Reeds duizenden jaren is kurkuma een populaire, veelzijdige remedie voor veel voorkomende aandoeningen. Heb je te kampen met hoest en verkoudheid? Koorts? Maag problemen? Heb je een insectenbeet of een geïnfecteerde wond? Eet of gebruik kurkuma onder de vorm van het Meriva curcumine fytosoom en je zal merken dat de symptomen snel verdwijnen!
Het is de curcumine – het hoofdbestanddeel van kurkuma – die verantwoordelijk wordt geacht voor de genezende kracht van kurkuma. Het enige probleem is echter dat de ingenomen curcumine erg slecht door het lichaam wordt opgenomen. Gelukkig slaagt het curcumine fytosoom erin dit te omzeilen zodat je toch gebruik kan maken van de verbazingwekkende gezondheidsvoordelen van deze natuurlijke weldoener!
Table of Contents
Wat is Meriva? En Wat Is Curcumine Fytosoom? Is dat Hetzelfde?
Je vraagt je waarschijnlijk wel af wat Meriva Curcumine Fytosoom precies is voordat we ingaan op de 10 voordelen van curcumine. Zo ja, laat me je dan snel wat achtergrondinformatie geven:
Kort omschreven is Meriva een gepatenteerd curcumine bezorgsysteem ontwikkeld door het Italiaanse biotechbedrijf Indena. Meriva is speciaal ontworpen om de biologische beschikbaarheid of absorptie van curcumine te verbeteren.
Bij gewone supplementen (niet-Meriva) wordt de gewonnen curcumine verpakt in capsules of tabletten. Deze traditionele methode verbetert de biologische beschikbaarheid van curcumine helemaal niet. Dus maar zeer kleine hoeveelheden (indien aanwezig) curcumine worden daadwerkelijk door het lichaam opgenomen en gebruikt.
Dit is waar het bezorgsysteem van Meriva, waarop patent is aangevraagd, komt kijken. Bij extractie wordt de curcumine gebonden aan een stof die bekend staat als fosfatidylcholine voordat het in capsules / tabletten wordt verpakt.
De combinatie van curcumine + fosfatidylcholine is wat bekend staat als het curcumine fytosoom.
Omdat fosfatidylcholine eigenlijk deel uitmaakt van onze celmembranen, helpt het ons lichaam ontvankelijker te maken voor opname van het fytosoom, wat de algehele biologische beschikbaarheid van curcumine verbetert.
Volgens wetenschappelijke studies wordt curcumine fytosoom van Meriva tot 2900% beter opgenomen dan gewone curcumine (1)!
Eenvoudig gezegd, gewone of niet-verbeterde curcuminesupplementen zijn geldverspilling. Er wordt heel weinig door het lichaam opgenomen en het grootste deel ervan zal gewoon uit het lichaam verwijderd worden. Vandaar de behoefte aan Meriva’s sterk verbeterde curcumine fytosoom bezorgsysteem.
Wil je nog meer lezen over Meriva, bekijk dan hier onze ultieme gids over Meriva Curcumine!

Hoe Meriva Curcumin Fytosoom kan helpen de kwaliteit van je leven te verbeteren
Gebruik Meriva Curcumine en profiteer van alle geweldige voordelen van curcumine. Deze zijn:
1) Curcumine is een krachtige antioxidant die vrije radicalen bestrijdt
Vrije radicalen zijn een bijproduct van veel van de natuurlijke processen in ons lichaam, waaronder immuunafweer en stofwisseling. Maar deze vrije radicalen zijn zeer onstabiel. Als ze vrij blijven ronddwalen, kunnen ze een reactie veroorzaken die ‘oxidatieve stress’ wordt genoemd. Het kan cellen, vetzuren, eiwitten en zelfs je DNA beschadigen en leiden tot allerlei gezondheidsproblemen.
Dus, wat neutraliseert deze vrije radicalen?
Stoffen die vrije radicalen neutraliseren, worden antioxidanten genoemd. Curcumine is er een van, samen met glutathion, vitamine A, C en E, lycopeen, bètacaroteen, selenium, luteïne en mangaan. Hoe meer antioxidanten je opneemt, hoe beter jouw lichaam uitgerust is om oxidatieve stress te bestrijden.
Als je niet genoeg antioxidanten binnenkrijgt via je voeding, dan is suppletie met curcumine een goede optie. Een studie van 6 weken toonde aan dat patiënten die curcumine kregen, meer antioxidanten in hun bloedplasma hadden (2). Wat betreft de dosering, 500 mg per dag is voldoende om significante veranderingen in plasma-antioxidant te zien (3).
2) Het is een krachtige ontstekingsremmer die chronische ontstekingen te lijf gaat
Ontsteking is goed in kleine hoeveelheden. Het is wat het lichaam gebruikt om zichzelf te verdedigen tegen verschillende ziekteverwekkers, infectie, verwonding en ziekte. Als de ontsteking echter langdurig aanhoudt, dan wordt dit een ander verhaal.
Want, chronische ontsteking is slecht voor je gezondheid. Het leidt tot gezondheidsproblemen zoals artritis, diabetes type 2, kanker, hartaandoeningen, obesitas, darmaandoeningen, neurodegeneratieve ziekten en meer (4).
Gelukkig is curcumine een natuurlijke ontstekingsremmer die helpt om de strijd tegen chronische ontstekingen te winnen. Ons Curcumine Fytosoomsupplement van Intelligent Labs van 250 mg en 500 mg krijgt enorm veel positieve recensies van tevreden gebruikers die zeggen dat het de symptomen van hun chronische ontsteking verminderde!
Dit is eerlijk gezegd niet verrassend. In een onderzoek onder 100 artrosepatiënten hielp Meriva curcumine fytosoom bij het verminderen van pijn en stijfheid, verbeterde het hun loopafstand op een loopband met 336% en verlaagde het hun c-reactieve proteïnegehalte (een ontstekingsmarker) met 93% (5).

3) Helpt bij het verbeteren van stemmingswisselingen en het geheugen
Voel je je de laatste tijd een beetje somber en teneergeslagen? Probeer curcumine fytosoom uit in plaats van antidepressiva. Een studie uitgevoerd door Kulkarni et al. toonde aan dat curcumine helpt bij het verhogen van de stemmingshormonen serotonine en dopamine. (6).
In een studie uit 2018, gepubliceerd in het American Journal of Geriatric Psychiatry, konden onderzoekers vaststellen dat curcumine het geheugen en de aandachtsspanne van niet demente vrijwilligers van middelbare tot oudere leeftijd verbeterde (7).
De vrijwilligers kregen gedurende 18 maanden tweemaal daags 90 mg curcumine. Hersenscans toonden een vermindering van de opstapeling van amyloïde en tau (deze bevorderen hersenschade en cognitieve achteruitgang) in hersengebieden die de stemming en het geheugen beheersten (7).
Een eerdere studie die in 2017 werd gepubliceerd, toonde ook vergelijkbare resultaten. Patiënten die gedurende 4 maanden minstens 250 mg curcumine kregen, hadden minder episodes van depressie en angst (8).
4) Curcumine fytosoom bevordert een gezonde hersenfunctie
Dementie komt zelden voor bij jongere mensen, maar het bestaat wel. Het ontstaat vaker bij ouderen waarbij de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm is. Chronische ontsteking zou ook een van de hoofdoorzaken zijn van de ziekte van Alzheimer (4).
Als natuurlijke ontstekingsremmer kan curcumine ook helpen bij patiënten met dementie en cognitieve achteruitgang. Dit werd vastgesteld door een Japanse studie die 3 oudere patiënten met Alzheimer volgde. Alle drie hadden ze ernstige gedrags- en psychologische symptomen, zoals prikkelbaarheid, apathie, angst en agitatie. Twee van de patiënten leden ook aan urine-incontinentie (9).
De patiënten kregen gedurende 3 maanden 764 mg kurkumapoeder per dag (of 100 mg curcumine). Aan het einde van de studie was er een significante vermindering van hun gedrags- en psychologische symptomen. Na een volledig jaar leefden de patiënten een relatief rustig, vredig en normaal leven (9).

5) Verlaagt het risico op hart- en vaatziekten
Wist je dat hartaandoeningen en beroertes twee van ’s werelds hoogste doodsoorzaken zijn? Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie sterven elk jaar miljoenen mensen aan deze twee ziekten. Curcumine is geen magische fytochemische stof die al onze gezondheidsproblemen zal doen verdwijnen. Er is echter veel onderzoek gedaan naar de cardiovasculaire voordelen van curcumine.
Een van de belangrijkste oorzaken van hart- en vaatziekten is atherosclerose, waarbij de bloedvaten verstopt raken met vet en cholesterol. Dit zorgt ervoor dat de slagaders verharden en smaller worden en de bloedstroom naar het hart vermindert.
Een systematische review uit 2020 van 10 onderzoeken wees uit dat curcumine fytosoom het volgende aanzienlijk kan verminderen (10):
- Aorta atherosclerotische laesie
- Serum lipidenprofielen
- Plasma-inflammatoire indicatoren
Door deze atherosclerose-indicatoren te verlagen, verminderde ook het cardiovasculaire risico. De dosering van curcumine varieerde per studie, maar tot 347 mg / kg werd als veilig en niet-toxisch beschouwd (10).
Bovendien vertoonden coronaire bypass-transplantatiepatiënten in Thailand die 4 g curcumine per dag kregen een veel lager risico op hartaanvallen in vergelijking met de placebogroep. Ontstekingsmarkers waren ook veel lager in de curcumine-groep dan in de placebogroep (11).
6) Vermindert en voorkomt symptomen van diabetes mellitus type 2
Het eten van een calorierijk dieet met bewerkte voedingsmiddelen, ongezond vet en suiker kan leiden tot overgewicht, waardoor de kans op diabetes type 2 toeneemt. Heb je met dit probleem te kampen dan zal je vast blij zijn te horen dat een onderzoek bij pre-diabetici heeft aangetoond dat curcumine fytosoom het begin van diabetes type 2 kan vertragen (5).
In het onderzoek kregen 240 patiënten 9 maanden curcumine of een placebo. Geen enkele persoon in de curcumine-groep kreeg de diagnose diabetes! Maar helaas kreeg 16% van de placebogroep diabetes. De curcumine-groep vertoonde ook een lichte afname in gewicht en tailleomtrek, samen met een verbetering van de bètacelfunctie (dit zijn cellen die insuline maken) (5).
Een andere studie, dit keer bij type 2 diabetici, toonde aan dat curcumine resulteerde in een verbeterde insulinegevoeligheid, lagere triglyceriden, minder visceraal vet en een slankere taille. Hierdoor onstaat eveneens een lager risico op aderverkalking en een dreigende hartaanval (12).

7) Vertraagt de gevolgen van verouderen
Verbaasd? Nou, dat zou je niet moeten zijn. Je weet reeds dat curcumine een krachtige antioxidant is die vrije radicalen kan bestrijden. Het is duidelijk dat veroudering onvermijdelijk is en het ontstaan van antioxidanten zal het niet stoppen. Maar het goede nieuws is dat veroudering – en de effecten ervan – kan worden vertraagd.
Vrije radicalen worden dus gegenereerd door vele factoren, zowel intrinsiek als extrinsiek. We hebben de intrinsieke factoren reeds bekeken. Wat extrinsieke factoren betreft, worden vrije radicalen gegenereerd door blootstelling aan de UV-stralen van de zon, rook, vervuiling, stress en dergelijke. Al deze factoren kunnen het verouderingsproces versnellen en ervoor zorgen dat je er ouder uitziet dan jouw leeftijd (13).
Als krachtige antioxidant kan curcumine de effecten van deze vrije radicalen omkeren en daardoor de effecten van veroudering vertragen.
8) Curcumine is een krachtig verdovingsmiddel en pijnstiller
Hierboven kon je lezen dat Meriva curcumine fytosoom pijn en stijfheid bij artrosepatiënten vermindert. Maar hoe zit het met gewone, alledaagse pijntjes en kwalen? Kan curcumine daar ook verlichting brengen?
Het antwoord is ja! 2 g Meriva (of 400 mg curcumine) per dag is vergelijkbaar met 1 g pijnstiller paracetamol. Beide worden goed verdragen door de maag (14).
Maar hoewel paracetamol een relatief veilig medicijn is, kan het bij misbruik nier- en leverschade veroorzaken, dat wil zeggen als je meer dan de aanbevolen dosis inneemt. Curcumine kan daarentegen tot 12 g per dag worden ingenomen met een zeer lage kans op toxiciteit (15).

9) Curcumine fytosoom verbetert het gezichtsvermogen en de gezondheid van het oog
Onnodig te zeggen dat de gezondheid van onze ogen erg belangrijk is. Leven met oog- en zichtproblemen levert heel wat problemen op. Het goede nieuws is dat door dagelijks curcumine fytosoom te gebruiken de gezondheid van het oog kan hersteld worden.
Dit is wat er gebeurde met patiënten met centrale sereuze chorioretinopathie met wazig centraal zicht of gedeeltelijk verlies van het gezichtsvermogen. Ze kregen gedurende 12 maanden 1,2 g Meriva per dag (ongeveer 240 mg curcumine). De curcumine verminderde effectief verder verlies van gezichtsvermogen. Een grote meerderheid van de patiënten vertoonde ook significante verbeteringen in hun symptomen (16).
Een recent onderzoek uit 2019 bevestigde ook dat curcumine kan worden gebruikt bij de behandeling van ernstige oogaandoeningen. Deze omvatten glaucoom, maculaire degeneratie, cataracten, conjunctivitis, genezing van hoornvlieswonden, droge-ogenziekte en meer (17).
10) Bestrijdt verschillende soorten kanker
De diagnose van kanker voorgeschoteld krijgen, is een levensbedreigende gebeurtenis. Plots word je geconfronteerd met ziekte en sterfelijkheid. Er zullen heel wat gevoelens opduiken zoals angst en radeloosheid, of je kan zelfs verdoving voelen bij het horen van dit slechte nieuws. Maar weet dat dit bericht helemaal niet het einde van de reis betekent.
Studies op dieren hebben aangetoond dat curcumine de groei van kankercellen kan vertragen, tumormassa kan verminderen en de vooruitgang ervan kan vertragen (18). Dit is echt veelbelovend en opwindend nieuws voor ons mensen!
Er is een studie uit 2019 waarin verschillende lopende klinische onderzoeken zijn opgenomen. De resultaten van de eerste fasen zijn veelbelovend, maar er is nog een lange weg te gaan voordat curcumine wordt aangekondigd als een standaardbehandeling voor kanker (19). Het goede is dat curcumine betaalbaar is, makkelijk verkrijgbaar en geen noemenswaardige bijwerkingen heeft, dus suppletie is prima.
Ook leverde een systematische review van curcumine op het verbeteren van kankertherapie interessante resultaten op. De onderzoekers ontdekten dat curcumine de bijwerkingen van radiotherapie en chemotherapie kon verminderen. De overlevingskansen waren ook veel hoger onder degenen die curcumine kregen dan die in de placebogroep (20).
Besluit
Het gebruik van curcumine fytosoom als onderdeel van jouw dagelijkse gezondheidsroutine kan wonderen voor jouw lichaam doen. Probeer vandaag nog onze 250 mg Intelligent Labs Meriva Curcumine Fytosoom. Of, als je de voorkeur geeft aan een hogere dosis, bekijk dan de 500 mg Curcumine Fytosoom-variant. Laat ons hoe dan ook weten wat het supplement voor jouw gezondheid betekent!
Referenties
(1) Belcaro, Gianni et al. “Efficacy and safety of Meriva®, a curcumin-phosphatidylcholine complex, during extended administration in osteoarthritis patients.” Alternative medicine review : a journal of clinical therapeutic vol. 15,4 (2010): 337-44.
(2) Sahebkar A., Serbanc M.C., Ursoniuc S., Banach M. Effect of curcuminoids on oxidative stress: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. J. Funct. Foods. 2015;18:898–909. doi: 10.1016/j.jff.2015.01.005.
(3) Pungcharoenkul, Kanit, and Phensri Thongnopnua. “Effect of different curcuminoid supplement dosages on total in vivo antioxidant capacity and cholesterol levels of healthy human subjects.” Phytotherapy research : PTR vol. 25,11 (2011): 1721-6. doi:10.1002/ptr.3608
(4) Pahwa R, Goyal A, Bansal P, et al. Chronic Inflammation. [Updated 2020 Aug 10]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493173/
(5) Chuengsamarn, Somlak et al. “Curcumin extract for prevention of type 2 diabetes.” Diabetes care vol. 35,11 (2012): 2121-7. doi:10.2337/dc12-0116
(6) Kulkarni, Shrinivas K et al. “Antidepressant activity of curcumin: involvement of serotonin and dopamine system.” Psychopharmacology vol. 201,3 (2008): 435-42. doi:10.1007/s00213-008-1300-y
(7) Small, Gary W et al. “Memory and Brain Amyloid and Tau Effects of a Bioavailable Form of Curcumin in Non-Demented Adults: A Double-Blind, Placebo-Controlled 18-Month Trial.” The American journal of geriatric psychiatry : official journal of the American Association for Geriatric Psychiatry vol. 26,3 (2018): 266-277. doi:10.1016/j.jagp.2017.10.010
(8) Lopresti, Adrian L, and Peter D Drummond. “Efficacy of curcumin, and a saffron/curcumin combination for the treatment of major depression: A randomised, double-blind, placebo-controlled study.” Journal of affective disorders vol. 207 (2017): 188-196. doi:10.1016/j.jad.2016.09.047
(9) Hishikawa, Nozomi et al. “Effects of turmeric on Alzheimer’s disease with behavioral and psychological symptoms of dementia.” Ayu vol. 33,4 (2012): 499-504. doi:10.4103/0974-8520.110524
(10) Lin, Ke et al. “Efficacy of Curcumin on Aortic Atherosclerosis: A Systematic Review and Meta-Analysis in Mouse Studies and Insights into Possible Mechanisms.” Oxidative medicine and cellular longevity vol. 2020 1520747. 9 Jan. 2020, doi:10.1155/2020/1520747
(11) Wongcharoen, Wanwarang et al. “Effects of curcuminoids on frequency of acute myocardial infarction after coronary artery bypass grafting.” The American journal of cardiology vol. 110,1 (2012): 40-4. doi:10.1016/j.amjcard.2012.02.043
(12) Chuengsamarn, Somlak et al. “Reduction of atherogenic risk in patients with type 2 diabetes by curcuminoid extract: a randomized controlled trial.” The Journal of nutritional biochemistry vol. 25,2 (2014): 144-50. doi:10.1016/j.jnutbio.2013.09.013
(13) Poljšak, Borut, and Raja Dahmane. “Free radicals and extrinsic skin aging.” Dermatology research and practice vol. 2012 (2012): 135206. doi:10.1155/2012/135206
(14) Di Pierro, Francesco et al. “Comparative evaluation of the pain-relieving properties of a lecithinized formulation of curcumin (Meriva(®)), nimesulide, and acetaminophen.” Journal of pain research vol. 6 (2013): 201-5. doi:10.2147/JPR.S42184
(15) Lao, Christopher D et al. “Dose escalation of a curcuminoid formulation.” BMC complementary and alternative medicine vol. 6 10. 17 Mar. 2006, doi:10.1186/1472-6882-6-10
(16) Mazzolani, Fabio, and Stefano Togni. “Oral administration of a curcumin-phospholipid delivery system for the treatment of central serous chorioretinopathy: a 12-month follow-up study.” Clinical ophthalmology (Auckland, N.Z.) vol. 7 (2013): 939-45. doi:10.2147/OPTH.S45820
(17) Radomska-Leśniewska, Dorota M et al. “Therapeutic potential of curcumin in eye diseases.” Central-European journal of immunology vol. 44,2 (2019): 181-189. doi:10.5114/ceji.2019.87070
(18) Panda, Abir Kumar et al. “New insights into therapeutic activity and anticancer properties of curcumin.” Journal of experimental pharmacology vol. 9 31-45. 31 Mar. 2017, doi:10.2147/JEP.S70568
(19) Willenbacher, Ella et al. “Curcumin: New Insights into an Ancient Ingredient against Cancer.” International journal of molecular sciences vol. 20,8 1808. 12 Apr. 2019, doi:10.3390/ijms20081808
(20) Mansouri, Kamran et al. “Clinical effects of curcumin in enhancing cancer therapy: A systematic review.” BMC cancer vol. 20,1 791. 24 Aug. 2020, doi:10.1186/s12885-020-07256-8