Cacao ceremonie: Ontdek De Kracht van Cacao

Geschreven door Angie Arriesgado
cacao-ceremonie

Heb je ooit als es een cacao ceremonie meegemaakt? Zo niet, dan hoort dit zeker en vast op jouw bucketlist! Het is een ervaring die je nooit zal vergeten en zeker en vast zal willen herhalen. Zeker in deze moeilijke periode waar we doorheen gaan, is het niet makkelijk om al het goede dat je hebt te blijven waarderen. Dus, merk je dat je vastloopt en je niet weet wat te doen, dan is een cacao ceremonie misschien wel precies wat je nodig hebt!

Maar, wat is een cacao ceremonie?

Een cacao ceremonie viert de heilige genezende krachten van cacao. Het stelt je in staat om opnieuw contact te maken met jezelf en anderen. Het bevordert genezing en creativiteit, mindfulness en vreugde, en heel veel positiviteit.

Elke ceremonie is anders. Bij sommige ceremonies komen mensen samen in een kring, drinken cacao en mediteren samen. Maar andere kunnen heel wat levendiger verlopen met dans, ademhalingsoefeningen of een ander ritueel om even alles los te gooien en de geest van cacao op te roepen.

Over het algemeen is een cacao ceremonie de reis van een individu naar helderheid en verlichting om beter te begrijpen hoe je door de wereld om je heen kan navigeren.

Mensen die deze ceremonies hebben bijgewoond, getuigen allen van de kracht van cacao. De meesten zeggen dat het hen heeft geholpen de ogen te openen voor alle mooie dingen om hen heen en deze ook te leren waarderen. Voor degenen die het moeilijk hadden, speelde de cacao een belangrijke rol om hen weer op de been te helpen. Het gaf hen de focus en motivatie om eindelijk in actie te komen en hun lot in eigen hand te nemen.

Hoe ver gaat dit gebruik terug in de tijd?

De oude Olmeken, Maya’s, Azteken en andere Meso-Amerikaanse culturen in Latijns-Amerika beschouwden cacao als heilig. De boom, de peulen, de zaden – alles van de vrucht werd gebruikt en zeer begeerd door deze oude culturen. En wie kan het hen kwalijk nemen? Cacao was HET superfood van hun tijd, lang voordat we het woord superfood gebruikten.

Eeuwen voordat de Europeanen cacao in handen kregen en er de zoete chocoladetraktatie van maakten die we tegenwoordig kennen, gebruikten de oude Meso-Amerikanen cacao voor verschillende van hun rituelen en ceremonies.

Cacao werd beschouwd als “voedsel voor de goden” en gereserveerd voor de elite en heersende klassen van de samenleving. Het was zo waardevol dat ze het zelfs gebruikten als betaalmiddel om met elkaar te ruilen en handel te drijven – dit is ook de reden waarom Spanjaarden cacao bestempelden als de “zaden van goud”!

Wat we niet weten is of de moderne cacao ceremonie er anders uitziet dan deze van de oude Maya’s. Geen enkel “handboek voor cacao ceremonies” haalde de moderne tijd, als er ooit al een was geschreven. En dat is oké. Omdat de cacao ceremonie helemaal niet over het verleden gaat. Het gaat erom duidelijkheid, introspectie en liefde in je leven te brengen, zodat je verder kan evolueren en je een positief en enthousiast leven kan leiden!

Is cacao hetzelfde als chocola?

Is cacao hetzelfde als chocola?

Cocoa is NIET hetzelfde als chocolade, ook al zijn ze allebei afkomstig uit de zaden van dezelfde boom, de Theobroma cacao. In het Grieks betekent Theobroma letterlijk “voedsel van de goden.” Als je eenmaal je allereerste cacao ceremonie hebt meegemaakt, zul je begrijpen waarom deze zo wordt genoemd.

Cacao

Rauwe cacao is de puurste vorm van chocolate, de licht geroosterde en gemalen boon. Het is extreem rijk aan voedingsstoffen zoals ijzer, eiwitten, vezels, magnesium, kalium en meer. Dit is het echte chocolade-superfood, niet de chocolade die we kennen uit de winkel.

Denk aan cacao als de originele vorm van chocolade waar de Maya’s en de Azteken van hielden. Het is bitter en helemaal niet zoet zoals je zou denken. Vooral als je bent opgegroeid met het eten van zoete melkchocoladerepen. Echte cacao is dik, vol van smaak en zei ik bitter? Dat is precies het tegenovergestelde van jouw favoriete chocoladetraktaties!

De smaak zal zeker even wennen zijn. Maar als je eenmaal tijdens een goede ceremonie pure cacao hebt geprobeerd, zul je begrijpen waarom het zo geliefd was bij de oude Meso-Amerikanen.

Chocolade

Chocolade, anderzijds, is als het ware de verwaterde versie van cacao. Het wordt in hoge mate verwerkt en geroosterd bij zeer hoge temperaturen voordat het tot poedervorm wordt vermalen. Tijdens dit proces wordt de cacao ontdaan van zijn vet (uit cacaoboter). Het verliest de bittere smaak, maar het verliest daardoor ook veel van zijn voedingswaarde.

Als het op smaak aankomt, denk ik dat de meeste mensen zullen zeggen dat de chocolade die we kennen veel beter smaakt dan cacao. Maar het is helemaal geen eerlijke vergelijking. De meeste chocolademerken die tegenwoordig worden verkocht, bevatten slechts 20-30% cacao. De rest is suiker, melk, conserveermiddelen en andere ingrediënten.

Voor iedereen die zich afvraagt of deze moderne vorm van chocolade kan worden gebruikt in een cacaoceremonie, is het antwoord natuurlijk nee.

Kan cacaopoeder gebruikt worden tijdens een cacao ceremonie?

Het cacaopoeder dat je in de supermarkt ziet, is nog steeds gezonder dan de gewone chocolade, maar het is NIET van dezelfde kwaliteit als ceremoniële cacao. Commercieel cacaopoeder wordt ontdaan van het natuurlijke vet uit cacaoboter, dus je zal nooit dezelfde ervaring kunnen krijgen die de ceremoniële cacao (meer hierover hieronder) je bezorgt.

De genezende krachten van cacao

Bezit cacao helende eigenschappen? Wat zijn de voordelen van een cacao ceremonie?

Als dit de eerste keer is dat je over een ‘cacao ceremonie’ leest, stel je jezelf waarschijnlijk de vraag WAAROM CACAO? Wat is er zo speciaal aan?

Cacao is niet alleen een gezonde, voedzame drank. Hier is een korte lijst met de belangrijkste eigenschappen die het echt tot een krachtig superfood maken (geen wonder dat het al duizenden jaren populair is)!

Theobromine

Dit psychoactieve ingrediënt is een krachtig stimulerend middel. Het lijkt op cafeïne, maar je wordt er niet zenuwachtig van. In plaats daarvan stimuleert theobromine het cardiovasculaire systeem en zorgt het ervoor dat je je warm en euforisch voelt, vooral wanneer het wordt ingenomen in hoge, ceremoniële doses (ongeveer 40 g pure cacao).

Wanneer theobromine in werking treedt, voelt je je levend, bewust en verbonden met de wereld. Het opent je voor een ervaring als geen ander en dit maakt een cacao ceremonie zo speciaal.

Anandamide

Dit wordt ook wel de “gelukzalige chemische stof” genoemd omdat het gevoelens van gelukzaligheid en sereniteit bevordert. Tijdens de ceremonie voel je vrede met jezelf. Je zal merken dat je minder streng bent voor jezelf, je leert jezelf te vergeven en te accepteren zoals je bent.

Serotonine

Ja, cacao bevat serotonine, oftewel de gelukkig makende chemische stof in je lichaam. Het helpt onze stemming te stabiliseren en geeft ons een gevoel van geluk. Daarnaast stimuleert cacao het lichaam ook om meer “feel good” hormonen te produceren, dus verwacht dat positieve emoties een recordhoogte zullen bereiken tijdens een cacao ceremonie!

Antioxidanten

Cacao (niet chocolade) is rijk aan flavonoïden en heeft een extreem hoog gehalte aan antioxidanten. Antioxidanten bestrijden vrije radicalen en keren de schade die deze onstabiele atomen aan het lichaam aanrichten, om. Onderzoek heeft aangetoond dat rauwe chocolade of cacao krachtige anti-verouderingseigenschappen heeft en de bloeddruk kan verlagen en zelfs de algehele gezondheid van het hart kan verbeteren!

Magnesium

Veel voedingsmiddelen bevatten deze belangrijke voedingsstof, maar rauwe cacao overtreft ze allemaal. Honderd gram cacao levert 507 mg magnesium op! De trieste waarheid is echter dat de meeste mensen een tekort aan magnesium hebben.

Als je niet genoeg magnesium uit cacao en jouw dieet kan halen, probeer dan ons MagEnhance Magnesium Supplement. Het bevat 3 verschillende soorten magnesium: magnesiumthreonaat, magnesiumglycinaat en magnesiumtauraat.

Ijzer

Cacao is de rijkste bron van plantaardig ijzer (niet-heem-ijzer) ter wereld. Je krijgt 7,3 mg ijzer voor elke 100 g cacao!

Zink

Zink is essentieel voor ons immuunsysteem. Hoe meer zink je binnenkrijgt, hoe beter je immuunsysteem in staat is indringers af te weren en je lichaam tegen ziekten te beschermen.

Calcium

Per 100 gram bevat cacao meer calcium dan 100 ml koemelk!

Hoe verloopt een cacao-ceremonie?

Hoe verloopt een cacao ceremonie?

Er is geen vaste regel voor verloop van een cacao ceremonie. Je kan je aansluiten bij een groep onder leiding van een facilitator of spirituele gids, of je kan het alleen of met een partner doen. Het kan buiten in de natuur of in een gezellige kamer met wat achtergrondmuziek erbij. Maar er zijn een paar gemeenschappelijke elementen die deze verschillende stijlen, rituelen en tradities met elkaar verbinden, waardoor het een echte cacao ceremonie wordt.

1)   De ceremoniële cacao bereiden

Om de volledige kracht van theobromine in cacao te benutten, moet je biologische cacao van ceremoniële kwaliteit gebruiken. Het is de puurste vorm van cacao waarbij al het vet, de smaak en de voedingsstoffen nog intact zijn. De textuur is buitengewoon rijk en chocoladeachtig.

Bij het kiezen van welke ceremoniële cacao je wilt gebruiken, is het belangrijk om de geschiedenis te kennen. Vraag naar de boerderij waar het vandaan komt, de mensen die er werken en wonen en hun relatie met cacao. Misschien wil je ook controleren of het fairtrade en sjamaan-gezegend is voor een meer authentieke ervaring.

Ceremoniële cacao is er ook in verschillende smaken, texturen en tonen. Net zoals er verschillende soorten koffiebonen zijn, zijn er ook verschillende soorten cacaobonen. Experimenteer gerust totdat je het perfecte merk voor jezelf hebt gevonden!

Wat is de ceremoniële dosis?

Ceremoniële cacao is dus extreem rijk en dik, met een geconcentreerde hoeveelheid voedingsstoffen en fytochemicaliën.

De aanbevolen dosis is 42 g geschaafde cacaopasta (ongeveer ¼ kopje). Is dit echter nieuw voor jou, start dan misschien met de helft en kijk hoe je je voelt. Gebruik niet meer dan de aanbevolen dosis, aangezien je anders last kan krijgen van misselijkheid, hoofdpijn en zelfs hartkloppingen.

Wanneer begint de cacao te werken?

Afhankelijk van de dosering kan het tot 30 minuten duren voordat je de effecten van ceremoniële cacao voelt. Ze zullen ongeveer 2-4 uur aanhouden.

Hoe verloopt een cacao-ceremonie?

2)   Creëer een intentie-ruimte voor een cacao ceremonie

Dit is de tweede sleutel tot een echte cacao ceremonie. Je kunt de krachtigste cacao van ceremoniële kwaliteit drinken, maar als je geen heilige intentie-ruimte creëert, zal je hoogstwaarschijnlijk niets uit de ervaring halen.

Bij een groepsceremonie vraagt de facilitator de deelnemers hun naam te noemen en wat hen naar de ceremonie heeft gebracht. Ze zullen vragen waar ze naar op zoek zijn in hun leven of waar ze graag meer duidelijkheid over willen. Dit is wat bekend staat als ‘de intentie bepalen’ tijdens een cacao ceremonie.

De facilitator kan ook een intentie hebben voor de hele groep. Dit alles kan wisselen maar hopelijk krijg je toch een idee van wat een intentie stellen, is.

3)   Laat de cacao zijn magie doen!

De volgende fase wordt toegepast om de deelnemers wat losser te maken. De gebruikte methoden variëren van de ene facilitator of sjamaan tot de andere. Maar over het algemeen zullen de meeste mensen zingen of dansen of hun bedoelingen en innerlijke reflecties delen in een cirkel.

Tegen die tijd zullen de genezende krachten van de cacao werken en zal je je open te stellen voor jezelf en voor anderen. De helderheid zal binnenkomen en je zal in staat zijn om trauma uit het verleden en negatieve energieën die je omringen, los te laten. Je leert dankbaar te zijn voor wat je hebt, leert om rekening te houden met anderen en vrede te hebben met jezelf.

Hoe hou je een persoonlijke cacao ceremonie bij je thuis?

Je kan echter ook thuis je eigen cacao ceremonie organiseren. Dit kan je alleen doen of je kan een ceremonie houden voor je vrienden die de magie van pure cacao willen ervaren.

Hoewel er oneindig veel manieren zijn om de ceremonie uit te voeren, houden de meeste mensen vast aan persoonlijke meditatie, een dagboek bijhouden, een wandeling maken in het bos of langs het strand, een nieuwe maan-meditatie houden, enz.

Wie mag wel en mag niet deelnemen aan cacao-ceremonie

Wie kan wel en wie kan niet deelnemen aan een cacao ceremonie?

DOEN als je…

  • Meer wil leren over cacao en de helende eigenschappen ervan
  • Like-minded mensen wil ontmoeten en deel wil uitmaken van een gemeenschap
  • Wil helen van trauma uit het verleden
  • Je innerlijke vrede wil vinden

NIET doen als je…

  • Op zoek bent naar 1:1 therapie
  • Als je lijdt aan een ernstige hartaandoening, antidepressiva of medicijnen tegen hoge bloeddruk neemt. Cacao is een vaatverwijder, wat betekent dat het de bloeddruk verlaagt, dus het is het beste om naar andere vormen van meditatie te kijken. Misschien kan lachyoga iets voor je doen?

Laatste Bedenkingen

Een cacao ceremonie is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar als je denkt dat het je kan helpen om meer duidelijkheid en rust in je leven te krijgen, probeer het dan zeker eens uit. Je hebt letterlijk niets te verliezen en zoveel te winnen! Als je al eerder een ceremonie hebt bijgewoond, laat dan gerust een berichtje achter onderaan dit artikel. We horen graag hou jouw ceremonie verlopen is.

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen