Ontdek de 25 redenen om vandaag met Myo-inositol te starten

Geschreven door Angie Arriesgado
25 voordelen van het nemen van myo-inositol

Nu er zo veel vrouwen zijn met de diagnose PCOS (polycysteus ovariumsyndroom), stijgt de populariteit van myo-inositol enorm snel. Het wordt aangeprezen als HET MIDDEL voor vrouwen die lijden aan PCOS en andere gezondheidsproblemen. Maar is dit het juiste supplement voor jou?

Natuurlijk is dit iets wat je eerst best met je arts bespreekt. Maar zoals je in dit artikel zal lezen, is myo-inositol een veilig supplement, ook bij inname van hogere dosis. Lees verder om erachter te komen waarom wordt aangeraden om inositol (in het bijzonder myo-inositol) zeker eens uit te proberen.

Myo-inositol vs Inositol: Wat is het Verschil? 

Alle gevallen waar je hebt gelezen of gehoord van het woord ‘inositol’ wordt eigenlijk verwezen naar ‘myo-inositol’. Omdat inositol een suikeralcohol is met 9 isomeren. Dit betekent dat het 9 variëteiten of vormen heeft die dezelfde moleculen bevatten, maar de atomen zijn anders gerangschikt (zie de afbeelding van Wikipedia hieronder).

de 9 isomeren van inositol

Myo-inositol is de meest voorkomende en overvloedige vorm van inositol, alle andere vormen komen in minimale hoeveelheden voor. Dit is de reden waarom inositol standaard verwijst naar myo-inositol.

Dus elke keer dat inositol in dit artikel vernoemd wordt, wordt verwezen naar myo-inositol.

Inositol is een vorm van suikeralcohol die van nature voorkomt in fruit, noten en granen. Ons lichaam maakt ook inositol aan uit glucose en gebruikt het nadien in verschillende biochemische processen. Het wordt in grote hoeveelheden aangetroffen in onze hersenen en andere weefsels. Bovendien produceren onze nieren ook dagelijks ongeveer 2 gram inositol.

3 meisjes in een veld die de geweldige dingen ontdekken over myo-inositol

25 Interessante Weetjes over Myo-Inositol

Als je twijfelt over het innemen van myo-inositol of je vraagt je af waarom het door zo veel vrouwen aangeprezen wordt, scroll dan naar beneden om er meer over te lezen!

1)   Myo-Inositol helpt mij PCOS-symptomen

In combinatie met d-chiro-inositol (een van de bovengenoemde 9 inositol-isomeren), kan myo-inositol helpen bij het onder controle houden van PCOS-symptomen. Zoals overmatige acne, gewichtstoename, hirsutisme, kaalheid bij vrouwen, onregelmatige menstruaties en nog andere symptomen (we ontdekken verder in het artikel hoe inositol deze symptomen onder controle kan houden).

Bedenk wel om niet zomaar een inositolsupplement te nemen – ga op zoek naar een supplement dat ten minste de wetenschappelijk aanbevolen 40:1 myo-inositol tot d-chiro-inositol ratio bevat (1).

Onderzoek toont echter aan dat, hoewel de verhouding van 40: 1 belangrijk is voor de behandeling van PCOS-symptomen, patiënten bovendien ook baat hebben bij andere ingrediënten zoals foliumzuur en chroom. Dat is de reden waarom de formule van ons Intelligent Labs Chromositol-F inositol voor vrouwen poedersupplement het volgende bevat:

  • 40:1 Myo-Inositol (2000mg) tot D-Chiro-Inositol mix (50mg)
  • 200mcg Foliumzuur (als 5-MTHF geactiveerd foliumzuur)
  • 200mcg Chroom (als picolinaat)

2)   Het verbetert de insulinegevoeligheid

Insuline regelt de bloedsuikerspiegel in het lichaam. Maar wanneer jouw lichaam niet meer op insuline reageert, kan dit insulineresistentie veroorzaken. Dit kan op zijn beurt leiden tot diabetes, hart- en vaatziekten, metabool syndroom en meer.

Volgens een studie uit 2018, gepubliceerd in het International Journal of Endocrinology helpt inositol bij het normaliseren van de bloedsuikerspiegels en het voorkomen van hyperinsulinemie (te veel insuline in het bloed). Als zodanig is inositol een levensvatbare behandelingsoptie geworden om de insulinegevoeligheid te verbeteren, vooral bij PCOS-patiënten (2).

Dit inositolvoordeel is de reden waarom zelfs mannen ons Chromositol-F-supplement kunnen gebruiken – het kan helpen om de insulinegevoeligheid te verbeteren!

3)   Inositol verbetert de eicelkwaliteit bij vrouwen

Het is de jammere werkelijkheid dat PCOS-patiënten het soms moeilijk hebben om zwanger te raken. Hoewel er een aantal redenen zijn die bijdragen aan reproductieve problemen, is een daarvan de kwaliteit van de eicel van de vrouw. En, een eicel van hogere kwaliteit heeft een betere kans om zich te ontwikkelen tot een embryo, zich in de baarmoeder te nestelen en uiteindelijk te leiden tot de geboorte van een gezonde baby. 

Probeer je zwanger te worden onthou dan dat myo-inositol de eikwaliteit bij PCOS-patiënten kan helpen verbeteren (3). Maar dat is niet alles. Ook van inositol plus foliumzuur (versus foliumzuur alleen) is aangetoond dat het de kwaliteit van de eicel verbetert bij PCOS-vrouwen (4).

Zoals vermeld in punt 1 hierboven, bevat ons Chromositol-F-supplement beide ingrediënten die de kwaliteit van de eicel verbeteren: myo-inositol en foliumzuur!

4)   Bevordert ook de kwaliteit van het sperma bij mannen

Als jouw partner mannelijke reproductieve problemen heeft, laat hem dan dan ook het inositolsupplement nemen! Volgens een onderzoek uit 2016 onder 45 mannen met het metabool syndroom verbeterde inositol (samen met andere voedingsstoffen zoals foliumzuur, vitamine E en selenium) de de insulinegevoeligheid te leidde het ook tot hogere testosteronniveaus. Misschien nog belangrijker was dat de concentratie en beweeglijkheid van het sperma ook aanzienlijk verbeterde (5).  

5)   Een natuurlijk alternatief voor Metformine

Metformine is een krachtig medicijn dat vaak wordt voorgeschreven voor diabetes type 2. Het is niet per se een voor PCOS goedgekeurd medicijn, maar aangezien het ook insulineresistentie behandelt, schrijven veel artsen Metformine voor voor hun PCOS Patiënten.

Helaas heeft Metformine bijwerkingen. Het voorkomt bijvoorbeeld de opname van vitamine B12, wat kan leiden tot een tekort (6). Voor vrouwen die zwanger willen worden, is dit absoluut een onmogelijk, omdat B12 belangrijk is voor een succesvolle zwangerschap.

Overweeg in plaats van metformine een inositolsupplement te nemen. Je krijgt alle voordelen van metformine, maar zonder de bijwerkingen!

6)   Helpt de normale menstruatiecyclus bij vrouwen te herstellen

Menstrueren is niet altijd leuk, maar als je er niet elke maand een krijgt, kan dit voor veel onnodige stress zorgen. Heb je last heeft van een onregelmatige menstruatie of helemaal geen menstruatie, probeer dan met inositol aan te vullen.

Een gerandomiseerde gecontroleerde studie in 2010 toonde aan dat myo-inositol plus foliumzuur effectiever was dan metformine bij het herstellen van de menstruatiecyclus bij vrouwen. Het zwangerschapspercentage onder de myo-inositolgroep was 48,4% (n = 60 vrouwen) en de metforminegroep was 36,6% (n = 60 vrouwen). (7)

7)   Verbetert vruchtbaarheid bij PCOS-patiënten

Je weet inmiddels dat inositol de insulinegevoeligheid kan verbeteren, wat leidt tot heel wat positieve veranderingen in het lichaam. Zoals heel wat kilo’s kwijtraken (dit komt omdat insulineresistentie kan leiden tot gewichtstoename), een herstelde regelmatige menstruatie en natuurlijk verbeterde kwaliteit van de eicel. Al deze factoren helpen de vruchtbaarheid bij PCOS-patiënten te verhogen!

8)   Inositol verlaagt het testosteronniveau

Het mannelijke hormoon komt niet enkel voor bij mannen. Het is ook aanwezig bij vrouwen. Vrouwen met PCOS hebben echter hogere testosteronniveaus dan normaal. Dit kan leiden tot mannelijke kenmerken bij PCOS-vrouwen, zoals vrouwelijke kaalheid, overmatige haargroei op niet-vrouwelijke lichaamsdelen, acne en onregelmatige menstruatie.

Deze symptomen kunnen het zelfrespect van een vrouw zwaar beïnvloeden. Gelukkig heeft inositol in dit opzicht veel positieve resultaten getoond. In een klinische proef ontdekten onderzoekers dat het behandelen van patiënten met de krachtige combinatie van inositol en foliumzuur leidde tot significant lagere testosteronniveaus (8)

9)   Inositol maakt komaf met hirsutisme, oftewel ongewenste haargroei

Vrouwen met baardgroei bestaan. Hoewel sommigen hebben geleerd hun toestand te aanvaarden en ermee te leven, is dit voor veel anderen onmogelijk. Behoor je zelf tot de laatste groep, dan is inositol de beste keuze om voor de rest van je leven van overtollige haargroei verlost te zijn!

In een onderzoek uit 2008 kregen 46 behaarde vrouwen gedurende 6 maanden myo-inositol. Zoals je waarschijnlijk wel kan raden, namen de androgeenspiegels (mannelijk hormoon) af en namen de oestrogeenconcentraties (vrouwelijk hormoon) toe. Dit hielp de vrouwen eindelijk van de ongewenste haargroei af te komen (10).

10)  Ondersteunt ook vermindering van triglycerideniveaus

Hoge triglycerideniveaus kunnen leiden tot beroerte en hartaandoeningen. De meeste mensen vertonen pas symptomen als het extreem hoge niveaus bereikt. Tegen die tijd zou het voor velen al te laat kunnen zijn.

Suppletie met inositol kan je triglycerideniveau verlagen en het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Dit wordt ondersteund door een systematische review uit 2018 waaruit bleek dat inositol inderdaad effectief is in het verlagen van triglyceriden tot normale niveaus (9).  

11)  Myo-inositol kan zorgen voor lagere LDL- en totaal-cholesterolwaarden

De studie van Tabrizi et al. (9) heeft ook aangetoond dat inositol kan zorgen voor verlaging van het LDL-cholesterol en het totaal cholesterolgehalte. LDL staat voor lipoproteïne met lage dichtheid of het “slechte” cholesterol. Te veel LDL kan leiden tot een opeenhoping van plaque in de slagaders, wat kan leiden tot heel wat gezondheidsproblemen. Een geblokkeerde slagader kan snel aanleiding geven tot een hartaanval of beroerte.

Hoewel inositol geen effect heeft op HDL (lipoproteïne met hoge dichtheid) of het ‘goede’ cholesterol, had het toch een invloed op het totaal cholesterolgehalte. Dus over het algemeen is inositol een goede aanvulling voor je cholesterol en jouw hartgezondheid in het algemeen!

suppletie met inositol zorgt voor een mooie huid

12)  Zorgt voor een gave huid

Hoge testosteronniveaus bij PCOS-patiënten kunnen overmatige productie van talg veroorzaken. Het kan de poriën verstoppen en overal acne veroorzaken. Maar met het testosteron-normaliserende vermogen van inositol (zie punt 9), krijg je ook het extra voordeel van een acne-vrije huid!

Deze bewering wordt ondersteund door een klinische studie waarbij 50 vrouwen met matige acne 4 g inositol per dag kregen. Na 6 maanden vertoonden de patiënten lagere DHEAS-bloedspiegels (DHEAS is een hormoon dat testosteron maakt). De patiënten vertoonden ook verbeterde huidaandoeningen. De onderzoekers concludeerden dat inositol kan worden gebruikt om acne te behandelen, vooral voor degenen die geen oestrogeen-progestagetherapie kunnen krijgen (11).

13)  Inositol kan helpen om depressie te verlichten  

Iedereen ervaart af en toe wel eens een dipje. Maar als je het gevoel hebt dat je naar beneden glijdt zonder hoop op verbetering of als je verdrinkt in angstgevoelens en verdriet, dan ben je hoogstwaarschijnlijk depressief. Volgens de World Health Organization, lijden wereldwijd meer dan 264 miljoen mensen aan een depressie.

De behandeling van depressie omvat meestal therapie en medicatie. Maar inositol kan ook helpen. In een studie werden 28 patiënten geobserveerd die gedurende 4 weken dagelijks 12 g inositol kregen. Tegen het einde van de studie vertoonden de patiënten aanzienlijke mentale veranderingen. Bovendien werden er geen veranderingen waargenomen in de bloed-, nier- en leverfunctie, wat een groot voordeel is (12).

14)  Helpt ook bij het verlichten van angst- en paniekstoornissen

Paniekstoornis is een ernstige vorm van angst. Lijd je aan paniekaanvallen of ken je iemand uit je omgeving, probeer dan suppletie met inositol uit. Een dubbelblind studie toonde aan dat patiënten die gedurende 1 maand 18 g inositol gebruikten, minder paniekaanvallen per week hadden dan patiënten die fluvoxamine (een antidepressivum) gebruikten. De inositolgroep ervoer ook minder episodes van misselijkheid en vermoeidheid, twee vaak voorkomende bijwerkingen van fluvoxamine (13).

Vergelijkbare resultaten werden gerapporteerd door een andere studie waarin patiënten 12 g inositol per dag kregen. Ook zij hadden minder episodes van paniekaanvallen en minimale bijwerkingen (12).

myo inositol is een veelbelovende behandeling voor angst, depressie en bipolaire stoornis

15)  Myo-inositol is een veelbelovende behandeling voor mensen met een bipolaire stoornis

Een handvol inositolonderzoeken laat veelbelovende resultaten zien voor bipolaire stoornis (BPD). Een klinisch onderzoek bij kinderen van 5-12 jaar met de diagnose BPS kreeg ofwel (a) inositol, (b) omega 3 of (c) inositol + omega 3. De groep die inositol + omega 3 kreeg, vertoonde significante verbeteringen in hun BPD-symptomen (14).

Uit een postmortemonderzoek dat onderzocht wat mensen met een borderline-stoornis en degenen die zelfmoord pleegden, gemeen hadden, bleek dat ze beiden significant minder hoeveelheden inositol in hun frontale cortex (15) hadden. Dit deel van de hersenen is verantwoordelijk voor belangrijke cognitieve vaardigheden zoals impulscontrole, oordeel, probleemoplossing, geheugen en taal.

16)  Kan psoriasis verlichten veroorzaakt door lithium

Lithium is een antimanicum dat kan helpen bij het voorkomen van manische episodes bij mensen met een bipolaire stoornis. Een van de opmerkelijke bijwerkingen is echter psoriasis.

In een casusrapport gepubliceerd in het Cases Journal, kreeg een patiënt die lithium kreeg voor BPS-behandeling ernstige psoriasis. Lithium werd stopgezet en vervangen door 3 g inositol per dag. 4 jaar later gebruikt de patiënt nog steeds inositol – zowel haar BPD als psoriasis zijn goed onder controle (16).

17)  Voorkomt zwangerschapsdiabetes

Zwangerschap is een veeleisende periode voor het lichaam van een vrouw. Maar wanneer bij een vrouw zwangerschapsdiabetes mellitus (GDM) wordt vastgesteld, kan dit de zwangerschap nog ingewikkelder maken. Het brengt zowel moeder als baby in gevaar. Vanwege de positieve effecten op de insulinegevoeligheid wordt inositol ook erkend als een behandelingsoptie voor GDM.

Een studie uit 2019, gepubliceerd in het Cureus-tijdschrift, bevestigt dat inositol een veilig supplement is. Inositol kan het risico op GDM bij zwangere vrouwen met overgewicht en obesitas verminderen. Bovendien kunnen vrouwen met een familiegeschiedenis van diabetes type 2 en / of PCOS ook inositol gebruiken om het risico op GDM te verminderen. (17).

En hier is nog meer goed nieuws: vrouwen die myo-inositol namen tijdens de zwangerschap, bevielen ook van minder zware baby’s op een latere zwangerschapsduur (18).

het voorkomt ook zwangerschapsdiabetes

18)  Kan baby’s helpen die lijden aan respiratory distress syndrome

Premature baby’s worden vaak geboren met onderontwikkelde longen en ervaren ademhalingsproblemen vanaf het moment dat ze worden geboren. Helaas zijn er maar een handvol onderzoeken gedaan naar premature baby’s die wat inositol kregen.

Maar een vroege studie toonde veelbelovende resultaten. De premature baby’s die inositol kregen, hadden minder mechanische ventilatie nodig wat leidde tot minder sterfgevallen (vergeleken met de baby’s die geen inositol kregen) (19).

Een meer recente beoordeling raadt echter aan om geen inositol te gebruiken bij premature baby’s. Blijkbaar zagen de onderzoekers geen significante afname door inositolsuppletie van kindersterfte, infecties, hersenbloedingen, oogproblemen, longproblemen en gastro-intestinale problemen (20).   

19)  Helpt vrouwen het hoofd te bieden aan het postmenopauzale leven

Studies suggereren dat vrouwen het risico lopen het metabool syndroom te ontwikkelen zodra ze overgaan naar de postmenopauzale levensfase. Eén studie toont aan dat 13,7% van de vrouwen die pas in de menopauze zijn gekomen en die geen diabetes of metabool syndroom hadden voorafgaand aan de menopauze, plotseling een metabool syndroom ontwikkelden. Hierdoor lopen vrouwen risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten tijdens de menopauze (21).

Maak je geen zorgen als je tot deze doelgroep behoort, want inositol heeft beloftevolle resultaten getoond bij de behandeling van het metabool syndroom bij postmenopauzale dames! Een studie gepubliceerd in het Menopause-tijdschrift toonde aan dat het nemen van 2 g myo-inositol plus het eten van een gezond dieet resulteerde in een betere gezondheid. Bloeddruk, HOMA-index, cholesterol en triglycerideniveaus vertoonden allemaal een significante verbetering bij de vrijwilligers (22).

postmenopauzale vrouwen kunnen ook inositol gebruiken

20)  Myo-inositol kan vrouwen ook helpen om te vermageren

Inositol wordt niet als zodanig op de markt gebracht als afslankproduct. Maar gewichtsverlies is een positief teken van een verbeterde insulinegevoeligheid (23). Zoals we in punt 2 hebben geleerd, helpt inositol de insulinegevoeligheid te bevorderen door de bloedsuikerspiegel te normaliseren en de insulinespiegel in het bloed te regelen. Ergo, het kan ook indirect helpen bij het afvallen.

21)  Inositol is veilig in te nemen, zelfs bij hoge doses

Een dosis van ons Chromositol-F-inositolsupplement bevat 2 g myo-inositol en 50 mg d-chiro-inositol. We raden aan om 2 porties per dag te nemen voor een maximale dosering van 4 g myo-inositol, 100 mg d-chiro-inositol, 400 mcg foliumzuur en 400 mcg chroom.

Onderzoek heeft aangetoond dat inositol zelfs tot 12-18 gram per dag veilig is, vooral bij de behandeling van verschillende psychische aandoeningen (12, 13). Bijwerkingen zijn mild, zelfs bij hoge doses (12-18 g); deze zijn gasvorming, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en misselijkheid.

22)  Het is ook veilig voor vrouwen die zwanger zijn

In punt # 17 leerden we dat inositol wordt gebruikt om GDM bij zwangere vrouwen te behandelen, dus het is veilig, zelfs voor toekomstige moeders. In dezelfde eerder geciteerde studie (17) kregen de patiënten dagelijks tot 4 g myo-inositol + 400 mcg foliumzuur toegediend zonder dat er ernstige bijwerkingen werden gemeld.

23)  Vrouwen die borstvoeding geven, kunnen ook baat hebben bij suppletie met inositol

Inositol komt van nature voor in moedermelk. In feite komt het op de derde plaats na lactose en glucose in termen van concentratie. Suppletie met inositol tijdens de periode van borstvoeding is over het algemeen veilig (24). Maar toch raden we je aan om voorzichtig te zijn. Overleg eerst met jouw arts voordat je inositol (of een ander supplement) gaat gebruiken.

24)  In handige poedervorm

Ons Chromositol-F-inositolsupplement wordt geleverd in handige poedervorm. Elke schep is gelijk aan 1 portie, dus het is ook gemakkelijk af te meten. Je kunt het mengen in water of je favoriete drankje.

25)  Inositol-supplementen zijn relatief betaalbaar

Inositol-supplementen winnen in termen van kosten-batenverhouding. Inositol heeft een goed veiligheidsprofiel. Het is niet alleen zeer gunstig voor vrouwen met PCOS, maar ook voor mensen met andere aandoeningen. Veel onderzoeken tonen de veiligheid aan, zelfs bij hoge doseringen, en zelfs dan zijn de bijwerkingen aan de lage kant.

Alles afwegend, is het meest kosteneffectieve inositolsupplement op de markt ons eigen Chromositol-F Geavanceerde Inositol voor Vrouwen Poedersupplement. Elke fles is goed voor 90 dagen (3 maanden). Je ontvangt hiermee de beste waar voor jouw geld met onze 40: 1 inositolmix, 5-MTHF geactiveerd foliumzuur en chroom!

Tenslotte

Inositol staat waarschijnlijk bekend als het supplement tegen PCOS, maar ook mannen kunnen er baat bij hebben. Met alle geweldige voordelen van myo-inositol, zouden we echt niet verbaasd moeten staan waarom de populariteit ervan toeneemt. Laat ons in de reacties hieronder weten als je onze Chromositol-F hebt geprobeerd of als je momenteel een ander merk gebruikt. We zijn benieuwd naar jouw ervaring met inositol!

Referenties

(1) Nordio, M et al. “The 40:1 myo-inositol/D-chiro-inositol plasma ratio is able to restore ovulation in PCOS patients: comparison with other ratios.” European review for medical and pharmacological sciences vol. 23,12 (2019): 5512-5521. doi:10.26355/eurrev_201906_18223

(2) Bevilacqua, Arturo, and Mariano Bizzarri. “Inositols in Insulin Signaling and Glucose Metabolism.” International journal of endocrinology vol. 2018 1968450. 25 Nov. 2018, doi:10.1155/2018/1968450

(3) Zheng, Xiangqin et al. “Inositol supplement improves clinical pregnancy rate in infertile women undergoing ovulation induction for ICSI or IVF-ET.” Medicine vol. 96,49 (2017): e8842. doi:10.1097/MD.0000000000008842

(4) Papaleo, Enrico et al. “Myo-inositol may improve oocyte quality in intracytoplasmic sperm injection cycles. A prospective, controlled, randomized trial.” Fertility and sterility vol. 91,5 (2009): 1750-4. doi:10.1016/j.fertnstert.2008.01.088

(5) Montanino Oliva, Mario et al. “Effect of Myoinositol and Antioxidants on Sperm Quality in Men with Metabolic Syndrome.” International journal of endocrinology vol. 2016 (2016): 1674950. doi:10.1155/2016/1674950

(6) Aroda, Vanita R et al. “Long-term Metformin Use and Vitamin B12 Deficiency in the Diabetes Prevention Program Outcomes Study.” The Journal of clinical endocrinology and metabolism vol. 101,4 (2016): 1754-61. doi:10.1210/jc.2015-3754

(7) Raffone, Emanuela et al. “Insulin sensitiser agents alone and in co-treatment with r-FSH for ovulation induction in PCOS women.” Gynecological endocrinology : the official journal of the International Society of Gynecological Endocrinology vol. 26,4 (2010): 275-80. doi:10.3109/09513590903366996

(8) Costantino, D et al. “Metabolic and hormonal effects of myo-inositol in women with polycystic ovary syndrome: a double-blind trial.” European review for medical and pharmacological sciences vol. 13,2 (2009): 105-10.

(9) Tabrizi, Reza et al. “The effects of inositol supplementation on lipid profiles among patients with metabolic diseases: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.” Lipids in health and disease vol. 17,1 123. 24 May. 2018, doi:10.1186/s12944-018-0779-4

(10) Minozzi, M et al. “Treatment of hirsutism with myo-inositol: a prospective clinical study.” Reproductive biomedicine online vol. 17,4 (2008): 579-82. doi:10.1016/s1472-6483(10)60248-9

(11) Pezza, Michele, and Valentina Carlomagno. “Inositol in Women Suffering from Acne and PCOS: a Randomized Study.” Global Dermatology, vol. 4, no. 1, 2017, doi:10.15761/god.1000203.

(12) Levine, J. “Controlled trials of inositol in psychiatry.” European neuropsychopharmacology : the journal of the European College of Neuropsychopharmacology vol. 7,2 (1997): 147-55. doi:10.1016/s0924-977x(97)00409-4

(13) Palatnik, A et al. “Double-blind, controlled, crossover trial of inositol versus fluvoxamine for the treatment of panic disorder.” Journal of clinical psychopharmacology vol. 21,3 (2001): 335-9. doi:10.1097/00004714-200106000-00014

(14) Wozniak, Janet et al. “A randomized clinical trial of high eicosapentaenoic acid omega-3 fatty acids and inositol as monotherapy and in combination in the treatment of pediatric bipolar spectrum disorders: a pilot study.” The Journal of clinical psychiatry vol. 76,11 (2015): 1548-55. doi:10.4088/JCP.14m09267

(15) Shimon, H et al. “Reduced frontal cortex inositol levels in postmortem brain of suicide victims and patients with bipolar disorder.” The American journal of psychiatry vol. 154,8 (1997): 1148-50. doi:10.1176/ajp.154.8.1148

(16) Kontoangelos, Konstantinos et al. “Administration of inositol to a patient with bipolar disorder and psoriasis: a case report.” Cases journal vol. 3 69. 23 Feb. 2010, doi:10.1186/1757-1626-3-69

(17) Tahir, Faryal, and Zainab Majid. “Inositol Supplementation in the Prevention of Gestational Diabetes Mellitus.” Cureus vol. 11,9 e5671. 16 Sep. 2019, doi:10.7759/cureus.5671

(18) Matarrelli, Barbara et al. “Effect of dietary myo-inositol supplementation in pregnancy on the incidence of maternal gestational diabetes mellitus and fetal outcomes: a randomized controlled trial.” The journal of maternal-fetal & neonatal medicine : the official journal of the European Association of Perinatal Medicine, the Federation of Asia and Oceania Perinatal Societies, the International Society of Perinatal Obstetricians vol. 26,10 (2013): 967-72. doi:10.3109/14767058.2013.766691

(19) Hallman, M et al. “Respiratory distress syndrome and inositol supplementation in preterm infants.” Archives of disease in childhood vol. 61,11 (1986): 1076-83. doi:10.1136/adc.61.11.1076

(20) Howlett, Alexandra et al. “Inositol in preterm infants at risk for or having respiratory distress syndrome.” The Cochrane database of systematic reviews ,2 CD000366. 4 Feb. 2015, doi:10.1002/14651858.CD000366.pub3

(21) Janssen, Imke et al. “Menopause and the metabolic syndrome: the Study of Women’s Health Across the Nation.” Archives of internal medicine vol. 168,14 (2008): 1568-75. doi:10.1001/archinte.168.14.1568

(22) Giordano, Domenico et al. “Effects of myo-inositol supplementation in postmenopausal women with metabolic syndrome: a perspective, randomized, placebo-controlled study.” Menopause (New York, N.Y.) vol. 18,1 (2011): 102-4. doi:10.1097/gme.0b013e3181e8e1b1

(23) Clamp, L D et al. “Enhanced insulin sensitivity in successful, long-term weight loss maintainers compared with matched controls with no weight loss history.” Nutrition & diabetes vol. 7,6 e282. 19 Jun. 2017, doi:10.1038/nutd.2017.31

(24) Brown, Laura D et al. “Inositol and mannose utilization rates in term and late-preterm infants exceed nutritional intakes.” The Journal of nutrition vol. 139,9 (2009): 1648-52. doi:10.3945/jn.109.109108

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen