Mythes over gezonde voeding: 7 voedingsmiddelen die gewoon niet gezond zijn!

Geschreven door Dr Jane Gilbert
Mythes over gezonde voeding

We krijgen reeds jarenlang heel wat onnauwkeurige informatie voorgeschoteld over het voedsel dat we als gezond beschouwen. Fabrikanten hebben vetvrije, dieet- en lichte opties gepusht die vaak vol zoetstoffen, suiker of andere toevoegingen worden gestopt. Deze voedingsmiddelen geven ons uiteindelijk een minder verzadigd gevoel dan de originele versie, dus we hebben de neiging om grotere porties te eten om ons tevreden te voelen. Het resultaat is een steeds hoger cijfer op het scherm van onze weegschaal. Dus, wat zijn deze voedingsmiddelen waarvan wordt beweerd dat ze gezond zijn, maar dat eigenlijk niet zijn? Scroll naar beneden om de top 7 mythes over gezonde voeding te kennen (# 7 is waarschijnlijk de minst bekende!).

Mythes over gezonde voeding #1: Fruitsap

Je voelt je misschien een toonbeeld van goede wil als je voor fruitsap kiest in plaats van cola of frisdrank. Maar als het erop aankomt, zijn ze allebei gewoon suikerachtig water. Wanneer fruit wordt geperst, worden alle vezels die de ingewanden gezond houden en de opname van voedingsstoffen in uw bloedbaan regelen, in de prullenbak gegooid.

Dat betekent dat een glas sap voornamelijk de calorieën en suiker uit het fruit bevat, maar veel minder vullend is zonder het vezelgehalte. Het is inderdaad gemakkelijk om in enkele minuten het sap te drinken van 5 sinaasappels, maar het is onwaarschijnlijk dat je 5 hele sinaasappels in één keer opeet.

Wat kan je kiezen als alternatief?

Probeer een Nutribullet, blender of soortgelijke blender te gebruiken die het fruit zal persen met behoud van de vezels. Of nog beter, neem gewoon een glas water en eet in plaats daarvan een volledig stuk fruit of groente.

Vermijd gesuikerde voeding

Mythes over gezonde voeding #2: Magere Yoghurt

Yoghurt is heerlijk, ja, maar het is niet zo gezond als je misschien denkt. Dit is de reden waarom dit smakelijke tussendoortje op onze lijst met mythes over gezonde voeding is terechtgekomen:

Wanneer fabrikanten vet uit yoghurt verwijderen, hebben ze de neiging om het vol met suiker en kunstmatige smaakstoffen te stoppen om het verlies aan smaak en rijke textuur te compenseren. Veel ‘gezonde’ yoghurts bevatten eigenlijk meer suiker dan een lekker taartje of een botherham met chocopasta. Lees altijd goed het etiket en blijf weg van producten met dubbelcijferige grammen suiker.

Wat is een gezond alternatief?

Kies in plaats daarvan voor natuurlijke Griekse yoghurt, omdat deze van nature minder suiker bevat. Je kunt zelf bessen, noten of zaden toevoegen als je textuur, smaak en een voedingsmiddelenboost wilt toevoegen.

Of, als je yoghurt eet vanwege de probiotische voordelen, overweeg dan om een hoogwaardig probiotisch supplement in de plaats in te nemen. Bekijk ons artikel over de beste levende culturen hier als je meer wilt weten hoe deze nuttige bacteriën werken.

Ongezond #3: Granola

Granola werd al in de jaren zestig en zeventig aangeprezen als de gezonde ontbijt optie bij uitstek. Het was de gezonde hippe ontbijt. Het bevatte haver en noten en was waarschijnlijk een betere keuze dan de met suiker bestrooide cornflakes die meestal op de ontbijttafel stonden.

De meeste granola bevat echter veel vet en toegevoegde suikers, dus je kunt net zo goed chocolade koekjes verkruimelen voor je ontbijt! Granola kan enorm veel calorieën bevatten, dus het is het beste om er slechts af en toe kleine hoeveelheden van te genieten.

Wat is een gezond alternatief?

Als je van granola houdt, probeer dan eens zelf je eigen versie te maken, zodat je de hoeveelheden suiker en olie onder controle kunt houden en de voedingswaarde kunt verhogen. Mix een klodder Griekse yoghurt met bessen voor een ontbijt met een grotere proteïne boost (en tegelijkertijd minder toegevoegde suiker).

Niet alle vetvrije broodbeleg is gezond

Ongezond #4: Mager Broodbeleg

Als je margarine of magere spreads op je toast smeert als gezond alternatief voor boter, stop dan nu. Veel van deze producten bevatten transvetten, die in verband worden gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van coronaire hartziekten en andere chronische ziekten zoals kanker (1).

Vervang ongezond beleg door …

Sla de spread over of kies in plaats daarvan een kleine hoeveelheid echte boter. 

Ongezond #5: Bruin brood

Veel mensen beweren dat geraffineerde meel net zo slecht is als suiker. Wanneer geraffineerde meel wordt afgebroken door het spijsverteringsstelsel, heeft het zelfs ongeveer dezelfde voedingswaarde als suiker. Vaak is een bruin brood enkel gekleurd om het uiterlijk te veranderen, en is het gewoon een vermomd wit brood. (Niemand zal ooit denken dat witbrood thuishoort in deze mythes over gezonde voeding – het staat al geruime tijd bekend als ongezond).

Oké, hoe zit het met “verrijkt” bruin brood?

“Verrijkt” op de verpakking moet toch goed zijn? Nee. Het betekent meestal dat er voedingsstoffen verloren zijn gegaan tijdens het fabricageproces. Het gehalte aan micronutriënten is kunstmatig gestimuleerd om het verlies goed te maken.

Is volkorenbrood dan een gezonder alternatief?

Volkorenbrood kan zeker gezond zijn. Maar de definitie van “volkoren granen” kan misleidend zijn, aangezien veel volkorenproducten vezelarm zijn. Je zou bijvoorbeeld 16 sneetjes volkorenbrood moeten eten om de aanbevolen dagelijkse dosis vezels binnen te krijgen. Haal in plaats daarvan je vezels uit fruit en groenten (2).

Veel microgolfmaaltijden zijn ongezond

Mythe over gezonde voeding #6: Magere Kant-en-Klare Maaltijden

Deze lijken het antwoord als je het druk hebt en toch een dieet wilt volgen. Ze worden aangeprezen als snel, evenwichtig, voedzaam en vetarm; bovendien kunnen de afbeeldingen op de doos zeker verleidelijk zijn. Deze maaltijden zitten echter vaak vol met natrium, suiker en geraffineerde koolhydraten. Ze bevatten misschien weinig calorieën, maar ze hebben meestal ook een lagere voedingswaarde.

Wat is een gezond alternatief?

Maak je eigen maaltijden van tevoren klaar. Zo heb je meer controle over wat er in je eten gaat. Bovendien spaar je geld uit, omdat je voedingsmiddelen in het groot kunt aankopen en je maaltijden daarmee voor de ganse week kunt klaarmaken!

Ongezond #7: Agavesiroop

Veel mensen zijn gestopt met het gebruik van witte suiker en in plaats daarvan op zoek gegaan naar alternatieve zoetstof opties. Agavesiroop lijkt een gezond, natuurlijk alternatief te zijn. Agave bevat echter doorgaans meer calorieën dan suiker, en sommige merken bevatten zelfs veel fructose!

Wat is een gezond alternatief?

Als het op zoete lekkernijen aankomt, kun je het beste gewoon kleinere porties eten, in plaats van te proberen ‘gezondere’ alternatieven te zoeken. Als je op zoek bent naar gezonde recepten die geen agavesiroop of een andere koolhydraatrijke zoetstof gebruiken, bekijk dan eens naar ons boek Intelligent Keto.

Tenslotte

We hebben 7 mythes over gezonde voeding met je gedeeld, maar er zijn er waarschijnlijk nog meer! Dus, reageer hieronder als je andere ongezonde voedingsmiddelen kent waarvan veel mensen denken dat ze gezond zijn (maar dit 100% niet zijn).

Referenties:

(1) de Souza, Russell J et al. “Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies.” BMJ (Clinical research ed.) vol. 351 h3978. 11 Aug. 2015, doi:10.1136/bmj.h3978

(2) Moyer, Melinda Wenner, and Melinda Wenner Moyer. “Whole-Grain Foods Not Always Healthful.” Scientific American, 25 July 2013, www.scientificamerican.com/article/whole-grain-foods-not-always-healthful.

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen