Magnesiumsupplementen: Magnesium goed voor het Brein?

Geschreven door Andy Mobbs
Nagekeken door Erica Lee, RN
magnesium goed voor het brein

Bestaat er zoiets als een magische pil die de capaciteit van je brein kan verbeteren? Zou magnesium echt het antwoord kunnen zijn op het verbeteren van de werking van je hersenen? Hoe goed is magnesium eigenlijk voor je hersenen? Is magnesium goed voor het brein? Een pil slikken en je hersencapaciteit een boost geven?

Hmm, ik heb Limitless gezien, maar dat was toch een film? Zulke dingen gebeuren niet in de echte wereld! Of kan het wel?

Het is echter geen geheim dat magnesium een essentiële voedingsstof is. Het wordt gebruikt in meer dan 600 biochemische functies in het lichaam. Je botten bevatten magnesium en het helpt je om energie en eiwitten te produceren. Magnesium is ook goed voor het hart (1). Uit onderzoek blijkt nu ook dat magnesium je geheugen en leervermogen verbetert. Dus magnesium is goed voor het brein. Wat nog belangrijker is, wanneer er een tekort aan magnesium in de hersenen ontstaat, kunnen je geheugen en leervermogen aanzienlijk worden aangetast (2).

magnesium verbetert het geheugen en leervermogen

Hersenplasticiteit en leren

Het belangrijkste in ons vermogen om te leren en ons geheugen te gebruiken, hangt in hoge mate af van het vermogen van de hersenen om verbindingen te maken tussen de neuronen (cellen die signalen doorgeven rond onze hersenen en ons zenuwstelsel).

Dit proces wordt ‘hersenplasticiteit‘ genoemd, en hoe sneller de hersenen dit kunnen doen, of hoe ‘plastischer’ het brein is, hoe gemakkelijker we kunnen leren, denken, onthouden, positieve gedragspatronen vormen. Het laat ons ook afstand nemen van negatieve gedachten.

Het onderzoek naar hoe magnesium de plasticiteit van de hersenen beïnvloedt, startte toen onderzoekers keken naar de groei van hersencellen in een petrischaal en ze ontdekten dat de hersencellen beter in staat waren om met elkaar te verbinden en te groeien in de aanwezigheid van magnesium.

Magnesium goed voor het brein: wat zijn de beste vormen?

Naast het halen van magnesium uit onze voeding, kunnen we het magnesiumgehalte van ons lichaam ook verhogen door een oraal supplement te nemen of het intraveneus toe te dienen.

Het intraveneus injecteren van magnesium is echter geen praktische oplossing op permanente basis.

Bovendien kunnen de standaard orale magnesiumsupplementen de bloed-hersenbarrière (een semipermeabele beschermende membraanbarrière die het circulerende bloed in het lichaam scheidt van de hersenvloeistof) niet passeren, waardoor ze niet in staat zijn het magnesiumgehalte van de hersenen te verhogen. Een groep van internationale onderzoekers van MIT, Tsinghua University (Beijing), en de Universiteit van Toronto ontwikkelden een nieuw type magnesium — Magnesium-L-Threonaat (MgT)speciaal ontworpen om de bloed-hersenbarrière te kunnen passeren. Het kan worden ingenomen als capsule en het magnesiumgehalte in de hersenen effectief verhogen.

evaluatie van magnesiumvormen in de hersenen
laboratten

Ze testten MgT in eerste instantie op ratten door ze een reeks tests te laten ondergaan die gericht waren op hun leervermogen en hun geheugen. De resultaten toonden aan dat MgT niet alleen het leervermogen van ratten verbeterde, maar ook hun werkgeheugen en korte- en langetermijngeheugen verbeterde bij zowel jonge als oude ratten. (3). 

Dus hoe werkt magnesium L-threonaat en is dit type magnesium goed voor het brein?

nmda receptor

Magnesium hangt aan de NMDA-receptor, dat essentieel is voor het leren en zich in de opening (synaps) tussen de zenuwcellen (neuronen) bevindt.

De NMDA-receptor wordt geactiveerd door de neurotransmitter glutamaat en laat calcium door het kanaal stromen. Hierdoor worden elektrische signalen tussen de neuronen geactiveerd/verzonden.

Magnesium kan voorkomen dat glutamaat de NMDA-receptor activeert, waardoor de deur “sluit” en calcium niet door het kanaal kan stromen, in feite als een “bewaker”. Magnesium verhindert in wezen dat teveel glutamaat deze receptoren activeert. Het voorkomt de overstimulatie van neuronen.

Wanneer de cellen overprikkeld zijn, geven ze hun impulsen niet normaal af en zijn de elektrische signalen of de verbindingen die ze proberen te maken vaak niet succesvol. Beeld je eens een enorme menigte mensen voor, die allemaal tegelijk door een draaideur proberen te gaan, het werkt gewoon niet. Bovendien kan het gebrek aan magnesium / zonder magnesium dat als bewaker fungeert, leiden tot langdurige overstimulatie, wat de zenuwcellen kan beschadigen, met als gevolg problemen met leren en geheugen op de lange termijn (4).

Waarom hebben we een tekort aan magnesium?

Een van de grote problemen is dat magnesium tegenwoordig veel moeilijker te halen is uit onze voeding dan het was tijdens het overgrote deel van onze evolutie.

Velen van ons zijn overgestapt van gezond en voedzaam voedsel naar bewerkte voedingsmiddelen zonder magnesium en andere voedingsstoffen. Ook in de landbouw, omdat we sneller groeiende variëteiten ontwikkelen om de oogstopbrengst te verhogen, hebben de groenten en fruit minder tijd in de grond om voedingsstoffen uit de grond op te nemen. Zelfs de goede dingen die we tegenwoordig eten, zijn minder goed dan 30 jaar geleden, toen ze meer tijd kregen om te groeien (5).

Bovendien is zout tegenwoordig wit gebleekt, waardoor het magnesium wordt verwijderd. Full-spectrumzouten zoals Keltisch zeezout of roze Himalayazout bevatten daarentegen magnesium (wat onze voorouders zouden hebben gegeten). Zelfs uit ons drinkwater is het magnesium verwijderd dat aanwezig is in mineraalwater. Een ander belangrijk probleem is het tempo en de stress van onze moderne wereld. Stress put magnesium uit ons lichaam. Gezien dit alles is het niet verwonderlijk dat 80% van de mensen een tekort aan magnesium heeft.

De oplossing voor magnesiumtekort?

Bij Intelligent Labs hebben we een supplement in aanbod wat volgens ons het meest effectieve magnesiumsupplement is op de markt. Het combineert drie verschillende soorten magnesium.

  • Ten eerste, Magnesium-L-Threonate, om het magnesiumgehalte in de hersenen te verhogen, waardoor je het leer- en geheugencapaciteiten een boost kunt geven.
  • Ten tweede, Magnesiumglycinaat, de meest algemeen opneembare vorm van magnesium om magnesiumtekort in de rest van het lichaam, buiten je hersenen, te corrigeren.
  • Ten slotte magnesiumtauraat, dat het lichaam het beste in staat stelt de rol van magnesium als natuurlijke ontspanner te gebruiken, waardoor we kunnen ontspannen, stress kunnen verminderen en onze slaap kunnen verbeteren.

“Referenties”

(1) De Baaji, J. H. F., Hoenderop, J. G. J. & Bindels, R. J. M. (2015). Magnesium in man: implications for health and disease. Physiological Reviews, 95

(1), 1-46. https://doi.org/10.1152/physrev.00012.2014(2) The Magnesium Miracle, Carolyn Dean

(3) Slutsky, I., Abumaria, N., Wu, L., Huang, C., Zhang, L., Li, B., Zhao, X., Govindarajan, A., Z, M., Tonegawa, S. & Liu, G. (2010). Enhancement of learning and memory by elevating brain magnesium. Neuron, 65(2), 165-177. https://doi.org/10.1016/j.neuron.2009.12.026

(4) Ruppersberg, J. P., Kitzing, E. V. & Schoepfer. R. (1994). The mechanism of magnesium block of NMDA receptors. Seminars in Neuroscience, 6(2), 87-96. https://doi.org/10.1006/smns.1994.1012(5) Davis, D. (2009). Declining fruit and vegetable nutrient composition: what is the evidence? American Society for Horticultual Science, 44

(5), 15-19. https://doi.org/10.21273/HORTSCI.44.1.15

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen