitamins B(12), B(6), and folic acid for cognition in older men. Neurology. 2010;75(17):1540-7. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20861451 18. Anthony K. High Homocysteine Level (Hyperhomocysteinemia). Healthline. https://www.healthline.com/health/homocysteine-levels. 19. Venn BJ, Green TJ, Moser R, Mann JI. Comparison of the effect of low-dose supplementation with L-5-methyltetrahydrofolate or folic acid on plasma homocysteine: a randomized placebo-controlled study. Am J Clin Nutr. 2003;77(3):658-62. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12600857 20. Corliss J. Folic acid, a B vitamin, lowers stroke risk in people with high blood pressure. Harvard Health Blog. Harvard Health Publishing. https://www.health.harvard.edu/blog/folic-acid-a-b-vitamin-lowers-stroke-risk-in-people-with-high-blood-pressure-201503187810. 21. Cufasso J. Folate Deficiency. Healthline. https://www.healthline.com/health/folate-deficiency. 22.  Folic acid in diet. MedlinePlus. https://medlineplus.gov/ency/article/002408.htm. 23. MTHFR gene variant. Genetic and Rare Diseases Information Center. National Center for Advancing Translational Sciences. U.S. National Institutes of Health.  https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/10953/mthfr-gene-mutation. 24 Maffoni S, De Giuseppe R, Stanford FC, Cena H. Folate status in women of childbearing age with obesity: a review. Nutr Res Rev. 2017;30(2):265-71. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6232191/ 25. Parrott J, Frank L, Rabena R, Craggs-Dino L, Isom KA, Greiman L. American Society for Metabolic and Bariatric Surgery Integrated Health Nutritional Guidelines for the Surgical Weight Loss Patient 2016 Update: Micronutrients. Surgery for Obesity and Related Diseases. 2017;13(5):727-741. doi:10.1016/j.soard.2016.12.018. Retrieved from https://asmbs.org/app/uploads/2008/09/ASMBS-Nutritional-Guidelines-2016-Update.pdf 26. McKillop DJ, Pentieva K, Daly D, et al. The effect of different cooking methods on folate retention in various foods that are amongst the major contributors to folate intake in the UK diet. Br J Nutr. 2002;88(6):681-8. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12493090 27. Fabbri ADT, Crosby GA. A review of the impact of preparation and cooking on the nutritional quality of vegetables and legumes. International Journal of Gastronomy and Food Science. 2016;3:2-11. doi:10.1016/j.ijgfs.2015.11.001 Retrieved from https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878450X15000207 28. Folic Acid. Office on Women’s Health. U.S. Department of Health and Human Services. https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/folic-acid. 29. Folate. Office of Dietary Supplements. U.S. National Institutes of Health. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/. 30. Mayo Clinic Staff. Folate (Folic Acid). Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-folate/art-20364625. 31. Folic acid: Too much of a good thing? Harvard Heart Letter. Harvard Health Publishing. https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/Folic_acid_Too_much_of_a_good_thing. 32. Folate and Brain: Is 5-MTHF (methylfolate) better for the brain than folic acid?. MTHFR Support Australia. https://mthfrsupport.com.au/2017/04/folate-and-brain/. 33. Scaglione F, Panzavolta G. Folate, folic acid and 5-methyltetrahydrofolate are not the same thing. Xenobiotica. 2014;44(5):480-8. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24494987 34. Obeid R, Holzgreve W, Pietrzik K. Is 5-methyltetrahydrofolate an alternative to folic acid for the prevention of neural tube defects. J Perinat Med. 2013;41(5):469-83. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23482308 35. Multum C. L-Methylfolate. Drugs.com. https://www.drugs.com/mtm/l-methylfolate.html 36. Vitamins and Supplements: Folic Acid. WebMD. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1017/folic-acid. 37. Folic Acid, Vitamin B9 tablets. Cleveland Clinic Health Library. https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/18719-folic-acid-vitamin-b9-tablets. 38. Mischoulon D, Zajecka J, Freeman MP, Fava M. Does folic acid interfere with lamotrigine? The Lancet Psychiatry. 2016;3(8):704-705. doi:10.1016/s2215-0366(16)30167-5. Retrieved from https://www.thelancet.com/journals/lanpsy/article/PIIS2215-0366(16)30167-5/fulltext 39. Lamers Y, Prinz-Langenohl R, Moser R, Pietrzik K. Supplementation with [6S]-5-methyltetrahydrofolate or folic acid equally reduces plasma total homocysteine concentrations in healthy women. Am J Clin Nutr. 2004;79(3):473-8. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14985224  

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen