De beste levende culturen: 7 Factoren voor Kwaliteit

Geschreven door Andy Mobbs
Gelukkige familie die een gezonde maaltijd in hun keuken voorbereidt

Je wil graag levende culturen gebruiken, maar je bent ervan op de hoogte dat er een enorm verschil is tussen het ene probioticum en het andere. Kies voor de beste levende culturen en los hiermeem je gezondheidsproblemen op. Of voorkom zelfs ziekte in de toekomst. Kies je echter voor mindere kwaliteit dan zal er waarschijnlijk niet veel gebeuren. behalve misschien het optreden van maaglast en heel wat minder geld in je portemonnee.

Hoe moet het dan verder met zoveel bedrijven die geweldige dingen beloven met hun supplementen. Hoe kun je te weten komen wat de beste levende culturen zijn? Welnu, hier zijn de 7 belangrijkste factoren waar u op moet letten om de beste levende culturen te kiezen.

1. De beste levende culturen – kies voor een krachtig supplement

Het eerste waar je op moet letten bij het kiezen van levende culturen is de kracht van het supplement. Probiotische sterktes worden gemeten in CFU’s, wat staat voor kolonievormende eenheden. Een CFU is het aantal bacteriën of kolonies dat zich levend in de darmen nestelt en zich vervolgens voortplant. Dit wordt uitgedrukt per capsule of per portie. Bij sommige merken heb je meer dan één capsule per portie nodig om aan de aanbevolen hoeveelheid te voldoen.

Vergeet dit niet te controleren, want het is een stiekeme manier voor sommige bedrijven om hun supplementen sterker te laten lijken dan ze in werkelijkheid zijn! CFU’s worden in miljarden gemeten. Net als bij het aantal capsules per portie, zullen veel probiotische merken hun kracht op de achterkant van het etiket verbergen. Daardoor is de informatie moeilijker toegankelijk, dus kijk goed uit.

Maar de merken met de beste levende culturen vermelden de kenmerken en kracht van hun product duidelijk vooraan op het etiket.

Nu, hoewel kracht van het supplement belangrijk is, is dit niet de enige factor die de kwaliteit bepaalt. Bekijk ook het aantal bacteriestammen dat in een supplement zit.

2. Beste Levende Culturen Pillen – CFU’s per bacteriestam

Ga dus op zoek naar de CFU’s per bacteriestam. Het doel van de levende culturen is goede bacteriën opnieuw op te nemen in je darmstelsel. Hiervoor moeten de bacteriën met succes groeien en zich vermenigvuldigen.

Als de sterkte per soort te laag is, zijn er niet genoeg bacteriën om ervoor te zorgen dat die soort in je darmen terechtkomt en je bacterielandschap verandert. We raden aan om ongeveer 5 miljard CFU’s per stam te nemen. Kies dus voor een probiotisch supplement met 10 stammen en voor ongeveer 50 miljard CFU’s.

Het is opmerkelijk dat onderzoeken hebben aangetoond dat je best consequent probiotica met een hoge sterkte gebruikt om het ecosysteem van je darmen op peil te houden. Anders blijf de situatie in het darmstelsel gewoon gelijk.

Kijk naar CFU's per bacteriestam in de beste probiotica

3. De Beste Levende Culturen Supplementen – Gebruik ‘Gepatenteerde Stammen’

Het volgende waar je moet op letten, zijn de soorten zelf. We bevelen aan om te kiezen voor merken die ‘gepatenteerde soorten’ gebruiken. Het belang van gepatenteerde soorten is waarschijnlijk nog steeds het best bewaarde geheim in de wereld van de levende culturen.

Een gepatenteerde soort is een stam die uitgebreid is onderzocht op zijn gezondheidsvoordelen, zodat hij een specifieke naam heeft gekregen, of zoals we in de volgende paragrafen zullen zien, een specifiek nummer. Anderzijds is een niet-gepatenteerde soort er een die niet ondersteund wordt door onderzoek, dus je kunt nooit zeker zijn van de exacte werking. Veel probiotische bedrijven gebruiken niet-gepatenteerde soorten omdat ze veel goedkoper zijn.

Hoe kan je dus weten wat gepatenteerd is en wat niet? Heel eenvoudig, je bekijkt gewoon het nummer van de stam die op de achterkant van een etiket van levende culturen staat. Hier volgt wat meer uitleg over. Laten we eens kijken naar het voorbeeld van de meest voorkomende bacteriestam in levende culturen: Lactobacillus acidophilus. In feite is Lactobacillus acidophilus technisch gezien geen soort. Lactobacillus is het geslacht of de familie van de stam, en Acidophilus is de soort van de stam. De werkelijke stam wordt bepaald door een getal. In de levende culturen die wij gebruiken is dat La-14. Dus de volledige naam van de soort is Lactobacillus Acidophilus La-14.

Een goede vergelijking is om even aan honden te denken. Het geslacht of de familie van de hond is een groep die honden, coyotes, dingo’s, wolven, jakhalzen, enz. omvat. De soort (d.w.z Acidophilus) is een hond, waarvan de stam gelijk is aan het ras van de hond, d.w.z een mopshond of een Duitse Schaper.

Hoewel deze beiden honden zijn, is er een duidelijk verschil tussen hen. Dat geldt ook voor levende culturen. Omdat de meeste bedrijven gewoon Lactobacillus acidophilus op de verpakking vermeldt zonder een bepaald nummer, betekent dit dat ze goedkope generieke soorten gebruiken. Identificatie van het product is moeilijk, waardoor het onmogelijk is om hun echte gezondheidsvoordelen te beoordelen.

Met een ‘specifiek stamnummer’ vermeld op de fles van een probioticum, ben je in staat de specifieke stam onmiddellijk identificeren. Je vindt makkelijk het exacte onderzoek dat uitgevoerd is op deze stam. Als merken geen gepatenteerde soorten vermelden, betekent dit dat je voorzichtig moet zijn. Gepatenteerde soorten worden speciaal geselecteerd om te weerstaan aan maagzuur en gal, zodat ze niet afsterven als ze door je spijsverteringsstelsel gaan. Met niet-gepatenteerde soorten is het niet mogelijk om te weten of ze zuur- en galresistent zijn. Ze zullen waarschijnlijk de reis niet overleven.

Geluk gaat door de maag

4. De Beste Levende Culturen Pillen – Enterisch gecoat of vertraagde afgifte

De beste probiotica-supplementen krijgen een verpakking in een speciaal gecoate pil. Of het nu ‘enterisch gecoat’ is of een capsule met ‘vertraagde afgifte’ speelt geen belang. Dit betekent dat de capsule niet oplost zodra deze in de maag komt, waardoor de probiotica geen effect onvervinden van maagzuur en gal. Du belangrijk advies: neem de levende culturen die bestand zijn tegen maagzuur en gal. Maar niets in het leven is 100%. Kies dus voor het gebruik van een enterische capsule of capsule met vertraagde afgifte als extra verzekering dat de bacteriën levend in de dikke darm terechtkomen.

5. Levende Culturen van Goede Kwaliteit Hebben Geen Koeling Nodig

Veel merken zetten op het etiket dat hun levende culturen in de koelkast horen. Dit is echter een indicatie van het gebruik van soorten van lage kwaliteit. Kwaliteitsstammen zijn allemaal bestand tegen normale temperaturen (je moet je levende culturen wel op een koele, droge plaats bewaren). Een van de grote problemen met het koelen van levende culturen, is dat wanneer ze hun productiefaciliteit verlaten, ze niet worden gekoeld tijdens het transport. En ook niet gedurende de opslag ervan in het magazijn van de winkel.

Deze periode kan variëren van een paar weken tot een paar maanden, dus gedurende die tijd zal hun kracht constant afnemen. De bacteriën sterven af, en zullen bijgevolg veel minder effectief zijn.

Probiotica hebben prebiotica nodig om te overleven

6. Levende Culturen Hebben Prebiotica nodig

Prebiotica zijn voedsel voor levende culturen. Een probiotisch merk van hoge kwaliteit moet altijd een capsule samenstellen met zowel prebiotica als probiotica. De prebiotica zorgen ervoor dat de probiotica worden gevoed als ze in de capsule zitten, zodat ze nog leven als je ze inneemt. Ze helpen ook om de probiotica te voeden als ze eenmaal de darmen bereiken. Controleer dus of het merk dat je wil kopen met prebiotica wordt geleverd.

7. Onafhankelijk Getest door Derde Partijen

Een laatste factor bij het beoordelen van wat de beste levende culturen zijn, is kijken of een bedrijf onafhankelijke testcertificaten van derden kan tonen. Het is makkelijk om iets op de fles of in hun verkoopdocumentatie te adverteren. Maar hoe weet je dat je echt krijgt wat je koopt, vooral als uit onderzoek is gebleken dat tot 30% van de bedrijven niet de geadverteerde kwaliteit biedt? Hiervoor zijn de derde partijen die kwaliteitstesten uitvoeren. Alle gerenommeerde bedrijven moeten deze certificaten op aanvraag verstrekken, of beter nog, ze op hun websites / verkooppagina’s adverteren.

Dit is de lijst van top 7 factoren waar je op moet letten bij het kiezen van levende culturen. Als een merk aan al deze voorwaarden voldoet, kun je er zeker van zijn dat u een kwaliteitsproduct koopt. Bekijk onze 50 Miljard CFU, 10 Stammen Levende CulturenLevende Culturen voor Vrouwen, en Levende Culturen en Prebiotics voor Kinderen. Je zal zien dat ze aan al deze criteria voor de beste levende culturen voldoen! 

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen