Bestaat het beste kurkumapoeder?

Geschreven door Angie Arriesgado
Beste kurkumapoeder

Kurkuma – in zowel verse als poedervorm – ondersteunt elke dag de gezondheid van miljoenen mensen en behandelt ook verschillende kwalen. Hoewel we fans zijn van verse kurkuma, zullen we het hier hebben over de poedervorm. Laten we eens kijken of er zoiets bestaat als “het beste kurkumapoeder” of dat dit enkel mooie marketing is.

Wat zijn enkele veelvoorkomende toepassingen van kurkumapoeder?

Kurkuma staat bekend als een functioneel voedingsmiddel, dat wil zeggen dat het gezondheidsvoordelen biedt die verder gaan dan de voedingswaarde. De gezondheidsvoordelen worden toegeschreven aan de actieve stof Curcumine. Dit is een zeer krachtige antioxidant die zowel in verse kurkuma als in poedervormige kurkuma aanwezig is.

Maar vast staat dat het gebruik van kurkumapoeder (boven verse) in veel gevallen de voorkeur heeft. Er is minder voorbereidingstijd en geen vocht nodig, dus het is geweldig voor gebruik in verschillende gerechten en dranken. Bovendien geeft het niet alleen smaak en geur, maar geeft het ook een warme, gouden kleur aan alles waaraan het wordt toegevoegd. De bekendheid van kurkuma is zo alomtegenwoordig in India dat hun inname via de voeding gemiddeld rond de 200-1000 mg per dag ligt (1).

Tegenwoordig is de populariteit van kurkuma wereldwijd. Het gebruik ervan is ook niet langer beperkt tot voedingsproducten. Je vindt het in verschillende cosmetische producten, zoals kurkuma-serums, crèmes, scrubs, maskers, gezichtsreinigers, moisturizers, enz.

Wat zijn de componenten van kurkumapoeder?

Curcumine is misschien wel het meest bekende bestanddeel van kurkuma. Maar het is eigenlijk maar een klein percentage van wat kurkuma vormt, zoals je hieronder kunt zien (2):

 • Koolhydraten – 60-70%
 • Water – 6-13%
 • Eiwitten – 6-8%
 • Vet – 5-10%
 • Voedingsmineralen – 3-7%
 • Essentiële oliën – 3-7%
 • Voedingsvezels – 2-7%
 • Curcuminoïden – 1-6%

Dus, waar past curcumine in? Is het laatste punt hierboven (curcuminoïden) een typfout?!

Nou, nee, dat is het niet. Curcumine is een curcuminoïde.

Curcuminoïden zijn actieve verbindingen die uit 3 soorten bestaan: (3):

 • Curcumine – ongeveer 77% van het curcuminoïde-gehalte
 • Demethoxycurcumine – 17% van het curcuminoïdegehalte
 • Bisdemethoxycurcumine – 3% van het curcuminoïdegehalte

Het gehalte aan curcuminoïden wordt niet gemeten op gewoon kurkumapoeder, maar wordt gemeten EN gestandaardiseerd op curcuminesupplementen.

Zijn er problemen met gewoon kurkumapoeder?? 

Er zijn veel verschillende merken kurkumapoeder, die je kunt vinden in supermarkten, gezondheidswinkels en verschillende online winkels. Het poeder ziet er ongeveer zo uit:

kurkumapoeder in lepel

Om de vraag in deze paragraaf te beantwoorden, moeten we kijken naar de kenmerken van gewoon kurkumapoeder.

Een typische portie gewone kurkumapoeder is ongeveer ½ theelepel of 2 g. U kunt meer of minder dan deze portie nemen. Maar het probleem blijft: kurkuma bevat slechts een kleine hoeveelheid van zijn bioactieve component, curcumine.

Een ander probleem is dat het gehalte aan curcumine in gewoon kurkumapoeder niet gestandaardiseerd is, waardoor het zeer variabel en onvoorspelbaar is.

Als er maar een kleine hoeveelheid curcumine per portie is, kunt u mogelijk geen van de voordelen ervaren, zoals de 10 Voordelen van Meriva Curcumine Fytosoom die we hier uiteen zetten.

En het grootste probleem van allemaal?

Curcumine (van gewoon of onversterkte kurkumapoeder) wordt zeer slecht door het lichaam opgenomen (4).

In één onderzoek vonden onderzoekers geen spoor van curcumine in het serum van vrijwilligers die tot 8 gram onversterkte curcumine slikten. Toen ze de dosis verhoogden naar 10g-12g, kwamen pas toen lage niveaus van curcumine in de bloedtesten (5).

Om deze redenen kan gewoon kurkumapoeder niet de beste optie zijn.

Om te kwalificeren als “het beste kurkumapoeder”, moet er een gestandaardiseerde hoeveelheid curcumine in het poeder zitten en moet de absorptiesnelheid ook worden verbeterd.

Zijn er producten die het curcuminegehalte standaardiseren?

Ja, gelukkig standaardiseren veel kurkuma/curcuminesupplementen hun curcuminegehalte.

Controleer het productlabel en bekijk de sectie met feiten over supplementen. Zo ziet het eruit op onze Intelligent Labs MERIVA CURCUMINE FYTOSOOM 500MG label (opgelet: dit is de VS-versie):

gestandaardiseerd curcumine-gehalte in meriva 500

We wilden een snelle vergelijking maken. Dus hebben we gekeken naar een paar curcuminesupplementen die hun curcuminoïde-inhoud op het etiket drukten: 

 1e Merk2e Merk3e MerkIntelligent Labs Curcumine 500
Portie3 capsules1 soft gel1 tablet2 capsules
Kurkuma per portie1350mg800mg632mg1000mg
Hoeveelheid curcuminoïden per portie (volgens etiket)150mg48mg600mg180mg-220mg
Geschat gehalte aan curcumine (77% van de curcuminoïden)115.5mg36.96mg462mg138.6mg – 169.4mg

Kijkend naar de bovenstaande tabel, wat is volgens jou het beste curcuminesupplement?

Je denkt waarschijnlijk aan merk #3 omdat het 600 mg curcuminoïde inhoud en ongeveer 462 mg curcumine bevat.

Je zou gelijk hebben als – en alleen als – alle 462 mg curcumine in je bloedbaan terechtkomt … maar helaas niet.

Merken 1, 2 en 3 gebruiken niet-versterkte kurkumapoeder in hun supplementen, wat betekent dat de biologische beschikbaarheid laag blijft.

Aan de andere kant maakt onze Intelligent Labs Meriva Curcumin Phytosome 500 gebruik van een gepatenteerd fytosoomafgiftesysteem dat de absorptie met tot wel 2900% helpt verhogen (6)! U kunt deze informatie op het productlabel hierboven zien.

Ja, het gestandaardiseerde gehalte aan curcuminoïden lijkt misschien laag met slechts 18-22% (180 mg-200 mg). Maar met een superieure biologische beschikbaarheid zal je lichaam er meer van kunnen opnemen en daardoor profiteren van de helende krachten van curcumine!

Dit is het grootste voordeel van het nemen van ons curcuminesupplement. Door de curcumine in een niet-allergeen, sojavrij fytosoom te doen dat bekend staat als fosfatidylcholine, wordt de opname aanzienlijk verhoogd.

Wat zijn de voordelen van het nemen van het beste kurkumapoeder?

We beschreven de voordelen van het nemen van onze Intelligent Labs Meriva Curcumine fytosoom in een aparte blogpost. Maar voor het geval je niet het hele bericht wilt lezen, hier is een samenvatting van de wetenschappelijk onderbouwde voordelen van curcumine die in dat bericht worden beschreven:

 • Het bestrijdt chronische ontstekingsziekten
 • Werkt pijnstillend en helpt bij pijnverlichting
 • Het is een krachtige antioxidant die vrije radicalen kan bestrijden
 • Het helpt de stemming en hersenfunctie te verbeteren
 • Helpt bij obesitas, diabetes en hartaandoeningen
 • Kan zelfs helpen bij het voorkomen en behandelen van verschillende vormen van kanker

Vanwege deze krachtige gezondheidsvoordelen is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je het beste kurkumapoeder gebruikt – en dat is degene die goed door het lichaam wordt opgenomen!

Hoe wordt kurkumapoeder eigenlijk gemaakt?

Commercieel kurkumapoeder is afkomstig van de gedroogde wortelstok (dit zijn de horizontale stengels die onder de grond groeien). Het omzetten van verse kurkuma in poeder omvat veel stappen, zoals: (7):

 • Het koken van de verse wortelstokken om de rauwe geur te verwijderen en een uniform gekleurd product op te leveren. De kooktechniek moet precies zijn. Anders wordt de kwaliteit aangetast.
 • Het drogen van de wortelstokken met behulp van conventionele (in de zon gedroogd) en geavanceerde methoden (vacuüm, magnetron, zonne-energie en vriesdrogen).
 • Het buitenoppervlak van de wortelstok polijsten en vervolgens kleuren voor een beter uiterlijk (belangrijk voor internationale export).
 • De kurkuma in verschillende categorieën indelen – vingers, bollen en splitsingen – op basis van hun kwaliteit, waarbij kurkuma-vingers de hoogste kwaliteit zijn.
 • Vermalen van de gesorteerde kurkuma tot poeder door de wortelstokken in kleine deeltjes te snijden. Vervolgens zeven ze door zeefjes van verschillende grootte om uiteindelijk tot de poedervorm te komen.

Laatste punt over het beste kurkumapoeder

Zoals we in deze blogpost hebben geleerd, bestaat het beste kurkumapoeder, maar niet in het typische losse poederformaat dat je normaal gesproken in supermarkten zou vinden, klaar om te koken of te drinken. Het beste kurkumapoeder is gestandaardiseerd om een bepaalde hoeveelheid curcuminoïden (en dus curcumine) te bevatten en maakt gebruik van een toedieningssysteem dat de opnamesnelheid enorm verbetert.

Voordat we dit bericht afronden, zijn hier de productlinks naar onze Meriva Curcumine-supplementen:

MERIVA CURCUMINE FYTOSOOM 500MG

MERIVA CURCUMINE FYTOSOOM 250MG

Als u denkt dat u net zoveel van Curcumine kunt profiteren als wij, kom dan langs in onze winkel en bestel de uwe, of maak een bladwijzer voor de pagina’s en koop op een later tijdstip!

Referenties

(1) Thimmayamma B. V. S, Rau P, Radhaiah G. Use of spices and condiments in the dietaries of urban and rural families. J Indian Nutr Diet. 1983;20:153–62.

(2) Nelson, Kathryn M et al. “The Essential Medicinal Chemistry of Curcumin.” Journal of medicinal chemistry vol. 60,5 (2017): 1620-1637. doi:10.1021/acs.jmedchem.6b00975

(3) Lee W-H, Loo C-Y, Bebawy M, et al. Curcumin and its derivatives: their application in neuropharmacology and neuroscience in the 21st century. Current neuropharmacology. 2013;11(4):338-78.)

(4) Anand, Preetha et al. “Bioavailability of curcumin: problems and promises.” Molecular pharmaceutics vol. 4,6 (2007): 807-18. doi:10.1021/mp700113r

(5) Lao, Christopher D et al. “Dose escalation of a curcuminoid formulation.” BMC complementary and alternative medicine vol. 6 10. 17 Mar. 2006, doi:10.1186/1472-6882-6-10

(6) Cuomo, John et al. “Comparative absorption of a standardized curcuminoid mixture and its lecithin formulation.” Journal of natural products vol. 74,4 (2011): 664-9. doi:10.1021/np1007262

(7) Srinivas.P, & Guddanti, Nirmala & bhavani, s. (2019). Processing of turmeric. https://www.researchgate.net/publication/338118160_Processing_of_turmeric.

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen