Meriva Curcumine: een ultieme gids voor het krachtigste bestanddeel van kurkuma

Geschreven door Angie Arriesgado
de ultieme gids over mervina curcumine

Ben jij ook zo een fan van de Indiase keuken? Als dat zo is, dan ben je waarschijnlijk heel goed bekend met een van de belangrijkste kruiden die in Indiase gerechten wordt gebruikt: kurkuma. Het wordt gebruikt in vrijwel elk gericht van de Indiase keuken en voegt smaak en kleur toe de meeste hartige gerechten. Maar helaas, we zijn hier niet om over eten te praten (hoewel we je ook heel wat keto-recepten aanbieden). In plaats daarvan gaan we dieper in op wat curcumine ons te bieden heeft, een van de belangrijkste bestanddelen van kurkuma. We nemen ook een kijkje hoe Meriva curcumine, een nano-afgiftesysteem, de opname van curcumine in het lichaam helpt verbeteren.

Curcumine: wat is het en waar komt het vandaan?

Curcumine is een natuurlijke chemische stof die afkomstig is van kurkuma (Curcuma longa), een bloeiende plant die overvloedig voorkomt in tropische regio’s zoals India en Zuidoost-Azië. Voor het ongetrainde oog lijkt kurkuma veel op gember. Dat komt omdat ze uit dezelfde familie komen, Zingiberacaeae, dus ze zijn eigenlijk verwant. Kurkuma heeft echter een veel intensere goudgele kleur dan gember.

Kurkuma wordt voornamelijk geoogst voor zijn wortelstokken (de wortelachtige horizontale stengels die ondergronds groeien). De wortelstok wordt gebruikt in de keuken en voor het behandelen van verschillende aandoeningen. Het kan vers worden gebruikt, of worden gemalen tot pasta of in poedervorm om de houdbaarheid en het gebruik te verlengen. Maar gebruik ook gerust het kurkumablad in de keuken. Voeg een paar blaadjes toe aan je favoriete gerecht (probeer het op rijst!) en je hebt een gerecht dat naar de hemel zelf ruikt!

Indiase man die zich afvroeg wanneer curcumine werd ontdekt

Wanneer werd curcumine ontdekt?

Het gebruik van kurkuma als culinaire specerij werd voor het eerst gedocumenteerd in het Vedische tijdperk in India (ca. 1500 – ca. 500 v.Chr.), maar het duurde tot 1815 toen een “gele kleurstof” werd geïsoleerd uit kurkuma wortelstokken door Harvard-wetenschappers Vogel en Pelletier (1). Het duo noemde de stof ‘curcumine’ vermoedelijk van de wetenschappelijke naam van kurkuma, Curcuma longa.

Wat is het verschil tussen curcumine en curcuminoïden?

Curcumine maakt deel uit van een familie van actieve stoffen die curcuminoïden worden genoemd. Naast curcumine omvatten curcuminoïden demethoxycurcumine en bisdemethoxycurcumine.

Een wortelstok van kurkuma heeft ongeveer 2,5 tot 6% curcuminoïde gehalte, waarvan 77% curcumine, 17% demethoxycurcumine en 3% bisdemethoxycurcumine(2).

Kurkuma bevat meer dan 100 bestanddelen (1), maar weet je wat de actieve component is die het eigenlijk die mooie goudgele kleur en zijn geneeskrachtige eigenschappen geeft?

Als je curcumine hebt geraden, heb je gelijk!

Volgens een studie gepubliceerd in de Nutrition and Cancer Journal, maakt curcumine gemiddeld slechts 3,14% deel uit van het gewicht van puur kurkumapoeder. Dit betekent dat gemiddeld 100 g kurkumapoeder slechts 3,14 g curcumine bevat (3).

Het lijkt misschien niet alsof er een aanzienlijke hoeveelheid curcumine in een wortelstok zit, maar het is voldoende om kurkuma erkend te krijgen in de Ayurvedische geneeskunde als een krachtige antioxidant, dat ontstekingsremmend, antibacterieel en een antiseptisch middel is. (1).

Kan ik niet gewoon kurkuma eten en mijn curcumine natuurlijk opnemen?

Kurkuma aan jouw dieet toevoegen is zeker een natuurlijke manier om curcumine binnen te krijgen (en alle andere belangrijke voedingsstoffen die in deze zogenaamde “Indiase saffraan” voorkomen). Dit is tenslotte hoe onze voorouders al duizenden jaren curcumine consumeerden!

Zoals eerder vermeld, maakt curcumine echter slechts ongeveer 3% van het gewicht van kurkuma uit in poedervorm. Dit betekent dat je veel kurkuma kunt eten en toch maar een fractie curcumine krijgt in vergelijking met wat je in een supplement krijgt. Als je wilt profiteren van alle voordelen van curcumine, dan zijn supplementen een goed keuze.

De Indiase keuken houdt van kurkuma

Wat is het beste curcuminesupplement dat er is?

Er zijn er zo veel om uit te kiezen. Voer een zoekopdracht uit op Amazon en je krijgt honderden, zo niet duizenden curcuminesupplementen. Maar de meeste van deze supplementen gebruiken alleen ‘gewone’ of ‘niet-verbeterde’ curcumine die een laag curcuminoïdegehalte hebben en berucht zijn om hun lage absorptiegraad. (4).

Een Meriva curcumine supplement heeft daarentegen de standaard 18-22% van het totale curcuminoïden (5). Dat is 2-3x het curcuminoïde gehalte van de meeste gewone curcuminesupplementen!

Laten we een snelle vergelijking maken tussen kurkumapoeder, een paar ‘gewone’ curcuminesupplementen en Meriva-curcumine. Om de inhoud van curcuminoïden gemakkelijk te kunnen berekenen, zullen we het volgende gebruiken:

Meriva curcumine fytosoom 500
 • Kurkumapoeder – wortelstokken bevatten ongeveer 2,5% tot 6% curcuminoïden, maar we zullen 6% gebruiken voor dit voorbeeld
 • Gewone curcumine # 1 – curcuminoïde-inhoud is afkomstig van hun productetiket
 • Gewone curcumine # 2 – curcuminoïde-inhoud is afkomstig van hun productetiket
 • Intelligent Labs Meriva curcumine – Meriva is gestandaardiseerd en bevat 18% tot 22% curcuminoïden, we zullen de gemiddelde 20% gebruiken in deg
ProductTurmeric Mix Per CapsuleCurcuminoid Inhoud
Kurkuma poeder100mg6mg (6%)
Gewone curcumine #1500mg47.5mg (9.5%)
Gewonde curcumine #2665mg630mg (95%)
Intelligent Labs Meriva curcumine500mg100mg (20%)

Wie is hier de winnaar?

Welnu, kurkumapoeder en gewone curcumine # 1 zijn vrij minderwaardig in vergelijking met gewone curcumine # 2 en meriva-curcumine, dus die kunnen we van het lijstje schrappen.

Als je enkel de cijfers bekijkt, dan denk je waarschijnlijk dat gewone curcumine # 2 de duidelijke winnaar is. Er is echter een GROOT probleem met gewone curcuminesupplementen (je leest er meer over in de volgende sectie). Maar hier is een hint: heel weinig van die 630 mg curcuminoïde inhoud zal daadwerkelijk in je bloedbaan terechtkomen.

Met Meriva curcumine krijgt u daarentegen 100 mg curcuminoïden. Omdat Meriva is ontworpen voor optimale opname (het wordt 2900% beter opgenomen dan gewone curcumine), krijg je eigenlijk meer van het goede (5)!

Dus, om de vraag te beantwoorden, Meriva curcumine is het beste curcuminesupplement. Het helpt om de meeste hoeveelheid curcumine in jouw lichaam te krijgen.

foto van kurkuma op tafel

Dus, wat is het grote probleem met gewone curcuminesupplementen?

Curcumine is misschien wel het krachtigste ingrediënt in kurkuma, maar wanneer het wordt geëxtraheerd en oraal wordt ingenomen als voedingssupplement, volgt een heel ander verhaal. Het grote probleem van gewone of niet-verbeterde curcumine is de slechte biologische beschikbaarheid of lage absorptiesnelheid (4, 6).

Bij orale inname reist de curcumine van de mond rechtstreeks naar de darmen en ingewanden. Dit is waar het probleem ligt: curcumine is een in vet oplosbare voedingsstof en het lichaam, met name het spijsverteringsstelsel, is voornamelijk een waterige omgeving. Omdat curcumine niet oplost in water, wordt het meestal uitgescheiden via urine en ontlasting(7).

Een kleine hoeveelheid wordt geabsorbeerd (vooral als curcumine wordt ingenomen met vet voedsel), maar het wordt allemaal snel afgebroken of gemetaboliseerd door het lichaam. Dit resulteert in de slechte biologische beschikbaarheid van curcumine(4).

Een studie gaf escalerende doses curcumine aan 24 gezonde vrijwilligers. Ze kregen doses van 500 mg tot 12.000 mg. De curcumine werd zo slecht geabsorbeerd dat er geen spoor van de stof werd gevonden in het serum van de vrijwilligers bij doses tot 8.000 mg! Toen ze 10.000 mg en 12.000 mg bereikten, waren alleen lage niveaus van curcumine aanwezig bij 2 (van de 24) proefpersonen(8).

Je kan een supplement met 95% curcuminoïden kopen, maar als het lichaam maar een heel laag percentage daadwerkelijk gebruikt, dan heeft het niet veel zin om dat product te kopen, toch? Stop met het uitgeven van geld aan gewone curcuminesupplementen, want hiermee zal je geen goede resultaten bereiken.

gelukkig meisje vraagt zich af of meriva curcumine echt een betere biologische beschikbaarheid biedt

Biedt Meriva Curcumine echt een betere biologische beschikbaarheid dan gewone curcuminesupplementen?

Dit is de vraag waar het om gaat. Allereerst is Meriva een natuurlijke leveringsvorm van curcumine, ontwikkeld door Indena, een biotechbedrijf in Milaan, Italië. Meriva gebruikt gepatenteerde fytosoomtechnologie om de opname van curcumine door het lichaam te verbeteren en te optimaliseren.

Dus hier is hoe Meriva Curcumine werkt:

De curcuminoïden zijn gebonden met fosfatidylcholine, een stof die een groot deel uitmaakt van celmembranen in het lichaam. Omdat fosfatidylcholine van nature in het lichaam aanwezig is, maakt het ons lichaam ontvankelijker voor opname, wat er weer toe leidt dat de curcumine ook gemakkelijker wordt opgenomen.

Als je die uitleg ingewikkeld vindt, volgt hier een analogie:

Denk aan Meriva als een voertuig dat curcumine aan het lichaam levert. Maar in plaats van metaal te gebruiken (zoals echte auto’s), gebruikt het een stof die hetzelfde materiaal is als onze celmembranen (fosfatidylcholine). De carrosserie herkent het materiaal en laat de auto binnen door het materiaal op te nemen. Zodra de opname gebeurd is, worden de curcuminoïden vrij gelaten en nuttig gebruikt.

Dit toedieningssysteem is zo effectief dat volgens wetenschappelijke studies curcuminoïden 29 keer beter door het lichaam worden opgenomen in vergelijking met gewone, niet-versterkte curcumine (6). Deze cijfers helpen het probleem van de slechte biologische beschikbaarheid van curcumine te elimineren en helpen Meriva-curcumine-gebruikers te profiteren van de geweldige voordelen van curcumine!

voordelen van het nemen van meriva curcuminesupplement

Waarom Meriva curcumine als voedingssupplement gebruiken?

Volgens een ConsumerLab onderzoek onder 9.782 gebruikers van vitamines en supplementen is curcumine / kurkuma het 7e meest populaire voedingssupplement in 2019 (van de 169 verschillende soorten supplementen).

34,8% of meer dan een derde van de respondenten zegt het afgelopen jaar een curcumine / kurkuma-supplement te hebben gekocht. Dit betekent dat een aanzienlijk aantal mensen zich bewust is van de gezondheidsvoordelen van deze krachtige component.

We sommen hieronder op waarom je kan overwegen om Meriva curcumine als voedingssupplement te gaan gebruiken:

Voordeel # 1: het bestrijdt chronische ontstekingsziekten zoals artrose

In een studie gepubliceerd in het Panminerva Medica-tijdschrift (9), werd 1 g Meriva (of 200 mg curcumine) gegeven aan 50 patiënten die leden aan artrose. Aan het einde van de 3 maanden werden de patiënten geëvalueerd op basis van hun WOMAC-scores. De WOMAC-index wordt gebruikt om de toestand te evalueren van patiënten die lijden aan heup- en knieartrose.

Dat waren de resultaten:

*Global WOMAC score – afgenomen met 58%, wat betekent dat de patiënten een significante vermindering van hun artrose-symptomen ervoeren (minder pijn en stijfheid).

*Walking distance on treadmill – gemiddeld konden patiënten hun loopafstand vergroten van 76 meter naar 332 meter (+ 336%), wat uitstekend is.

*C-reactive protein (CRP) levels – afgenomen van 168 +/- 18 naar 11,3 +/-. 4,1 mg / l. CRP is een ontstekingsmarker, dus dit betekent dat Meriva curcumine ontstekingen in het lichaam kon verminderen.

Andere waarnemingen die tijdens het onderzoek zijn verkregen, omvatten een significante afname van het volgende:

 • gebruik van pijnstillers,
 • gastro-intestinale complicaties,
 • gebruik van andere medicatie,
 • kosten,
 • distaal oedeem,
 • ziekenhuisopname
 • andere kosten in verband met de behandeling van artrose.

Dezelfde groep onderzoekers volgde met een tweede studie om de veiligheid en werkzaamheid van Meriva op lange termijn te testen. De studie duurde 8 maanden en het aantal patiënten verdubbelde van 50 naar 100. Hun bevindingen kwamen overeen met de resultaten van de eerste studie. De onderzoekers concludeerden dat Meriva een veilige en effectieve behandelingsoptie is voor de behandeling van artrose, wat leidt tot een algehele verbetering van de kwaliteit van leven van de patiënt. (10).  

Curcumine helpt bij pijnverlichting

Voordeel # 2: het werkt als een pijnstiller en helpt bij pijnverlichting

Een systematische review uit 2016, gepubliceerd in het Pain Medicine-tijdschrift, meldde dat curcuminoïden hielpen om de pijn significant te verminderen bij 606 patiënten in 8 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken. Geen van de patiënten ondervond bijwerkingen en de curcuminoïden werden goed verdragen (11).

Een andere studie vergeleek Meriva curcumine met twee pijnstillers: paracetamol en nimesulide. Onderzoekers ontdekten dat 2 g Meriva per dag (ongeveer 400 mg curcumine) de pijn verlichtte bij patiënten. Deze dosis was vergelijkbaar met 1 g paracetamol, maar lager dan een dosis nimesulide (100 mg). Lagere doses Meriva waren niet zo effectief en het duurde langer voordat het effect werd. Het voordeel is dat Meriva curcumine goed wordt verdragen door de maag, net als paracetamol, wat niet gezegd kan worden over nimesulide

Voordeel # 3: Curcumine is een krachtige antioxidant

Een meta-analyse uitgevoerd op 7 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken (RCT) toonde aan dat suppletie met curcumine zorgde voor een toename van de antioxidantactiviteit. Superoxide dismutase (SOD), catalase- en glutathion niveaus in bloedplasma namen significant toe wanneer suppletie langer dan 6 weken duurde.

Er werd geen significante antioxiderende activiteit waargenomen wanneer suppletie met curcumine minder dan 6 weken werd gedaan. Vanwege deze toename van de antioxidantactiviteit was er een overeenkomstige afname van de activiteit van vrije radicalen via vermindering van serumlipideperoxiden(13).

Een studie uit 2011 vergeleek de antioxiderende effecten van 2 doses curcumine. De eerste groep kreeg 500 mg curcumine per dag en de tweede groep 6 g curcumine per dag. Na 7 dagen ontdekten de onderzoekers dat de plasma-antioxidant van de eerste groep steeg van 13% naar 24% (aanzienlijke toename), terwijl de tweede groep steeg van 19% naar 20% (helemaal niet significant)(14).

De eerste groep ervoer ook verlaagde cholesterol- en triglycerideniveaus. Vanwege deze bevindingen bevelen de onderzoekers aan om curcuminesuppletie te doen door mensen die het cholesterol- of triglyceridengehalte willen verlagen, en alleen bij 500 mg per dag (14).

curcumine helpt je humeur en hersenfunctie te verbeteren

Voordeel # 4: het helpt de stemming en hersenfunctie te verbeteren

Een studie uit 2017 bij 123 patiënten toonde aan dat de 2 groepen die curcumine kregen (250 mg versus 500 mg) gedurende 12 weken, een vermindering van de symptomen van depressie en angst ervoeren. Er waren ook geen significante verschillen in de symptomen tussen de verschillende doses curcumine, dus zelfs de lage dosis (250 mg) is voldoende om depressieve symptomen te verlichten (15).

Wat de hersenfunctie betreft, ontdekte een systematische review uit 2019 van 4 RCT’s met in totaal 139 deelnemers dat suppletie met curcumine leidde tot een significante verbetering van serum BDNF-niveaus (van de hersenen afgeleide neurotrofe factor). De dosis varieerde van 200 mg tot 1.820 mg per dag en de onderzoeksduur duurde 8 tot 12 weken (16). Dit is een veelbelovende studie, aangezien lage BDNF-waarden worden geassocieerd met aandoeningen zoals depressieve stoornis, de ziekte van Alzheimer en dementie (17).

Voordeel # 5: helpt bij obesitas, diabetes en hartaandoeningen

Een studie van 6 maanden door Chuengsamarn et al. bij 240 type 2 diabetici lieten interessante resultaten zien (18):

 • Aanzienlijke vermindering van de pulsgolfsnelheid, wat duidt op een lager risico op aderverkalking
 • Beter algemeen metabolisch profiel – verminderde insulineresistentie, lagere triglyceriden, visceraal vet, totaal lichaamsvet en middelomtrek
 • Verhoging van de adiponectinespiegels en een overeenkomstige daling van de leptinespiegels, waardoor het risico op een hartaanval afneemt

Elke patiënt kreeg dagelijks 6 capsules, waarbij elke capsule 250 mg curcuminoïden bevatte.

curcumine helpt kanker te voorkomen en te behandelen

Voordeel # 6: helpt bij het voorkomen en behandelen van verschillende vormen van kanker

Studies op muizen tonen aan dat curcumine de groei van kankercellen kan vertragen en de groei van tumoren kan voorkomen (19). Bij gebruik met andere chemomedicijnen is aangetoond dat curcumine niet alleen terugval van kanker voorkomt, maar ook de tumormassa vermindert en de progressie van kanker vertraagt (20). In een aantal lopende klinische onderzoeken naar curcumine wordt het gebruik van deze stof bij het voorkomen en behandelen van verschillende vormen van kanker onderzocht (20).

Hoeveel kurkuma of curcumine kan je elke dag veilig innemen?

Volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration wordt curcumine ‘algemeen erkend als veilig’ (21). Met betrekking tot dosering, een dosis-escalerende studie uitgevoerd door Lao et al. toonde aan dat curcumine zelfs bij hoge doses van 12 g / dag veilig kan worden ingenomen. Een derde van de vrijwilligers ervoer een geringe toxiciteit, maar de onderzoekers zeiden dat deze niet gerelateerd leken te zijn aan de curcuminedosering (8).

Is Meriva curcumine veilig om langdurig in te nemen?

Ja, het is veilig om op lange termijn te nemen. We raden aan om dagelijks 1-2 g Meriva in te nemen om verschillende gezondheidsproblemen te helpen beheersen. De 8 maanden durende studie uitgevoerd door Belcaro et al. op Meriva toonde aan dat dit een veilig supplement is met een zeer lage orale toxiciteit (10).

Wat zijn de bijwerkingen van het nemen van curcuminesupplementen?

Hoewel curcumine een relatief veilige verbinding is, kunnen sommige bijwerkingen optreden, vooral wanneer het in hoge doses wordt ingenomen. 7 van de 24 proefpersonen in de Lao-studie (8) hadden naar verluidt hoofdpijn, huiduitslag, gele ontlasting en diarree. In een ander onderzoek kregen enkele vrijwilligers die gedurende maximaal 4 maanden 450 mg tot 3,6 g per dag kregen, misselijkheid en diarree. (22).

sommige mensen zouden geen curcuminesupplementen moeten nemen

Wie neemt best geen curcumine moeten ?

Mensen die allergisch zijn voor kurkuma nemen best geen curcuminesupplementen. Een studie gepubliceerd in een Dermatology-tijdschrift meldde dat hoewel curcumine veel waardevolle eigenschappen heeft, het contacteczeem kan veroorzaken(23).  

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, vraag aan jouw huisarts of suppletie met curcumine geschikt is en wat een goede dosering is.

Wanneer is de beste tijd van de dag om kurkuma te nemen??

Je kan op elk moment van de dag kurkuma-supplementen nemen maar altijd het best tijdens een maaltijd om de absorptie te verbeteren. Hetzelfde geldt voor Meriva curcumine. De fosfatidylcholine die zich bindt aan curcumine wordt het best opgenomen wanneer het wordt ingenomen met vet voedsel. We raden af om kurkuma op een lege maag in te nemen.

Hoeveel kurkuma per dag tegen pijn?

Het hangt echt af van het soort pijn die je ervaart. Maar 500 mg Meriva curcumine per dag is een goed begin. Als je geen resultaten ziet, kan de dosering langzaam verhoogd worden tot 1 g – 2 g per dag.

Voor artrosepijn kan 1 g dagelijkse dosis Meriva goed werken. In de Belcaro-studie (10) resulteerde 1 g Meriva per dag gedurende 8 maanden in 63% vermindering van het gebruik van pijnstillers, 59% vermindering van pijn en stijfheid, 67% vermindering van spijsverteringsproblemen en 346% verbetering van de maximale loopafstand.

Kan curcumine artritis zoals jicht genezen?

Recente studies (2019) op muizen tonen aan dat curcumine de urinezuurspiegels aanzienlijk kan verlagen met minimale toxiciteit (24, 25). Dit is veelbelovend, maar uiteindelijk zullen we moeten wachten op klinische onderzoeken voordat we definitief kunnen zeggen dat curcumine jicht kan genezen.

een foto van curry met rijst

Kan kurkuma diarree veroorzaken?

Als je niet gewend bent kurkuma te eten, kan je last krijgen van diarree. Gelukkig is curcuminesupplementen relatief veilig, zoals blijkt uit meerdere onderzoeken (8, 9, 10). Normaal gesproken treden curcumine-bijwerkingen alleen op bij hogere doses.

Verdunt kurkuma het bloed?

Ja, kurkuma – met name curcumine – is een natuurlijk anticoagulans of bloedverdunner (26). Kurkuma helpt het risico op bloedstolsels te verlagen, wat op zijn beurt de kans op hartaanvallen en beroertes verkleint.

Tenslotte

Kurkuma is niet zomaar een legendarisch wonderkruid met een lange lijst van gezondheidsvoordelen. De moderne wetenschap ondersteunt veel van die gezondheidsclaims. Dankzij een efficiënt toedieningssysteem zoals Meriva is de biologische beschikbaarheid van curcumine verbeterd. Ervaar de geweldige voordelen van curcumine door ons Intelligent Labs Meriva Curcumine Fytosoom supplement toe te voegen aan uw dagelijkse gezondheidsroutine.

Referenties:

(1) Prasad S, Aggarwal BB. Turmeric, the Golden Spice: From Traditional Medicine to Modern Medicine. In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 13. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/

(2) Lee W-H, Loo C-Y, Bebawy M, et al. Curcumin and its derivatives: their application in neuropharmacology and neuroscience in the 21st century. Current neuropharmacology. 2013;11(4):338-78.

(3) Tayyem, Reema F et al. “Curcumin content of turmeric and curry powders.” Nutrition and cancer vol. 55,2 (2006): 126-31. doi:10.1207/s15327914nc5502_2

(4) Anand, Preetha et al. “Bioavailability of curcumin: problems and promises.” Molecular pharmaceutics vol. 4,6 (2007): 807-18. doi:10.1021/mp700113r

(5) Belcaro, G et al. “Product-evaluation registry of Meriva®, a curcumin-phosphatidylcholine complex, for the complementary management of osteoarthritis.” Panminerva medica vol. 52,2 Suppl 1 (2010): 55-62.

(6) Cuomo, John et al. “Comparative absorption of a standardized curcuminoid mixture and its lecithin formulation.” Journal of natural products vol. 74,4 (2011): 664-9. doi:10.1021/np1007262

(7) Metzler, Manfred et al. “Curcumin uptake and metabolism.” BioFactors (Oxford, England) vol. 39,1 (2013): 14-20. doi:10.1002/biof.1042

(8) Lao, Christopher D et al. “Dose escalation of a curcuminoid formulation.” BMC complementary and alternative medicine vol. 6 10. 17 Mar. 2006, doi:10.1186/1472-6882-6-10

(9) Belcaro, G et al. “Product-evaluation registry of Meriva®, a curcumin-phosphatidylcholine complex, for the complementary management of osteoarthritis.” Panminerva medica vol. 52,2 Suppl 1 (2010): 55-62.

(10) Belcaro, Gianni et al. “Efficacy and safety of Meriva®, a curcumin-phosphatidylcholine complex, during extended administration in osteoarthritis patients.” Alternative medicine review : a journal of clinical therapeutic vol. 15,4 (2010): 337-44.

(11) Sahebkar, Amirhossein, and Yves Henrotin. “Analgesic Efficacy and Safety of Curcuminoids in Clinical Practice: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials.” Pain medicine (Malden, Mass.) vol. 17,6 (2016): 1192-202. doi:10.1093/pm/pnv024

(12) Di Pierro, Francesco et al. “Comparative evaluation of the pain-relieving properties of a lecithinized formulation of curcumin (Meriva(®)), nimesulide, and acetaminophen.” Journal of pain research vol. 6 (2013): 201-5. doi:10.2147/JPR.S42184

(13) Sahebkar A., Serbanc M.C., Ursoniuc S., Banach M. Effect of curcuminoids on oxidative stress: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. J. Funct. Foods. 2015;18:898–909. doi: 10.1016/j.jff.2015.01.005.

(14) Pungcharoenkul, Kanit, and Phensri Thongnopnua. “Effect of different curcuminoid supplement dosages on total in vivo antioxidant capacity and cholesterol levels of healthy human subjects.” Phytotherapy research : PTR vol. 25,11 (2011): 1721-6. doi:10.1002/ptr.3608

(15) Lopresti, Adrian L, and Peter D Drummond. “Efficacy of curcumin, and a saffron/curcumin combination for the treatment of major depression: A randomised, double-blind, placebo-controlled study.” Journal of affective disorders vol. 207 (2017): 188-196. doi:10.1016/j.jad.2016.09.047

(16) Sarraf, Payam et al. “Short-term curcumin supplementation enhances serum brain-derived neurotrophic factor in adult men and women: a systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials.” Nutrition research (New York, N.Y.) vol. 69 (2019): 1-8. doi:10.1016/j.nutres.2019.05.001

(17) Ng, Ted Kheng Siang et al. “Decreased Serum Brain-Derived Neurotrophic Factor (BDNF) Levels in Patients with Alzheimer’s Disease (AD): A Systematic Review and Meta-Analysis.” International journal of molecular sciences vol. 20,2 257. 10 Jan. 2019, doi:10.3390/ijms20020257

(18) Chuengsamarn, Somlak et al. “Reduction of atherogenic risk in patients with type 2 diabetes by curcuminoid extract: a randomized controlled trial.” The Journal of nutritional biochemistry vol. 25,2 (2014): 144-50. doi:10.1016/j.jnutbio.2013.09.013

(19) Kawamori, T et al. “Chemopreventive effect of curcumin, a naturally occurring anti-inflammatory agent, during the promotion/progression stages of colon cancer.” Cancer research vol. 59,3 (1999): 597-601.

(20) Panda, Abir Kumar et al. “New insights into therapeutic activity and anticancer properties of curcumin.” Journal of experimental pharmacology vol. 9 31-45. 31 Mar. 2017, doi:10.2147/JEP.S70568

(21) U.S Food and Drug Administration. CFR‐Code of Federal Regulations Title 21.

(22) Sharma, Ricky A et al. “Phase I clinical trial of oral curcumin: biomarkers of systemic activity and compliance.” Clinical cancer research : an official journal of the American Association for Cancer Research vol. 10,20 (2004): 6847-54. doi:10.1158/1078-0432.CCR-04-0744

(23) Chaudhari, Soham P et al. “Curcumin: A Contact Allergen.” The Journal of clinical and aesthetic dermatology vol. 8,11 (2015): 43-8.

(24) Kiyani, Mubin Mustafa et al. “Evaluation of Turmeric Nanoparticles as Anti-Gout Agent: Modernization of a Traditional Drug.” Medicina (Kaunas, Lithuania) vol. 55,1 10. 11 Jan. 2019, doi:10.3390/medicina55010010

(25) Chen, B., Li, H., Ou, G. et al. Curcumin attenuates MSU crystal-induced inflammation by inhibiting the degradation of IκBα and blocking mitochondrial damage. Arthritis Res Ther 21, 193 (2019). https://doi.org/10.1186/s13075-019-1974-z

(26) Kim, Dong-Chan et al. “Anticoagulant activities of curcumin and its derivative.” BMB reports vol. 45,4 (2012): 221-6. doi:10.5483/bmbrep.2012.45.4.221

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen