Magnesiumglycinaat versus L-Threonaat versus Tauraat: wat is het verschil?

Geschreven door Angie Arriesgado
Magnesiumglycinaat versus L-Threonaat versus tauraat

Magnesium maakt deel uit van magnesiumglycinaat is een belangrijk voedingsmineraal dat betrokken is bij meer dan 600 biochemische processen in het lichaam (1). Magnesium verhoogt onze energie en immuniteit, vermindert ontstekingen en angst, verbetert de gezondheid van hersenen en hart. Bovendien ondersteunt het de gezondheid van gewrichten en botten, en nog veel meer (2-7). Er is slechts één GROOT probleem … veel te veel mensen hebben een magnesiumtekort! Met zo veel magnesiumsupplementen die er zijn, wat is echt de “beste” die kan helpen bij het oplossen van dit probleem?

Laten we vandaag de drie vormen van magnesium bespreken die in ons bestverkochte product voorkomen, MagEnhance Magnesium Complex. Lees verder om meer te weten over magnesiumglycinaat, magnesium-L-threonaat en magnesiumtauraat, en hoe deze drie uw gezondheid kunnen ondersteunen!

Hoeveel magnesium hebben we nodig? Is een supplement met magnesiumglycinaat goed?

Hier is een tabel met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor magnesium, afhankelijk van leeftijd en geslacht (3).  

LeeftijdMannenVrouwenZwangerschapBorstvoeding
0 to 6 maanden30mg30mg  
7-12 maanden75mg75mg  
1-3 jaar80mg80mg  
4-8 jaar130mg130mg  
9-13 jaar240mg240mg  
14-18 jaar410mg360mg400mg360mg
19-30 jaar400mg310mg350mg310mg
31-50 jaar420mg320mg360mg320mg
51 en ouder420mg320mg  

Waarom hebben zoveel mensen een tekort aan magnesium – kan magnesiumglycinaat helpen?

Alleen al in de Verenigde Staten zou maar liefst de helft van de bevolking magnesiumtekort hebben. Dit komt gedeeltelijk door sterk bewerkte voedingsmiddelen, die veel voorkomen in westerse diëten (8). Maar we kunnen niet enkel ongezonde voeding de schuld geven. De stress en vervuiling van het moderne leven laten ook magnesium uit het lichaam wegvloeien. Nog zorgwekkender is dat er redenen zijn voor deze wijdverbreide tekortkoming waarover de meeste mensen geen controle hebben.

Volgens een onderzoek uit 2009, gepubliceerd in HortScience, bevatten fruit en groenten tegenwoordig minder magnesium in vergelijking met een paar decennia geleden. Dit komt doordat moderne landbouwtechnieken de productie van gewassen met een hogere opbrengst in minder tijd versnellen. Minder tijd in de grond betekent minder tijd voor het opnemen van belangrijke voedingsstoffen zoals magnesium (9). Bovendien wordt dit essentiële mineraal ook uit ons zout en drinkwater gehaald en draagt zo ook bij aan het probleem.

waarom hebben veel mensen een tekort aan magnesium?

Wat is het beste magnesiumsupplement voor de algehele gezondheid??

Zelf het beste magnesium supplement kiezen kan een echte uitdaging zijn – er zijn zoveel vormen van magnesium om uit te kiezen! Is magnesiumglycinaat jet beste? Of is het magnesiumcitraat, oxide, ascorbaat, orotaat, threonaat, tauraat of iets anders? De lijst gaat maar door!

Bij het kiezen van het beste supplement met magnesium voor uw noden, is het belangrijk om een aantal punten in overweging te nemen:

 • Is het biologisch beschikbaar?
 • Hoeveel elementair magnesium bevat het?

Het bepalen van de biologische beschikbaarheid van het magnesiumsupplement is belangrijk. Stel dat het magnesium niet wordt opgenomen en gebruikt, dan is het eigenlijk niets meer dan duur afval! In het bijzonder hebben anorganische zouten van magnesium (zoals magnesiumoxide) een slechte biologische beschikbaarheid in vergelijking met organische zouten zoals magnesiumglycinaat (10).

Aan de andere kant verwijst elementair magnesium (Mg) naar de werkelijke hoeveelheid magnesium die beschikbaar is in het supplement. Omdat magnesium zeer onstabiel is, moet het worden gecombineerd met een ander molecuul om het stabiel te maken. Dat is de reden waarom er zo veel magnesiumsupplementen op de markt zijn.

Magnesiumoxide heeft bijvoorbeeld een relatief hogere inhoud elementair magnesium, ongeveer 60,5%, maar het wordt wel erg slecht geabsorbeerd. Ondertussen bevat magnesiumglycinaat slechts 14,1% elementair Mg. Maar omdat het een betere biologische beschikbaarheid heeft, wordt er uiteindelijk meer magnesium door het lichaam gebruikt!

Dit is waar ons MagEnhance Magnesium-supplement uitblinkt. We hebben het zo geformuleerd dat het 3 van de meest biologisch beschikbare en effectieve vormen bevat: magnesiumglycinaat, magnesiumtauraat en magnesium L-threonaat.

Laten we elk MagEnhance-ingrediënt in detail bespreken!

MagEnhance Ingrediënt # 1: magnesiumglycinaat

Magnesiumglycinaat overzicht (11):

 • Andere namen: Magnesiumbisglycinaat, Magnesiumdiglycinaat
 • Bovenliggende stof: Glycine (een aminozuur)
 • Componentverbinding: Magnesium en Glycine
 • Chemische formule: C4H8MgN2O4
 • Moleculair gewicht: 172.42 g/mol
 • Elementair magnesium: 14.1%
 • Chemische structuur:
chemische structuur van magnesiumglycinaat
 • Elke 3-dosis capsule MagEnhance bevat:

Magnesiumglycinaat – 690mg (23% DV)

Elementair magnesium – 97mg

Wat zijn de voordelen van Magnesiumglycinaat?

Magnesiumglycinaat is een oraal verkrijgbaar magnesiumzout van glycine. Het binden of cheleren van magnesium met glycine verbetert de biologische beschikbaarheid aanzienlijk, waardoor deze vorm zeer effectief is bij het verhogen van het magnesiumgehalte in het lichaam.

De superieure biologische beschikbaarheid werd aangetoond in een studie gepubliceerd in het FASEB-tijdschrift. Patiënten met bariatrische chirurgie die gedurende 6 weken 400 mg magnesiumglycinaat slikten, zagen een verbetering van hun plasmamagnesiumspiegels. Maar degenen die het niet zo opneembare magnesiumoxide gebruikten, kregen niet hetzelfde resultaat. Dezelfde studie meldde ook dat magnesiumglycinaat hielp de bloedkaliumspiegels te verhogen bij lichamelijk actieve jonge mensen, wat betekent dat magnesium actief kalium vasthoudt en verspreidt in het lichaam. Bovendien is magnesiumglycinaat, in tegenstelling tot andere magnesiumsupplementen, zacht voor de maag (12).

Dus, wat gebeurt er als het lichaam Magnesiumglycinaat opneemt? Welnu, de magnesium- en glycinemoleculen scheiden zich. Vervolgens vervullen ze hun individuele functies.

Zoals eerder vermeld, is magnesium betrokken bij honderden biochemische processen, waaronder DNA- en RNA-synthese, celherstel en meer (1-7). Aan de andere kant omvatten de functies van glycine het verbeteren van de slaapkwaliteit en verschillende neurologische functies. Onderzoek toont ook aan dat glycine een rol kan spelen bij het voorkomen en behandelen van stofwisselingsstoornissen bij patiënten die lijden aan obesitas, diabetes, kanker, chronische ontstekingen en hart- en vaatziekten (13).

Zijn er nadelen aan het gebruik van Magnesiumglycinaat?

Niet echt. Maar er is een reden waarom we nog twee vormen van magnesium in MagEnhance hebben toegevoegd. Magnesiumglycinaat kan inderdaad het magnesiumgehalte in het lichaam verhogen. Maar helaas passeert het de bloed-hersenbarrière NIET, wat ons bij de volgende vorm op onze ingrediëntenlijst brengt, Magnesium L-Threonaat.

magnesium blok

MagEnhance Ingrediënt # 2: Magnesium L-Threonaat

Magnesium L-Threonaat overzicht (14):

 • Gepatenteerde naam: Magtein®
 • Andere benaming: L-Threonzuur Magnesiumzout (L-TAMS)
 • Bovenliggende verbinding: L-Threonzuur
 • Componentverbinding: Magnesium en L-Threonzuur
 • Chemische formule: C8H14MgO10
 • Moleculair gewicht: 294.5 g/mol
 • Elementair magnesium: 8.3%
 • Chemische structuur:
chemische structuur van magnesium-l-threonaat
 • Elke 3-dosis capsule MagEnhance bevat:

Magtein® Magnesium L-Threonaat – 1000mg (20% DV)

Elementair magnesium – 83mg

Wat zijn de voordelen van Magnesium L-Threonaat in combinatie met magesiumglycinaat?

Magnesium L-Threonate, ook wel ‘hersenmagnesium’ genoemd, is een andere zeer goed opneembare vorm van magnesium. Het magnesiummolecuul is gebonden of gecheleerd met Threonzuur, een suikerverbinding afgeleid van ascorbinezuur of vitamine C.

Deze vorm van magnesium (gepatenteerd als Magtein®) is ontwikkeld door wetenschappers van MIT, Stanford University en Tsinghua University om de bloed-hersenbarrière te passeren en het Mg-gehalte in de hersenen te verhogen. Andere vormen van magnesium kunnen de bloed-hersenbarrière niet passeren, maar Magtein® kan dit beschermende membraan omzeilen. Meer magnesium in de hersenen betekent een boost in de plasticiteit van de hersenen, wat zorgt voor betere verbindingen tussen neuronen in onze hersenen (15). Daarom is dit een perfecte combinatie met magnesiumglycinaat.

Een studie uit 2016, gepubliceerd in het Journal of Alzheimer’s Disease, gaf oudere proefpersonen (leeftijd 50-70) met milde cognitieve stoornissen ofwel magnesium L-Threonate ofwel placebo. Na 12 weken rapporteerden de onderzoekers deze opmerkelijke resultaten (16):

 • De gemiddelde hersenleeftijd van de magnesiumgroep daalde met ongeveer 9 jaar, terwijl de placebogroep weinig veranderde.
 • Er was een significante vermindering van cognitieve stoornissen. Meer specifiek ervoer de magnesiumgroep positieve veranderingen op vier cognitieve gebieden: aandacht, werkgeheugen, episodisch geheugen en uitvoerende functie.
 • Zowel het magnesiumgehalte in de hersenen als in het lichaam nam toe.
 • Als het om veiligheid gaat, werden bijwerkingen alleen als mild geclassificeerd.

Zijn er nadelen aan het gebruik van Magnesium L-Threonaat?

Magnesium L-Threonate kan je hersenkracht een zetje geven en verbeteren het leren en het geheugen, maar er is een kleine keerzijde aan deze specifieke vorm van magnesium. In de studie die we hierboven hebben aangehaald (16), konden de onderzoekers geen definitieve conclusie trekken over de effecten van Magnesium L-Threonate op slaap en angst. Dus ons team heeft het volgende ingrediënt toegevoegd om het gat te vullen en ons MagEnhance Complete Magnesium Complex te completeren!

MagEnhance Ingrediënt # 3: Magnesiumtauraat

Magnesiumtauraat, een overzicht (17):

 • Andere naam: Magnesium Ditauraat
 • Bovenliggende verbinding: Taurine (een aminozuur)
 • Componentverbinding: Magnesium en Taurine
 • Chemische formule: C4H12MgN2O6S2
 • Moleculair gewicht: 272.6 g/mol
 • Elementair magnesium: 8.9%
 • Chemische structuur:
chemische structuur van magnesiumtauraat
 • Elke 3-dosis capsule MagEnhance contains:

Magnesiumtauraat – 630mg (13% DV)

Elementair magnesium – 56mg

Wat zijn de voordelen van Magnesiumtauraat in combinatie met magnesium en magnesiumglycinaat?

Magnesiumtauraat wordt gevormd door het aminozuur taurine te combineren met magnesium. Maar in tegenstelling tot andere aminozuren wordt taurine niet gebruikt bij de eiwitsynthese. In plaats daarvan helpt het bij het reguleren van veel functies in het lichaam, waaronder celontwikkeling en bescherming. Taurine is overvloedig aanwezig in verschillende organen in het lichaam, zoals de hersenen, het netvlies, spieren en meer (18).

Taurine werkt ook op GABA-receptoren in het zenuwstelsel (19), wat de reden is achter de zenuwkalmerende en slaapverbeterende effecten. Evenzo heeft magnesium ook een sterke affiniteit met GABA-receptoren, daarom is het cheleren van magnesium met taurine een krachtige ontspannende verbinding, die stress helpt verlichten en de slaapkwaliteit verbetert (19).

In een dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie bij oudere proefpersonen die aan slapeloosheid leden, ontdekten de onderzoekers dat magnesium het volgende hielp verbeteren (20):

 • Insomnia-ernstindex, slaaptijd, slaapefficiëntie, vroeg wakker worden
 • De concentratie van melatonine, serumrenine en serumcortisol

Een ander veelvoorkomend gezondheidsvoordeel tussen taurine en magnesium is hun effect op de gezondheid van het hart en de bloeddruk:

 • Een meta-analyse wees uit dat het dagelijks innemen van 300 mg magnesium gedurende 30 dagen hielp het magnesium in het bloed te verhogen en de bloeddruk te verlagen (21). Hetzelfde effect (een verlaging van de hoge bloeddruk) werd ook waargenomen bij zwaarlijvige vrouwen (22).
 • Evenzo hielp orale suppletie met taurine bij hypertensieve patiënten de symptomen van hypertensie te verminderen. Diabetespatiënten ervoeren ook een omkering van de arteriële stijfheid en de reactiviteit van de arteria brachialis (23).

Vanwege deze aanvullende gezondheidsvoordelen werd in een studie aanbevolen toekomstig onderzoek te doen naar de mogelijke effecten van Magnesium Taurate op de cardiovasculaire gezondheid, diabetes en insulinegevoeligheid (24).

Zijn er nadelen aan het nemen van Magnesiumtauraat in combinatie met magnesium en magnesiumglycinaat?

Net als magnesiumglycinaat is het enige nadeel van magnesiumtauraat dat het de bloed-hersenbarrière niet kan passeren. Gelukkig helpt Magnesium L-Threonaat die beperking op te lossen.

Hoeveel elementair magnesium zit er in elke dosis MagEnhance?

Eerder deelden we de hoeveelheid elementair magnesium per MagEnhance-ingrediënt. Laten we het allemaal optellen:

 • Magnesiumglycinaat – 97mg
 • Magnesium L-Threonaat – 83mg
 • Magnesiumtauraat – 56mg

Elke 3-dosis capsule MagEnhance bevat 236mg elementair magnesium, ruim binnen de gezonde aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die wordt weergegeven in de Magnesium ADH-tabel hierboven.

Tenslotte

De drie vormen van magnesium beschikbaar in ons Intelligent Labs MagEnhance Magnesium Complex werden gekozen vanwege hun superieure biologische beschikbaarheid en uitstekende gezondheidsvoordelen. Om de premium kwaliteit te garanderen, wordt MagEnhance vervaardigd in een NSF GMP-gecertificeerde fabriek in de VS. We gebruiken ook geen kunstmatige vulstoffen of toevoegingen. Ga naar MagEnhance en laat het ons weten in het opmerkingengedeelte als het je heeft geholpen met gezondheidsproblemen!

Referenties

(1) DiNicolantonio JJ, O’Keefe JH, Wilson W. Subclinical magnesium deficiency: a principal driver of cardiovascular disease and a public health crisis. Open Heart. 2018; 5(1): e000668.

(2) Legg TJ. Magnesium for Anxiety: Is It Effective? HealthLine. Reviewed March 20, 2019

(3) “Office of Dietary Supplements – Magnesium.” National Institutes of Health, 2021, ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional.

(4) Mazur A, Maier JA, Rock E, Gueux E, Nowacki W, Rayssiguier Y. Magnesium and the inflammatory response: potential physiopathological implications. Arch Biochem Biophys. 2007; 458(1): 48-56.

(5) Key minerals to help control blood pressure. Harvard Health Letter. Harvard Medical School. 2019

(6) Castiglioni S, Cazzaniga A, Albisetti W, Maier JA. Magnesium and osteoporosis: current state of knowledge and future research directions. Nutrients. 2013; 5(8): 3022-33.

(7) Magnesium. Arthritis Foundation. No date. Retrieved from https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/treatments/natural/vitamins-minerals/guide/magnesium.php

(8) “Low Magnesium Levels Make Vitamin D Ineffective: Up to 50 Percent of US Population Is Magnesium Deficient.” ScienceDaily, 2018, www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180226122548.htm.

(9) Declining Fruit and Vegetable Nutrient Composition: What Is the Evidence? Donald R. Davis HortScience February 2009 vol. 44 no. 1 15-19

(10) Rylander. “Bioavailability of Magnesium Salts – A Review.” Journal of Pharmacy and Nutrition Sciences, 2014. Crossref, doi:10.6000/1927-5951.2014.04.01.8.

(11) PubChem. “Magnesium Glycinate.” PubChem, 2021, pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/84645.

(12) DiSilvestro, R.A., Joseph, E., Starkoff, B.E. and Devor, S.T. (2013), Magnesium Glycinate Supplementation in Bariatric Surgery Patients and Physically Fit Young Adults. The FASEB Journal, 27: lb291-lb291. https://doi.org/10.1096/fasebj.27.1_supplement.lb291

(13) Razak, Meerza Abdul et al. “Multifarious Beneficial Effect of Nonessential Amino Acid, Glycine: A Review.” Oxidative medicine and cellular longevity vol. 2017 (2017): 1716701. doi:10.1155/2017/1716701

(14) PubChem. “Magnesium L-Threonate.” PubChem, 2021, pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/45489777.

(15) “The Science.” Magtein, 2021, magtein.com/pages/magtein-science.

(16) Liu, Guosong et al. “Efficacy and Safety of MMFS-01, a Synapse Density Enhancer, for Treating Cognitive Impairment in Older Adults: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial.” Journal of Alzheimer’s disease : JAD vol. 49,4 (2016): 971-90. doi:10.3233/JAD-150538

(17) PubChem. “Magnesium Taurate.” PubChem, 2021, pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/13343447.

(18) Ripps, Harris, and Wen Shen. “Review: taurine: a “very essential” amino acid.” Molecular vision vol. 18 (2012): 2673-86.

(19) Ochoa-de la Paz, Lenin, et al. “Taurine and GABA Neurotransmitter Receptors, a Relationship with Therapeutic Potential?” Expert Review of Neurotherapeutics, vol. 19, no. 4, 2019, pp. 289–91. Crossref, doi:10.1080/14737175.2019.1593827.

(20) Abbasi, Behnood et al. “The effect of magnesium supplementation on primary insomnia in elderly: A double-blind placebo-controlled clinical trial.” Journal of research in medical sciences : the official journal of Isfahan University of Medical Sciences vol. 17,12 (2012): 1161-9.

(21) Zhang, Xi et al. “Effects of Magnesium Supplementation on Blood Pressure: A Meta-Analysis of Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Trials.” Hypertension (Dallas, Tex. : 1979) vol. 68,2 (2016): 324-33. doi:10.1161/HYPERTENSIONAHA.116.07664

(21) Choi, Mi-Kyeong, and Yun Jung Bae. “Association of Magnesium Intake with High Blood Pressure in Korean Adults: Korea National Health and Nutrition Examination Survey 2007-2009.” PloS one vol. 10,6 e0130405. 15 Jun. 2015, doi:10.1371/journal.pone.0130405

(23) Abebe, Worku, and Mahmood S Mozaffari. “Role of taurine in the vasculature: an overview of experimental and human studies.” American journal of cardiovascular disease vol. 1,3 (2011): 293-311.

(24) McCarty, M F. “Complementary vascular-protective actions of magnesium and taurine: a rationale for magnesium taurate.” Medical hypotheses vol. 46,2 (1996): 89-100. doi:10.1016/s0306-9877(96)90007-9

Claim 15% korting op je eerste bestelling

Voer je e-mailadres in om jouw kortingsbon van 15% te ontvangen