Waarom 5-MTHF Geactiveerd Foliumzuur het beste is voor Prenatale Gezondheid

Geschreven door Angie Arriesgado
Geactiveerd Foliumzuur

Verantwoord ouderschap begint lang voordat de baby komt. Het nemen van bepaalde stappen, zoals het eten van een uitgebalanceerd dieet, sporten en het nemen van prenatale vitamines, vergroot de kansen op een gezonde zwangerschap. In deze blogpost bespreken we een van de belangrijkste vitamines die een aanstaande moeder kan nemen, namelijk geactiveerd foliumzuur.

Waarom foliumzuur gebruiken voor conceptie en zwangerschap?

Voor seksueel actieve vrouwen is het nemen van foliumzuur een must. Er gebeuren te veel “ongelukjes” en veel vrouwen komen er pas een paar maanden later achter dat ze zwanger zijn!

Van 2015 tot 2019 waren er wereldwijd 121 miljoen onbedoelde zwangerschappen; dit vertaalt zich naar ongeveer 64 ongeplande zwangerschappen per 1000 vrouwen tussen 15 en 49 jaar (1). Onbedoelde zwangerschappen kunnen een gezondheidsrisico vormen voor zowel moeder als kind, omdat er geen preventieve maatregelen worden genomen om een gezonde zwangerschap te garanderen.

Een van de grootste risico’s van onbedoelde zwangerschappen zijn ernstige geboorteafwijkingen, zoals neurale buisdefecten of NTD’s. Voorbeelden zijn spina bifida (de wervelkolom en het ruggenmerg vormen zich niet goed) en anencefalie (dit tast de hersenen en schedel aan). Het goede is dat deze NTD’s kunnen worden voorkomen door voor en tijdens de zwangerschap voldoende foliumzuur te nemen. Helaas blijven NTD’s een probleem in veel landen over de hele wereld (2). 

Gelukkig kan foliumzuurverrijking bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd 50-70% van de NTD’s die elk jaar voorkomen, voorkomen. Dit is belangrijk omdat de zorg voor een kind met spina bifida helemaal niet goedkoop is – de totale levenslange directe zorgkosten worden geschat op ongeveer $ 792.000 (3)! 

Er zijn echter verschillende vormen van foliumzuur en foliumzuur – ze zijn NIET allemaal hetzelfde! In het volgende gedeelte zullen we ontdekken welke vorm van foliumzuur het beste is voor de prenatale gezondheid van vrouwen.

geactiveerd foliumzuur is de juiste keuze voor prenatale gezondheid

De verschillende vormen van foliumzuur – en waarom geactiveerd foliumzuur het best is voor prenatale gezondheidsondersteuning

Folaat en geactiveerd foliumzuur zijn allemaal verschillende vormen van vitamine B9, een vitamine die nodig is voor veel belangrijke biologische processen. Vitamine B9 speelt een sleutelrol bij aminozuursynthese, bloedvorming, homocysteïnemetabolisme, immuunsysteem en celdeling. Het helpt ook neurale buisdefecten bij een zich ontwikkelende foetus te voorkomen (4).

The differences between folate, folic acid, and activated folic acid

Folaat is de natuurlijke vorm van vitamine B9, aanwezig in een breed scala aan voedingsmiddelen, zoals groene bladgroenten, runderlever, eieren, noten, fruit en peulvruchten. Het is biologisch beschikbaar, maar wordt gemakkelijk vernietigd door onjuiste voedselopslag, wassen en koken (5). Folaat wordt in de darm omgezet in zijn biologisch actieve vorm, 5-MTHF of 5-methyltetrahydrofolaat, voordat het in de bloedbaan terechtkomt (6).

Foliumzuur is de synthetische versie van folaat. Het is stabieler dan foliumzuur, waardoor het de voorkeursvorm van vitamine B9 is die wordt toegevoegd aan verrijkte voedingsmiddelen, zoals ontbijtgranen, pasta, brood, meel en veel voedingssupplementen (5). 

Maar er is een probleem met foliumzuur. Niet alles wordt gemetaboliseerd en omgezet in 5-MTHF in de darm, zoals folaat in de voeding. Dit kan niet-gemetaboliseerd foliumzuur ophopen in het bloed, wat leidt tot gezondheidsproblemen (7, 8). (7, 8).

Dit brengt ons bij de volgende generatie synthetisch folaat – geactiveerd foliumzuur..

Geactiveerd foliumzuur (5-MTHF) is de belangrijkste folaatvorm die in het bloed wordt aangetroffen. Door 5-MTHF te nemen, hoeft uw lichaam geen conversies meer te doen. Waarom? Omdat het al de actieve 5-MTHF-vorm is – de vorm waarin foliumzuur en gewoon foliumzuur in de voeding worden omgezet (9).

Geactiveerd foliumzuur is de juiste vorm van vitamine B9, niet alleen voor prenatale vrouwen, maar ook voor personen met de genetische MTHFR-mutatie.

Hier is een afbeelding die de belangrijkste verschillen tussen deze 3 vormen schetst:

de verschillende vormen van vitamine B9 - foliumzuur versus foliumzuur versus 5-mthf

Hoe 5-MTHF vrouwen (en mannen) met MTHFR-genpolymorfismen kan helpen

Mensen met de genetische variatie van MTHFR, met name de varianten C677T en A1298C, hebben problemen met het metaboliseren van folaat en foliumzuur. Deze genetische varianten kunnen verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals vitaminetekorten (inclusief lage foliumzuurspiegels in het bloed), hoge homocysteïnespiegels (een hoog risico op hartaandoeningen), terugkerende miskramen en baby’s met neurale buisdefecten (10).

Als u een vrouw bent die probeert zwanger te worden en u heeft deze MTHFR-variant, dan moet u geactiveerd foliumzuur nemen zodat uw lichaam deze vitamine volledig kan benutten. 

Er zijn twee populaire soorten geactiveerd foliumzuur::

  • L-methylfolaat calciumzout – dit is geactiveerd foliumzuur uit calciumzout
  • L-5-Methyltetrahydrofolaat (ook bekend als 5-MTHF) – dit is geactiveerd foliumzuur uit glucosaminezout

Dus waarom is dit onderscheid tussen deze twee vormen van geactiveerd foliumzuur belangrijk?

Welnu, een onderzoek uit 2016 wees uit dat 5-MTHF uit glucosaminezout 1,8 keer beter werd opgenomen dan 5-MTHF uit calciumzout. Het was ook 3,1 keer meer biologisch beschikbaar dan gewoon foliumzuur (11).  

Vanwege de superieure biologische beschikbaarheid is geactiveerd foliumzuur uit glucosaminezout de beste keuze voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd en voor iedereen met MTHFR-genpolymorfismen.

In onze Intelligent Labs 5-MTHF supplementen, gebruiken we een gepatenteerde formule genaamd Quatrefolic Acid® die is afgeleid van glucosaminezout dat geen schaaldieren is, waardoor het geschikt is voor vegetarische en veganistische consumptie.

intelligent labs 5-mthf supplement maakt gebruik van de 4e generatie folaat - quatrefoliumzuur

Wat zijn enkele andere voordelen van door 5-MTHF geactiveerd foliumzuur?

Volgens een onderzoek uit 2013 van Obeid et al. is geactiveerd foliumzuur de betere keuze voor zwangere vrouwen in vergelijking met foliumzuur en gewoon foliumzuur (12). Hier zijn enkele opmerkelijke bevindingen uit hun onderzoek:

  • Vrouwen met MTHRF-mutaties reageren beter op plasma-folaatmarkers bij het nemen van 5-MTHF, wat NTD bij baby’s kan helpen voorkomen.
  • 5-MTHF is effectiever dan foliumzuur en foliumzuur voor zwangerschap en postnatale depressie.
  • In tegenstelling tot gewoon foliumzuur leidt 5-MTHF niet tot ongemetaboliseerd foliumzuur in het bloed. 
  • Verschillende onderzoeken zijn het erover eens dat 5-MTHF veilig is en dat er geen bijwerkingen zijn gemeld door zwangere proefpersonen die 1,13 mg/dag slikten.

Wanneer is de beste tijd om geactiveerd foliumzuur te gaan gebruiken tijdens de zwangerschap?

Volgens de CDC, duurt het “enkele maanden van regelmatige foliumzuurconsumptie om de foliumzuurconcentratie in het bloed te bereiken die hoog genoeg is om NTD’s te voorkomen.”

Dit betekent dat vrouwen een paar maanden voor de conceptie 5-MTHF uit glucosaminezout moeten gaan gebruiken tot het eerste trimester van de zwangerschap, omdat ze tijdens deze periode een hogere foliumzuurbehoefte hebben.

Foliumzuur is van fundamenteel belang voor de groei en ontwikkeling van de foetus. Door voorafgaand aan de conceptie voldoende foliumzuur te hebben, kunnen NTD’s worden voorkomen, dus het is van cruciaal belang dat moeders het foliumzuur dat ze nemen volledig kunnen gebruiken (13).

Hetzelfde geldt trouwens voor vaders. Mannen moeten ook voldoende foliumzuur hebben om een succesvolle zwangerschap te garanderen. Lees dit om meer te weten over de voordelen van foliumzuur voor mannen.

Tenslotte

Het gebruik van de juiste vorm van foliumzuur – in dit geval geactiveerd foliumzuur – is niet alleen belangrijk voor de prenatale gezondheid, maar ook voor diegenen die problemen hebben met het metaboliseren van foliumzuur en foliumzuur in de voeding. De hoge biologische beschikbaarheid van 5-MTHF betekent dat u kunt profiteren van alle geweldige gezondheidsvoordelen van foliumzuur (lees onze Ultieme Gids Voor Foliumzuur en Methylfolaat here for more information).

Wat betreft het beste 5-MTHF-supplement voor zwangerschap? Bekijk onze 1MG 5-MTHF en 5MG 5-MTHF supplementen in de Intelligent Labs-winkel.

Referenties

1) Bearak, Jonathan, et al. “Unintended Pregnancy and Abortion by Income, Region, and the Legal Status of Abortion: Estimates from a Comprehensive Model for 1990–2019.” The Lancet Global Health, vol. 8, no. 9, 2020, pp. e1152–61. Crossref, https://doi.org/10.1016/s2214-109x(20)30315-6. 2) “Key Findings: Global Burden of Neural Tube Defects.” Centers for Disease Control and Prevention, 25 Sept. 2018, www.cdc.gov/ncbddd/birthdefectscount/features/kf-neutral-tube-defects-burden.html. 3) “Data and Statistics.” Centers for Disease Control and Prevention, 24 Sept. 2018, www.cdc.gov/ncbddd/birthdefectscount/data.html#:%7E:text=In%20the%20United%20States%2C%203%2C000,defects%20each%20year%20(3). 4) “EU Register of Nutrition and Health Claims Made on Foods (v.3.6).” European Commission Food Safety, ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=search. Accessed 21 Mar. 2022. 5) “General Information About NTDs, Folic Acid, and Folate.” Centers for Disease Control and Prevention, 8 July 2021, www.cdc.gov/ncbddd/folicacid/faqs/faqs-general-info.html. 6) Alpers, David H. “Absorption and blood/cellular transport of folate and cobalamin: Pharmacokinetic and physiological considerations.” Biochimie vol. 126 (2016): 52-6. doi:10.1016/j.biochi.2015.11.006 7) Valera-Gran, Desirée et al. “Effect of maternal high dosages of folic acid supplements on neurocognitive development in children at 4-5 y of age: the prospective birth cohort Infancia y Medio Ambiente (INMA) study.” The American journal of clinical nutrition vol. 106,3 (2017): 878-887. doi:10.3945/ajcn.117.152769 8) Plumptre, Lesley et al. “High concentrations of folate and unmetabolized folic acid in a cohort of pregnant Canadian women and umbilical cord blood.” The American journal of clinical nutrition vol. 102,4 (2015): 848-57. doi:10.3945/ajcn.115.110783 9) Scaglione, Francesco, and Giscardo Panzavolta. “Folate, folic acid and 5-methyltetrahydrofolate are not the same thing.” Xenobiotica; the fate of foreign compounds in biological systems vol. 44,5 (2014): 480-8. doi:10.3109/00498254.2013.845705 10) “MTHFR Gene Variant | Genetic and Rare Diseases Information Center (GARD) – an NCATS Program.” NIH GARD, rarediseases.info.nih.gov/diseases/10953/mthfr-gene-variant. Accessed 21 Mar. 2022. 11) Miraglia, Niccolò et al. “Enhanced oral bioavailability of a novel folate salt: comparison with folic acid and a calcium folate salt in a pharmacokinetic study in rats.” Minerva ginecologica vol. 68,2 (2016): 99-105. 12) Obeid, Rima, Holzgreve, Wolfgang and Pietrzik, Klaus. “Is 5-methyltetrahydrofolate an alternative to folic acid for the prevention of neural tube defects?” Journal of Perinatal Medicine, vol. 41, no. 5, 2013, pp. 469-483. https://doi.org/10.1515/jpm-2012-0256 13) Ferrazzi, Enrico et al. “Folic acid versus 5- methyl tetrahydrofolate supplementation in pregnancy.” European journal of obstetrics, gynecology, and reproductive biology vol. 253 (2020): 312-319. doi:10.1016/j.ejogrb.2020.06.012

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen