Wat zijn de Voordelen van Foliumzuur voor Mannen?

Geschreven door Angie Arriesgado
foliumzuur voor mannen

Foliumzuur voor mannen… een interessant onderwerp, niet? We hebben allemaal gehoord hoe belangrijk foliumzuur is voor tienermeisjes en vrouwen, hoe ze dagelijks ten minste 400 mcg moeten nemen om zich voor te bereiden op een mogelijke zwangerschap en om geboorteafwijkingen bij hun ongeboren baby te voorkomen. Maar hoe zit het met jongens en mannen? Zijn zij ook gebaat met foliumzuur? Zijn er voordelen specifiek voor jongens? Ontdek alle voordelen van foliumzuur voor mannen in dit artikel!

Hoe kan foliumzuur voor mannen helpen?

Foliumzuur is de synthetische versie van folaat, de natuurlijke vorm van vitamine B9. Met synthetisch bedoelen we dat het door de mens is gemaakt. Foliumzuur is stabieler dan folaat en is de vorm die wordt toegevoegd aan verrijkte voedingsmiddelen zoals meel en granen, evenals multivitaminen en supplementen.

Hier zijn enkele van de vele voordelen van foliumzuur voor mannen:

Foliumzuur speelt een vitale rol in het welzijn van mannen

Foliumzuur is nodig voor veel belangrijke biologische processen. Het draagt bij aan (1):

 • DNA- en RNA-synthese
 • normale bloedvorming
 • aminozuursynthese
 • energie productie
 • homocysteïne metabolisme
 • immuunfunctie
 • productie van neurotransmitters

Foliumzuur voor mannen kan bijdragen tot een gezonde zwangerschap

Foliumzuur is zonder twijfel belangrijk voor alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Maar hetzelfde geldt eigenlijk voor jongens! Gezond sperma-DNA is noodzakelijk voor een gezonde zwangerschap. DNA-schade aan sperma is in verband gebracht met een verhoogd risico op een miskraam en misvorming bij baby’s (2).

Er zijn aanwijzingen dat mannen met een laag folaatgehalte op het moment van conceptie het risico op een ongezonde zwangerschap kunnen vergroten. Hier zijn enkele fascinerende bevindingen van een onderzoek op muizen (3):  

 • Muizen gevoed met een foliumzuurdeficiënt (FD) dieet bleken DNA-schade in hun sperma te hebben en de vruchtbaarheid werd aangetast door een lager zwangerschapspercentage in vergelijking met muizen die werden gevoed met een folaat-voldoende (FS) dieet.
 • Toen de FD-muizen erin slaagden om de vrouwelijke muizen te impregneren, hadden hun nakomelingen belangrijke ontwikkelingsafwijkingen, zoals gezichtsmisvormingen en ledematen en ruggengraatdefecten.
 • Daarentegen hadden de nakomelingen van de FS-muizen slechts kleine afwijkingen, zoals huidverkleuring. In een van de nesten is ook een runt geboren.

Wat betekent dit voor mannen?

Als u en uw partner van plan zijn om samen een kind te krijgen, kunt u het beste uw foliumzuurgehalte verhogen om ervoor te zorgen dat uw sperma gezond blijft. Als u dit doet, wordt het risico op een negatieve zwangerschapsuitkomst kleiner.

blije mannen die foliumzuur nemen

Foliumzuur helpt bij het homocysteïnemetabolisme

Homocysteïne is een chemische stof die wordt geproduceerd tijdens het metabolisme van methionine (in de foliumzuurcyclus). Hoge niveaus van deze chemische stof in het bloed kunnen het risico op hart- en vaatziekten, beroertes, Alzheimer, dementie, kanker, Parkinson, osteoporose en atherosclerose verhogen. Gelukkig kan een dieet rijk aan vitamine B9 helpen om de homocysteïnespiegel onder controle te houden (4).

Folaat kan beroerte en hartaandoeningen helpen voorkomen

Zoals hierboven vermeld, kunnen hoge niveaus van homocysteïne het risico op cardiovasculaire of hartaandoeningen verhogen. Helaas is hartziekte de belangrijkste oorzaak van mannen in de VS – in feite ongeveer 1 op de 4 mannelijke sterfgevallen! (5)

Een meta-analyse uit 2019 van 12 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken met meer dan 47.000 proefpersonen deelde ongelooflijke resultaten. Patiënten met hart- en vaatziekten die foliumzuurtherapie kregen, hadden een significant verminderd risico op een beroerte, wat goed nieuws is voor degenen die aan deze ziekte lijden (6).

Folaat kan helpen bij depressie

Foliumzuur speelt een sleutelrol bij de productie van neurotransmitters zoals serotonine (het gelukshormoon), dopamine (het motivatie- en beloningshormoon) en noradrenaline (vecht- of vluchtreactiehormoon)(7).

Bender en collega’s zeiden dat er een verband bestaat tussen lagere foliumzuurspiegels in het bloed en depressie. En dat suppletie met L-methylfolaat a.k.a. 5-MTHF (de actieve vorm van folaat) de symptomen van depressie kan helpen verlichten (8).

Is het beter voor mannen om folaat of foliumzuur te nemen?

Folaat en foliumzuur worden tegenwoordig door elkaar gebruikt. Maar ze zijn eigenlijk verschillend, niet alleen in termen van waar je ze kunt vinden, maar ook in hoe het lichaam elke vorm metaboliseert.

Zowel folaat als foliumzuur moeten worden omgezet in de actieve vorm, 5-methyltetrahydrofolate or 5-MTHF zodat het lichaam het kan gebruiken. 5-MTHF is de belangrijkste vorm van vitamine B9 die wordt aangetroffen in bloed- en navelstrengserum (9).

Een ander belangrijk punt van zorg over het gebruik van foliumzuur, vooral in hoge doses, is dat het kan leiden tot niet-gemetaboliseerd foliumzuur dat in het bloed circuleert. Deze opbouw treedt niet op bij het eten van foliumzuurrijk voedsel of het aanvullen met 5-MTHF (10).

Niet-gemetaboliseerd foliumzuur kan in verband worden gebracht met ongunstige gezondheidsproblemen, zoals het verlagen van de immuniteitsniveaus en het versnellen van bepaalde vormen van kanker. Onderzoek ontbreekt echter nog en er is meer bewijs nodig voordat definitieve conclusies kunnen worden getrokken. Voor nu is het beter om voorzichtig te zijn.

Wat dit in feite betekent, is dat de beste vorm 5-MTHF geactiveerd foliumzuur is omdat het geen verdere conversies in het lichaam nodig heeft. Dit is vooral nuttig voor mannen met de genetische variatie van MTHFR die foliumzuur of foliumzuur niet kunnen omzetten in 5-MTHF.

Hier is een infographic die de belangrijkste verschillen laat zien tussen foliumzuur, foliumzuur en 5-MTHF-geactiveerd foliumzuur:

foliumzuur voor mannen om gezond te leven

Wat zijn de symptomen van folaatdeficiëntie bij mannen??

Foliumzuurdeficiëntie is waarschijnlijk gemakkelijker te herkennen bij vrouwen dan bij mannen. Feit is dat vrouwen met een folaatdeficiëntie het risico lopen te bevallen van een kind met neurale buisdefecten (NTD).

Afgezien van dit veelbetekenende teken (NTD bij een baby), is het diagnosticeren van folaatdeficiëntie niet eenvoudig. Dit komt omdat er een overlap is in de symptomen van foliumzuurdeficiëntie en een gebrek aan andere B-vitamines, vooral vitamine B12. Als u een tekort vermoedt en een van de onderstaande symptomen vertoont, moet er een bloedonderzoek worden gedaan.

Een tekort aan foliumzuur en/of vitamine B12 kan leiden tot een vorm van bloedarmoede die bekend staat als: megaloblastaire anemie. Deze aandoening wordt gekenmerkt door rode bloedcellen die groter zijn dan normaal, niet volledig ontwikkeld zijn en daarom niet goed functioneren. Symptomen van bloedarmoede zijn onder meer: (11, 12):

 • Chronische vermoeidheid
 • Kortademigheid
 • Zeer bleke huid
 • Tintelend gevoel in handen/voeten
 • Prikkelbaarheid
 • Hartkloppingen
 • Spierzwakte
 • Geheugenproblemen

Afgezien van bloedarmoede kan folaatdeficiëntie ook het volgende veroorzaken: (13):

 • Mondzweren
 • Maagzweer
 • Grijs haar
 • Diarree
 • Groeiachterstand
 • Gezwollen tong

Wat is de juiste dosering voor mannen?

Hier is de aanbevolen dosering voor foliumzuur voor jongens en mannen (12):

Leeftijd Aanbevolen hoeveelheid
Geboorte tot 6 maanden 65 mcg DFE
Zuigelingen 7-12 maanden 80 mcg DFE
Kinderen 1-3 jaar 150 mcg DFE
Kinderen 4-8 jaar          200 mcg DFE
Kinderen 9-13 jaar 300 mcg DFE
Tieners 14-18 jaar 400 mcg DFE
Volwassenen 19+ jaar 400 mcg DFE

DFE staat voor dieet folaat equivalent.

1 mcg DFE is gelijk aan:

 • 1 mcg voedingsfolaat
 • 0.6 mcg foliumzuur uit verrijkte voedingsmiddelen of supplementen (indien geconsumeerd met voedsel)
 • 0.5 mcg foliumzuur uit supplementen (indien ingenomen op een lege maag)

Bij het gebruik van foliumzuur (in tegenstelling tot folaat en/of 5-MTHF) is het het beste om de aanbevolen doseringen aan te houden om het optreden van niet-gemetaboliseerd foliumzuur in het lichaam te voorkomen.

Tenslotte

Foliumzuur staat misschien bekend om zijn voordelen voor de prenatale gezondheid, maar het is verre van een op vrouwen gerichte voedingsstof. Foliumzuur is gunstig voor zowel mannen als vrouwen. Gebruik voor een optimale opname de bioactieve vorm van foliumzuur – 5-MTHF – om ervoor te zorgen dat u alle voordelen van deze belangrijke vitamine krijgt.

Referenties

(1) “EU Register of Nutrition and Health Claims Made on Foods (v.3.6).” European Commission Food Safety, ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=search. Accessed 21 Mar. 2022. (2) Chohan, K. R. “Comparison of Chromatin Assays for DNA Fragmentation Evaluation in Human Sperm.” Journal of Andrology, vol. 27, no. 1, 2006, pp. 53–59. Crossref, https://doi.org/10.2164/jandrol.05068. (3) Lambrot, R., et al. “Low Paternal Dietary Folate Alters the Mouse Sperm Epigenome and Is Associated with Negative Pregnancy Outcomes.” Nature Communications, vol. 4, no. 1, 2013. Crossref, https://doi.org/10.1038/ncomms3889. (4) Pizzorno, Joseph. “Homocysteine: Friend or Foe?.” Integrative medicine (Encinitas, Calif.) vol. 13,4 (2014): 8-14. (5) “Men and Heart Disease.” Centers for Disease Control and Prevention, 8 Mar. 2022, www.cdc.gov/heartdisease/men.htm. (6) Wang, Yuan et al. “The effect of folic acid in patients with cardiovascular disease: A systematic review and meta-analysis.” Medicine vol. 98,37 (2019): e17095. doi:10.1097/MD.0000000000017095 (7) Fava, Maurizio, and David Mischoulon. “Folate in depression: efficacy, safety, differences in formulations, and clinical issues.” The Journal of clinical psychiatry vol. 70 Suppl 5 (2009): 12-7. doi:10.4088/JCP.8157su1c.03 (8) Bender, Ansley, et al. “The Association of Folate and Depression: A Meta-Analysis.” Journal of Psychiatric Research, vol. 95, 2017, pp. 9–18. Crossref, https://doi.org/10.1016/j.jpsychires.2017.07.019. (9) Scaglione, Francesco, and Giscardo Panzavolta. “Folate, folic acid and 5-methyltetrahydrofolate are not the same thing.” Xenobiotica; the fate of foreign compounds in biological systems vol. 44,5 (2014): 480-8. doi:10.3109/00498254.2013.845705 (10) Tam, Carolyn et al. “Circulating unmetabolized folic Acid: relationship to folate status and effect of supplementation.” Obstetrics and gynecology international vol. 2012 (2012): 485179. doi:10.1155/2012/485179 (11) NHS website. “Vitamin B12 or Folate Deficiency Anaemia.” Nhs.Uk, 18 Nov. 2021, www.nhs.uk/conditions/vitamin-b12-or-folate-deficiency-anaemia. (12) Office of Dietary Supplements, ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional. Accessed 6 Apr. 2022. (13) “Folic Acid in Diet.” MedlinePlus, medlineplus.gov/ency/article/002408.htm. Accessed 6 Apr. 2022..

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen