Fantastisch nieuws, het is officieel, pure chocolade is gezond!

Geschreven door Andy Mobbs
chocolade is een superfood

Het is officieel, pure chocolade is gezond !? Meen je dat?

Ik maak geen grapje, hoewel er een addertje onder het gras zit. Eigenlijk is het cacaopoeder in chocolade dat de verbazingwekkende gezonde mineralen en moleculen bevat.

Dat betekent dat je best kiest voor pure chocolade met minimaal 70% cacaopoeder. Melkchocolade bevat namelijk te veel suiker en levert ook problemen op voor mensen die allergisch zijn aan zuivel.

Ben je melkchocolade gewend, dan kan pure chocolade aanvankelijk een beetje raar smaken. Maar hoe meer je ervan eet, hoe meer je ervan zal houden. Ikzelf ben nu dol op de 70% en verwen mezelf elke dag met een klein stukje. Je kunt ook donkere chocolade kopen tot 99% (wat zeker een verworven smaak is!), het hangt af van je persoonlijke voorkeur.

Ook als je je afvraagt ​​of cocoa hetzelfde is als cacao? Lees dit artikel!

Dus, pure chocolade is gezond en wel hierom!

100 gram donkere chocolade geeft (1):  

  • 11 gram prebiotische vezels – zeer goed voor je darmen.
  • 67% van de ADH voor Ijzer – essentieel om zuurstof door het lichaam te transporteren en bloedarmoede te voorkomen.
  • 58% van de ADH voor Magnesium – dit helpt ons lichaam en onze geest te ontspannen.
  • 98% van de ADH voor Mangaan – een belangrijke co-factor voor glutathion, de belangrijkste antioxidant van het lichaam.
  • 89% van de ADH voor Koper (waarschijnlijk weet je  wat ijzer is en hoe belangrijk het is om bloedarmoede te voorkomen. Koper is een stof die nodig is om ijzer door het lichaam te transporteren en daarmee net zo belangrijk om bloedarmoede te voorkomen).
  • En ook Selenium, Zink, Fosfor, Calcium en Kalium.
chocoladeschilfers

Andere gezonde stoffen in pure chocolade

Naast de bovengenoemde mineralen is pure chocolade gezond omdat het de volgende stoffen bevat::

  • Bioflavonoïden
  • Pyrrolochinoline-chinon (PQQ)
  • Resveratrol

Laten we eens kijken wat voor goede eigenschappen deze stoffen hebben!

Bioflavonoïden

Bioflavonoïden zijn de moleculen die kleur geven aan groenten en fruit. Alle groenten en fruit bevatten een beetje bioflavonoïden, maar chocolade bevat er veel van. Van bioflavonoïden is aangetoond dat ze de gezondheid van het hart verbeteren, het risico op hartaandoeningen verminderen, LDL verlagen (ook bekend als het ‘slechte’ cholesterol) en HDL verbeteren (ook wel het ‘goede’ cholesterol genoemd), en zelfs de bloedtoevoer naar de hersenen verbeteren.

Resveratrol

Resveratrol is een krachtige antioxidant die de cellen kan beschermen tegen schade door vrije radicalen. Is goed voor de huid en helpt zelfs de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Het is de verbinding die wordt aangetroffen in druivenschillen en rode wijn.

Resveratrol haalde voor het eerst de krantenkoppen in 2003, toen bleek dat het de levensduur van Saccharomyces cerevisiae, een soort gist, aanzienlijk verlengde. Het activeert genen die sirtuïnen worden genoemd. Deze cellen kunnen de mutaties in ons DNA te herstellen die van nature voorkomen wanneer we ouder worden (2).

Pyrrolochinoline-chinon (PQQ)

PQQ is momenteel mijn favoriete molecuul! Het is pas onlangs ontdekt, maar doet nu al veel stof opwaaien. Het werkt zowel als antioxidant en ook als een enzymcofactor. Dit betekent dat het bepaalde enzymen activeert.

PQQ is voornamelijk werkzaam in onze mitochondriën. Mitochondriën zijn verantwoordelijk voor onze energieproductie en zijn ongelooflijk belangrijk voor onze gezondheid. Elk van onze cellen heeft duizenden mitochondriën. Om je een indruk te geven: als we al het water uit ons lichaam zouden verwijderen, vormen mitochondriën de helft van ons ‘droge’ gewicht!!

chocoladerepen op een bord

Pure chocolade, PQQ en de mitochondriën

Zuurstof is essentieel om te overleven en onze mitochondriën hebben het hard nog. Zij gebruiken namelijk zuurstof om energie te produceren. Zuurstof kan echter oxidatieve stress in onze mitochondriën veroorzaken. Daarom hebben we antioxidanten nodig om deze oxidatieve stress te bestrijden.

Mitochondriale antioxidanten

Niet alle antioxidanten waarover we horen, kunnen in onze mitochondriën werken, maar PQQ doet dit wel. Het beschermt dus specifiek onze mitochondriën tegen oxidatieve schade. Het stimuleert ook de mitochondriale biogenese, wat betekent dat het lichaam meer mitochondriën aanmaakt (3).

Hoe meer mitochondriën we hebben, hoe meer de energieproductie tussen hen kan worden verspreid, en hoe minder stress elk afzonderlijk mitochondrium ondergaat. Dit houdt elke mitochondrion gezonder. Aangenomen wordt dat een afname van de gezondheid en energieproductie van onze mitochondriën een van de belangrijkste redenen is waarom we ouder worden. Alles wat we kunnen doen om de gezondheid van de mitochondriën te verbeteren, kan ons helpen langer te leven (4)!

Ook het mangaan en selenium in pure chocolade wordt ook specifiek gebruikt in de mitochondriën. De antioxiderende enzymen SOD en Glutathion Peroxidase hebben ze nodig om goed te werken. Hierdoor is pure chocolade een krachtpatser voor je mitochondriën en energieproductie in het lichaam.

Sterrenstof uit een ver melkwegstelsel!

Misschien nog wel interessante dan het effect op de mitochondriën, is dat PQQ is aangetroffen in ‘interstellair stof’ op asteroïden in de ruimte. Het stof  – verzameld door ruimtevoertuigen – suggereert dat  de eerste moleculen van het leven op aarde misschien op kometen en asteroïden door de ruimte hebben gereisd en vervolgens op aarde zijn neergestort. (5).

zin in chocoladecake?

Pure chocolade is gezond: de voordelen

Ok, genoeg theorie! We begrijpen het: pure chocolade is gezond. Maar wat zijn de specifieke gezondheidsvoordelen die het eten van dit superfood met zich meebrengt?

Cholesterol

Een gerandomiseerde gecontroleerde studie bij Japanse mannen met een licht hoog cholesterolgehalte wees uit dat het eten van slechts 13 gram cacaopoeder per dag (wat slechts 18,5 gram pure chocolade van 70% is) resulteerde in het volgende:

  • Lager LDL (ook bekend als het slechte cholesterol) zowel in het totale aantal als in de hoeveelheid die door oxidatie was beschadigd, en
  • Hogere HDL (ook bekend als de goede cholesterol).

Het is het geoxideerde LDL dat het meest waarschijnlijk hartaandoeningen veroorzaakt. Dus we willen voorkomen dat LDL wordt geoxideerd! Het goede nieuws is dat nog eens 3 onderzoeken naar chocolade allemaal specifiek hebben aangetoond dat het oxidatie van LDL-cholesterol kan voorkomen (6,7,8).

Een andere studie aan de Penn State University toonde aan dat pure chocolade LDL in grotere mate verlaagde in vergelijking met een dieet met weinig bioflavonoïden (9).

Hartaandoeningen

Deze vermindering van de oxidatie van slechte cholesterol is ook onderzocht in observationele studies die naar het risico op hart- en vaatziekten en chocoladeconsumptie keken. Een studie van meer dan 15 jaar wees uit dat het risico op hart- en vaatziekten met 50% was verminderd voor degenen die de meeste chocolade aten in vergelijking met degenen die het minst aten (10).

Een andere studie toonde aan dat hoe meer chocolade een persoon at, hoe minder plaque er in hun slagaders werd gevonden (11). Het is de plaque in de slagaders die kan afbreken en hartaanvallen en beroertes kan veroorzaken.

Chocolade verhoogt de hersenfunctie - dit is een reden waarom chocolade een superfood is!

Hersenfunctie

Pure chocolade is gezond voor de hersenen? Ja, dat is wat deze onderzoeken hebben gevonden. In het eerste onderzoek testten ze gezonde jonge mensen met een paar puzzels en gaven ze vervolgens cacaobioflavonoïden gedurende 5 dagen. Onderzoekers ontdekten dat ze beter presteerden bij de puzzels nadat ze cacao-bioflavonoïden hadden ingenomen (12).

In de andere studie werkte met een volledige andere groep mensen. Oudere proefpersonen met milde cognitieve stoornissen werden onderzocht. Cognitieve stoornissen zijn de leeftijdsgebonden achteruitgang van hersenfuncties zoals geheugen die zo velen van ons ervaren naarmate we ouder worden. Ze ontdekten dat hoe meer cacao-bioflavonoïden de proefpersonen namen, hoe beter ze het deden bij een reeks tests die waren ontworpen om niveaus van geheugen, concentratie, begrip van de omgeving en communicatievermogen te onderzoeken. (13). 

Lees ook: 7 Voedingsmiddelen waar je gelukkig van wordt

Pure chocolade geeft je een goed gevoel

Als laatste, maar zeker niet de minste, is het effect van chocolade op hoe we ons voelen. Een Finse studie onder 305 zwangere vrouwen wees uit dat de moeders die dagelijks chocolade aten, meer ontspannen baby’s hadden toen ze 6 maanden oud waren (14).

Een ander onderzoek onder oudere mannen met een gemiddelde leeftijd van 76 vond dat degenen die chocolade aten een betere mentale gezondheid hadden dan degenen die dat niet deden (15).

Maar hadden we dan echt een wetenschappelijke studie nodig om ons te vertellen dat chocolade ons een goed gevoel kan geven? Dus, neem de volgende keer in de supermarkt een pakje pure chocolade mee – het is officieel: pure chocolade is gezond.

Referenties

(1) https://nutritiondata.self.com/facts/sweets/10638/2

(2) Konrad T Howitz, Kevin J Bitterman, Haim Y Cohen, Dudley W Lamming, Siva Lavu, Jason G Wood, Robert E Zipkin, Phuong Chung, Anne Kisielewski, Li-Li Zhang, Brandy Scherer, David A Sinclair, Small molecule activators of sirtuins extend Saccharomyces cerevisiae lifespan, Nature, 2003 Sep 11;425(6954):191-6.

(3) Kazuhiro Saihara, Ryosuke Kamikubo, Kazuto Ikemoto, Koji Uchida, Mitsugu Akagawa, Pyrroloquinoline Quinone, a Redox-Active o-Quinone, Stimulates Mitochondrial Biogenesis by Activating the SIRT1/PGC-1α Signaling Pathway, Biochemistry, 2017 Dec 19;56(50):6615-6625.

(4) Mitochondria and the Future of Medicine: The Key to Understanding Disease, Chronic Illness, Aging, and Life Itself, Dr Lee Know, Chelsea Green Publishing Co

(5) Franz R Krueger, Wolfgang Werther, Jochen Kissel, Erich R Schmid, Assignment of quinone derivatives as the main compound class composing ‘interstellar’ grains based on both polarity ions detected by the ‘Cometary and Interstellar Dust Analyser’ (CIDA) onboard the spacecraft STARDUST, Rapid Commun Mass Spectrom. 2004;18(1):103-11.

(6) D Rein, S Lotito, R R Holt, C L Keen, H H Schmitz, C G Fraga, Epicatechin in human plasma: in vivo determination and effect of chocolate consumption on plasma oxidation status, J Nutr 2000 Aug;130(8S Suppl):2109S-14S.

(7) Y Wan, J A Vinson, T D Etherton, J Proch, S A Lazarus, P M Kris-Etherton, Effects of cocoa powder and dark chocolate on LDL oxidative susceptibility and prostaglandin concentrations in humans, Am J Clin Nutr. 2001 Nov;74(5):596-602.

(8) Seigo Baba, Midori Natsume, Akiko Yasuda, Yuko Nakamura, Takaaki Tamura, Naomi Osakabe, Minoru Kanegae, Kazuo Kondo, Plasma LDL and HDL cholesterol and oxidized LDL concentrations are altered in normo- and hypercholesterolemic humans after intake of different levels of cocoa powder, J Nutr. 2007 Jun;137(6):1436-41.

(9) https://www.sciencedaily.com/releases/2001/10/011024073452.htm

(10) Brian Buijsse, Edith J M Feskens, Frans J Kok, Daan Kromhout, Cocoa intake, blood pressure, and cardiovascular mortality: the Zutphen Elderly Study, Arch Intern Med. 2006 Feb 27;166(4):411-7.

(11) Luc Djoussé, Paul N Hopkins, Donna K Arnett, James S Pankow, Ingrid Borecki, Kari E North, R Curtis Ellison, Chocolate consumption is inversely associated with calcified atherosclerotic plaque in the coronary arteries: the NHLBI Family Heart Study. Clin Nutr. 2011 Feb;30(1):38-43.

(12) S T Francis, K Head, P G Morris, A Macdonald, The effect of flavanol-rich cocoa on the fMRI response to a cognitive task in healthy young people, J Cardiovasc Pharmacol. 2006;47 Suppl 2:S215-20.

(13) Giovambattista Desideri 1, Catherine Kwik-Uribe, Davide Grassi, Stefano Necozione, Lorenzo Ghiadoni, Daniela Mastroiacovo, Angelo Raffaele, Livia Ferri, Raffaella Bocale, Maria Carmela Lechiara, Carmine Marini, Claudio Ferri

Benefits in cognitive function, blood pressure, and insulin resistance through cocoa flavanol consumption in elderly subjects with mild cognitive impairment: the Cocoa, Cognition, and Aging (CoCoA) study, Hypertension. 2012 Sep;60(3):794-801.

(14) Katri Räikkönen 1, Anu-Katriina Pesonen, Anna-Liisa Järvenpää, Timo E Strandberg. Sweet babies: chocolate consumption during pregnancy and infant temperament at six months. Early Hum Dev. 2004 Feb;76(2):139-45.

(15) T E Strandberg 1, A Y Strandberg, K Pitkälä, V V Salomaa, R S Tilvis, T A Miettinen, Chocolate, well-being and health among elderly men, Eur J Clin Nutr. 2008 Feb;62(2):247-53.

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen