Koolhydraatarm versus keto: Wat is beter en duurzamer?

Geschreven door Angie Arriesgado
Koolhydraatarm vs keto

Koolhydraatarm versus keto. Deze twee diëten hebben de wereld stormenderhand veroverd. Beide bestaan al tientallen jaren, maar dankzij sociale media en mainstream nieuws krijgen ze eindelijk de aandacht die ze verdienen. Veel gewone Joe’s en Jane’s, en zelfs uw favoriete beroemdheden, hebben succes gevonden bij het minimaliseren van hun koolhydraatinname. Maar welk dieet is op de lange termijn beter en duurzamer? En wat zijn hun overeenkomsten en verschillen? In dit low carb vs keto artikel beantwoorden we al uw vragen over beide diëten!

Maar eerst, waarom is het nodig om de inname van koolhydraten te verminderen?

Pasta, granen, brood, ijs, dessert, frisdrank, snoep, fruit, friet en alles waar suiker in zit – dit zijn allemaal heerlijke, koolhydraatrijke voedingsmiddelen. Ik wed dat een paar van hen waarschijnlijk uw favorieten zijn. Koolhydraten zijn belangrijk, maar te veel is ronduit slecht voor u.

Uw lichaam zet de koolhydraten om in glucose, dat vervolgens wordt gebruikt als de belangrijkste energiebron van het lichaam. Als u echter te veel koolhydraten eet, wordt de overtollige glucose opgeslagen als vet (dus ja, te veel koolhydraten eten kan je dik maken). En een te hoge bloedsuikerspiegel kan allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken. Diabetes type II is er slechts één van, maar het kan leiden tot complicaties zoals blindheid, nierfalen en hart- en vaatziekten.

Daarom is het belangrijk om alle slechte dingen die koolhydraten met u lichaam kunnen doen, te voorkomen of om te keren. Het minimaliseren van de koolhydraatinname is een belangrijke stap op weg naar een gezondere jij!

zet die koolhydraatrijke voedingsmiddelen weg

Koolhydraatarm vs keto: wat is het verschil?

Keto is low carb, maar low carb is niet per se keto. Keto beperkt je inname van koolhydraten tot minder dan 20g-50g per dag. Aan de andere kant is een koolhydraatarm iets milder bij 50g-150g per dag.

Het doel van keto is om het lichaam in een staat van ketose te brengen, waarbij vet wordt gebruikt voor energie in plaats van glucose (uit koolhydraten). Dit is de reden waarom keto ook vereist dat u de meeste van je calorieën uit vet haalt. Dus voor keto is de macronutriëntenformule die u elke dag moet volgen om in ketose te komen – of te blijven – deze:

 • 70% vet
 • 20% eiwitten
 • 10% koolhydrateb

Wil je weten hoe je in ketose komt? Lees In Ketose gaan – 3 tips!

Met low carb heb je veel meer vrijheid. Je kunt ervoor kiezen om meer eiwitten of meer vet te eten. Zolang je je aan 150 gram koolhydraten of minder houdt, zit je goed. Het doel van low carb is immers niet om het lichaam in ketose te brengen (hoewel korte termijn ketose mogelijk is), maar om alle slechte effecten van het consumeren van te veel koolhydraten te voorkomen.

Bovendien zijn er verschillende soorten koolhydraatarme diëten. Keto is er natuurlijk een. Atkins is een ander populair, koolhydraatarm dieet dat al een paar decennia bestaat. Een koolhydraatarm, vetrijk dieet (LCHF) is vergelijkbaar met keto, maar je kunt tot 100 gram koolhydraten per dag eten. De vuistregel voor een goed koolhydraatarm dieet is om je koolhydraten te beperken en bewerkte voedingsmiddelen met veel koolhydraten te minimaliseren of helemaal te vermijden.

wat kun je eten op low carb vs keto?

Wat kan u eten bij keto?

Keto is behoorlijk beperkend, ja, maar het betekent niet dat alles wat je vanaf nu te eten krijgt, gewoon saai, smakeloos voedsel is. Het is eigenlijk precies het tegenovergestelde! Verrast? Welnu, aangezien keto een vetrijk en gematigd eiwitdieet is, heb je een scala aan gezonde voedingsmiddelen om uit te kiezen (en vet voedsel smaakt geweldig)!

Vlees en zeevruchten zijn goed. Houd alleen rekening met uw eiwitconsumptie, want te veel eiwit kan leiden tot: gluconeogenesis waardoor u uit ketosis kunt komen. Bladgroenten zijn perfect voor keto, maar veel fruit is van tafel omdat het veel koolhydraten bevat.

Bekijk hier de uitgebreide boodschappenlijst keto boodschappenlijst.

Wat kan u eten bij koolhydraatarm?

Alles wat je op keto kunt eten, kun je ook low carb eten. Afhankelijk van de macro’s die u bijhoudt, kunt u er echter voor kiezen om meer vetten dan eiwitten te eten, of meer eiwitten versus vetten. Zorg ervoor dat u niet verder gaat dan uw toegewezen koolhydraten voor de dag. Sommige koolhydraatarme diëten staan geen bewerkte voedingsmiddelen toe. Sommige vereisen dat je je concentreert op hele, biologische voedingsmiddelen. Maar toch, een typisch koolhydraatarm dieet zal alles mogelijk maken zolang de koolhydratenlimiet wordt gevolgd.

Bekijk hier onze koolhydraat arme en keto-recepten.

De overeenkomsten van keto en koolhydraatarm

Natuurlijk zijn deze twee diëten vrij gelijkaardig in die zin dat het beide technisch koolhydraatarme diëten zijn. Hun overeenkomsten gaan echter dieper dan het aantal koolhydraten.

 • Nadruk op gezonde vetten, groenten en complexe koolhydraten

Focussen op gezond voedsel is belangrijk in elk gezond dieet. Maar voor zowel low carb als keto ligt de nadruk op het eten van goede vetten, groene en bladgroenten en complexe koolhydraten. Complexe koolhydraten hebben 3 componenten: vezels, zetmeel en suiker. Vermijd eenvoudige koolhydraten – meestal te vinden in bewerkte voedingsmiddelen – omdat deze snel door het lichaam worden afgebroken en je sneller hongerig maakt.

 • Geen calorieën tellen nodig

Als je een hekel hebt aan het tellen van calorieën, dan zul je dol zijn op zowel koolhydraatarme als keto-diëten. De belangrijkste regel voor beide is om ervoor te zorgen dat je niet verder gaat dan je toegewezen limiet voor koolhydraten. Dus in plaats van calorieën te tellen, tel je koolhydraten. Gelukkig zijn er tal van iOS/Android/web-apps waarmee je eenvoudig je koolhydraatinname kunt bijhouden.

 • Vermindert hongergevoel

Een koolhydraatrijk dieet maakt je vrij snel hongerig en je merkt vaak dat je tussendoor snackt. Maar wanneer u uw inname van koolhydraten drastisch vermindert en de koolhydraten vervangt door vet of eiwit, zult u zich niet meer zo hongerig voelen. Dit komt omdat eiwitten en vet veel meer tijd besteden aan vertering in de maag, wat ons vervolgens naar onze volgende overeenkomst leidt.

 • Blijvend gewichtsverlies

Een koolhydraatrijk dieet maakt je vrij snel hongerig en je merkt vaak dat je tussendoor snackt. Maar wanneer u uw inname van koolhydraten drastisch vermindert en de koolhydraten vervangt door vet of eiwit, zult u zich niet meer zo hongerig voelen. Dit komt omdat eiwitten en vet veel meer tijd besteden aan vertering in de maag, wat ons vervolgens naar onze volgende overeenkomst leidt…

 • Lagere bloedsuikerspiegel

Omdat je lichaam niet langer overladen wordt met koolhydraten, zul je al snel een verlaagde bloedsuikerspiegel zien. Keto-lijners zien echter snellere verbetering omdat ze minder koolhydraten eten dan koolhydraatarme lijners.

 • Bevordert een betere insulinegevoeligheid

Een verlaging van de bloedsuikerspiegel leidt tot een verbeterde insulinegevoeligheid. Dit betekent dat u symptomen kunt beheersen van aandoeningen die voortkomen uit insulineresistentie, zoals diabetes type II, PCOS, leververvetting en meer. Kortom, een betere insulinegevoeligheid zal u helpen om uw weg naar een veel gezondere u te versnellen!

Bekijk onze Chromositol-F – het is ons geavanceerde inositolsupplementpoeder dat is ontworpen om gezonde hormonale niveaus en insulinegevoeligheid te bevorderen.

 • Visceraal vet verminderen

Visceraal of buikvet verhoogt het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Als u een koolhydraatarm of keto-dieet volgt, kunt u het extra vet rond uw buik kwijtraken.

visceraal vet verminderen met keto- of koolhydraatarme diëten

De verschillen tussen koolhydraatarm vs keto

Er zijn veel overeenkomsten tussen deze twee diëten, maar er zijn ook een paar opvallende verschillen:

 • Minder koolhydraten

Keto heeft de laagste inname van alle koolhydraatarme diëten die er zijn. Keto stelt gewoonlijk 20g-50g netto koolhydraten in als de dagelijkse limiet, terwijl low carb kan gaan van 50g-150g.

 • Verschil in vetopname

Vet is belangrijk in keto, omdat ketose vet verbrandt in plaats van koolhydraten. Voor een koolhydraatarm dieet hangt het af van het type koolhydraatarm dieet dat u volgt. Maar voor het grootste deel vereist keto meestal het hoogste vet van de verschillende koolhydraatarme diëten.

 • Inname eiwitten

Voor keto moet de eiwitinname matig zijn (ongeveer 20% van je dagelijkse calorieën), omdat het lichaam eiwitten kan omzetten in glucose via het metabolische proces dat bekend staat als gluconeogenese. Voor low carb is ketose echter geen doel, dus een meer liberale eiwitinname is acceptabel.

 • Sneller gewichtsverlies

Hoewel beide diëten uiteindelijk zullen leiden tot gewichtsverlies, zal keto je helpen om sneller je streefgewicht te bereiken.

 • Wat kan je eten

Als je weinig koolhydraten eet, kun je in principe alles eten wat keto-lijners eten. Omdat koolhydraatarm je meer koolhydraten binnenkrijgt, kun je matige hoeveelheden gezonde zetmelen zoals aardappelen en gezonde granen zoals rijst en haver eten. Verschillende soorten fruit zijn ook acceptabel op low carb.

Goed voor beideGoed voor koolhydraatarm maar niet voor keto
Gezonde oliën en vetten
Koolhydraatarme groenten
Sommige bessen (bijv. bramen, aardbeien)
Avocado’s, noten, zaden
Alle groenten
Verschillende soorten fruit
Matige hoeveelheden gezond zetmeel (bijv. aardappelen, zoete aardappelen)
Matige hoeveelheden granen (rijst, haver, enz.)
 • Duurzaamheid

Het keto-dieet is zwaar, ja, en het is niet aan te raden om voor altijd op keto te blijven, omdat je in wezen veel gezonde groenten en fruit mist – en alle vitamines en voedingsstoffen die ze met zich meebrengen. Het koolhydraatarme dieet is echter een ander verhaal. Omdat het milder is, kun je nog steeds het voedsel eten dat je wilt eten, zolang je niet verder gaat dan 150 g per dag. In feite beginnen de meeste mensen ofwel met een koolhydraatarm dieet en gaan over op keto, of andersom.

veelgestelde vragen over koolhydraatarm en keto

Feiten over koolhydraatarm versus keto

 • Hoe zorg je voor succes met low carb of keto?

Je favoriete koolhydraatrijke voedingsmiddelen en dranken afwijzen is moeilijk, maar verre van onmogelijk. De duivel zit in de details – je moet je maaltijden van tevoren plannen, zodat je niet in de verleiding komt met al het koolhydraatrijke voedsel om je heen.

 • Is beweging nodig?

Lichaamsbeweging kan wonderen doen voor je algehele gezondheid. Hoewel beide diëten je zullen helpen gewicht te verliezen, zelfs zonder lichaamsbeweging, zijn er tal van voordelen aan sporten. Bovendien val je sneller af als je sport!

 • Waardoor ik sneller kan afvallen?

Beide diëten helpen je om af te vallen, maar keto helpt je om je doelen sneller te bereiken. Maar keto is een stuk moeilijker dan koolhydraatarm, dus het hangt er echt van af met welk dieet je je prettiger voelt.

 • Wat duurzamer is voor de lange termijn?

Omdat het minder beperkend is dan keto, is het koolhydraatarme dieet en de levensstijl over het algemeen duurzamer. Langdurige ketose is gewoon niet zo duurzaam als low carb, gezien het feit dat je vetten in grote hoeveelheden eet. Het goede nieuws is dat je altijd heen en weer kunt schakelen tussen keto en low carb.

Voor gezondheidsvoordelen op de lange termijn is het echter het beste om voor een langere periode aan beide diëten vast te houden. Om dit te doen, zal een herziening van uw levensstijl nodig zijn. Als je er alleen voor bent om af te vallen, is dat prima. Maar als u een gezondheidsprobleem wilt beheersen, zoals insulinegevoeligheid en alle problemen die het veroorzaakt (type II diabetes, PCOS, enz.), kan het het beste zijn om langere trajecten te doen. U kunt dit het beste met uw huisarts bespreken, aangezien een zeer langdurig, koolhydraatarm of keto-dieet schadelijke effecten op uw gezondheid kan hebben.

 • Wat te snacken tijdens het doen van low carb of keto?

Probeer over het algemeen weg te blijven van alle soorten bewerkte voedingsmiddelen, zelfs als er op het etiket koolhydraatarm staat. In het begin is het moeilijk, maar als je lichaam eenmaal gewend is aan je nieuwe dieet, zul je merken dat je minder gaat snacken. Snack op gezond voedsel zoals eieren of noten. Onthoud gewoon dat wat je ook eet, meetelt voor je dagelijkse macro’s voor koolhydraten, vetten en eiwitten.

 • Wat te drinken tijdens een koolhydraatarm of keto-dieet?

Water is verreweg de beste optie. Maar ongezoete koffie en thee zijn ook oké. Frisdrank, vruchtensap en alles wat suikerachtig is, is een grote no-no.

Tenslotte

Kiezen tussen low carb versus keto is een persoonlijke beslissing. Bedenk welk dieet je kan helpen je doelen sneller te bereiken. En vergeet niet om dingen te overwegen zoals de beschikbaarheid van koolhydraatarme voedingsmiddelen, uw budget, het dieet van uw gezin, uw gewoonten en meer. Wees bereid om je te committeren aan het door jou gekozen dieet en je zult een gelukkiger, gezonder persoon worden.

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen